Srpski lekari u Nemačkoj

U pitanju je Trier ja sam progutala slovo,koliko sam razumela to je mali grad tako da je verovatno d acete se upoznati...nista od spec sto je konkretno i sto mozes samostalno da radis,svuda je tako

pa sad bas mali... Hm... Grad ima dve bolnice u centru samom a i jos jednu bar u krugu od 20km :) i univerzitet... oko 100 000 :) u odnosu na ostale u kojima bejah na razgovoru ovo je metropola :)
pitala si i za neurologiju... to se moze naci koliko znam, a neka me neko ispravi ako gresim... prouci programe specijalizacija...na orl se moze prebaciti sa anestezije, horurgije i neurohirurgije i priznaju ti pola godine... tako da uvek se moze poceti sa jednim a zavrsiti uz minimum izgubljenog vremena na drugom mestu... a mnogo je lakse dobiti posao sa Aprobacijom... nije kao kod nas da si se zakopao na jednom mestu kad pocnes negde...

Na trenutnoj listi zelja na prvom mestu mi je radiologija,drugo orl ili neurologija i otisla bih samo zbog usavrsavanja,ovde spec nema na vidiku....sto se tice posla ne mogu da kazem da sam nezadovoljna ali tapkam u mestu sto me izludjuje i sto je gore od toga velika da ne kazem stoprocentna je verovarnoca dase to nece promeniti u skorije vreme.Nemacki mi je tezak bas,na samom pocetku sam.E sad postoji jos nesto, ja sam na faxu polagala nemacki i imam upisanu visoku ocenu u index ali ne znam nista :-(((

Poslednja izmena:
Pozdrav za sve kolege stomatologe,
obecala sam da cu se javiti(procitajte moje prethodne postove)...dobila sam zvanicno obavestenje iz Austrije.Nas dve koleginice smo zatrazile isto(da nam odgovore u kom rangu se tretita tj da li nam je u celosti priznata diploma nostrifikovana u Sloveniji).:
-diploma je priznata ali licencu za rad mozete dobiti samo ako:-imate nostrifikovanu diplomu i imate slovenacko drzavljanstvo.
-ako nemate Slo papire(sto mi naravno nemamo),onda nam Austrijanci traze da obavimo nostrifikaciju u Au,s tim sto su nam naglasili da necemo dobiti celu(kao sto dobijaju kolege koje predaju diplomu sa Bg fakul)vec neku dopunu,ali ta dopuna je minimun 3 klinicka ispita.Naravno sve dosta kosta,i tu je i jezik koji se mora poloziti
Tako da kolege,sada imate info iz prve ruke,da ne dajete novac uzalud-znaci diploma je priznata ali licenca za rad se ne dobija tako lako.Hvala svima koji ostavlju pozitivne info ali evo praksa pokazuje da je jakoo bitno i cije drzavljanstvo imate.
Znaci diploma je priznataa u stvari ''nepriznata'' i definitivno se mora odraditi par godina u Slo da se stekne boravisna pa tek onda ici dalje.

Ljudi, jedno pitanje ako ima bracnih parova lekara koji su otisli skoro u Nemacku. Bih da proverim jednu informaciju od danas, koja mi zvuci nemoguce, neverovatno i previse dobro da bi bilo stvarno. Naravno, nazvacu i Regierung ovih dana.

Dakle, odem danas sa suprugom i sinom na njihov zakazan razgovor u Auslaenderamtu za plave karte, Familiennachzug. Na kraju rece gospodja ''pazite, vi imate plavu kartu na osnovu ugovora u vasu klinici, tj. "ograniceni" ste da radite tamo ili kao lekar, a vasa supruga sada nema absolutno nikakvih ogranicenja, moze da radi sta hoce, ne treba joj Berufserlaubnis kad ima plavu kartu". Rekoh i kao lekar, ne treba joj Berufserlaubnis, stvarno?? Kaze tako je. Rekoh cekajte, to ne moze biti, da bi neko iz neEU radio u Nemackoj kao lekar, mora da polozi B2, a taj polozeni B2 dokazuje tako sto salje dokumenta ZA Berufserlaubnis. Rece ona znam, zvuci nelogicno, i nama je nelogicno ali tako je, ako joj trazi bolnica B2 neka dokaze samo tada.

Je li ovo moguce????

