Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Па ја сам те упутио на озбиљан извор, где су писали озбиљни историчари, а ти окрећеш на YouTube, где се изгледа највише "образујеш". Не разумем зашто Међане везујеш за Аријевце (који су иначе дошли са друге стране Каспијског мора у односу на Међане). Да ли и ту имаш неку теорију, о некој наводној чвршћој вези Међана и Срба, па ти стога сметају Персијанци? Хоћеш ли да негираш и Аријевско порекло Индуса?
Нисам рекао да су Међани Срби, већ Аријевци. Ево зашто
"61) У ратус уучествовали ови народи. На првомсу се месту налазили сами Персијанци, који су
били овако опремљени.На глави су имали меке шешире, такозване''тијаре'', а ако тела шарену
хаљину са рукавима и са железним плочицама испод ње, које су изгледале као љуске од рибе, ана
ногама широке чакшире, док су, уместо штитова од коже, носили штитове од плетера, испод којих
су висиле торбе за стреле. Имали су кратка копља, велике лукове, стреле од трске, а поред тога
мачеве који су били обешени о један појас поред десне бутине. Команд антимје био Отан, отац
Ксерксове жене Аместрије. Хелени су их у давнини називали Кефенци, а они сами себезову
Артејци, атакоихзовуињиховисуседи
. КадјеДанајиниЗевсовсинПерзејдошаоКефеју, сину
Белову, иузеоњеговукћерАндромедузажену, родиомусесинкомеједаоимеПерзе, акогајеон
тамооставио. ДесилосеслучајнодаКефејнијеимаомушкедеце. Ионисупоовомеидобили
својеиме.
62) АМеђанисуишлиуратуистојтаквојопреми, јерјеустваритаопремаибиламедска, ане
персијска. МеђанимајекомандоваоАхеменидТигран. Некада су их сви звали Аријцима, а кад
је к њима дошла Медеја из Атине, они су тада узели друго име, ово садашње.
Тако, дакле, причају
о себи сами Међани. Кисијцисузавремератаусвемудругомбилиистоопремљеникаои
Персијанци, самосууместошешираносиливезанечалмеокоглаве. КисијцејепредводиоОтанов
синАнаф. ХирканцисубилинаоружаниистокаоиПерсијанци, апредводиоихјеМегапан, којије
послетогабиосатрапуБабилону"
66) Аријци су пак били наоружани медским луковима, аосталуспремусуималиистукаои
Бактријанци. АријцејепредводиоХидарновсинСизамно. АПарти, Хоразмијци, Согди,
ГандаријцииДадикебилисууратунаоружанииопремљени. истокаоиБактријанци. Овесупак
предводилиовизаповедници: ПартеиХоразмијцеФарнаковсинАртабаз, СогдеАртејевсинАзан,
аГондаријцеиДадикеАртабановсинАртифије.
9) А нико нијеу стању тачно да каже шта се налази северно од овеземље и ко тамо станује.
Ипак изгледа да се преко Истра налази једна бескрајна пустиња. Једини за које сам био у стањуда
дознам да станују преко Истра јесу људи: којима је име Сигини, а који се одевају као Међани.

Коњисуимрундавипоцеломтелу, адлакаимједугачкадопетцоли, малису, сазатубастом
њушкоминемогунасебиданосечовека, доксууколимаврлобрзи; збогтогасетамошњиљуди
ивозенаколима. Земља им се протеже до Енета наЈ адрану. За себе кажу да су досељеници из
Медије, али како су се оданде доселили, нисам у стању да објасним. То се све могло десити у
великом временском раздобљу.
ЛигијцикојистанујуизнадМасалијеназивајутрговценамало
''сигини'', акодКипријацатакосеназивајукопља.

Херодот, Историја - http://arionserb.files.wordpress.co...B6D/2013/01/herodotova-istorija-1-i-2-deo.pdf

Иако у Херодотово време Персијанци не припадају Аријавцима, није искључено да припадају истој групи народа и да се из садашње перспективе може рећи да су и они Аријевци.
Питање је и где Сигини виде своју Медију (модуће да је то заједничка прадомовина Сигина, азијских и балканских Меда.). Оно што је за Међане посебно занимљиво је њихов конакт са Кимерцима.
Тешко је до краја распетљати смерове утицаја и кретања етничких група, али ми се чини очигледном жива комуникација од Подунавља ка Малој Азији и даље на исток, и обрнуто. Овде треба додати и Нестора, и Ал Масудија и Карловачки родослов.
И Индоаријевци су Аријевци, али су део ранијег таласа насељавања.

