Koliko mislite da je blizu Isusov drugi dolazak?

Izmislio si ovu "težinu greha" upravo iz razloga koji sam ti naglasio u prošlom postu. Čiji gresi, dragi moj? Ljudi pre Njega-besmislica, ljudi posle njega-još veća besmiclica.
Uzvik:"Bože moj! Bože moj! zašto si me ostavio?" je jasan uzvik nesrećnika, veoma razočaranog zbog nesreće koja ga je zadesila a koji je bio ubeđen da će navodni Otac da ga spasi.
Priča o osudi Isusa nije moja. I nju sam pokupio sa "History"-ja, kada su u jednoj emisiji o Isusu jasno naglasili da je osuđen zbog blasfemije (Vujaklija: blasvfemija-pogrda, huljenje, psovka, grdnja, bogohuljenje, hujenje na boga, obesvećivanje).

Prvo, nista ne izmisljam... citam sta pise u Pismu, tako da to sto kazes nije istina,
Samim tim sto ne prihvatas da je greh istinita realnost koju biblija nadugacko i nasiroko prikazuje
(tako da verovatno ostajes pri uvrezenom stavu da je ta Sveta Knjiga samo skup legendi, a ako je moja pretpostavka pogresna IZVINI)
nisi u prilici niti mogucnosti da ispravno (jer nemas iskustva) komentarises biblijski tekst.

To se potvrdjuje tvojim razumevanjem teksta :"Bože moj! Bože moj! zašto si me ostavio?"

Tacno je da je Isus osudjen iz navedenih razloga ali samo formalno.
To je bila prica za narodne mase...
Kao sto je to i danas slucaj sa mnogim osudjenicima...
Vec sam napomenuo da je On osudjen iz razloga sto je smetao tadasnjim svestenicima.
Njegove javne osude za greh nisu mogle ostati neprimecene.
Povod za to je nadjen u tome sto je On sebe predstavljao Bo\jim sinom.
Smatrali su da to nije istina i da je to u stvari ta blastfemija.

Medjutim, iza toga se krilo nesto drugo.
Ono su bili svesni da samo Bog moze vaskrsavati iz mrtvih i ozdravljati bolesne i .... da ne navodim dalje...
Upravo ta cinjenica im je bila dovoljna da shvate da se njihov zivot privilegovan i lep nece dugo trajati ukoliko Isusa zacare...
Dakle licni „interesei“ privilegije, bogatstvo i ljudska tastina, doveli su do Isusovog raspeca!
Jednom recju
GREH

Eto dokle ideš: Biblija je Božija tvorevina ali su je pisali ljudi Bogom nadahnuti. Čuj, Bibliju su pisali LJUDI koji su verovali u Boga. "Božija tačka" im je bila jako razvijena pa im je sposobnost racionalnog mišljenja bila ograničena, pa su zato preterivali.
Pesme o Kraljeviću Marku su pisali LJUDI kosi su verovali u spasenje od zuluma pa su takođe preterivali.
U oba slučaja davana je nada siromašnima, potlačenima, očajnicima, koja je pomagala da se prežive teška vremena.

Ovo necu komentarisati, jer govori samo za sebe.

Ovo je suština. Hodanje po vodi je tvoja lična vera. Ti veruješ da je rodila pa ostala devica. Ti veruješ da je nahranio 5000 ljudi sa tri hleba (ako se ne varam). Ti veruješ da je oživeo mrtvaca koji je počeo da smrdi (da se raspada). Ti veruješ da je vodu pretvorio u vino. Ti veruješ da je vaskrsao. .A da bi me ubedio u tvoju veru ti dalje izmišljaš da je Bog, u kojeg takođe samo veruješ, stvorio zakone pa ih je lako mogao i poništiti...Prilično smešno.
Dakle, ti veruješ... Ti veruješ..A šta je istina? Istina koja se bazira na razumu i nekim dokazima, a ne na tvojoj veri.

Ово је суштина:
ТАЧНО ЈЕ

1. Ходање по води је моја лична вера.
2. [Б]Ја верујем да Га је родила девица [/Б]а не да га је родила па остала остала девица.
Ово је смо потврда колико познајес ста писе у Писму, кад цитирас погресно
3. Ја верујем да је нахранио 5000 људи са три хлеба (ако се не варам и данас нас храни).
4. Ја верујем да је оживео мртваца који је почео да смрди (да се распада).
5. Ја верујем да је воду претворио у вино.
6. Ја верујем да је васкрсао...

