Achtung Wehrmacht
Strana 1 od 13 1234511 ... PoslednjaPoslednja
Prikazujem rezultate 1 do 25 od 308

Tema: Achtung Wehrmacht

 1. #1
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Achtung Wehrmacht

  Циљ ове теме није да глорификује Адолфа Хитлера, национал-социјализам и Трећи рајх, већ да презентује биографије неких од највећих војсковођа које свет видео, свакако и са њиховим манама које не смемо пренебрегнути јер су служили сулудом режиму једног човека.
  Poslednji put ažurirao/la вук са Авале : 20.04.2010. u 22:34 2. #2
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Фриц Ерих фон Манштајн

  Сви војни историчари су више-мање једногласни у мишљењу да је фон Манштајн најспособнији немачки комадант из II светског рата. Маршал Малиновски ће записти: '' Ми смо ценили омраженог Ериха фон Маншатајан као најопаснијег потивника.Његова техничка умећа у свакој ситуацији су била незамислива.'',а британски војни историчар Лидл Харт ће га назвати ''Савезничким најтежим противником''.  Generalfeldmarschall Erich von Manstein

  Родио се као Фриц Ерих фон Левински ( Erich von Lewinski) у Берлину новембра 1887, али је подизан и касније усвојен од ујне која је била удата за генерала Георга фон Манштајна ( Georg von Manstein). С обзиром да је млади Ерих био десето дете, а брачни пар фон Манштајн није могао да има деце, одлучено је да буде дат на усвајање породици фон Манштајн.Његов отац, генерал Едуард фон Левински, приликом Ериховог рођења у писму ујаку и ујни ће написати: ''Добили сте здравог сина. Мајка и дете су добро. Честитам вам''. Иако су и фон Левински и фон Манштајн старе пруске аристократске породице, постојала је сумња да је прва имала јеврејско порекло, што није остало незапажено и на то је гледано не са одобраваљем, касније, у одређеним нацистичким круговима. У почетку ће носити име Fritz Erich von Lewinski genannt von Manstein, да би касније променио име у једноставно Fritz Erich von Manstein.

  Са таквим пореклом, било је за очекивати да се млади Ерих определи за војничку каријеру, тако да је 1906. након завршене Пруске кадетске академије приступио армији. Као племић постао је припадник престижног 3. пруског гардиског пешадиског пука (Garde zu Fuß) у Берлину. Избијање I светског рата га је затекло у чину поручника, при чему је морао да напусти Пруску ратну академију коју је уписао 1913. У августу 1914. је припадник 2. гардиског резервог пука. Истакао се приликом заузећа Наимура у Белгији, као и код Таненберга у источној Пруској, да би новембра 1914. био је озбиљно рањен у борбама у Пољској. Унапређен је у капетана 1915, остатак рата провео је обављајући разне штабске дужности.Још као млади капетан показује изузетно тактичко и организационо знање и умеће.Прекомандован је на Западни фронт, где је био код Вердена , а затим опет прекомандован на Руски фронт.Одликован је Гвозденим крстом и 1. и 2. степена, као и Орденом реда куће Хоенцолерн. Током тридесетих година обављао је углавном штабске дужности са кратким периодима проведеним као трупни комадант. 1932, као потпуковник, био је послат у Русију да посматра маневре оклопних јединица Црвене армије, који су оставили дубок утисак на њега
  Poslednji put ažurirao/la вук са Авале : 20.04.2010. u 22:38

 3. #3
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Убрзо након доласка Адолфа Хитлера на место канцелара јануара 1933, објављен је план који је имао повратак немачке доминације у Европи и амбициозни програм наоружавања. Марта 1935. Хитлер је објавио поново увођење војне обавезе и формирање Луфтвафеа.1936. поставњен је за главног интеданта Вермахта, а надређени му је постао генерал Лудвиг Бек, који је већ био у сукобу са Хитлером због његовог смелог коцкања приликом ремилитаризације Рајнске области. Фон Манштај се оштро супротставио Хитлеровом преамбициозном програму наоружавања, као и расним законима у војсци који су забранили официрима и подофицирима Јеврејима да служе у оружаним формацијама. Убрзо је склоњен из генерал-штаба и прекомандован за комаданта 18. пешадијске дивизије. Фон Манштајнов беспрекорни досије и репутација у војсци су га вероватно спасили пензионисања. У ово време, када је Хитлер отпочео са агресивном дипломатијом, из војске је уклоњено низ високих официра који су се супротстављали овом авантуризму, укључујући и федмаршала Вернера фон Бломберга и генерала Вернера фон Фрича.

