Čiji je srpski jezik ?

ima Srba i van Srbije,svidjalo se to tebi ili ne :rtfm: za tebe su narodi oivičeni državnim medjama,biti pripadnik jednog naroda je stvar genetike,ne političkog opredeljenja,:pop3::pop2:

Ne pokušavaj se izvući floskulama.
Pitanje je bilo više nego jednostavno.
I očekujem da daš neki dokaz na moju tvrdnju.
A ne izvlačenje floskulama i pokašavanje da sugovorniku namećeš tvrdnje koje nisam ni izrekao.
Da znam jako dobro da Srbi žive i izvan matice Srbije.
Kao i Hrvati.
I kao i većina ostalih naroda.
Pripadnik mnaroda se ne postaje isključivo nekakvom genetikom jer u 1¸9.st ljudi nisu imali pojma o genetici pa su se svrstali i iskazali pripadnost nekom narodu.
Ali vratimo se mi Srbima katolicima.
Dakle u tvom linku o KC u Srbiji nismo otkrili ništa novo !!!!
Kaj si nam dokazao ??
Da u Srbiji postoji KC ??!!
Pa to fala Bogu svi znamo.
Gdje su u svemu tome Srbi ?
Jel si uopće pročitao nešto iz svog linka ??
Na primjer ( iz tvog linka );
Beogradska nadbiskupija:
Svi biskupi ili Hrvati ili Slovenci ili....Daj mi jednog biskupa Srbina !!!!!!
U 19. st. apostolski vikar za cijelu Kneževinu Srbiju je bio J.J Strossmayer.
Zašto je Papa izabrao odnosno imenovao njega a ne nekog Srbina ?
To je glavno pitanje.
A ne dali širom Srbije postoje KC.

Da ti pomognem:

Srbija ima prema zadnjem popisu iz 2002. godine 7 500 000 stanovnika.
Od tog broja kao Srbi su se izjasnili njih 6.200 000.
Kao pravoslavci se izjasnilo njih 84,1 %
Ili 6.300 000 ljudi.
Kad dodaš Crnogorce, Rusine, jugoslavene, Rumunje, Ukrajince....
Kaj smo dobili ?
Gdje su Srbi katolici ?
Ah da zaboravio sam da je jedan Jovo iz Bora rekao da je srbin katolik ali je i jedan Miladin iz Smedereva izjasnio sebe kao Marsovca...:mrgreen:
Ne postoje Srbi katolici niti je to moguće !
Ja bih radije volio da mi neko kaže zašto je to nemoguće.
Ja znam.
Ali namjerno čekam da već jednom neko na Forumu to elaborira koncizno i stručno bez nepotrebnih predrasuda i floskula.

Srbi katolici ?
Ah da zaboravio sam da je jedan Jovo iz Bora rekao da je srbin katolik ali je i jedan
Ne postoje Srbi katolici niti je to moguće !
Ja bih radije volio da mi neko kaže zašto je to nemoguće.
Ja znam.

:think:
Jel postoje Hrvati pravoslavci?:think:
Pod ovim nemislim da državljane republike Hrvatske koji se izjašnjavaju kao Srbi.

A ja da mi ti kažeš to tvoje mišljenje zašto je nemoguće.

:think:
Jel postoje Hrvati pravoslavci?:think:
Pod ovim nemislim da državljane republike Hrvatske koji se izjašnjavaju kao Srbi.

A ja da mi ti kažeš to tvoje mišljenje zašto je nemoguće.

Ne.
Ne postoje Hrvati pravoslavci.
Postojali su prije 1 sv. rata.
Završetkom nacionalne homogenizacije te nastankom Kraljevine SHS je njihov broj i utjecaj minoran i nebitan izvan statističkog broja.
Sve poslije je ili pod političkim patronatom ( NDH ) ili u beznačajnim brojevima.
Mogućnost da ljudi koji su pravoslavne vjere postanu i Hrvati je moguća.
Ali normalnim tokom bez prisile i bez uplitanja politike,crkve bilo koje i bilo čije itd...
I naravno bile bi potrebne godine.
Pod te ljude ne podrazumijevam nacionalno osviješćene Srbe već one ljude koji iz ovih ili onih razloga ne vide sebe kao Srbe a pravoslavne su vjere.
Odgovor na pitanje zašto je nemoguće da Srbi kao narod u značajnijem broju budu katolici neću dati jer bi svi vi iz Srbije i kao pravoslavci ga trebali znati.
Kao pomoć dajem vam samo jedan tag-AUTOKEFALNOST.
Dalje pokušajte sami otkriti.
Srbi su se u obje YU najviše otklonili i od vjere i od SPC.
Na žalost.

