Генетичка генеалогија

• Začetnik teme Začetnik teme Kor
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Нека @Lesandar да свој коментар.
J2 je nesrećna haplogrupa koja je krenula od identičnog izgleda haplogrupi I2 i jezika koji je bio isti i verovatno se dugo zadržao u granicama dijalekata. Preneli su jezik Persijancima koji se i danas računa kao najsrodniji istočni jezik slovenskim. Međutim njihova nesreća leži u tome da su prvi bili spremni da se otisnuu Afriku kao i da su bili na udaru povratnoj invaziji iz Afrike ( veoma karakteristična stvar koja se dešava svakom ko ode i porobi Afrikance, suština je u tome da mora celog veka da ih hrani i da neće da se odlepe od njega) koja ih je gotovo apsolutno asimilirala, i od njih mešanjem stvorila prvo grčki pa onda latinski i druge jezike koji su na sasvim drugom, najudaljenijem mestu po afinitetu sa slovenskim jezicima.
Ako je kolega Tri utvrdio da je nosilac haplogrupe J2, verovatnoća da pripada staroj indoevropskoj je pitanje promila, jedino ako mu je predak direktno došao iz gudura Jermenije, više je za očekivati da je potomak Grka, Cincara ili Turčina.

Poslednja izmena:
Sve mi se čini da će i u I haplogrupi biti opet neko tumbanje. Mnogo novih SNP-ova se otkriva, koliko sam skontao svi su iz Genome1000 projekta i imaju oznaku Z (kao i ovi novi za R1a). Ne znam da li će uticati na strukturu drveta same haplogrupe ili će se uklopiti u postojeće podgrupe. U svakom slučaju za haplogrupu Dinaric još uvijek ništa novo, niti jedan bitan SNP nije otkriven koji bi razdvojio North i South haplotipove.

Poštovani Kore. Imam nameru da napišem novinarski tekst u vezi ove teme i političkih manipulacija vezanih za nju. Ovaj forum mi deluje najozbiljnije a vi gospodine Kore pokazujete, po mom utisku, znanje i objektivnost. Voleo bih da mi odgovorite na neka pitanja, pa vas ovom prilikom pitam da li bi bili voljni za tako nešto?

500pxmigrationofserbspn.jpg

Malo sam prepravio kartu koja se dosta puta prikazivala na ovom forumu. Dakle, po ovim novim rezultatima (bolje reci, po novoj klasifikaciji) imamo "karpatski" R1a Z280+ kako na podrucju Karpata, tako i na podrucju Luzice. Isto tako, imamo i I2a1b1 Din-S i na jednom i na drugom mestu.

Hteo bi da pocnemo pricu o mogucem mestu od kuda su Srbi posli na jug. To jos nije bas najjasnije iz istorijskih izvora.

kartasrptoponimaueh.jpg

Toponimi u Ceskoj vise naginju ka zapadu, dok je pravac prostiranja ovih toponima okrenut prema jugozapadu.

Zanimljivo je da ovih toponima nema u istocnijim delovima Ceske.

Pa ovde i nije poterbna genealogija. Sada idemo iskljucivo na teren istorijskih izvora. Zahvaljujući novoj klasifikaciji znamo da Z280+ postoji kako na podrucju Karpata, tako i na podrucju zapadne Cehoslivacke i rubnim podrucjima Nemacke.

Od prilike, to je ovo:

ntyp-D-600.jpg

Do sada se mislilo da su tamo prisutni ovi haplotipovi:

m1typ-I-600.jpg

f1-M458-600.jpg

m4-x-typ-IaIb.jpg

i ponajvise ovi:
f2-L260-600.jpg

Kod juznih Slovena imamo vecinski izrazen samo onaj prvi tip, dok se ostali srecu mahom samo kod Slovenaca.

Ne postoje karte za I2-Din-S koja je ubedljivo najrasirenija haplogrupa kod juznih Slovena koji govore stokavskim dijalektom ali se iz baza haplotipova moze videti da oni postoje kako u podrucju Karpata i juzne Poljske, tako i zapadno prema Nemackoj.

Investigator to prati i on bi mogao da nam kaze kakvo je trenutno stanje. Kod njega je od svih testiranih najblizi rodjak jedan Nemac i jedan Hrvat iz Metkovica ))))

Pa ovde i nije poterbna genealogija. Sada idemo iskljucivo na teren istorijskih izvora. Zahvaljujući novoj klasifikaciji znamo da Z280+ postoji kako na podrucju Karpata, tako i na podrucju zapadne Cehoslivacke i rubnim podrucjima Nemacke.