Poslednja izmena:
Нов сам овде и стручнији сам за језике и историју него за генетику. Ипак увидео сам нека поклапања са вашом темом.
На основу језика, а и онога што имамо из историје мислим да је очигледно да је индоевропски језик повезан са пољопривредом. И колико видим са генетске стране имамо групу Р1а са једне стране, а са друге ИЈ и из ње проистекле И и Ј. Тако да би ово могле бити носиоци индоевропских језика.
С друге стране групе И и Ј су сконцентрисане на обалама мора и као да су се шириле морским путем.
Такође подручја групе И су у Европи током историје повезане са интензивним гусарењем без обзира на групу народа са којим су довођене у везу.
По томе следи да се Р1а ширио из Мале Азије долином Мораве ка северу, док би се И ширио са обала Јадрана. Додир се десио негде у праисторији на подручју Србије и ту би настали мешањем ове две групе неки Прасловени. Претпоставка да су припадници групе И примили језик од напреднијих Р1а.
Тако сам закључио из језика и ових генетских података. По томе курганска хипотеза пада у воду.
Само где би били носиоци Р1б?

У међувремену...
Знамо ли ишта о генетици Горанаца?
Могло би бити занимљиво.

Da to BI stvarno moglo biti zanimljivo... Imam drugara jednog Goranca po poreklu i neobičan je po tome jer ima neobičan oblik glave ( zaravnane iza, ali onako na dole kao gusan ) i debele, spojene obrve i neku čudnu kosu koja kad mu poraste izgleda kao one perike sudije što nose, samo crne. :D Onda ga neki iz zajebancije zovu Luj 15.-ti :D LOL

Mene je uvek zanimalo po kom osnovu bi to moglo da izgleda tako.

Морам се (покушаћу) кратко надовезати на мој претходни коментар о повезаности И2 и евентуалној повезаности са центарлном Европом као њеним извором.

Поставио сам два немачка документарца повезана са небеском плочом из Небре и народом, који је ту плчу израдио. Погледао сам оба документарца, претражио јутјуб и погледао више дужих или краћих инсерата из емисија и доста занимљив ствари је речено, да бих ја сад све детаљно описао, али ствар одприлике је оваква.

Небеска плоча из Небре је датирана за време Кнеза од Лубингена (германизирано од Љубинка), који је био један од највиших поглавара у његовој епохи за време Уњетичке културе (значи око 2.000 п.н.е.). Сам тај кнез је додуше био веома низак (1.70м или нешто изнад), али ипак по фенотипу био кромањонац са високим кефалним индексом. Још занимљивија ствар је, да су сви остали мушки скелети били преко 1.80м до нешто малкице преко 1.90м - имали су веома купну грађу, а такав раст је био могућ, јер су имали веома високо развијену индустрију хране.

Укратко око народа да се напомене, да су живели кроз цео бронзани период до око 1.000 п.н.е. веома мирно - скелети нису имали смртоносне повреде, а углавном су били сахрањивани или због смрти природном смрћу или због неке болести. Није ни било политичких превирања, јер су изгледа постојале стабилне структуре и народ се бавио својим свакодневним послом, док је елита била састављена од мудраца и углавном верских вођа - оружја очигледно није било толико, тако да изгледа тада није постојао неки тип ратничке друштвене групације, бар не чврсто утемељен. Обичан народ се углавном бавио погопривредном, сточарством и разним тадашњим занатима, ковачи су изгледа имали првокласно знање и спретност.

Што се тиче геополитике, регије:
- данашње северне Баварске
- Тирингије
- Саксоније-Анхалта
- Саксоније у Немачкој
- Шлезија у Пољској
- читава западна Чешка
су тада биле једна политичка јединица и највероватније су били централна политичка и економска сила. Имали су везе са народима из читаве Европе, али посебно узак однос постојао је са:
- карпатским племенима, код који је изгледа постаојао утемељен ратнички сталеж, а који су и били једни од главних произвођача оружја
- северно-динарским / јужно-алпским племенима, негде у области Крањске је био главни рудник Калаја, Бакра, Бронзе и пар других руди
- племенима Помераније и нешто источније, као и са
- племенима са југа скандинавског и читавог јиландског полуострва, који су такође доносили посебне руде и драго камење, али и робу свакодневне употребе као нпр. одећу.