Kolega Hoffentlich i ja sam u istoj dilemi oko plave karte i kakva prava imam u Nemackoj kada dodjem preko supruga. Na sajtu ambasade takodje pise da se automatski dobija radna i boravisna dozvola. Moj muz nije lekar, ja jesam i uskoro predajem u ambasadu za spajanje porodice ( suprug je dobio plavu kartu) pa me interesuje koliko brzo je Vasa porodica dobila vize u Beogradu?
Izvinite ako sam skrenula s teme, hvala unapred :)

Kolega Hoffentlich i ja sam u istoj dilemi oko plave karte i kakva prava imam u Nemackoj kada dodjem preko supruga. Na sajtu ambasade takodje pise da se automatski dobija radna i boravisna dozvola. Moj muz nije lekar, ja jesam i uskoro predajem u ambasadu za spajanje porodice ( suprug je dobio plavu kartu) pa me interesuje koliko brzo je Vasa porodica dobila vize u Beogradu?

Bas brzo. Ja sam ovde sve moguce uradio da dobijem termin sto pre u uredu za strance. To je signal za ambasadu, da pozovu ostatak porodice da podignu vize(a ne ''podizanje" plave karte - ona stize za par nedelja). Cim sam predao dakle za plavu kartu, uslikao racun, poslao ga uvece ambasadi, prekosutra ujutru su moji pozvani. Znaci mozda mesec dana posle mene, ali smo bili relativno kratko razdvojeni. Dakle SVE zavisi od toga koliko ti suprug brzo obavi razgovor u Auslaenderamt-u. Bez toga ambasada ne zove, sta god da vam kazu.

EDIT: tek sad ustvari vidim da je suprug vec u Nemackoj? Ako je tako, nemam razloga da mislim da neces dobiti vizu bas brzo.(Mi smo svi odmah zajedno predali).

Poslednja izmena:
Hvala puno na odgovoru!
Bas brzo. Ja sam ovde sve moguce uradio da dobijem termin sto pre u uredu za strance. To je signal za ambasadu, da pozovu ostatak porodice da podignu vize(a ne ''podizanje" plave karte - ona stize za par nedelja). Cim sam predao dakle za plavu kartu, uslikao racun, poslao ga uvece ambasadi, prekosutra ujutru su moji pozvani. Znaci mozda mesec dana posle mene, ali smo bili relativno kratko razdvojeni. Dakle SVE zavisi od toga koliko ti suprug brzo obavi razgovor u Auslaenderamt-u. Bez toga ambasada ne zove, sta god da vam kazu.

EDIT: tek sad ustvari vidim da je suprug vec u Nemackoj? Ako je tako, nemam razloga da mislim da neces dobiti vizu bas brzo.(Mi smo svi odmah zajedno predali).

Dragi kolega nisam sigurna da je to moguce, naravno ogranicicu se na pokrajinu u kojoj suprug i ja radimo Mecklenburg-Vorpommern...on je odbio posao, plavu kartu, ja sam iz Slovenije dosla , dobila ne plavu kartu, samo "onu karticu" Aufenthaltstitel, da mi je borakvak regulisan i da imam radnu dozvolu sa Nemacku, za sve poslove OSIM za nasu struku za koju mi bio potreban sertifikat B2...u maju sam polozila , u junu dobila ugovor za jednu Kliniku i tek onda predala posebno svoje papire za "svoju" plavu kartu...tako smo mi prosli..ne znam..mozda je kao i vecina drugih stvari razlicito regulisana u razlicitim pokrajinama...sjajno ako je sve to tacno!!! :)

Ljudi, jedno pitanje ako ima bracnih parova lekara koji su otisli skoro u Nemacku. Bih da proverim jednu informaciju od danas, koja mi zvuci nemoguce, neverovatno i previse dobro da bi bilo stvarno. Naravno, nazvacu i Regierung ovih dana.

Dakle, odem danas sa suprugom i sinom na njihov zakazan razgovor u Auslaenderamtu za plave karte, Familiennachzug. Na kraju rece gospodja ''pazite, vi imate plavu kartu na osnovu ugovora u vasu klinici, tj. "ograniceni" ste da radite tamo ili kao lekar, a vasa supruga sada nema absolutno nikakvih ogranicenja, moze da radi sta hoce, ne treba joj Berufserlaubnis kad ima plavu kartu". Rekoh i kao lekar, ne treba joj Berufserlaubnis, stvarno?? Kaze tako je. Rekoh cekajte, to ne moze biti, da bi neko iz neEU radio u Nemackoj kao lekar, mora da polozi B2, a taj polozeni B2 dokazuje tako sto salje dokumenta ZA Berufserlaubnis. Rece ona znam, zvuci nelogicno, i nama je nelogicno ali tako je, ako joj trazi bolnica B2 neka dokaze samo tada.