Od prilike, to je ovo:

ntyp-D-600.jpg

Do sada se mislilo da su tamo prisutni ovi haplotipovi:

m1typ-I-600.jpg

f1-M458-600.jpg

m4-x-typ-IaIb.jpg

i ponajvise ovi:
f2-L260-600.jpg

Kod juznih Slovena imamo vecinski izrazen samo onaj prvi tip, dok se ostali srecu mahom samo kod Slovenaca.

Ne postoje karte za I2-Din-S koja je ubedljivo najrasirenija haplogrupa kod juznih Slovena koji govore stokavskim dijalektom ali se iz baza haplotipova moze videti da oni postoje kako u podrucju Karpata i juzne Poljske, tako i zapadno prema Nemackoj.

Investigator to prati i on bi mogao da nam kaze kakvo je trenutno stanje. Kod njega je od svih testiranih najblizi rodjak jedan Nemac i jedan Hrvat iz Metkovica ))))

Onaj ko hoće da objasni genealogiju današnjih Srba uz pomoć R1a osuđen je na propast, doduše, možda Slaven može da ti pomogne tumačeći nekadašnje Zagori ( gde verovatno nije bilo R1a) i današnje Zagorje kao većinsko stanište R1a. Hej... pa i Zagorci su ekavci, možda je to ključ misterije:per:

Samo se ti za...j
Vidimo da postoji poklapanje I2 Din-S sa ovom podgrupom R1a. Ima ih svugde gde postoji i Din-S. R1a1a1g zaobilazi Srbiju a ima je kod Slovenaca i kod Bugara. Oidaci naravno nisu kompletni posto Nema mnogo nasih ljudi koji su se testirali ali je za pretpostaviti da bi se ta ista R1a1a1g mogla naci po istocnoj Srbiji i u Makedoniji, dok u ostalim delovima Srbije to bi trebala da bude R1a1a1i.

Ja sam i ranije tvrdio da su Srbi izvorno I2a pleme ali uopste nije za iskljuciti postojanje R1a u istom.

Karta koju sam postavio ima za cilj da postavi pitanje: Da li su Srbi dosli od pravca Luzice ili od pravca Karpata? Obe varijante su moguce (a to prikazuje i originalna karta). Cak i ona strelica od podrucja "Proto Slavs" prema zapadu ima puni smisao. Da li je moguce da je prvi talas doseljavanja na Balkan isao od Karpata a drugi iz Luzice?
Opet... imamo podatak da je Mihailo Visevic dosao od reke Visle, sto je geografski blize podrucju "Proto Slavs".

Ako se secas, ti si kritikovao moju "nedoslednost" u tome kako sam prvo mao na umu "istocnu" varijanto, pa sam onda presao na "zapadnu". A stvar je upravo u ovome sto mozes da vidis na ovoj karti. Teoretski i prakticno su moguce obe varijante. Jedini problem je sto za sada nemamo mnogo podataka, pogotovo iz podrucja Luzice i istocnih delova Nemacke. Tamo su u velikoj vecini R1a, mada nailazimo i na Din-S haplotipove.

Taj period do doseljavanja Srba na Balkan mi je i samom najinteresantniji. Izvora je malo, ali ukratko bi se mogli svesti na sledeće:

1. Prvi pomen naroda Srba kao Surbi u djelu Fredegara iz 7. vijeka odnosi se na Srbe koji su živjeli između Labe i Sale (to nije današnja Lužica, već prostor zapadno od nje)

2. Pomen i južnih i sjevernih Srba pod potpuno istim nazivom Sorabi Sloveni kod Ajnharda u 9. vijeku

3. Pomen sjevernih Srba pod imenom Surbi kod Geografa Bavarskog u 9.vijeku na poziciji sjeverozapadno od Daleminaca

4. Pomen Srba kod Alfreda Velikog u 9.vijeku sjeverno od Daleminaca

Ono što se može izvući kao zajednička crta iz svih gore opisa jeste da su Srbi bili narod slovenskog porijekla koji je u 7. vijeku živio otprilike u porečju rijeke Mulde i oko njenog ušća u Labu. Na tom mjestu nešto kasnije imamo pokrajinu Anhalt Zerbst ili Srbište po slovenski.