Значи ове горе споменуте четири регије и Бојка/Лужице су били пет политичких јединица, које су имале веома уску везу у односу на остале западно и источно од својих регија. А сама Бојка/Лужице је тада била због цетралности и главно тржиште, где је се сва роба размењивала. Главни саобраћајни путеви су били Дунав у јужном подручју и Лаба у северном, мада су научници рекли, да су она племена из Карпата користили и 1-2 друга алтернативна пута земљом, која су била мало дужа (разлог се не зна). Битно је да су се између ових 5 регија елите међусобно венчавале и тако утврђивале везу.

Још једна ствар, сва та племена су била крупне грађе и били су кромањонског типа. Једино племена јужно од Алпа, иако такође масивне грађе, имали су нижи кефални индекс (мало пљоснатије лобање).

Да ли значи, да је она карта и релативно тачна на којој је читава вертикала од јужне Скандинавије па све до Адрије на југу, Карпата на истоку и Балтика на северо-истоку означена као насељном И хаплогрупом?

1348073961452.gif

europe_haplogroups_2.jpg

hgi.png

И да ли се може рећи, да је то можда пре био један народ И групације, од кога су северна племена била И1, центарлно-европска и карпатска И2 Динарик Н, а тек касније за време миграције Словена се издваја на Динарском ланцу Динарик С, са разликом од осталих да је та новонастала подгрупација произвела пар генетских модификација попут динаризације и смањење кефалног индекса?

Све то описано стање је било до негде око 1.000 п.н.е., што је било задњих пар минута доументарца. После 1.000 п.н.е. долази то тоталног поремећаја свих племена. Управо тај главни политички и економски центар бива уништен, а племена су се на све стране разбежала. Она северна племена су делом отишла још северније, а један део је отишао у већем броју на југ Британије, где је већ било И племена, али ови други су у тој нужди пребегли код сродног народа. Онда један део се још више повукао у Карпате и ка Црном мору, док је један пребегао у јужне Алпе, мада је изгледа то и пар других племена било дуже време гоњено, па је било тотално расуло и било је кретања по читавом Балкану, делом на Апенинско полустрво, а један делић је побегао и западно од Алпи.

Закључак у задње 2-3 минуте документаца је био, да је се радило о једном веома богатом народу, који је веома добро живео и који је доста достигнућа постигао. Њихове верске установе су биле најстарије у читавој Европи, а Стоунхенџ и остали су били изграђени баш по моделу најранијих дрвених грађи у Бојки/Лужици. Аутори су рекли да ратове та племена водили нису, богатство су црпили из трговинског система, који су та сва (хаплогрупе И) племена развила, коме су се после остала прикључила. Али прекретница је била очигледно насилна освајања других племена (не И хапогрупе), која су у сам центар И племена ударили и од тад та И племена више никад нису видела мирна времена, нити су се икад од освајања, која су следила, опоравила. То је била задња реченица документарца и као не зна се шта је све после за време тих освајања дешавало, мада да будем искрен вероватно се зна, али нису Немци хтели да опишу тај период у документарцу. Чим су они тако детаљно могли да одраде буквално све друштвене аспекте и ширења тих И племена, како не би могли исто тако да рекоснтруиши и комплетно масовно убијање тих И племена, која су очигледно била у једном савезу и чинила највећу политичку силу у то време.

И то је изгледа разлог, зашто је данас у Европи на југу Скандинавије / Данске / северне Немачке и на западном Балкану највиша концентрација И хаплогрупе. Код Карпата би према документарцу требала бити и трећа главна концентрација, али изгледа да су он били на трајном удару тих индоевропских племена, па је једноставно мање њих и преживело. Док је на Динарским планинама и северно од већих река на северу Европе остао велики број или је један део тих карпатских И племена једно време остао на Карпатима, видео овде влада терор наших племена и један део пребегао западно/јужно од Дунава? Углавном је мени лично постало јасно како то да је централна Европа пре била центар И хаплогрупе и то у сваком смислу (религијски, политички, економски, социјално) и да је ту сад остала само једна шачица тог истог народа, док данас доминира Р1б на западном делу и Р1а на источном.

haplogroups.png

Haplogroup_I.gif

http://1.***************/-isjbcUVXQyY/UA63zH3YLUI/AAAAAAAAADQ/TyhyPzWW5JM/s320/y-dna_haplogroups_europe_genetic_map.png

ПС: Коментар је ипак постао мало дужи, али немојте ми замерити. :rumenko:

ППС: Када сад мало боље размислим, Немци у својој верзији историје Србе први пут спомињу као Сорабе у 5. веку п.н.е. који живе на регији Бојке/Лужце. Да ли значи да су се и сва та племена, која су живела до 1.000 п.н.е. на том истом простору исто могли бити Срби? Или су 5 векова касније Срби били једно од тих племена, која је кренула у освајања 5 векова раније? И да ли су сви ти догађаји колапса бронзаног доба, пада те централно-европске културе и пада Троје повезани? Или је то једноставно биоло време као пад Римског царства, после кога је уследило "тамно средње доба" (дарк ејџес)?