  Непосредно пре почетка II светског рата вом Манштајне је унапређен у генерал-лојтнанта и постављен је за начелника штаба Армиске групе југ којом је командовао генерал Герд фон Рунштет.Заједно са ( тада) пуковником Гунтером Блунментритом је развио основни план за освајање Пољске.На истој позициј се налазио и током ''Лажног рата'' на западу и успео је да сазна план инвазије на Француску. Оригинални план напада је био веома сличан Шлифеновом плану из 1914.Овог пута инвазија се састојала из фронталног напада кроз северну Француску, Белгију и Холандију.Фон Манштајн је веровао да овакав план Савезници управо очекују и да ће он вероватно довести до пат-позиције на западном фронту, попут оне из I светског рата. Уместо овог плана, фон Манштајн је заговарао смели предлог брзог продора јаких оклопних јединица кроз Ардене, брдовити предео обрастао шумом, који се налазио у центру фронта и кога су французи сматрали непроходним за оклопне јединице.Овом иновативном, неортодоксном плану супротставио се генерал Франц Халдер, начелник генерал-штаба, као и други. Донета је одлука да се Маштајн уклони унапређењем и прекомандом на исток, на дужност комаданта 38. корпуса .Међутим током вечере која је организована у част новоунапређених официра, Манштајн је Хитлеру изнео свој смели план и успео да га придобије за њега. Хитлер ће све заслуге за овај план, који је био одличан пример класичног блицкрига и који ће довести до слома Француске и земаља Бенелукса, приписати себи. Током Француске кампање маја и јуна 1940. фон Манштајн командује XXXVIII пешадиским корпусом, и бива 1. јуна унапеђен у чин пешадиског генерала и одликован Витешким крстом. Фебруара 1941. прелази на дужност коју је одувек желео- комаданта оклопног корпуса.
  Poslednji put ažurirao/la вук са Авале : 20.04.2010. u 22:38

 4. #4
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Приликом напада на СССР фон Манштајн, као ни други високи одфицири, није консултован. Када је Хитлер 22. јуна отпочео своју велику офанзиву, фон Манштајн је првих недеља Барбаросе агресивно повео свој LVI оклопни корпус, истичући се брзим продором на северном фронту кроз балтичке државе према Лењинграду.За разлику од многих других комаданата, он је своје трупе водио са линије фронта и сва неопходна наређења је издавао на лицу места. Уживао је поштовање и апсолутно поверење својих војника, који су му се дивили као брижном и одлучном лидеру. Иако је у приватном животу био поприлично резервисан, стекао је репутацију дарежљивог и праведног.Хитлер је волео Манштајнов стил и био је свестан његових достигнућа и репутације. 12. септембра га је поставио за комаданта 12. армије након погибије генерал-пуковника Еугена фон Шуберта.Невероватни успеси фон Манштајна у бици за Крим, као и при заузећу Севастопоља, натерали су Хитлера 1. јануара 1942. унапреди у чин генерал пуковника, а већ 1. јула 1942. у федмаршала.

  Када је федмаршал Валтер фон Браухич 19. децембра 1941. смењен са дужности главнокомандујућег Вермахта, многи млађи генерали су се надали да ће Манштајн бити његов наследник, али је Хитлер поред дручих дужности себе поставио и на ову. Хитлер се носио мишљу да Манштајна постави на дужност начелника генералштаба, али је осетио да би се можда показало да је тежи за ''сарадњу'' и од генерала Франца Халдера.Још један фактор је можда био што је у том тренутку Манштајн био укњучен у комплексну и тешку битку за Крим, која је укључивала и опсаду Севастопоља и која се завршила тек 4. јула 1942.

