Odlazak u Australiju-opšta diskusija

Molim sve one koji znaju sta je potrebno od dokumentacije za podnosenje turisticke vize,prevashodno mislim na one koji su to vec radili i koji tacno znaju sta je potrebno bez nagadjanja!Dakle,idem u posetu preijateljima koji zive u Melburnu i oni su spremni da isfinansiraju put i smestaj i da posalju svu potrebnu dokumentaciju koja je potrebna da bih ja mogao da predam zahtev za vizu!Imam 29 god.zaposlen sam i naravno ceka me posao kad se vratim tako da sa te strane ne bi trebalo biti problema!Svi oni koji znaju sta mi tacno treba od papirologije tipa da li treba da vadim lekarski,da li treba da nabavim papir iz supa da nisam nikada krivicno osudjivan,da li treba da imam na racunu novac pre nego sto krenem i koliko, i tako te stvari koje mogu da mi pomognu u dobijanje vize!!!!

evo sta kazu putnicki sajtovi:

Viza za Australiju:​

documents, dokumentaPotrebna dokumenta:

Navodimo dokumenta potrebna za podnošenje zahteva za dobijanje turističke vize za Australiju (sva prateća dokumenta moraju biti prevedena na engleski jezik!):

važeći, potpisan pasoš
dokaz o uplati vizne takse (za izdavanje vize kod nas očekuje se da ponesete sa sobom 105€ i to ako može tačan iznos)
popunjen formular 48R (ovaj upitnik je najopširniji i može se skinuti sa www.serbia.embassy.gov.au/bgde/tour_chcklst.html )
popunjen vizni upitnik; možete ga naći http://www.serbia.embassy.gov.au/bgde/visa_Quest.html

4 fotografije veličine kao za pasoš (stari pasoš), stare do godinu dana
ako posećujete rođaka ili prijatelja u Australiji - dokaz o australijskom državljanstvu ili stalnom boravku te osobe i njena izjava da je spremna da garantuje za Vaš smeštaj, finansijsku pomoć i Vaš odlazak iz Australije
ako će Vaš rođak ili prijatelj finansijski podržati Vaše putovanje i boravak u Australiji, morate dostaviti dokaz o primanjima te osobe; to može biti potvrda o oporezovanju, izjava banke ili pismo od njihovog poslodavca
dokaz o vašem zaposlenju/nezaposlenju i prihodima; morate dostaviti pismo Vašeg poslodavca koje potvrđuje dužinu zaposlenja, platu i poziciju u firmi; u ovom pismu se mora naglasiti i koliko ste plaćenog odsustva dobili i da li Vaš poslodavac garantuje da ćete imati posao kada se vratite;
ako ste privatnik, priložite dokaze da je Vaša firma registrovana i da je trenutno operativna
dokaz o posedovanju nekretnina (najbolji dokaz o imovini je potvrda o plaćenom porezu na imovinu, kupoprodajni ugovor, izvod iz zemljišnih knjiga)
ako sami finansirate putovanje i boravak u Australiji, priložite dokaze o posedovanju fondova kojima imate pristup; ovo može uključiti potvrdu iz banke o trenutnom stanju, platni list ilii dokaz o plaćenom porezu na dohodak (za privatnike); keš se ne prihvata kao dokaz o fondovima ; podrazumeva se da na računu imate više para nego što je potrebno za troškove puta
* za studente uverenje o upisanoj godini, indeks i potvrda da Vam je dozvoljeno odsustvo sa studija
* za decu mlađu od 18 godina, krštenica i, ako dete putuje bez oba roditelja, roditelj(i) koji ne putuje sa detetom mora obezbediti pismenu izjavu o saglasnosti za detetovo putovanje overenu u sudu ili kod notara ili kod službenika ambasade
* za starije od 75 godina - dokaz o zdravstvenom osiguranju za čitav period boravka u Australiji kao i medicinski pregled kojim se utvrđuje Vaša fizička sposobnost za putovanje (po prihvatanju Vaše aplikacije biće Vam savetovano gde i kako da obavite ovaj pregled)

Postoje dve vrste turističkih viza - 676 (obična – mnogo se brže dobije a opet rođak ili prijatelj koji živi u Australiji može da vam finansira put i ostanak) i 679 (ako Vam rođak ili prijatelj finansiraju put i boravak – proces može da traje i mesecima). Za ostale vrste viza potražite informacije na zvaničnom sajtu ambasade ili direktno u ambasadi ili na sajtu australijske vlade.

Dodatak: Uobičajeno je da se za dobijanje odgovora o vizi čeka 2-6 nedelja, međutim ukoliko ste sva dokumenta uredno priložili, vizu možete dobiti i za pola sata.