Prije nego što su počeli da se šire u porečju Labe i Sale u krajem 6. i početkom 7. vijeka Srbi su živjeli na području današnje Češke na što ukazuje ogroman broj toponima danas (Kor ih je prikazao na gornjim kartama), legenda o zemlji Bojki iz koje su Srbi došli na Balkan , ali i legenda o svetoj Ljudmili prvoj češkoj kraljici za koju se kaže da je bila od plemena Pšovana koje je živjelo na sjeverozapadu današnje češke i koje je bilo srpskog porijekla.

Granica koju su Franci uspostavili prema Dervanovim Srbima istočno od Tiringije nazvana je limes Sorabicus. Obratite pažnju na naziv Sorbowie wlasciwi na donjoj karti. To na poljskom znači Pravi Srbi ili istinski Srbi.
Slavs_west_territory_Limes_Sorabicus.jpg

Dovoljno je pogledati karte rasprostiranja I2a1b1 haplogrupe i uočiti na zapadu Češke povećanu koncentraciju I2a1b1 haplogrupe da bi se zaključilo o prisustvu Srba upravo na tom području.

haplogroup_i2a1.gif

2369492455_5dd038e894_o.png

Haplogrupa I1b na donjoj karti.

Srbi pod vođstvom Dervana i njegovih nasljednika su na području današnje Njemačke stvorili plemenski savez koji se proširio i na susjedna slovenska, pa i vendska plemena, koji su ime Srba sačuvali do danas iako vjerovatno originalno i nisu bili srpskog porijekla. I2a1b1 Dinaric South je bio glavni marker i trag tih Srba koji su oni ponijeli sa sobom i na jug.

Poslednja izmena:
Da bi se shvatilo ko su Srbi prvo se mora odgovoriti na pitanje: Ko su Sloveni?

Skoro sam pročitao dosta literature koja se bavi etnogenezom Slovena i skoro svugdje sam naišao na gotovo jedinstven stav koji širenje i ekspanziju Slovena u Evropi dovode u vezu sa hunskim carstvom. Posebno je interesantna knjiga ruskog autora Aleksejeva "Slovenska Evropa 5. i 6. vijeka". Autor tvrdi da su Sloveni bili neka vrsta kontrolora zemlje za hunske gospodare. Ako se pogleda karta Slovenskiih arheoloških kultrua u 6. vijeku i položaja hunskog Carstva u Evropi krajem 5. vijeka sasvim je jasno poklapanje prostora.

slavicultures.png

Huns_empire.png

Pokušavajući da objasne jedinstvo slovenskog jezika na području od Soluna do Baltika, zaključuju da je taj jezik morao biti neka vrsta lingua franca ili opšteg govornog jezika u nekom političkom entitetu, a to je upravo bilo Hunsko Carstvo Atile. Germanska plemena su bila pokoreni sloj, Sloveni koji su sa Hunima po prvi put došli u Panoniju su bili sloj zemljoradnika i stočara koji su poslije nomadskog tankog hunskog sloja bili sledeća instanca u hunskoj vlasti nad pokorenim narodima Centralne Evrope. Pominje se čak turska riječ "saqlav" koja znači nadzornik i za koju se tvrdi da ima veze sa etimologijom slovenskog imena. Ova riječ može biti posebno interesantna zbog porijekla transilvanskih Sekelja, po genetici jasno slovenske grupacije, koja ima predanja o porijeklu od Atile i Huna. Ako se zna da je Atilina prestonica bila na području Transilvanije i da je na mjestu gdje žive danas Sekelji prisutna slovenska arheologija, stvari su sasvim jasne. Kad su Goti u protivnapadu protjerali Atiline sinove iz Transilvanije u današnju Vlašku niziju, na području nekadašnje Atiline prestonice ostala je hunskoslovenska mješavina od koje su nastali Sekelji (tur. saqlav, nadzornik) koji su tu dočekali mađarizaciju un 10.vijeku.

Kao jedan od ključnih dokaza za Hunskoslovensku simbiozu navodi se država Atilinih sinova sjeverno od Dunava u današnjoj Vlaškoj. Naime, kad su Goti pobijedili i protjerali Hune preko južnih Karpata u današnju Vlašku sa Hunima su iz panonije krenuli i Sloveni. Aleksejev smatra da je to ono famozno Nestorovo izgnanja Slovena iz Panonije pod pritiskom Volha, jer se u jednoj drugoj verziji iste priče umjesto Volha pominju Goti.