Poslednja izmena:
Hayka

Ja sam jednom davno na ovoj temi potezao etimologiju jedne reci koja podleze cenzuri. Poznato je da su nazivi polnih organa jedne od reci sa najstarijim korenom. I onda sam trazio odakle ta rec kod nas u takvom obliku... I gle cuda, nadjem da u jeziku sibirskih Tatara ta rec znaci- pevac, sto daje poznatu analogiju sa engleskom recju cock i njenim sekundarnim znacenjem. U njih eto nema znacenje polnog organa ali je isto tako ocigledno da ovo dvoje itekako mora biti u nekoj vezi. Ta rec je karakteristicna samo za juzne Slovene a ne i za ostale (Mada kod belorusa i ukrajinaca postoji takvo prezime).
Evo za primer.. http://freemarket.kiev.ua/message/670187-gazovye-konvektory.html
pogledati kako se zove kontaktno lice.

Mužjak od koke, odnosno, na većini slovenskih jezika mužjak od kurice.

Pitanje: kako se zove mužjak od kurice (kokoške).:lol:.

Jednostavno je i logično poređenje cock-a sa pevcem (ili pevcom, nikada nisam siguran).

Tatari su istu reč verovatno preuzeli od Slovena sa kojima su imali kontakte.

Морам се (покушаћу) кратко надовезати на мој претходни коментар о повезаности И2 и евентуалној повезаности са центарлном Европом као њеним извором.
Све ок, али не видим разлог да дин тражимо тако северно.
Миелим да је садашњи распоред, у љубичастој зони доминантан кроз историју.
Север И1, И2б запад- југ, Британски И2а запад, И2а дин Н средње Подунавље, дин С издвојио се релативно скоро, И2ц југоисток Европе, касније Мала Азија и Кавказ.
Ипак је и у наведеном периоду (2000 гпне) Балкан био центар цивилизације. Ватинска култура је извориште минојске и микенске. Брњичка досеже до Месопотамије.
ТРМЦА дин Н, је живео у историјском добу. Тај, ванредно успешан народ, мора имати своје име.
Мислим да је сада јасно да можемо пратити кретања разних Р1а Словенских племена, тако да је и вероватно и и2а Дин, било посебно племе (племена). Рецимо, у лагано се склапају коцкице једне Р1а миграције у Подриње. и то не тако генетски удаљене од хрватског Р1а кластера. Значи, Да нису ово Порфирогенитови Бели? Не знам, али изгледа да постоји и ова могућност.
Ширење Динарика ка северу имамо прво са Кимбрима, када су културни утицаји из југоисточне Европе, у 2 и 1. впне стигли до Јиланда, а онда из правца Беча ка Полабљу у 7. и 8. веку.

Poslednja izmena:
...
Или је то једноставно биоло време као пад Римског царства, после кога је уследило "тамно средње доба" (дарк ејџес)?

Само један кратак коментар који се не односи на твој текст у целини, већ само на последњу реченицу.

Мислим да "мрачни средњи век" нема много везе са падом Римског царства. Наиме, "мрачни средњи век" нису проузроковали они који су срушили Римско царство, које су стари Римљани и Грци називали варварима, већ су га проузроковали они сами. Ове године слави се нешто што неки морбидно називају "толеранцијом", а заправо је Константин само схватио да хришћанство може успешно да искористи за учвршћивање своје власти и обрачун са својим конкурентима. И дошло је до тога да се изворно хришћанство спојило са Римским милитаризмом, чиме је створен хибрид - милитантно хришћанство које је довело до "мрачног средњег века", које је Европу гушило наредних 1000 година, почев од Јустинијановог затварања Атинске школе до инквизиције. Иза тога није стајао само Ватикан, већ исто тако и Цариград. "Варвари" су у томе играли споредну улогу - њима је милитантним методама наметнуто хришћанство, а онда су они сами истим методама наставили да га шире. Наравно, не сматрам да није било правих хришћана, напротив, увек их је било у великом броју, али су ипак ретко били на позицијама одакле се могло утицати на креирање политике цркве.

Poslednja izmena:
Да ли значи, да је она карта и релативно тачна на којој је читава вертикала од јужне Скандинавије па све до Адрије на југу, Карпата на истоку и Балтика на северо-истоку означена као насељном И хаплогрупом?