Има још много у шта верујем али у ову глупост коју си навео никако:

„A da bi me ubedio u tvoju veru ti dalje izmišljaš da je Bog, u kojeg takođe samo veruješ,
stvorio zakone pa ih je lako mogao i poništiti...Prilično smešno.
Dakle, ti veruješ... Ti veruješ..
A šta je istina?
Istina koja se bazira na razumu i nekim dokazima, a ne na tvojoj veri"

Ти си пријатељу опседнут тиме шта[В] ја [/В]верујем, и то те највише видим мори.
Ниси размисљао да ли можда „моја“ вера је само моја или се базира на нечему вишем и јачем.
Ако се базира на Св. Писму, онда она није „моја“ већ Божија.
Веру коју Бог захтева од нас.
А ако није тако онда је безвредно ушта верујем.

Друго апсолутно немам потребу да тебе убеђујем у било шта.
Треће промашио си тему.
Овде смо да бисмо размотрили тему о томе колико је други Исусов долазак близу
и како то форумаши разумеју (барем они који су верујући)
Четврто, замолио бих те да се (ако си цивилизован) држиш теме.

Ali da se mi vratimo "ozbiljnoj" diskusiji. Kako ćeš ti meni da objasniš neobjašnjivo?
Gore sam ti postavio neka pitanja u vezi sa temom ali nisi hteo da odgovoriš.
Evo ti meni objasni sledeće:
Kada misliš da će Isus da se vrati (ovo je radi zagrevanja).
Odakle će da se vrati? Gde je sada?
U kom obliku će da se vrati (čovek kao ti, materijalan sa duhovnom nadgradnjom , ili duhovan?
Ako je materijalan kao i ti kako ćeš da ga prepoznaš jer njegov lik je mnogo kasnije izmišljen.
Ako je duhovan onda ću ja da ti kažem da si ga umislio jer ja sigurno neću da ga vidim.

На већину постављених питања одговор модраш потражити у Св. Писму.
Јер, управо се ту налазе одговори на необјашњива питања.

И тужно је ако већ сада знаш да Га нећеш видети...

зашто не допушташ реч богородица? богородица јесте девица а није жена.
Ne znam šta znači da je neko "devica a ne žena"?

Poreklo reči "Bogorodica" je očigledno, i ono uopšte ne nosi to značenje o kom ti pričaš. Iz te reči se može samo zaključiti da je to osoba koja je rodila Boga, i to je sve. Ne znamo je li devica ili nije. Svako drugo značenje toj reči pripisaćemo na osnovu posrednog konteksta i priče koja je prati.

Mi ovde pričamo o sasvim drugoj stvari, o tome zašto je uopšte Isusova majka dobila epitet device, i to samo kod Matije i Luke a ne kod ostalih jevanđelista i pisaca tekstova Novog zaveta.

зашто не допушташ реч богородица? богородица јесте девица а није жена.

To je isto kako kada bi rekao da doktorka nije zena, vec doktorka ili kada bi rekao da majka nije zena, vec majka. Bogorodica je rec koja potice od rodila boga, a ta koja je rodila boga je zena.

Ne znam šta znači da je neko "devica a ne žena"?

Poreklo reči "Bogorodica" je očigledno, i ono uopšte ne nosi to značenje o kom ti pričaš. Iz te reči se može samo zaključiti da je to osoba koja je rodila Boga, i to je sve. Ne znamo je li devica ili nije. Svako drugo značenje toj reči pripisaćemo na osnovu posrednog konteksta i priče koja je prati.

Mi ovde pričamo o sasvim drugoj stvari, o tome zašto je uopšte Isusova majka dobila epitet device, i to samo kod Matije i Luke a ne kod ostalih jevanđelista i pisaca tekstova Novog zaveta.

суд на основу незнања... настави тим путем, мож и прасак да се деси.

Matej 24

1 I izišavši Isus iđaše od crkve, i pristupiše k njemu učenici njegovi da mu pokažu građevinu crkvenu.
2 A Isus reče im: ne vidite li sve ovo? Zaista vam kažem: neće ostati ovdje ni kamen na kamenu koji se neće razmetnuti.