Ključna stvar je da vizantijski pisci prvi put pominju Slovene samo nekih dvadesetak godina kasnije od Huna na istom mjestu sjeverno od Dunava, u Vlaškoj. Od zadnjeg pomena Huna i prvog spomena Slovena na istoj teritoriji nije bilo nikakvog novog doseljavanja naroda. Prosto Huni nestaju, a Sloveni se jednostavno pojavljuju.

Pitanje je da li su Sloveni mogli tako demografski eksplodirati naseliti tako velik prostor? Odgovor je nisu.

Sloveni su jezička unija, a ne jedinstven narod istog rasnog, genetskog i krvnog porijekla. Hunsko Carstvo im je samo pružilo okvir da se uobliče kao poseban socijalni sloj. U slovenski etnos su ušle tri osnovne grupacije:

Sloveni u užem smislu riječi I2a1b1 Dinaric (potomci staroevropljana)-Praško Korčakovska Kultura
Anti- indoevropski narod najbliži Sarmatima R1a1 istočna grupa- Penkovska kultura
Venedi-indoevropski narod najbliži Baltima R1a1 M458- Sukovska kultura

Ono što je interesantno je da Aleksejev Slovene I2a1b1 dijeli na dvije grupe, dva plemenska saveza. Lenđane zapadno od Buga, poštovaoce boga Volosa (zmije, zmaja) i Duljebe istočno od Buga poštovaoce Peruna Gromovnika.

Što se tiče Srba i Hrvata, Aleksejev i jedne i druge spominje kao antska plemena sa istočnih Karpata. Za Hrvate daje prilično uvjerljive dokaze da su antskog, a ne slovenskog porijekla, dok za Srbe ne daje nikakvih dokaza. Moje je mišljenje da Srbi i Hrvati nisu istog porijekla. Sasvim je izvjesno da su Hrvati antskog, a Srbi slovenskog porijekla. Sama imena govore tako. Dok ime Hrvat kao i sva imena sarmatskog porijekla završavaju na t, kao Hrvat, Sarmat, Ant dotle ime Sr-bi sa nastavkom bi završava kao i Dulje-bi.

Sasvim je moguće da je migracija Srba i Hrvata na zapad bila zajednička i da su oni još na istočnim Karpatima živjeli u susjedstvu, Srbi sjeverno od Hrvata tamo gdje je počinjala zona Praškokorčakovske slovenske kulture, a Hrvati južno gdje je počinjala Penkovska antska kultura. Različita im je bila i genetika. Srbi su bili I2a1b1 Dinaric, a Hrvati R1a1. Dolaskom u moravski bazen Hrvati formiraju plemenski savez u sjeveroistočnoj Češkoj i preko u Šleskoj koji će se poslije širiti do Krakova i južne Poljske, a Srbi se naseljavaju u zapadnoj i sjeverozapadnoj Češkoj koji se kasnije širi ka porečju Labe i Sale formirajući takođe plemenski savez.

Zašto su se imena Srba i Hrvata tako rano izdvojila i bila izvikana u svim slovenskim zemljama bila je upravo činjenica da su Srbi i Hrvati svaki ponaosob nalazili na čelu velikih plemenskih saveza, što je poslužilo kao korijen i budućih naroda. Čini se da je glavnina i srpkog i hrvatskog plemena ipak otišla na jug. Na sjeveru su o njima ostale uglavnom samo legende.

Poslednja izmena:
Ufff.. dosta si napisao. Sa vecinom se slazem. Samo da ukratko odgovorim na par mesta posto sam tanak sa vremenom.

investigator:

Skoro sam pročitao dosta literature koja se bavi etnogenezom Slovena i skoro svugdje sam naišao na gotovo jedinstven stav koji širenje i ekspanziju Slovena u Evropi dovode u vezu sa hunskim carstvom. Posebno je interesantna knjiga ruskog autora Aleksejeva "Slovenska Evropa 5. i 6. vijeka".

Tu nema apsolutno nikakve sumnje. Ekspanzija pocinje sa najezdom raznih plemena iz Azije. Vremenski se sve poklapa.

Pokušavajući da objasne jedinstvo slovenskog jezika na području od Soluna do Baltika, zaključuju da je taj jezik morao biti neka vrsta lingua franca ili opšteg govornog jezika u nekom političkom entitetu, a to je upravo bilo Hunsko Carstvo Atile.

