Mrkalj
Buduća legenda
- Poruka
- 37.513
Ima li neko informaciju o tvorbi reči nipodaštavati? Meni najviše nalikuje na nezabeleženu reč *nepodvlaštavati.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
комшия - сусед
комшилук - суседство
капия - двери
ћебе - покривач
паре - новац
едукация - образовање
пи ар - представник за явност
гей, педер - мужеложник
култура - стваралаштво
ћале - отац
кева - мати
ћуприя - мост
Авала
Дорћол
Dobro, ali ovo nije tema o neslověnskim tuđicama, nego o sověnskim rečima koje nisu (u potpunosti) prilagođene srpskom jeziku-sistemu tj. njegovoj gramatičkoj (tvorbenoj) strukturi.
Kod nas se priča se da je vampir naša reč, ali naši etimolozi ćute (češka npr. robot od rabota). Jedino sa čim je ja dovodim u vezu je netopir (slepi miš).
комшия - сусед
комшилук - суседство
капия - двери
ћебе - покривач
паре - новац
едукация - образовање
пи ар - представник за явност
гей, педер - мужеложник
култура - стваралаштво
ћале - отац
кева - мати
ћуприя - мост
Авала
Дорћол
Imamo li mi neku staru slovensku reč za turcizam- Šeret?
Može li nova, dok se stare ne opsětim - podsnošajnik.![]()
1) Vragolan, spadalo, šaljivko, šaljivac, šaljivčina (šaljivdžija otpada zvog turskog sufiksa, a lakrdijaš je takođe turska rěč - tur. lakırdı; komedijaš i komedijant tekođe otpadaju - grč. kōmōidía kao i reči sa osnovom šega - tur. saka: šala, pošalica ← arap. ), veseljak, sprdač, vrtiguz, větrogonja, větropir, čigra;
2) oběšenjak, oběšenjaković, okačenjak, prěpredenjak, prěpredenko, prěvějanac, (prěfriganac), prěvějanko, stođavo, poganac, mudrijaš, lukavac (tur. şerret ← arap. šarr: zlo ).

-Mislim da je ovo pravo značenje, a ova podebljana reč mi se i najviše svidja.Nestaško, nesmirnik, nemirko, nesmirnjak, nestašnik
Pazi,slušam dosta svoju babu i dedu kada pričaju,i mislim da kada oni upotrebljavaju ovu reč ne misle na to značenje.Pre više misle na otvoreno činjenje zla nekome ili nečemu.Šeret je prikriveno spadalo koje se čini da je nevešto, neuko, čak pomalo zamlatasto, ali ispod mire devet (đavola) vire, i on je naoko hladan podvaladžija koji se svemu i svakome smeje, a to obično škrto rečju ispoljava nego više gestom, mimikom, ponekom aluziijom: Bio je to razgovoran i pomalo šeret čovjek [R. Čolaković], Veličina muzike smeje se sićušnosti šeretluka: bogu nije potrebno da bude šeret [S. Vinaver].
Potražiću.
http://forum.krstarica.com/showthre...uh.-pisaca?p=13887329&viewfull=1#post13887329
bogobojnik, bogostrašnik, dalekost, daždan, dažditi, govorac, jestija, juha, klanjati se, kto, lagahno, lažac, lepost, ličnik, ljubenica, ljubnik, mnogosmejac, naučitelj, neznanik, nitko, odelati, ogojiti, ojutriti se, omestiti, osnežiti, ozoriti, polesan, postnik, prazdan, premamitelj, prevarnik, primitelj, prostitelj, rabota, sedalište, slugati, slušanik, strašnik, suh, udobriti se, ukriviti, ulomiti se, umoliti se, uravniti, urabotati, utamniti se, uvisočiti se, velikost, zaboravnjac, zlogovornik, znanik.
Npr.
zloslovitelj - klevetnik
zlorěčivac, zloglagoljivac - rugalica, nipodaštavalac
Jel postoji : zlodelatelj?
Pretpostavljam da je:
Zločinilac = zločinac a Zlotvoritelj = zlotvor;dakle to otpada.
Postoji i zlodělatelj i zlodějatelj (dějati = dělati) kao i zlodělnik i zlodějnik.

И благодејатељ и благодејаније. Добротвор и доброчинство, али више у смислу блиском данашњој речи спонзор.
Благодејаније заправо значи стипендија, благодејанац је стипендиста.
Pа i ime Dějan od priděva (participa perfekta) dobrodějan.

Ви'ш, то нисам знао. А мислио сам да је то неко модерно име типа Горан, Јасна, Весна, па сам се увек чудио оном Константину Дејановићу како је нашао још у Средњем веку да се тако презива.![]()
бенефит : корист
бакар : мед (жен. рода)
викенд (енгл. week end) : край недеље
дућан : продавница