Peciva, testa, pogače...

• Začetnik teme Začetnik teme smeh
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam da li sam na pravom mestu ali evo jednog divnog recepta koji mozda moze da se podvede pod ovu rubriku:

Za testo je potrebno:

- 150 gr belog sira
- 150 gr margarina ili masti ( ako se stavlja mast dodati 2 kasike sirceta)
- 2 cela jajeta
- 500 gr brasna
- so
- 2 praska za pecivo
- 4 kasike mleka
- 4 kasike vode

Zamesiti glatko testo razvuci u koru i filovati s ovim nadevom:

- 250 gr praske sunke (ili nesto slicno) seckane
- 100 gr kackavalja iseckanog na kockice
- 2-3 seckana kisela krastavca (takodje na kockice)
- 100 gr seckane sremske ili cajne kobasice
- 2 kuvana jaja seckana
Ovaj fil povezati sa 1 celim jajetom filovati koru i urolati je. Seci "ruzice" slagati ih u pleh na secenu stranu i peci.

E, i jos jedno testance koje se pravi za tren oka, fenomenalno je, ali ga ne treba drzati na dohvat ruke jer od takodje za tren oka!!!!

- 4 soljice mleka
- 1 svez kvasac
- 400 gr masti (srecnici koji sami prave mast mogu da koriste i talog od iste)
- 4 zumanceta
- 1kasicica soli
- 800 gr brasna

Umutiti mast, dodati toplo mleko u koje je razmucen kvasac, zumanca, so i brasno. Dobije se meko testo. Razviti koru, premazati umucenim belancima i posipati prvo alevom paprikom, da sve bude crveno, preko aleve sipati vegetu, pazljivo i ravnomerno naprasiti, preko vegete origano, sve utapkati nezno dlanom seci na trake, a onda na rombove, kvadratice, pravouglice.....

Za slavu ga pravim ranije i stavim peceno u zamrzivac, i odlicno je kada se izvadi!!!!

Pošto sam uvežbala postavljanje slika,a Una me podsetila za recept,evo ga:

JASTUČIĆI

U 2,5dl mlake vode staviti 1/2 parčeta kvasca i 2 kaf.kašičice šećera.Kada se kvasac istopi (kao podigne,ali ne može da se podigne jer nije mleko već voda,pa se istopi) dodati 2 kaf. kašičice soli i zamesiti brašnom.po potrebi,jer zaista nemam pojma koliko ide u gramima + što ja za nas uvek pravim 3 mere. :rumenka:

Umešeno testo ostaviti u vangli,pokriveno krpom 20 minuta.Posle 20 minuta,izručiti testo na pobrašnavljenu površinu,i razviti oklagijom da bude debljine malog prsta.Nožem za picu (ili bilo kakvim) seći od testa trake širine 4cm,a onda te trake seći na 5-6cm dužine.Ređati na neki čaršaf,pokriti i ostaviti još 20 minuta.

Zagrejati ulje (ja mast) i u vruće spuštati jastučiće onom stranom što je na stolu bila odozgo.

Uzeti kečap,jogurt,sir i navaliti.A mogu i sami.Ništa im ne fali.

P.S.Pravila sam ih bar deset puta više no što Una ima godina,i nikada nisu omanuli.Moja deca ih obožavaju!!!

Poslednja izmena:
podrzavam..vidim da ima po temama ispisanih recepata a posto su bez slike onda ne znam je li isprobano (ok neko stvarno naglasi, i svaka cast)..ali ima nekih recepata samo ispisanih pa onda ne znam je li to isprobano ili ne, pa se ne usudim da pravim, posebno ako je torta:D
a sad glupo mi da molim ljude ej pisite pored jeste li isprobali to ili samo preneli recept..pa ako mi se nesto svidi a nisam sigurna je l i isprobano, pitam, sta cu :D

Danas me bas mrzi da citam unazad pa cu da ostavim svoj recept za kiflice, pa ako se ponavlja sorriii.
Ovo je modifikovan sumadijski recept:

1kvasac
1/2l mleka
1kg brasna

E tu se dodaje jos i 200ml ulja (casa od jogurta).

Raste jedno sat, sat i po i bude duplo vece. Razmesi se, naravno ne treba ga nesto puno zgusnjavati.
Raviti oklagijom na jako tanko, 0.5cm jer dok se i uvijuuuu pa kad opet krenu da rastu. Divne su.
A i testo je divno za rad (za one koje vole da mese rukama kao ja )

A da, ozgoR se premazu zumancetom sa malo mleka i malo soli. I mozda malo susama da pokvari.

A unutra, volja vam... :))))))))))))) stari sit+malo pavlake = omiljeni!

Posto kod nas nema da se kupe pastet pogacice sa sirom(ima nesto slicno),evo kako ih ja pravim
Razvucem obe kocke lisnatog testa.Posebno oko 200g sira sitnog,malo soli i pola jajeta(izlupam ga viljuskom,zavisi od sira jer kad stavim celo jaje nadev mi bude jako redak),na jednu polovinu staviti po gomilicama sir oko sira sa cetkicom namazati vodom,preklopiti drugim ,listom,malo pritisnutida se testo neodvaja i peci...