  Јесен 1942. је била преломна тачка за Вермахт на Источном фронту и северној Африци. На несрећу немачке 6. армије, Хитлерова преамбициозна и лоше осмишљена офанзива у Русији довела је до коначног уништења немачких, румунских и италијанских снага код Стаљинграда. Фон Манштајну је дата команда над армијском групом Дон у јесен 1942, која се састојала од ицрпњене IV оклопне армије, лоше опремљених румунских трупа и бедних остатака VI армије у стаљинградском џепу.Од овог момента однос између Хитлера и Манштајна је испуњен неразумевањем и конфликтима, с обзиром да он није био официр који би само извршавао наређења. Покушај деблокаде VI армије у операцији Зимска олуја је био безуспешан,ипак успева да стабилизује јужни фронт задајући низ пораза совјетима дуж Дњепра и код Харкова марта 1943.Фон Манштајн, мајстор маневра и офанзивне стратегије, је још једном успео да преузме иницијативу. Хитлер је лично посетио Маштајнов штаб и одликовао га са Витешким крстом са храстовим лишћем. Он није био поштован од своји колега високих официра, већ је и Хитлер показао дивљење Манштајновим иновативним идејама, које су парадоксално веома често биле у супротности његовим.
  Poslednji put ažurirao/la вук са Авале : 20.04.2010. u 23:15

 5. #5
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Фон Манштајн је током 1943. покушао да убеди врховну команду да Немачка терба да пређе у дефанзивни рат на западу и југу Европе, и да концентрише снаге у покушају да порази СССР.Хитлер није прихватио овај предлог, већ је наставио, чак, да шаље појачања у северну Африку у узалудном покушају да одбрани позиције у Тунису. Такође је одбијен предлог о планском повлачењу са циљем да се скрати линија фронта, смање проблеми са снабдевањем, као и омогућило неопходни предах за реорганизацију и попуну копнених и ваздушних снага људством и материјалним средствима.Јула 1943. операција Цитадела, која је већ драстично одложена на Хитлеров захтев, је одустављена по наређењу фирера након што су се савезници искрцали на Сицилију, иако је Манштајн предлагао наставак офанзиве на јужном сектору.Резултат битке је био велики пораз Вермахта, Немачка је изгубила иницијативу на источном фронту и принуђена на дефанзивни рат, а Хитлер, велики апологета офанзивног рата, ефективно више није могао да утиче на исход рата на итоку.

  Стално фон Манштајново неслагање са Хитлером око стратегије, команде и организације довели су до тога да буде разрешен свих дужности 25. марта 1944.Јавности је као разлог за смену презентован изговор о неопходној операцији ока, али у стварности Хитлер је рекао да је време великих офанзивних операција, по којима је фон Манштајн био познат, прошло.Оно што је било потребно је била дефанзивна стратегија за коју је федмаршал Валтер Модел сматран као подеснија фигура. Могуће је да је главни разлог за смену било све веће неповерење Хитлера и рајхфирера-СС-а Химлера према Манштајну. Ипак, на њиховом задњем састанку, Хитлер је одликовао фон Манштајна Витешким крстом са храстовим лишћем и мачевима.
  Poslednji put ažurirao/la вук са Авале : 20.04.2010. u 22:39

 6. #6
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Човек кога многи сматрају највећим стратегом кога је Немачка дала током II светског рата, остатак рата је провео у пензији у близини Цела.Ухапшен је од стране Британаца маја 1945. и одведен у Енглеску, где је покренута и истрага. Осветољубиви Совјети су захтевали да буде изручен њима,али захтев је одбијен; совјетски суд би га вероватно осудио на смрт. након четри године притвора, фон Манштајн је изведен на суђење пред Британским војним судом за ратне злочине у Хамбургу.На крају контраверзног суђења, осуђен је за низ нелегалних активности као комадант, укључујући непружање довољне заштите цивилном становништву и кодобарвање коришћења принудног рада цивила. Ослобођен је оптужби за масовна убиства Јевреја и других у Русији. Овом судском поступку се супродставила и неколицина савезничких генерала и проминентних личности, укључујући Лидл Харта, који га је током суђења описао као часног човека.Винстон Черчил, тада ван премијерске фотеље, приложиће 100 у његов фонд за одбрану. Фон Манштајн је осуђен на 18 година , да би касније та казна била преиначена на 12 година затвора.Пуштен је маја 1953. на основу медицинских разлога. Повукао се у у Иршхехаусен у Баварској, близу Минхена, где је водио миран и повучан живот. Објавио је 1955. мемоаре ( Изгубљене победе), а био је и једини федмаршал из Хитлерове ере који је консултован од стране владе Западне Немачке током планирања и формирања Бундесвера. Федмаршал Ерих фон Манштајн,након живота проведеног у припремању и вођењу рата, умро је мирно у својој кући у Иршхехаусену 12. јуна 1973. у осамдесет петој години живота. Сахрањен је уз све војне почасти