Ja ovo tvrdim ovde vec duze. I haplogrupa = Kelti = Zapadni (i juzni) sloveni. R1a = istocni sloveni rusi. To lepo i velesova knjiga kaze. Or je bio praotac ne rusa vec kelta (zapadnih slovena). Izvor je verovatno na balkanu u podunavlju.

Ja sam jednom davno na ovoj temi potezao etimologiju jedne reci koja podleze cenzuri. Poznato je da su nazivi polnih organa jedne od reci sa najstarijim korenom. I onda sam trazio odakle ta rec kod nas u takvom obliku... I gle cuda, nadjem da u jeziku sibirskih Tatara ta rec znaci- pevac, sto daje poznatu analogiju sa engleskom recju cock i njenim sekundarnim znacenjem. U njih eto nema znacenje polnog organa ali je isto tako ocigledno da ovo dvoje itekako mora biti u nekoj vezi. Ta rec je karakteristicna samo za juzne Slovene a ne i za ostale (Mada kod belorusa i ukrajinaca postoji takvo prezime).
Evo za primer.. http://freemarket.kiev.ua/message/67...onvektory.html
pogledati kako se zove kontaktno lice.

Rec i za jedan i za drugi polni organ potice iz starog centralno evropskog, keltsko - zapadno slovenskog - verovatno ilirskog - vincanskog jezika. Danas se koren sacuvao u irskom jer je tu preziveo zbog izolovanosti. Ovde imate detalje:

http://forum.krstarica.com/showthre...rod-evrope?p=25056209&viewfull=1#post25056209

kyrios

potpuno se slazem. Rimsko hriscanstvo je u donelo mrak u evropu. A bilo je upereno direktno protiv centralno evropskih naroda (kelto slovena). Pagan Pogan dolazi od Bhagan, Bogan, onaj koji jos veruje u boga. Bogeyman ye takodje od Boguman - onaj koji veruje u boga. Tada su nasi rogati bogovi postali djavoli, a vukovi su istrebljivani zajedno sa vucijim narodom.

Poslednja izmena:
Само један кратак коментар који се не односи на твој текст у целини, већ само на последњу реченицу.

Мислим да "мрачни средњи век" нема много везе са падом Римског царства. Наиме, "мрачни средњи век" нису проузроковали они који су срушили Римско царство, које су стари Римљани и Грци називали варварима, већ су га проузроковали они сами. Ове године слави се нешто што неки морбидно називају "толеранцијом", а заправо је Константин само схватио да хришћанство може успешно да искористи за учвршћивање своје власти и обрачун са својим конкурентима. И дошло је до тога да се изворно хришћанство спојило са Римским милитаризмом, чиме је створен хибрид - милитантно хришћанство које је довело до "мрачног средњег века", које је Европу гушило наредних 1000 година, почев од Јустинијановог затварања Атинске школе до инквизиције. Иза тога није стајао само Ватикан, већ исто тако и Цариград. "Варвари" су у томе играли споредну улогу - њима је милитантним методама наметнуто хришћанство, а онда су они сами истим методама наставили да га шире. Наравно, не сматрам да није било правих хришћана, напротив, увек их је било у великом броју, али су ипак ретко били на позицијама одакле се могло утицати на креирање политике цркве.

Pa to je sve bio prelaz i kreiranje novog poretka kao i naroda ... Iz tog doba su formirani narodi na teritorijama koje će kasnije da postanu nacije i države ... Mislim da je to sve bio kraj jedne ere i početak druge, a koju je RIm veoma vešto iskoristio na maltene inspirativan način u diplomatskom smislu.

@tema

Inače, interesantna stvar. Pošto me interesuje sokolarstvo i lov sa tim raptor pticama uopšte, pa sam se informisao o tome nešto i naidjem na možda interesantnu hronologiju. Kako se gde pojavljuje od onih reljefa u zidu i predstava sa Bliskog Istoka oko 722-705 BC, pa onda kineski izvori pominju i opisuju sokolarstvo 680BC, pa onda u 4.-om veku japanski Nihon-shoki izvor pominje dolazak sokolarstva u Japan iz Koreje i njihovog kraljevstva.

Zatim od 2-4.-og veka sokolarstvo stiže u Evropu preko Gota ( Goths ) koji su naučili sokolarstvo od Sarmata koji su ga doneli iz Azije. Onda u 5.-om veku sin Imperatora Avitus-a, poreklom Kelta (koji su sa Gotima bili u savezu protiv Huna i pri tom naučili sokolarstvo) donosi tu veštinu u Rim gde se kasnije pojavljuju i mozaici na tu temu. U sedmon veku sokolarstvo ulazi i u Kuran i ustanovljeno je u arapskom svetu, dok kroz 8.-mi i 9.-ti vek se široko praktikuje po zapadu i Saxon England na dalje...