Ne.
Završetkom nacionalne homogenizacije te nastankom Kraljevine SHS je njihov broj i utjecaj minoran i nebitan izvan statističkog broja.
Sve poslije je ili pod političkim patronatom ( NDH ) ili u beznačajnim brojevima.
Mogućnost da ljudi koji su pravoslavne vjere postanu i Hrvati je moguća.
Ali normalnim tokom bez prisile i bez uplitanja politike,crkve bilo koje i bilo čije itd...
I naravno bile bi potrebne godine.
Pod te ljude ne podrazumijevam nacionalno osviješćene Srbe već one ljude koji iz ovih ili onih razloga ne vide sebe kao Srbe a pravoslavne su vjere.
Odgovor na pitanje zašto je nemoguće da Srbi kao narod u značajnijem broju budu katolici neću dati jer bi svi vi iz Srbije i kao pravoslavci ga trebali znati.
Kao pomoć dajem vam samo jedan tag-AUTOKEFALNOST.
Dalje pokušajte sami otkriti.
Srbi su se u obje YU najviše otklonili i od vjere i od SPC.
Na žalost
.

Hmmm..Da sa ovim boldovanim moram da se složim...

Kad sam išao u osnovnu školu učio sam kao maternji jezik: srpskohrvatski !!!
Od 1990 i dalje u Srbije se učio taj isti jezik , ali on se zvao : srpski jezik !!!
Danas i tokom 90-tih u Hrvatskoj se uči Hrvatski jezik, inače to je onaj isti koji se zvao do 90-te godine hrvatsko-srpskim !!!
Danas se u BIH-federaciji govori Bosanskim jezikom, to je onaj isti jezik koji se do pre deceniju i po zvao srpskorvatskim jezikom!!!
Danas u Crnoj Gori se govori Crnogorskim jezikom, koliko do pre pola decenije taj jezik su zvali srpskim jezikom !!!
P.S. Šta reći, kao je moguće da preko noći jedan te isti jezik postane poliglotski tako reći, kojem govore 4 samostalne države, i svi ga zovu različito ?
A koji ste vi maternji jezik učili u školi?

Ja govorim nekoliko jezika...srpski,bosanski,crnogorski,kosovski...lol...toliko sam obrazovana da je nemoguce sve da nabrojim...gde sam stala..da, i hrvatski govorim,engleski...mogu i makedonski...lol...

SrpBski jezik..jesmo srbi i ili srPi?srpski jezik je verovatno americki,,samo prilagodjen nasim prostorima:D:super:

Ne.
Изузев појединачних случајева, нису ни тада.

А Срби католици јесу постојали. Матија Бан, рецимо, Медо Пуцић, па и Гундулићеви потомци су протерани из Дубровника на почетку 20. века, зато што су били Срби (а католици!), Руђеру Бошковићу отац био Србин, мајка Италијанка, а вера римокатоличка.

Или ово: 1364. г., потписује се међу сведоцима Нико Белић (не онај из ГТА 4 ;)), писар дубровачке општине: "я Нико Бѣлић диякъ срьпски" (К. Јиречек, Споменици српски, Београд 1892, стр. 33.)

Наравно, дијак српски, у поређењу са дијаком латинским.

Tatjana Rakić

Biblioteka Matice srpske, Novi Sad

POKRET SRBA KATOLIKA I SRPSKI POKRET
U DUBROVNIKU KRAJEM XIX VEKA

http://www.krompir.co.yu/audiovideo/nadrealisti-ex-sh-jezici.wmv:whistling:

jedino u čemu se slažemo je da Srbi katolici ne postoje u XXI veku a zna se i zbog čega....

Opet ti sa Srbima katolicima u Dubrovniku kao dokaz.
To su politički Srbi.
I točno piše to je bio pokret.
Politički pokret tog doba, a ne povijesna činjenica.
Objasnio sam već ionako poznate stvari o njihovom nastajanju i nestajanju.
Dokaz bi bio jedan katolički biskup - Srbin iz Srbije !
A ne Ivo Vojnović katolik i kao srbin čiji je unuk nekoliko desetaka godina kasnije bio ustaša.

kakavwe ima veze da li je neko bio u ustašama sa veroispovesti?da li vam je poznat primer Srba pravoslavaca koji su imali visoke činove u NDH vojsci.?Biskup Srbin?U novije vreme ne u ranijim vekovima ima više dokaza počev od unijatskih episkopa do biskupa(doći će i to na red).patrijarh Rusije Aleksej II bio je po poreklu Estonac ali je pripadao RPC:
odgovor je u sledećem :Dubrovački SRbi katolici nisu politički već genetski SRbi svesni sebe i svoje poršlosti koje vi pokušavate da izbrišete iz pamćenja,što se može reći i za Srbe katolike u Hercegovini,dalmaciji itd(ima na ovom forumu tema koje obradjuju ovu sadržinu:rtfm:)Držimo se naslova temeČiji je srpski jezik ?za početak je ovo dovoljno
http://govori.tripod.com/dubravko_skiljan.htm

Изузев појединачних случајева, нису ни тада.