Sva dodatna dokumenta (dokaz o nekretnini, rodni list) prvo kopirajte i overite a onda prevedite (originale ponesite na uvid). Izuzetak je dokumentacija koja je izdata isključivo u svrhe dobijanja vize i to su obično potvrde iz vojnog odseka i potvrde o zaposlenju i u tom slučaju prevode se originali. Podrazumeva se da se predaju dokumenta na originalnom jeziku i njihov odgovarajući prevod.

Preporuka: Ukoliko imate pitanja vezanih za vize, pozovite ambasadu radnim danima 9-11h a to je ujedno i termin za zakazivanje razgovora. Razgovori se zakazaju na 5 minuta razmaka. Operateri su izuzetno ljubazni i spremni da vam daju sve informacije. Ono što oni preporučuju jeste da dostavite svu dokumentaciju koja će vama ići u prilog iako možda nije na zvaničnom spisku. Uglavnom je bitno dokazati da imate razloga za povratak u zemlju.​

hvala za ovako opsirnim odgovorom i imam dva pitanja! prvo u cemu je razlika izmedju 676 i 679 meni ovo deluje potpuno isto?za obe vrste viza rodjak ili prijatelj finansiraju put a 676 se mnogo brze dobije a 679 moze da traje i mesecima,nerazumem!!! a drugo pitanje je ako nemam nikakvu nekretninu koju posedujem kao sto i nemam kako da prilozim dokaz o nekretnini?
Postoje dve vrste turističkih viza - 676 (obična – mnogo se brže dobije a opet rođak ili prijatelj koji živi u Australiji može da vam finansira put i ostanak) i 679 (ako Vam rođak ili prijatelj finansiraju put i boravak – proces može da traje i mesecima).

Najbolje je da pozoves ambasadu u Beogradu, zaista su ljubazni i imaces pravu informaciju http://www.serbia.embassy.gov.au/bgde/aboutus.html

Mi nismo imali nikakav dokaz o nekretninama i nista nismo prevodili na engleski (pismo poslodavca je bilo dvo-jezicno). Potrebni su ti pasos, fotografije, izvodi i dokaz iz firme, fakulteta da si student ili stalno zaposlen i da te ceka radno mesto kada se vratis u Srbiju (tj da ti je odobren godisnji odmor od recimo 3-4 nedelje, navedi tacne datume).
Takodje, potrebno ti je pozivno pismo rodjaka ili kod koga ces vec biti, da moze da ti obezbedi smestaj za vreme tvog boravka, njegov pasos sa dokazom da je drzavljanin, i njegov izvod iz banke.
Naravno i uplata...

Viza se dobija za pola sata, ukoliko doneses sve sto ti oni kazu preko telefona. :cool:

Pismo od rodjaka njegov izvod i dokaz o drzavljanstvu on salje meni pa ja predajem sa zahtevom ili on moze da posalje direktno u ambasadu?Da li izvodi i dokaz iz moje firme mogu biti u vidu pismene izjave poslodavca ili...?Pitam ovo zato sto sam zaposlen tek mesec dana i jos mi nije legla ni prva plata, a na svu srecu poslodavac je moj otac koji ima firmu,i da li to sto sam tek poceo da radim moze da utice na odluku o odobrenju vize?

On posalje tebi, moze mail-om skenirano i ti sve zajedno sa svojom dokumentacijom predajes ovde u Beogradu.
Pismo iz firme treba da bude na memorandumu, gde se jasno vide podaci poslodavca, pozicija na kojoj si zaposlen, koliko dugo, da ti odobravaju godisnji odmor u tacno naznacenom vremenskom periodu i naravno da te ceka posao kada se vratis. Meni su stavili i prosecnu platu za poslednjih 6 mes. mada nisam sigurna da je to obavezno.
Za ovo poslednje sto si pitao stvarno ne bih znala, pokusaj da kontaktiras direktno njih i objasni svoju situaciju.

Njihova logika je poprilicno jasna, traze garanciju da neces tamo ostati bez vize ili ih cimati za produzenje roka... Stalan posao je neki vid garancije.
E sada, ovo tvoje mogu da protumace i kao zaposlenje samo da bi dobio vizu. Meni je iskreno to palo na pamet, mozda ce i njima. Oceva firma, posao na neodredjeno odmah u startu, godisnji odmor koji sigurno nece biti 5 dana a nisi proveo ni mesec dana u firmi.... :whistling:

Da li neko moze da mi pomogne i da mi objasni u cemu je razlika izmedju vize 676 i vize 679 posto meni deluju potpuno isto!!! Postoje dve vrste turističkih viza - 676 (obična – mnogo se brže dobije a opet rođak ili prijatelj koji živi u Australiji može da vam finansira put i ostanak) i 679 (ako Vam rođak ili prijatelj finansiraju put i boravak – proces može da traje i mesecima).