I tako dalje nastavlja da se širi. Zanimljivo je to što u ovim najranijim počecima praktično može da se prati tok kulture i naroda u isto vreme sa Bliskog Istoka na istok u Aziju i onda dolazak sa Sarmatima u Evropu... Što znači da je bilo više osim puke trgovine i kratkih susreta, da bi nekog naučili toj veštini potrebno je vreme i strpljenje tako da kontakt mora da bude jak i stalan.

Poslednja izmena:
Не занм да ли је ко пре ово уочио.

"Confirmed Haplogroup: R1a1a

Subgroup: 1. M198+ M417- Old European (Type "C" / "OE") DYS392=13
Name: Not Disclosed
Most Distant Ancestor: Ivan Mihaylov 1800, Tresonce, Macedonia
Marker Location: Tresonce, Macedonia
Lat, Lng: (41.5611, 20.7231)"

http://www.familytreedna.com/public/R1a/default.aspx?section=ymap

Становници села Тресонче били су Мијаци

Мијаци у Македонији су према Цвијићевим етнолошким истраживањима српска етничка група.

http://sr.wikipedia.org/sr/Мијаци
http://sr.wikipedia.org/sr/Тресонче

" "У погледу историске свести код њих има само трагова старе српске прошлости. Старији људи знају за косовску погибију и за „цара“ Лазара и о „службама“ (славама) још се певају песме којима се слави ово доба. Али сада, после јаке бугарске пропаганде, ређе их певају но у раније време. Мијаци врло много знају о Краљевићу Марку, за кога веле, да је родом „од Леген-град“. Изнад торбешког села Присојнице има развалина од града. Мијаци причају, да је одатле војвода Дамјан отишао у бој на Косову. Имају и песме о зидању српског манастира Хилендара у Светој гори. Свака породица има славу („службу"). Средиште мијачког духовног живота је манастир Св. Јована Бигорског. Све што у њему има везано је у националном погледу за српску историју. У њему је врло стари поменик, ванредно лепо писан на пергаменту, чувен са своје израде, у коме је историја овог манастира; у њему се помињу само српски владаоци од лозе Немањића и српски архиепископи. Исто тако су на живопису на спољашњим манастирским зидовима насликани само српски владаоци до Косовске битке. Те је слике радио сељак зоограф из Лазаропоља. Уз то историја овог манастира, као и самих Мијака, показује, да су увек тежили за самосталношћу. Стално су се противили грчком језику у служби божјој. Кад се и њима хтела да наметне бугарска егзархија, њихови су калуђери умели одржати потпуну слободу према новој цркви и сачувати све српске старине којих је било у манастиру“. Јован Цвијић, Балканско полуострво и Јужнословенске земље, Мијачка група (западномакедонски варијетет), Београд 1922, стр. 117. -. Вид. http://www.promacedonia.org/serb/cvijc/cvijic_balkansko_poluostrvo_2.pdf "

PS
Још нешто ми је скренуло пажњу.
Упоредите распростирање староевропског Р1а и Е В13
http://www.r1a.org/3.htm
http://www.familytreedna.com/public/E-V13/default.aspx?section=ymap

Poslednja izmena:
Hoćemo li da malo ispitamo fenotip i moguću haplogrupu Roberta Levandovskog (pošto je sad aktuelan)?

(место у коме су живели радници, који су радили у каменоломима). Углавном Пољаци из споменутих крајева често изгледају овако, неки имају светлију косу и плаве очи, неки су смеђи и имају светлобраон очи, али у принципу тај тип фаце ћеш често видети код јужних Пољака и Чеха, али и код других народа и иза Карпата.

A imaš , ljudi liče jedni na druge, izmešali se vremenom... Zato ja i kažem da je sve manje-više isto. Ovde neke finese koje se prate i ostalo su samo finese. U krupnoj slici su svi isti pištolj ... :D
Тако је. Независно сад од антропологије, али иначе у свакодневници људи превише подвлаче разлике, уместо да траже заједничке ствари, које их приближавају. Доста свакоднених конфликта не би ни било, када би већина тако мислила.