3 A kad sjeđaše na gori Maslinskoj pristupiše k njemu učenici nasamo govoreći: kaži nam kad će to biti? i kakav je znak tvojega dolaska i pošljetka vijeka?4 I odgovarajući Isus reče im: čuvajte se da vas ko ne prevari.
5 Jer će mnogi doći u ime moje govoreći: ja sam Hristos. I mnoge će prevariti.
6 Čućete ratove i glasove o ratovima. Gledajte da se ne uplašite; jer treba da to sve bude. ali nije još tada pošljedak.
7 Jer će ustati narod na narod i carstvo na carstvo; i biće gladi i pomori, i zemlja će se tresti po svijetu.
8 A to je sve početak stradanja.
9 Tada će vas predati na muke, i pobiće vas, i svi će narodi omrznuti na vas imena mojega radi.
10 I tada će se mnogi sablazniti, i drug druga izdaće, i omrznuće drug na druga.
11 I izići će mnogi lažni proroci i prevariće mnoge.
12 I što će se bezakonje umnožiti, ohladnjeće ljubav mnogijeh.
13 Ali koji pretrpi do kraja blago njemu.

14 I propovjediće se ovo jevanđelje o carstvu po svemu svijetu za svjedočanstvo svijem narodima. I tada će doći pošljedak.
15 Kad dakle ugledate mrzost opušćenja, o kojoj govori prorok Danilo, gdje stoji na mjestu svetome (koji čita da razumije)
16 Tada koji budu u Judeji neka bježe u gore;
17 I koji bude na krovu da ne silazi uzeti što mu je u kući;
18 I koji bude u polju da se ne vrati natrag da uzme haljine svoje.
19 A teško trudnima i dojilicama u te dane.
20 Nego se molite Bogu da ne bude bježan vaša u zimu ni u subotu;
21 Jer će biti nevolja velika kakova nije bila od postanja svijeta dosad niti će biti;
22 I da se oni dani ne skrate, niko ne bi ostao; ali izbranijeh radi skratiće se dani oni.
23 Tada ako vam ko reče: evo ovdje je Hristos ili ondje, ne vjerujte.
24 Jer će izići lažni hristosi i lažni proroci, i pokazaće znake velike i čudesa da bi prevarili, ako bude moguće, i izbrane.
25 Eto vam kazah naprijed.
26 Ako vam dakle reku: evo ga u pustinji, ne izlazite; evo ga u sobama, ne vjerujte.
27 Jer kako što munja izlazi od istoka i pokazuje se do zapada, taki će biti dolazak sina čovječijega.
28 Jer gdje je strvina onamo će se i orlovi kupiti.
29 I odmah će po nevolji dana tijeh sunce pomrčati, i mjesec svoju svjetlost izgubiti, i zvijezde s neba spasti, i sile nebeske pokrenuti se.
30 I tada će se pokazati znak sina čovječijega na nebu; i tada će proplakati sva plemena na zemlji; i ugledaće sina čovječijega gdje ide na oblacima nebeskima sa silom i slavom velikom.
31 I poslaće anđele svoje s velikijem glasom trubnijem; i sabraće izbrane njegove od četiri vjetra, od kraja do kraja nebesa.
32 Od smokve naučite se priči: kad se već njezine grane pomlade i ulistaju, znate da je blizu ljeto.
33 Tako i vi kad vidite sve ovo, znajte da je blizu kod vrata.
34 Zaista vam kažem: ovaj naraštaj neće proći dok se ovo sve ne zbude.
35 Nebo i zemlja proći će, ali riječi moje neće proći.
36 A o danu tome i času niko ne zna, ni anđeli nebeski, do otac moj sam.
37 Jer kako što je bilo u vrijeme Nojevo tako će biti i dolazak sina čovječijega.
38 Jer kako što pred potopom jeđahu i pijahu, ženjahu se i udavahu do onoga dana kad Noje uđe u kovčeg.
39 I ne osjetiše dok ne dođe potop i odnese sve; tako će biti i dolazak sina čovječijega.
40 Tada će biti dva na njivi; jedan će se uzeti, a drugi će se ostaviti.
41 Dvije će mljeti na žrvnjevima; jedna će se uzeti, a druga će se ostaviti.
42 Stražite dakle, jer ne znate u koji će čas doći Gospod vaš.
43 Ali ovo znajte: kad bi znao domaćin u koje će vrijeme doći lupež, čuvao bi i ne bi dao potkopati kuće svoje.
44 Zato i vi budite gotovi; jer u koji čas ne mislite doći će sin čovječij.
45 Ko je dakle taj vjerni i mudri sluga kojega je postavio gospodar njegov nad svojima domašnjima da im daje hranu na obrok?
46 Blago tome sluzi kojega došavši gospodar njegov nađe da izvršuje tako.
47 Zaista vam kažem: postaviće ga nad svijem imanjem svojim.
48 Ako li taj rđavi sluga reče u srcu svome: neće moj gospodar još zadugo doći;
49 I počne biti svoje drugare, i jesti i piti s pijanicama;
50 Doći će gospodar toga sluge u dan u koji se ne nada, i u čas kad ne misli.
51 I rasjeći će ga napola, i daće im platu kao licemjerima; ondje će biti plač i škrgut zuba.