Mislim da jedinstvu dosta duguje nagla ekspanzija. Sa relativno uskog prostora se u kratkom vremenu jezik siri na velikom geografskom podrucju.

Pominje se čak turska riječ "saqlav" koja znači nadzornik i za koju se tvrdi da ima veze sa etimologijom slovenskog imena.

E ovo mi je vec mnogo sumnjivo.
Ova riječ može biti posebno interesantna zbog porijekla transilvanskih Sekelja, po genetici jasno slovenske grupacije, koja ima predanja o porijeklu od Atile i Huna.

Imas na ovim novim R1a kartama podgrupu oznacenu sa Z93 koja se srece u Evropi jedino kod Madjara a poreklom je od Uzbekistana. Dakle, to bi mogao da bude taj trag.

Kao jedan od ključnih dokaza za Hunskoslovensku simbiozu navodi se država Atilinih sinova sjeverno od Dunava u današnjoj Vlaškoj. Naime, kad su Goti pobijedili i protjerali Hune preko južnih Karpata u današnju Vlašku sa Hunima su iz panonije krenuli i Sloveni. Aleksejev smatra da je to ono famozno Nestorovo izgnanja Slovena iz Panonije pod pritiskom Volha, jer se u jednoj drugoj verziji iste priče umjesto Volha pominju Goti.

Malo mi je cudno da Nestor ne bi spomenuo i Hune u celoj toj prici.

Pitanje je da li su Sloveni mogli tako demografski eksplodirati naseliti tako velik prostor? Odgovor je nisu.
:think: Ovo mi nije bas najjasnije. Fakticko je stanje da su u kratkov vremenu zauzeli velike prostore.
Sloveni su jezička unija, a ne jedinstven narod istog rasnog, genetskog i krvnog porijekla. Hunsko Carstvo im je samo pružilo okvir da se uobliče kao poseban socijalni sloj. U slovenski etnos su ušle tri osnovne grupacije:
Kao i 99% ostalih naroda na Svetu. Svi su mesavina.

Sloveni u užem smislu riječi I2a1b1 Dinaric (potomci staroevropljana)-Praško Korčakovska Kultura
Anti- indoevropski narod najbliži Sarmatima R1a1 istočna grupa- Penkovska kultura

Ono što je interesantno je da Aleksejev Slovene I2a1b1 dijeli na dvije grupe, dva plemenska saveza. Lenđane zapadno od Buga, poštovaoce boga Volosa (zmije, zmaja) i Duljebe istočno od Buga poštovaoce Peruna Gromovnika.

Sve vise pocinjes da licis na Din-S Kljosova :hahaha:
Ukoliko podjemo od pretpostavke da su I2a1b1 izvorni Sloveni, ko je onda odneo taj jezik do Indije?

BTW neke od onih karata sa R1a1 jako odbro odgovaraju teritorijama koje su kontrolisali Huni,

E ovo mi je vec mnogo sumnjivo.

I meni je, ali dobro zvuči. Ali za ime Sekelja tj. Szeklera bi moglo dobro da odgovara. Znaš da se i grof Drakula poziva na Atilinu krv.

Imas na ovim novim R1a kartama podgrupu oznacenu sa Z93 koja se srece u Evropi jedino kod Madjara a poreklom je od Uzbekistana. Dakle, to bi mogao da bude taj trag.

Mislim da sam čitao o tome. Kao što rekoh Sekelji su sasvim moguće hunskoslovenska mješavina.

Malo mi je cudno da Nestor ne bi spomenuo i Hune u celoj toj prici.

To Aleksejev tvrdi kao što sam napisao na osnovu iste verzije priče kao za Volhe samo što se umjesto Volha pominju Goti. S obzirom da se još nije našao izvor iz kog je Nestor pokupio priču, već da je priča po svoj prilici plod narodnog predanja, sasvim je moguće da je narodno predanje ipak zapamtilo događaj koji se desio petsto godina ranije, a ne događaj od prije 1500 godina ranije, ako pod prodorom Volha podrazumjevamo provalu Kelta u 4 vijeku pne.Međutim pitanje je da li su svi Sloveni otišli iz Panonije. Nestor to tvrdi samo za pretke Poljaka i za pretke Drevljana i Dregovića. U svakom slučaju opcija o kojoj vrijedi razmisliti.