Poslednja izmena:
Pazite, Levandovski ima zift crnu kosu... ima izduženu lobanju, tanku gornju usnu i poveći nos... ja nisam viđao ovakve Poljake (Čehe jesam i to uglavnom Moravce)... znam da su Poljaci veliki narod i da ih ima svakakvih, ali daleko od toga da je ovo tipični izgled Poljaka...

Inače, rođen je u Varšavi, sad to ne mora da znači, može da bude od svakud...

Pazite, Levandovski ima zift crnu kosu... ima izduženu lobanju, tanku gornju usnu i poveći nos... ja nisam viđao ovakve Poljake (Čehe jesam i to uglavnom Moravce)... znam da su Poljaci veliki narod i da ih ima svakakvih, ali daleko od toga da je ovo tipični izgled Poljaka...

Inače, rođen je u Varšavi, sad to ne mora da znači, može da bude od svakud...

Pa jesu oni malo tako ... Ima dosta tih "špicastih" karakteristika... Kosa mu tamnije izgleda od ovog što je stavio na nju, preparata, šta već koristi. Evo skoro kad sam bio u Nemačkoj dva brata pijana, Poljaci, jedan klasičan, drugi neki ovakav fazon, samo malo tamniji nekako i po obliku lica. Pre bih rekao da Bulgarin ili nešto :D

Не занм да ли је ко пре ово уочио.

"Confirmed Haplogroup: R1a1a

Subgroup: 1. M198+ M417- Old European (Type "C" / "OE") DYS392=13
Name: Not Disclosed
Most Distant Ancestor: Ivan Mihaylov 1800, Tresonce, Macedonia
Marker Location: Tresonce, Macedonia
Lat, Lng: (41.5611, 20.7231)"

http://www.familytreedna.com/public/R1a/default.aspx?section=ymap

Становници села Тресонче били су Мијаци

Мијаци у Македонији су према Цвијићевим етнолошким истраживањима српска етничка група.

PS
Још нешто ми је скренуло пажњу.
Упоредите распростирање староевропског Р1а и Е В13
http://www.r1a.org/3.htm
http://www.familytreedna.com/public/E-V13/default.aspx?section=ymap
Претпоставо сам да је овај Староевропски Р1а и Е В13, пратио повлачење Келта са Балкана, после сукоба Келта са балканским племенима. Могуће је да су нека племена прешла на старану Келта, па су протерана са њима.
Покушао сам да пронађем Р1б, која би могла да припада протераним панонским келтима и чија просторна расподела одговара расподели горепоменутих ХГ.
И Пронашао сам на family tree подгрупу на месту 5.1 у листи, коју су означили као [P312+] L11+ U152- L21-
http://www.familytreedna.com/public/r1b/default.aspx?section=ymap

Ево шта беседи Лари Мајка о I2a-Din:

" For many years-and despite enormous sums spent on WTYs etc.-the I2a-Dinaric
clade common in Central-Eastern Europe has been very resistant to SNP
definition and partition. Not a single SNP was found to split the clade,
and the only SNP to define the clade was L147, which occurs in multiple
other haplogroups and hence is not sufficiently "unique" for the FTDNA
haplotree.

But finally, Geno 2.0 results have identified two SNPs that split Dinaric,
and three more that define it. All five are now available for order from
FTDNA.

CTS10228 and CTS5966 were ancestral in one south-central Polish Dinaric, but
derived in about seven other Dinarics across Central-Eastern Europe.

CTS10936, CTS11768, and CTS4002 were derived in all eight Dinarics, but
ancestral in the nearest related clade (Disles).

The one Dinaric that tested negative for CTS10228 and CTS5966 has ordered
Y-DNA67, but no marker results have arrived yet.
Lawrence Mayka "