 7. #7
  Veoma poznat
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Leibstandarte
  Poruke
  10.665
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Veliki Kurte nisi zaboravio na ovu temu !
  Šta da kažem o velikom Erihu,najvećem vojskovođi kojeg je Svet video,čoveku koji je imao muuda da se suprostavi Hitleru,koji je bio samo vojnik i to dobar vojnik,nije bio član NS partije...voleo je svoju zemlju.

  Nemačka a i ceo Svet su bili fascinirani ovim vrsnim strategom...

 8. #8
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio Lautner Pogledaj poruku
  Veliki Kurte nisi zaboravio na ovu temu !
  Šta da kažem o velikom Erihu,najvećem vojskovođi kojeg je Svet video,čoveku koji je imao muuda da se suprostavi Hitleru,koji je bio samo vojnik i to dobar vojnik,nije bio član NS partije...voleo je svoju zemlju.

  Nemačka a i ceo Svet su bili fascinirani ovim vrsnim strategom...
  Иама ту још гомила занимњивости које нисам изнео у тексту, јер би било улажење у детаље, али ћу их свакако изнети.

 9. #9
  Veoma poznat
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Leibstandarte
  Poruke
  10.665
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio вук са Авале Pogledaj poruku
  Иама ту још гомила занимњивости које нисам изнео у тексту, јер би било улажење у детаље, али ћу их свакако изнети.
  imaš li informacije da je ova knjiga ,,Izgubljene pobede,, prevedena eventualno na srpski i ima li je kod nas ?

 10. #10
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio Lautner Pogledaj poruku
  imaš li informacije da je ova knjiga ,,Izgubljene pobede,, prevedena eventualno na srpski i ima li je kod nas ?
  Није преведена колико знам, али имам је на енглеском...могу да ти је пошаљем на мејл.

 11. #11
  Veoma poznat
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Leibstandarte
  Poruke
  10.665
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio вук са Авале Pogledaj poruku
  Није преведена колико знам, али имам је на енглеском...могу да ти је пошаљем на мејл.
  ae dogovoricemo se

 12. #12
  Iskusan krauterbox (avatar)
  Učlanjen
  14.03.2006.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Novorosijsk
  Poruke
  5.480
  Reputaciona moć
  274

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Lautner - Šta da kažem o velikom Erihu,najvećem vojskovođi kojeg je Svet video,čoveku koji je imao muuda da se suprostavi Hitleru,koji je bio samo vojnik i to dobar vojnik,nije bio član NS partije...voleo je svoju zemlju.

  Naporan si brate mili sa tim Manštajnom

  Fiino ti je onomad Spencer napisao:
  http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=12759273&postcount=60

  I tačno je nije bio NS, ali se ponašao kao NS.

  Nisu ga đabe Englezi (na čuđenje cijelog svijeta, koji je inače bio Manštajnom fasciniran) za nedostak pažnje i obzira prema civilima i primjenu taktike spaljenje zemlje, osudili kao ratnog zločinca na 18 g. robije.
  Ein Gespenst geht um in Europa - das Gespenst ...

 13. #13
  Veoma poznat
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Leibstandarte
  Poruke
  10.665
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio krauterbox Pogledaj poruku

  Naporan si brate mili sa tim Manštajnom

  Fiino ti je onomad Spencer napisao:
  http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=12759273&postcount=60

  I tačno je nije bio NS, ali se ponašao kao NS.

  Nisu ga đabe Englezi (na čuđenje cijelog svijeta, koji je inače bio Manštajnom fasciniran) za nedostak pažnje i obzira prema civilima i primjenu taktike spaljenje zemlje, osudili kao ratnog zločinca na 18 g. robije.
  Како се то понашао као НС?
  Спенсер је написао своје мишљење,нисам прочитао дело ,,Изгубљене победе,, а ни те записнике па не могу да причам.
  Енглези га осудили? Еј али Енглези ће неком да зборе о обзиру према цивилима?! Еј Енглези....