:think: Ovo mi nije bas najjasnije. Fakticko je stanje da su u kratkov vremenu zauzeli velike prostore.

Ako uzmeš u obzir da su na jugu živjela sarmatska plemena, a na sjeveru venedska koja se pominju kroz čitav antički vijek vidjećeš da se Sloveni nisu širili već da su inkorporirali te antičke narode tj. zajedno s njima stvorili Slovene 6.vijeka. Aleksejev čak tvrdi da ni u rasnom smislu Sloveni i Venedi nisu bili isti, a da su Sloveni sa Antima redovno sukobljavali. Ali kad su došli Huni svi su oni bili jedinstveni u odnosu na Gote i ostale Germane. Možda je tad i nastao izraz Njemci tj. oni koji ne govore po naški sa jedne strane, a mi svi ostali sa druge.

Sve vise pocinjes da licis na Din-S Kljosova :hahaha:

Ha, ha...Svako svome jatu, šta ćeš.
Ukoliko podjemo od pretpostavke da su I2a1b1 izvorni Sloveni, ko je onda odneo taj jezik do Indije?

Pa i I2a1b1 su u vrijeme etnogeneze Slovena bili već debelo indoevropeizirani. Već 3000 godine prije toga oni su živjeli u isključivo indoevropskom okruženju.

Da bi se shvatilo ko su Srbi prvo se mora odgovoriti na pitanje: Ko su Sloveni?

Skoro sam pročitao dosta literature koja se bavi etnogenezom Slovena i skoro svugdje sam naišao na gotovo jedinstven stav koji širenje i ekspanziju Slovena u Evropi dovode u vezu sa hunskim carstvom. Posebno je interesantna knjiga ruskog autora Aleksejeva "Slovenska Evropa 5. i 6. vijeka". Autor tvrdi da su Sloveni bili neka vrsta kontrolora zemlje za hunske gospodare. Ako se pogleda karta Slovenskiih arheoloških kultrua u 6. vijeku i položaja hunskog Carstva u Evropi krajem 5. vijeka sasvim je jasno poklapanje prostora.

slavicultures.png

Huns_empire.png

Pokušavajući da objasne jedinstvo slovenskog jezika na području od Soluna do Baltika, zaključuju da je taj jezik morao biti neka vrsta lingua franca ili opšteg govornog jezika u nekom političkom entitetu, a to je upravo bilo Hunsko Carstvo Atile. Germanska plemena su bila pokoreni sloj, Sloveni koji su sa Hunima po prvi put došli u Panoniju su bili sloj zemljoradnika i stočara koji su poslije nomadskog tankog hunskog sloja bili sledeća instanca u hunskoj vlasti nad pokorenim narodima Centralne Evrope. Pominje se čak turska riječ "saqlav" koja znači nadzornik i za koju se tvrdi da ima veze sa etimologijom slovenskog imena. Ova riječ može biti posebno interesantna zbog porijekla transilvanskih Sekelja, po genetici jasno slovenske grupacije, koja ima predanja o porijeklu od Atile i Huna. Ako se zna da je Atilina prestonica bila na području Transilvanije i da je na mjestu gdje žive danas Sekelji prisutna slovenska arheologija, stvari su sasvim jasne. Kad su Goti u protivnapadu protjerali Atiline sinove iz Transilvanije u današnju Vlašku niziju, na području nekadašnje Atiline prestonice ostala je hunskoslovenska mješavina od koje su nastali Sekelji (tur. saqlav, nadzornik) koji su tu dočekali mađarizaciju un 10.vijeku.

Ključna stvar je da vizantijski pisci prvi put pominju Slovene samo nekih dvadesetak godina kasnije od Huna na istom mjestu sjeverno od Dunava, u Vlaškoj. Od zadnjeg pomena Huna i prvog spomena Slovena na istoj teritoriji nije bilo nikakvog novog doseljavanja naroda. Prosto Huni nestaju, a Sloveni se jednostavno pojavljuju.

Ono što je interesantno je da Aleksejev Slovene I2a1b1 dijeli na dvije grupe, dva plemenska saveza. Lenđane zapadno od Buga, poštovaoce boga Volosa (zmije, zmaja) i Duljebe istočno od Buga poštovaoce Peruna Gromovnika
.

Kako se ova karta poklapa sa današnjim stanjem R1a upitao bih: Zašto Hunoslavi R1a nisu naučili da plivaju?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back