Da li je bacanje para predati vizu a da nisi zaposlen,naravno to znaci da osoba kod koje bih boravio u Melburnu snosi sve troskove puta smestaja itd itd?Pitam ovo zato sto bi jedan prijatelj putovao sa mnom ali nazalost on nije trenutno zaposlen pa me cisto iz znatizelje zanima da li bi to proslo odnosno da li vredi pokusati ili ne!!!

Jedno pitanje:

English Requirements for Secondary Applicants- Secondary applicants aged 18 years or over who do not have functional English must pay a second instalment visa application charge.

Kada je potrebno da sekundarni aplikant polozi IELTS? Da li pre apliciranja za vizu, ili kasnije, kada oni zatraze? :) I koja ocena na IELTS-u je functional English? :)

Ah nacitah se svega na ovoj temi...
Reko, prvo da se informisem koliko toliko da me stalni clanovi ne pocnu upozoravati da ponavljam temu :)
A razumem i njih, ko bi svakom posebno obajsnjavao sve jdno te isto...
Elem... Muz programer (software developer), 29god i 6 god radnog iskustva, ima Bachelor. Ja graficki/web dizajner, 27god, bez radnog iskustva, imam Master.
Ja imam rodjenu tetku (plus babu i dedu) na Gold Coast-u, drzavljani su Aus. Naravno sponzorisali bi nas.
Kakve nam sasne dajete? Radili smo test, prolazimo 65 bodova (ne znam kako nismo naisli na taj novi bodovni sistem sa 120 poena).
Znam da nam treba IELTS, e sad sam u rebusu... Jel dovoljno 6 ili 7 na testu? Da li savetujete da sacekamo 1 jul, da vidimo hoce li biti nekih promena?
Jel znate koliko kosta viza za bracni par? Vidim tamo da kosta 3960$, al to je valjda samo za jedno.
Koliko pokontah prvo treba da se polozi IELTS pa onda da se salje za assessment?

Bas smo lenji nesto?

English Requirements for Secondary Applicants

Secondary applicants aged 18 years or over who do not have functional English must pay a second instalment visa application charge.

This payment will entitle secondary applicants to English language tuition in Australia to enable them to achieve functional English language ability.

Functional English is sufficient English to cope with everyday situations and some work situations.

Applicants who are required to pay this charge will receive information about the Adult Migrant English Program (AMEP) and where they can receive tuition when their visa is granted.
See: Adult Migrant English Program (AMEP)

Note: The full amount of this charge must be paid before your visa can be granted.

However, you should not pay this charge until requested to do so by the department.
See: Professionals and Other Skilled Migrants
Evidence to attach to your application

To avoid payment of the second instalment visa application charge, you must provide evidence that any secondary applicants 18 years or over included in the application have at least functional English.

This evidence should be provided when requested by the case officer and before the visa is granted.
Level of English Evidence required

Functional

You must provide one of the following:

your IELTS TRF Number to show you have a band score of at least four and a half (4.5) based on all four components.
Important: If you are using an IELTS test to show functional English, it must be from a test sat no more than 12 months before making your application.
evidence that you have a degree, diploma or trade qualification requiring at least two years of full time study or training with all instruction conducted in English
evidence that you have completed at least one year of full time study in Australia towards a degree or diploma qualification with all instruction conducted in English
evidence that you have completed one of the following at an educational institution where all instruction was conducted in English:
your primary education and at least three years of secondary education, or
at least five years of secondary education.

Before lodging an application, please read all related requirements.

Pojavljivace se taj "English proficiency proof" za sekundarnog aplikanta vise puta, da ne duzim objasnjenje, u aplikacionom formularu, pa dalje kroz proces, zavisno od toga koliki je debil ili normalan case officer... Uglavnom, trazice ga case officer kad bude trazio dodatna dokumenta, ako ga imas dotad, dobro, ako ne, odgovoris da ces uplatiti, pa ce ti poslati racun da uplatis 2nd instalment. Malo skracuje proces imati taj dokaz (IELTS) odmah pri aplikaciji. I racunaj da neces dobiti vizu dok ne dostavis IELTS ili pare.

??????!!!! E sad mi nista nije jasno! Nasi prijatelji su otisli za AU prije tri godine i tada su za drugog aplikanta trazili minimum 5 iz svake oblasti.I zato mi nije jasno odakle je ova prica o 4.5.
Sada ono sto citam je da svugdje pise minimum 6 iz svakog dijela.

Da li bi mogao da ostavis link gdje si ti ovo nasao posto u bookletu ovo ne pise. Ako je tako obradovacu se.

Poslednja izmena:

Back