Je li ovo moguce????

Evo i ovde koleginice , da i drugi mogu da se informisu..koristim par dana odmora da posetim i ovaj nas forum :))

Draga koleginice, nista konkretno ne mogu da ti kazem nazalost, ja sam predala dokumenta u septembru , dobila sam Berufserlaubnis kao privremenu dozvolu sa kojom potpuno normalno radim i cekam da me obaveste ( radim tek 2,5 meseca a procedura uporedjivanja kazu obicno bude gotova za nekih 3-4 meseca) cim budem imala nekih informacija vezano za moj slucaj javljam! Ako bi priznali nostrifikaciju to bi znacilo da ne moram da polazem ispit za dobijanje aprobacije...za regiju okolina Lajpzinga znam da traze radno iskustvo od najmanje 3 godine u bilo kojoj zemlji EU samim tim i Slovenije da bi nostrifikacija bila automatski priznata tj da bi odmah dobili Approbation radnu licencu za Nemacku ( to provereno i pouzdano znam ) Veliki pozdrav

Molim te koleginice Passinger.de proveri pp.Ili mi ovde samo ukratko napisi sta si uspela da uradis sa nostrifikovanom diplomom iz Slo?
Hvala ti

DRaga koleginice,
moj suprug je prvi dobio dokumenta tj plavu kartu za Nemacku ( u ranijim posotvima sam detaljno objasnila kako je to u nasem slucaju funkcionisalo) . Ja sam predala dokumenta za zusammen leben..naravno posto sam lekar i sva potrebna dokumenta za lekare..nisam imala b2 ispit tada polozen, ali ni sertifikat za A2 koji je ranije pre uvodjenja plave karte bio potreban..imala sam razgovor malo na nemackom osnovno ( tad sam imala znanje a1-2 mozda ) , malo na srb..vizu sam dobila u rekordnom roku za 2 nepune nedelje! :) Srecno!

Jedno pitanje za kolege koje rade u Bavarskoj,da li su mozda kontaktirali Bavarsku Lekarsku Komoru o eventualnom priznavanju diploma i recimo trazili dokument kojim se potvrdjuje da smo lekari i da nam je diploma priznata,odnosno da nam nedostaje samo Aprobacija?
Posto imam mogucnosti da ostvarim kontakt sa Bavarskom Lekarskom Komorom,palo mi je na pamet da mozda ne bi bilo lose i da od njih dobijem neku potvrdu da mi je diploma priznata,odnosno da nema potrebe za polaganjem nekih dodatnih ispita,pre konkurisanja,jer mislim da bih time povecao mogucnost za eventualno dobijanje posla.

Pozdrav svima.Da li mi neko moze reci koja je procedura oko prevoda srpske vozacke dozvole na nemacku a pritom se ima hrvatski pasos? Da li to sta olaksava situaciju ili je isto kao i sa srpskim pasosem.tj. da li se samo gleda u kojoj si zemlji polozio vozacki a ne da li si drzavljanin zemlje clanice eu.

Posto imam mogucnosti da ostvarim kontakt sa Bavarskom Lekarskom Komorom,palo mi je na pamet da mozda ne bi bilo lose i da od njih dobijem neku potvrdu da mi je diploma priznata,odnosno da nema potrebe za polaganjem nekih dodatnih ispita,pre konkurisanja,jer mislim da bih time povecao mogucnost za eventualno dobijanje posla.

Bilo bi pametno da se pita i za dobijanje aprobacije bez polaganja jer već postoji primer koleginice koja je dobila aprobaciju samo na osnovu podnetih dokumenata sa fakulteta. Istina nije bio Bayern u pitanju...