 14. #14
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio krauterbox Pogledaj poruku

  Naporan si brate mili sa tim Manštajnom

  Fiino ti je onomad Spencer napisao:
  http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=12759273&postcount=60
  Најеклатантнији пример сукоба на релацији Хитлер-Манштајн десио се током уводних фаза III Харковске битке, односно током совјетске операције Звезда.Почетком фебруара 1942. јединице које су се налазиле у Харкову , нашле су се у критичној ситуацији: делови новооформљеног СС оклопног корпуса, односно 1. СС дивизија ''ЛССАХ'' и 2. СС дивизија ''Дас Рајх'', панциргренадирска дивизија ''Гросдојчланд'' и 320. пешадиска дивизија су претиле да се нађу у окружењу, попут стаљинградског.

  Манштајн је заговарао да се јединице повуку и заузму одбрамбене позиције северозападно од града, где би се завршила концентрација трупа и извршиле припреме за контранапад. Хитлер као ветеран рововских борби из I светског рата, веровао је у психолошки значај сваког педља освојене противничке територије, као и у потребу да када је та територија освојена, мора бити брањена до последњег човека. У једној од жучних расправа између Хитлера и Манштајна, када му је Хитлер наредио да брани Харков, који је као четврти град по величини у СССР-у постао његова опсесија, до задњег човека, Манштајн је рекао да се у Харкову налазе сахрањена његова два сина и да само будала мисли да би он оставио Харков тек тако. Хитлер је шта-више заобишао Манштајнов штаб, и генералу Ланцу( који је командопвао армијском групом Ланц, која је бранила Харков) наредио да Харков мора бити одбрањен по сваку цену. Ситуацију је 15. фебрура разрешио Паул Хаусер, комадант оклопног СС корпуса, који је стављајући живот и каријеру на коцку наредио повлачење јединица. Ланц ( иако је био принуђен да након повлачења СС корпуса, нареди повлачење остатка армијске групе Ланц) био је смењен, а 16. фебрура је Хитлер лично дошао у Манштајнов штаб са намером да га смени. Одустао је након што му је Манштајн у вишечасовном разговору презентовао план контраудара.

  О овом сукобу Манштајн у Изгубњеним победама говори штуро, често користи еуфемизме...о њему се највише зна од подчињених официра и Гебелса.
  Poslednji put ažurirao/la вук са Авале : 21.04.2010. u 09:25

 15. #15
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio krauterbox Pogledaj poruku

  I tačno je nije bio NS, ali se ponašao kao NS.

  Nisu ga đabe Englezi (na čuđenje cijelog svijeta, koji je inače bio Manštajnom fasciniran) za nedostak pažnje i obzira prema civilima i primjenu taktike spaljenje zemlje, osudili kao ratnog zločinca na 18 g. robije.
  А што се тиче тога...а који је то генерал из II поштовао ратно право дословно? И сила осовине и савезнички.
  Poslednji put ažurirao/la вук са Авале : 21.04.2010. u 12:05

 16. #16
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.368
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Иако као обожаватељ лика и дела ђенерала Драже нисам присталица Осовине, морам рећи да је Вермахт имао боље војсковође од Енглеза и Амера. Нарочито ћу ту да споменем фелдмаршале Кеселринга који је годину и по дана водио герилски рат у Италији и Ромела који је и поред катастрофалног стања са муницијом и осталим потрепштинама успео да држи Енглезе и Амере 6 месеци и да се у највећем реду повуче у Тунис. Не треба заборавити ни фон Штетнера, команданта 1. брдске која је и четницима и комунистима(нарочито овим другима) наносила тешке поразе.