А Срби католици јесу постојали. Матија Бан, рецимо, Медо Пуцић, па и Гундулићеви потомци су протерани из Дубровника на почетку 20. века, зато што су били Срби (а католици!), Руђеру Бошковићу отац био Србин, мајка Италијанка, а вера римокатоличка.

Или ово: 1364. г., потписује се међу сведоцима Нико Белић (не онај из ГТА 4 ;)), писар дубровачке општине: "я Нико Бѣлић диякъ срьпски" (К. Јиречек, Споменици српски, Београд 1892, стр. 33.)

Наравно, дијак српски, у поређењу са дијаком латинским.

I za tebe vrijedi ovo iznad.
S tim da pravoslavni Hrvati nisu do 1 sv. rata bili baš slučaj.
Bilo ih je mnogo.
Dovoljno je pogledati useljeničke isprave u SAD.
Kada ničim izazvani i dragovoljno se većina pravoslavaca izjašnjavaju kao Hrvati iz pazi sad A-U.
Zašto ?
Od 34 ljudi s prezimenom Tesla njih 29 se izjasnilo kao Hrvati i samo 5 Srba ??!!
Zatim nekoliko A-U generala s Borojevićem na čelu.

kakavwe ima veze da li je neko bio u ustašama sa veroispovesti?da li vam je poznat primer Srba pravoslavaca koji su imali visoke činove u NDH vojsci.?Biskup Srbin?U novije vreme ne u ranijim vekovima ima više dokaza počev od unijatskih episkopa do biskupa(doći će i to na red).patrijarh Rusije Aleksej II bio je po poreklu Estonac ali je pripadao RPC:
odgovor je u sledećem :Dubrovački SRbi katolici nisu politički već genetski SRbi svesni sebe i svoje poršlosti koje vi pokušavate da izbrišete iz pamćenja,što se može reći i za Srbe katolike u Hercegovini,dalmaciji itd(ima na ovom forumu tema koje obradjuju ovu sadržinu:rtfm:)Držimo se naslova temeČiji je srpski jezik ?za početak je ovo dovoljno
http://govori.tripod.com/dubravko_skiljan.htm

Preokrećeš teze.
A tako ne možemo kulturno raspravljati o temi u kojoj se ne slažemo a što nije bitno.
Dakle.
Srba pravoslavaca je bilo u ustašama kao kaj je bilo i Hrvata u četnicima pače u zapovjedništvu.
To nije bitno i nije tema.
Srbe katolike u Dubrovniku koji su nastali kao politički pokretr niko nije uništio nego su jednostavno nestali kako su i nastali.
Nastankom Kraljevine SHS niko nije imao više potrebi iskazivati svoje ushićenje jednog doba.
Imaš brdo knjiga o tome na netu.
Paralela je slična s Ivom Andrićem.
Koji je čisti autohtoni Hrvat iz Bosne i po ocu i po majci a on iz pragmatičnih razloga ( položaj u diplomaciji ) odlučio postat Srbin, Jugoslaven a samo desetak godina prije izjašnjavao se kao Hrvat.
To su iznimke a ne pravila.
Ja još uvijek očekujem dokaze o postojanju Srba katolika u matici ????????????????????????????????????????

I za tebe vrijedi ovo iznad.
S tim da pravoslavni Hrvati nisu do 1 sv. rata bili baš slučaj.
Bilo ih je mnogo.
Dovoljno je pogledati useljeničke isprave u SAD.
Kada ničim izazvani i dragovoljno se većina pravoslavaca izjašnjavaju kao Hrvati iz pazi sad A-U.
Zašto ?
Od 34 ljudi s prezimenom Tesla njih 29 se izjasnilo kao Hrvati i samo 5 Srba ??!!
Zatim nekoliko A-U generala s Borojevićem na čelu.

Те усељеничке исправе су врло лош извор, јер питање је колико онај који их попуњава може да се разуме са ониј у чије их име попуњава. Има гоимла баналних примера по којим Срби/Хрвати испадоше Аустријанци и Мађари. Најчешће су под националнос уписивали земљу порекла (а Хрватска је, је ли имала извесну самоуправу у односу на Мађарску).