Pozdrav svima!
Zanima me da li neko moze da mi da malo blize informacije o pronalazenju posla u Nemackoj za lekare. Vec danima saljem mailove bolnicama i klinikama po Nemackoj, ali uglavnom dobijam negativan odgovor. Da li neko ima kontakt nekog posrednika ili mi moze blize reci kako da pronadjem tamo posao. Inace lekar sam i imam polozen B2

Očekivala sam da se makar još jedan "odliveni medicinski mozak" priključi ovoj prepisci. Kako se to nije dogodilo, još jednom sam samo ostala razočarana u kolege. :) Verujte mi da mnogo ljudi ima sve ove informacije, neki i više od toga, jer su u Nemačkoj duže od godinu dana. Nikome od njih za godinu dana nije palo na pamet da svojim kolegama kaže da otići u Nemačku nije najteža stvar na svetu. I dok se kojekakvi Rumuni, Bugari, Grci, Turci... vuku i pomažu, maltene jedni druge dovlače u svoje bolnice, mi ćutimo! Pakost, zavist, zloba... Ne znam šta je! Možda i ne želim da saznam.

Ne mislim da su loši što neće da kažu ništa, pre će biti da ih je sramota. :namcor:

Tako je jedna moja koleginica otišla u Nemačku bez ijedne reči znanja jezika, da radi kao doktorka i pitam je na fejsu da mi kaže kako joj je tamo, kolika joj je plata, šta radi itd... Ona meni odgovara da nema sad vremena da piše o tome, napisaće mi kad bude imala više vremena. :zkez:

I tako sam ja čekao mesecima da nađe više vremena i napiše mi nešto o tome, ali ga ona nije našla. Gluposti, nema 10-ak minuta vremena. Za sve gluposti po fejsu ima vremena, ali nema vremena da napiše nekoliko rečenica o tome. :besan2:

Nju je bilo sramota da kaže da dobija džeparac od 400-500 eura i da će tako morati da radi 1-2 godine dok ne položi ispit. Želi da drugi misle kako je već počela da radi za platu od par hiljada eura. :rumenka:

Sad cu ja u politiku malo, ima u oba posta istine. Ima i sramote, necu da dodjem dok ne mogu da prodjem ulicom autom koji je siri od iste, da svi vide kako sam uspeo u zivotu. Ali ima i pakosti i zelje da komsiji crkne krava - ne znam da jos neko ima takvu izreku? I ovo se ne odnosi samo na zdravstvene radnike, vec na veliki deo naroda i ne samo naseg, vec i okolnih, to je taj mentalitet. Pogledas samo pisce velikane s ovih prostora i vidis da se nista nije promenilo vekovima, dakle mentalitet je u pitanju. Nije slucajno veliki Branko Copic (inace jedini koji je uputio pismo podrske sudiji koji je presudio na stetu clana KPJ zbog cega su ga progonili kao najveceg zlocinca, a pre toga bio uzdizan u zvezde kao naj) u pismu podrske napisao samo jednu recenicu koja govori vise nego ceo roman da je napisao - "Znam ja nas, **** ti nas". Svaka rec preko ovoga bi bila suvisna. A znamo i kako je Branko zavrsio. Sa istog mosta ispod koga je prespavao kada je dosao u Beograd.
Srecom, pa ovde ima ljudi koji spadaju u manjinu i voljni su da pruze pomoc u vidu informacija. I hvala im.
Kad budem bio u mogucnosti da ucinim to isto, pa i vise od forumske pomoci, ako treba i ako mogu, ucinicu. Sad mogu samo da pratim, pitam i prikupljam informacije od nekolicine nasih koji su tu da pomognu i pruze podrsku.

Edit : Mislio sam na postove CicaMice i dfg.

Zdravo svima. U petak sam polozila Patientenkommunikationstest u Jeni i zadovoljna sam ispitivacima i samim tokom ispita. Imala sam mogucnost da biram izmedju antikoaulacione terapije i artroskopije.
Ako nekog jos nesto interesuje, stojim na raspolaganju.

Ako mozes u kratkim crtama ceo put. B2 pa agencije ili ne? Hospitacija ili ne? Kad se polaze ovaj test, u toku hospitacije, pre, za vreme aprobacije, gde je smesten vremenski? Kad ga treba spremati i koliko vremena si imala za pripremu? Hvala unapred.
I naravno, cestitke od srca na polozenom testu.

Pozdrav svima.Da li mi neko moze reci koja je procedura oko prevoda srpske vozacke dozvole na nemacku a pritom se ima hrvatski pasos? Da li to sta olaksava situaciju ili je isto kao i sa srpskim pasosem.tj. da li se samo gleda u kojoj si zemlji polozio vozacki a ne da li si drzavljanin zemlje clanice eu

Back