Цвијић
"Становништво чије су психичке особине сличне ерским среће се у Херцеговини, нарочито у околини Билеће, Гацка и Невесиња, у Загорју (око Калиновика) као и у горњој Босни, нарочито јужно од Сарајева, у области великих карсних поља у западној Босни, у сливовима Врбаса и Раме, уопште у свима крајевима између области босанског и области јадранског типа. У овим се крајевима овде-онде запажају ерске психичке црте, нарочито духовна живост и склоност за шалама и хумором; анегдоте су ту исте као и код Старовлаха и карактеришу менталитет и главна занимања овог становништва. Ипак има у овом пространом пределу више подгрупа ерског варијетета, чије су особине модификоване разликама у географској средини или под утицајем суседних типова (јадранског и босанског). Међу многобројним разликама, које су углавном незнатне, навешћемо оне које су својствене становништву Горње Херцеговине и невесињске, гатачке и билећске околине.
Ови су људи врло високог раста, што пада у очи чак и међу динарским становништвом. Међу њима се могу лако издвојити два типа који су различних комплексија. У једних је физичка снага масивна и моћна. То се нарочито види код одраслих кад уз брдо носе тешке терете. Натоваре их на рамена, погну се, пењу се крупним корацима, споро, и часовима иду без одмора и не задржавајући се. Вратне су им жиле врло јаке и скоро као код говеди набрекну под приливом крви. Кожа на лицу и на голим грудима препланула и као уштављена, набрана у многе боре које се укрштају и преплићу. Чело, ретко равно, често се одликује испупчењима. Усправне боре оцртавају на челу испупчења, често дубоко усечена, и испупчења слична чворовима, која дају утисак енергије. Јабучице стрче. Бркови пуни и дебели, скоро као четка, мешају се са дугим длакама из ноздрва које су њима скривене. Овим физичким придружују се често и неке психичке особине: они су мирни, ћутљиви, не узбуђују се лако. Готово нису свесни своје физичке снаге. Узбуђени, понашају се као природна снага и примају опасност и смрт као обична дела. Они су извршили подвиге првог реда. То су најстрашнији јунаци. Жуде за херојском славом. Али се никад не размећу и после подвига се одају редовним занимањима.
И други је тип високога раста али виткога стаса, без оних испупчења на челу која се виде код претходног типа. Врло витки пужу се као козе. Изненадимо се кад их видимо како се после неколико тренутака појаве с једног брда на друго. Могли би се такмичити са најизвежбанијим спортистима.
Свесни су своје умешности, своје снаге и подвига које извршују. Све их је више уколико се приближујемо Црној Гори, где овај тип превлађује.
Херцеговачко становништво, које се одликује особитом плодношћу, чине поглавито ова два типа. Они се исељавају у правцима који су напред означени. Због тога се каже: „Херцеговина цео свет насели, а себе не расели". Овде се испољавају најбоље динарске особине: љубав за слободом, ширина и дубина народне свести. Иако нема племенске
организације, подела на братства је јасно изражена. Тиме и низом психичких ступњева ове херцеговачке Ере прелазе неосетно у групу динарских племена."

Чини ми се да је овај крупнији Херцеговац одговоран за ширење Дин С, а по опису бих рекао да се не разликује превише од подунавског кромањонца, па би могао нити задужен и за дин уопште (да небуде забуне, не тврдим да је постојбина свих дин Херцеговина).
Мислим да сам и сам близак том типу (мада сам стао на два детета :D

Poslednja izmena:
Ко су Аријевци?
m102map.jpg

"Haplogroup J2b is associated with the Neolithic Greeks that spread agriculture. It has been found in the Dravidian middle classes in high frequencies also in the Northwest. Apparantly a proto-Mediterannoid people mingled with the Dravidian peoples before the Indo-European speakers and creators of the Vedic civilisation (Arya's) arrived in India.
It is found in high frequencies in Southeastern Europe (Greek, the Balkans and the deep south of Italy)
It could also explain the Mediterannoid skull in alot of Indians." (коментар на неком форуму)
Ј2б је била у додиру са И2 (Балкан, мала Азија), па ово може објаснити неке религијске паралеле Срба и Индијаца, које је још Ал Масуди забележио. Санскрит, такође.
Још тридесетих година, Жупанчић је направио антрополошку паралелу Винчанаца и Хетита.
Изворно носиоци Р1б и Р1а хг, могли су бити и жуте расе.
Са друге стране, Р1а је заступљена у највишим кастама. За Ј2б не знам.
Овде нисам паметан.

Ja sam jednom prilikom na jednom foru izneo tezu da bi Arijevci mogli da budu J2b ali umalo od Kljosova nisam dobio po nosu zbog toga ))

Fora je u tome sto se arh kultura Vinca oslanja na arh kulture Male Azije i sada bi se trebala napraviti jedna mala analiza STR nosilaca ovih J2b kako bi se zakljucilo o kakvim je migracijma bilo reci. Da li je migracija isla sa Balkana prema Indiji ili je pak isla difuziono iz Male Azije i prema Evropi i prema Indiji.

U prilog tezi da bi (ako nista, ono bar jednim delom), nosioci J2b mogli da budu ti famozni Arijevci je i teorija da je pra-proto-indo evropski jezik nastao kao jedna grana anadolijskih jezika.

Sve u svemu, ova se teorija ne moze odbaciti tek tako jer realno ima argumente koji je mogu podkrepiti.

U visim kastama na prvom mestu je R1a a zatim sledi upravo J2b.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back