Opet ti sa Srbima katolicima u Dubrovniku kao dokaz.
To su politički Srbi.
I točno piše to je bio pokret.
Politički pokret tog doba, a ne povijesna činjenica.
Objasnio sam već ionako poznate stvari o njihovom nastajanju i nestajanju.
Dokaz bi bio jedan katolički biskup - Srbin iz Srbije !
A ne Ivo Vojnović katolik i kao srbin čiji je unuk nekoliko desetaka godina kasnije bio ustaša.

Ако је Турчин крвав до колена, потутица је до лаката.

Не видим зашто би римокатолички бискуп из Србије био доказ, кад у Србији нема Срба католика? Што не значи да их није било на другим просторима.

Srba pravoslavaca je bilo u ustašama kao kaj je bilo i Hrvata u četnicima pače u zapovjedništvu.

Ово за Хрвате је тачно. Звонко Вучковић из Бањалуке је био један од вођа четничког покрета, а и у Ђујићевим четницима у Далмацији је било доста Хрвата.

Paralela je slična s Ivom Andrićem.
Koji je čisti autohtoni Hrvat iz Bosne i po ocu i po majci a on iz pragmatičnih razloga ( položaj u diplomaciji ) odlučio postat Srbin

Католичка енциклопедија, 1914, "Босна и Херцеговина":

The population (about 98 per cent) belong to the southern Slavonic people, the Serbs. Although one in race, the people form in religious beliefs three sharply separated divisions: the Mohammedans, about 550,000 persons (35 per cent), Greek Schismatics, about 674,000 persons (43 per cent), and Catholics, about 334,000 persons (21.3 per cent). The last mentioned are chiefly peasants.​

Ja još uvijek očekujem dokaze o postojanju Srba katolika u matici ????????????????????????????????????????

Ова територија је центар историјских Срба као нације, а колико знам на њој је и било и има католика:

540px-Serbie_de_Stefan1er_Nemanjic.svg.png

А да видимо којих је то још народа било на овим просторима?

Амери кажу многих:

PopovicIvanovicKuciTrebinjci.gif

Под "раса" имамо тако Хрвате, Славонце, Далматинце, Херцеговце, Црногорце...

Те усељеничке исправе су врло лош извор, јер питање је колико онај који их попуњава може да се разуме са ониј у чије их име попуњава. Има гоимла баналних примера по којим Срби/Хрвати испадоше Аустријанци и Мађари. Најчешће су под националнос уписивали земљу порекла (а Хрватска је, је ли имала извесну самоуправу у односу на Мађарску).

Vrlo oštroumno.
Čovjek ne razumije pa pod zemlju iz koje dolazi odgovori A-U ili Ugarska ili Hrvatska ili Dalmacija ili Austrija a pod nacionalnost odgovori Hrvat ??
I to ne jedan.
A osim toga imaš primjera gdje jedan iza drugog odgovaraju sa jedan je Srbin a drugi Hrvat.
Na primjer četiri Paspalja su došli zajedno istim brodom, među njima dvojica su rođaci.
Trojica su izjavili da su Ugarskog državljanstva a Hrvati po nacionalnosti osim jednog rođaka koji je ipisan kao Srbin po nacionalnosti a ugarskog državljanstva.
Dakle ljudi su jasno znali što ih se pita.

Vrlo oštroumno.
Čovjek ne razumije pa pod zemlju iz koje dolazi odgovori A-U ili Ugarska ili Hrvatska ili Dalmacija ili Austrija a pod nacionalnost odgovori Hrvat ??
I to ne jedan.
A osim toga imaš primjera gdje jedan iza drugog odgovaraju sa jedan je Srbin a drugi Hrvat.
Na primjer četiri Paspalja su došli zajedno istim brodom, među njima dvojica su rođaci.
Trojica su izjavili da su Ugarskog državljanstva a Hrvati po nacionalnosti osim jednog rođaka koji je ipisan kao Srbin po nacionalnosti a ugarskog državljanstva.
Dakle ljudi su jasno znali što ih se pita.

Јесу ли тако знали и ови силни Далматинци, Славноци и Херцеговци?

Иначе између 1820. и 1920. у САД је емигрирало преко 28 милиона Европљана (а огромна већина њих под последљих деценија 19. века), у просеку 1500-2000 дневно. Дакле само Европљана. Они толико кромпира не би могли правилно пописати, а камоли људи.

Poslednja izmena:
Хеликс: Имаш стручно обрађену тему о томе на пдф Историја.

Ти емигрантски папири су као историјски документ безвредни, јер су их амерички службеници попуњавали насумично.

Back