 17. #17
  Elita Stroncijum (avatar)
  Učlanjen
  26.07.2008.
  Pol
  muški
  Poruke
  15.034
  Reputaciona moć
  1020

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Родио се као Фриц Ерих фон Левински ( Erich von Lewinski) у Берлину новембра 1887, али је подизан и касније усвојен од ујне која је била удата за генерала Георга фон Манштајна ( Georg von Manstein). С обзиром да је млади Ерих био десето дете, а брачни пар фон Манштајн није могао да има деце, одлучено је да буде дат на усвајање породици фон Манштајн.Његов отац, генерал Едуард фон Левински, приликом Ериховог рођења у писму ујаку и ујни ће написати: ''Добили сте здравог сина. Мајка и дете су добро. Честитам вам''. Иако су и фон Левински и фон Манштајн старе пруске аристократске породице, постојала је сумња да је прва имала јеврејско порекло, што није остало незапажено и на то је гледано не са одобраваљем, касније, у одређеним нацистичким круговима. У почетку ће носити име Fritz Erich von Lewinski genannt von Manstein, да би касније променио име у једноставно Fritz Erich von Manstein.
  Lewinski su morali biti poreklom jevreji, tu sumnje nema.

 18. #18
  Veoma poznat
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Leibstandarte
  Poruke
  10.665
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio Stroncijum Pogledaj poruku
  Lewinski su morali biti poreklom jevreji, tu sumnje nema.
  Ne nisu,tu sumnje nema.

 19. #19
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku
  Иако као обожаватељ лика и дела ђенерала Драже нисам присталица Осовине, морам рећи да је Вермахт имао боље војсковође од Енглеза и Амера. Нарочито ћу ту да споменем фелдмаршале Кеселринга који је годину и по дана водио герилски рат у Италији и Ромела који је и поред катастрофалног стања са муницијом и осталим потрепштинама успео да држи Енглезе и Амере 6 месеци и да се у највећем реду повуче у Тунис. Не треба заборавити ни фон Штетнера, команданта 1. брдске која је и четницима и комунистима(нарочито овим другима) наносила тешке поразе.
  Планирам и Кеселрингову биографију да ставим...

 20. #20
  Veoma poznat
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Leibstandarte
  Poruke
  10.665
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio вук са Авале Pogledaj poruku
  Планирам и Кеселрингову биографију да ставим...
  А Штетнера ?

 21. #21
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio Lautner Pogledaj poruku
  А Штетнера ?
  Ајде, имам и о њему, али он је био ''само'' комадант 1. брдске, и септембара-октобара '44 комадант армијске групе Србија.

 22. #22
  Veoma poznat
  Učlanjen
  07.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Leibstandarte
  Poruke
  10.665
  Reputaciona moć
  0

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio вук са Авале Pogledaj poruku
  Ајде, имам и о њему, али он је био ''само'' комадант 1. брдске, и септембара-октобара '44 комадант армијске групе Србија.
  ма бре зезам се,какав Штетнер

 23. #23
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.368
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio Lautner Pogledaj poruku
  ма бре зезам се,какав Штетнер
  Шта какав Штетнер? Па његова 1. брдска је била једна од најелитнијих немачких дивизија. Буквално се може рећи да је сама растурила ЈВ у Априлском рату(оно остало што је победило ЈВ у Априлском рату су брука и срамота од дивизија).
  Да не причам како је сакатио комунисте у готово свим операцијама у којима је учествовао. Комунисти су имали луду срећу да су се Немци повлачили и да су имали уз себе каћуше инче никад на ферку не би освојили БГ.

 24. #24
  Iskusan Ненад (avatar)
  Učlanjen
  17.12.2009.
  Pol
  muški
  Lokacija
  Београд
  Poruke
  6.368
  Tekstova u blogu
  14
  Reputaciona moć
  101

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht  На слици је фелдмаршал Геринг. Питање за све: На кога вам личи?

 25. #25
  Aktivan član вук са Авале (avatar)
  Učlanjen
  18.02.2010.
  Pol
  muški
  Lokacija
  тамо негде
  Poruke
  1.775
  Reputaciona moć
  107

  Podrazumevano Re: Achtung Wehrmacht

  Citat Original postavio Ненад Pogledaj poruku


  На слици је фелдмаршал Геринг. Питање за све: На кога вам личи?
  Па на Јосипа Броза...обојца су волели униформе и одликовања, добру храну и пиће.

Pravila za slanje poruka

 • Ne možete kreirati novu temu
 • Ne možete poslati odgovor
 • Ne možete dodati priloge
 • Ne možete prepraviti svoju poruku
 •