LEPINJE,brze a jako dobre

Potrebno za 4 lepinje

3,5 dl vode
6 kasika ulja
1 ravna kasika secera
1 ravnakasika soli
21g kvasca
1/2 kg brasna
sve zajedno mutimo mikserom(nastavkom za testo) i ostavimo da stoji 40 min da kisne.posle vadimo kasikom istavljamo na pleh oblozen peko papirom i napravimo 4 gomilice,vidi sliku.(ja nekad pravim i manje gomilice pa napravim 6-8 lepinja manjih).
Pecemo na 230 stepeni oko 30 min,nisma ih davno pravila al mislim da sam pekla na slabijoj temperaturi

posute sa sgaudom i parmezanom

malo konkretno......:)

PIZZA MUFINI(12 komada)
1dl malkog mleka
kasikica secera
21gr kvasca
250 gr brasna
4 kasike otopljenog maslaca
jaje
so
1/2 kasikice origana
Mikserom sve umutimo i ostavimo da kisne oko 30 min
1 mali crni luk iseckamo i proprzimo na kasiki ulja,dodamo 50 gr salame(sunke,slanine...),malo seckanih pelata(paradajza),50 gr seckanog sira
50gr sampinjona.Sve to pomesamo sa uskislim testom i stavljamo u pekac za mufine,koji smo namazali sa maslacem i posuli brasnom.Moze i u papirne korpice al dok je vruce se jako tesko skida papir,zalepi se.....
odgore staviti malo rendanog sira i po jedna maslina.
Peci na 180 oko 25 min
Ja ponekad kad zurim odmah u testo dam salamu sir sampinjone i dok mi se rerna greje ostavim da mi kisne,isto bude super....

Na slici su malo nizi jer sam napravila od mere 12 vecih i jedan malecki pleh mini mufina

Poslednja izmena od moderatora:
LEPINJE,brze a jako dobre

Potrebno za 4 lepinje

3,5 dl vode
6 kasika ulja
1 ravna kasika secera
1 ravnakasika soli
21g kvasca
1/2 kg brasna
sve zajedno mutimo mikserom(nastavkom za testo) i ostavimo da stoji 40 min da kisne.posle vadimo kasikom istavljamo na pleh oblozen peko papirom i napravimo 4 gomilice,vidi sliku.(ja nekad pravim i manje gomilice pa napravim 6-8 lepinja manjih).
Pecemo na 230 stepeni oko 30 min,nisma ih davno pravila al mislim da sam pekla na slabijoj temperaturi

posute sa sgaudom i parmezanom

malo konkretno......:)

21g kvasca??? pa kako da ga namerim? kad sam htela da kupim analiticku vagu trazili mi odobrenje ministarstva! :zcepanje:
Ajd sad bez zezanja, jel ovo suvi kvasac ili funtica onog obicnog. Bas mi se jedu lepinje i to one sa sve (tako moji zovu uzicku komplet lepinju). Al je to dijetalnooooo :zcepanje:

POGAČA RUŽA

700gr brasna
1 casa mlaka(oko 2 dl)
20gr kvasca
1 jogurt 2 dl
1 kaika soli
1 kaiska ulja
1/2 praska za pecivo.
Zemesiti testo pa podeliti na 7 delova,lopti malo razvuci i ostaviti da kisne 10-15 min,namazati 6 lopti margarinom(ukupno ide 250 gr margarina),stavljati jedno na drugo i odgore 7 deo nenamazan,razvuci u krug,i seci kao na slici.Nadev po zelji,sitan sir,salama,sunka ....
Peci na 200 oko 40 min

Oj Jance kod nas u Slo je kvasac pakovan kocka po 42 gr pa znaci pola,ni kod mene nije to bas u gram,al sam napisal eto tacnu meru....Koliko znam u Srbiji je pakovan kvasac od 50 gr,tako da mu nece nista skoditi ako das pola pakle kvasca(25gr)

KAJZERICE
(16 komada)
1kg brasna
1kvasac(42gr ,bar je tako pakovan kod nas ,mislim da nebi nista skodilo da se stavi 50gr kvasca)
2dl mleka
3,5dl vode
0,5 dl ulja
1ravna kasika soli
1 ravana kasika secera
postupak
Umesimo testo podelimo na 16 lopti,svaku malo razvucemo i ostavimo da kisne 1/2 h.Stavljamo ih na pleh oblozen peko papirom,svaku kajzericu razrezemo na polovinu tj pritisnemo sa tankom drskom od varjace,opet kisne 15 min i stavimo u rernu zagrejanu na 220 stepeni pecemo 10 min,izvadimo namazemo cetkicom sa uljem i pecemo jos nekih 5 min
Izvadimo iz rerne prekrijemo kuhinjskom krpom

E sada isto to,al' malo drugačije.:hahaha:

Jastučići,punjeni sirom i šunkom.A kako drugačije u Sremu?

Znači,ono testo za jastučiće razvući tanko,tanje nego za jastučiće.Cenim,ne deblje od 3mm.I na jednu polovinu staviti gomilice nadeva.

2iuqc0l.jpg

Pa preklopiti drugom polovinom testa:

e7mnti.jpg

Iseći testo nožem za picu,jer on lepo spoji ivice,da nadev ne curi:

33ufr81.jpg

I onda sam na kraju,jedva na'vatala jedan da slikam kako izgleda pečen.Dok sam ja pekla kore za tortu,oni nestali.:D

k0kn47.jpg

Back