Ovaj drugi (nepodvučeni) dio posta mi nije baš najjasniji...
Znam mnogo ljudi, ja bi ih nazvala porodični ljudi, kojima je najvažnija njihova porodica i koji uglavnom 'ćaskaju' sa poznanicima i komšijama ..meni tu neizgleda da ima išta loše ... Čak kad vidim njihova velika imanja i razgranatu porodicu naspram ljudi koji po čitave dane provede po kafanama uvijek na usluzi svima..ovi prvi mi izgledaju daleko 'na mjestu' ...
Strah od ne biti sam i strah od biti u društvu bi oba potpadali pod anksiozna stanja, odn.poremećaje ili po onoj izreci - Suprotnosti se dodiruju ..
Sto je covjek gluplji i nizi i slabiji, ili u cjelini manje mocan, to on lakse i cesce stvara kompromise. Sto je jaci i sposobniji, to on lakse propada. Jer slabiji zeli njega da bi se nasladio njegovom snagom, dok jaci ga odguruje da ne bi od njega propao.
Slabiji ce to nazvati "poremecaj licnosti", a jaci "zdrav razum". U sustini je borba za moc. Ta volja za moc je toliko precizna da se redovno i neznatna odstupanja u moci kaznjavaju masovnim iskljucivanjem pojedinca iz drustva, da li zbog viska imanja ili casti ili vrline, nebitno. Ostrakizam je izmisljen radi izbacivanja iz drustva ljudi koji prosto strce u bilo cemu.
Znaci, ako si prosto savrsen covjek, nemas nista drugo sem znanja i velike mudrosti (samostalno razmisljas) tek onda za tebe pocinje opsadno stanje do smrti. Niko ti nece oprostiti sto strcis po bilo kom osnovu. Ako ti oko barem malo jace sjaji, ako se u tom oku nazire barem malo vise srece od prosjecnog, odmah ces osjetiti u svojoj blizini sunjanje, uvijanje, laskanje i sl.
Volja za moc je nepogresiva i uvijek mjeri sve u nanometrima i miligramima.
Pustice oni tebe i da umres sam ako neces s njima da podijelis svu svoju srecu.
Tek kad se ugasis kao svijeca ce s tebe da skinu svoje reflektore.
A oni se sve nesto zale samo kako bi umakli zavidnom oku, jer znaju vrlo dobro da se kao zivotinje i sami bace na ono sto pozele.
I onda se postavlja pitanje da li bas svako treba da se preda ovakvom zivotu?
Ovakav odliv energije je primjetan i medju rasama.
Bijelci konstantno gube moc u poslednjih nekoliko vijekova.
Zar ne treba posumnjati da je moguce izboriti se protiv ovakvog trenda, jer ako to nije samo trend, onda, kako je uopste moglo doci do akumulacije moci i srece proje ovog odliva?
Dakle, kako to da je ovaj agresivni presing nad nadprosjecnima postao moguc?