Ovo je jedan od bazicnih tekstova koji govore o drugom Isusovom dolasku.
Da ne bismo otisli od teme razmotrite ga u okviru istorijskog konteksta i pokusajte ga svrstati u neke vremenske okvire,
naravno bez datuma, jer je to neumesno a i neizvodljivo.
Kada kazem vremenske okvire mislim opisno, kao npr.
Ovo se ispunilo po prorocanstvu, ovo nije, potrebno je da se uspostavi to, to i to tako da ga ocekujem.... tada i tada...

Istorija belezi to, to i to, zato mislim da ce se dogoditi tako i tako... itd...

To bi trebalo da bude neki smisao ove teme:

Matej 24

1 I izišavši Isus iđaše od crkve, i pristupiše k njemu učenici njegovi da mu pokažu građevinu crkvenu.
2 A Isus reče im: ne vidite li sve ovo? Zaista vam kažem: neće ostati ovdje ni kamen na kamenu koji se neće razmetnuti.

3 A kad sjeđaše na gori Maslinskoj pristupiše k njemu učenici nasamo govoreći: kaži nam kad će to biti? i kakav je znak tvojega dolaska i pošljetka vijeka?4 I odgovarajući Isus reče im: čuvajte se da vas ko ne prevari.
6 Čućete ratove i glasove o ratovima. Gledajte da se ne uplašite; jer treba da to sve bude. ali nije još tada pošljedak.
7 Jer će ustati narod na narod i carstvo na carstvo; i biće gladi i pomori, i zemlja će se tresti po svijetu.
9 Tada će vas predati na muke, i pobiće vas, i svi će narodi omrznuti na vas imena mojega radi.
10 I tada će se mnogi sablazniti, i drug druga izdaće, i omrznuće drug na druga.

14 I propovjediće se ovo jevanđelje o carstvu po svemu svijetu za svjedočanstvo svijem narodima. I tada će doći pošljedak.
15 Kad dakle ugledate mrzost opušćenja, o kojoj govori prorok Danilo, gdje stoji na mjestu svetome (koji čita da razumije)
21 Jer će biti nevolja velika kakova nije bila od postanja svijeta dosad niti će biti;
22 I da se oni dani ne skrate, niko ne bi ostao; ali izbranijeh radi skratiće se dani oni.
24 Jer će izići lažni hristosi i lažni proroci, i pokazaće znake velike i čudesa da bi prevarili, ako bude moguće, i izbrane.
26 Ako vam dakle reku: evo ga u pustinji, ne izlazite; evo ga u sobama, ne vjerujte.
27 Jer kako što munja izlazi od istoka i pokazuje se do zapada, taki će biti dolazak sina čovječijega.
29 I odmah će po nevolji dana tijeh sunce pomrčati, i mjesec svoju svjetlost izgubiti, i zvijezde s neba spasti, i sile nebeske pokrenuti se.
30 I tada će se pokazati znak sina čovječijega na nebu; i tada će proplakati sva plemena na zemlji; i ugledaće sina čovječijega gdje ide na oblacima nebeskima sa silom i slavom velikom.
31 I poslaće anđele svoje s velikijem glasom trubnijem; i sabraće izbrane njegove od četiri vjetra, od kraja do kraja nebesa.
32 Od smokve naučite se priči: kad se već njezine grane pomlade i ulistaju, znate da je blizu ljeto.
37 Jer kako što je bilo u vrijeme Nojevo tako će biti i dolazak sina čovječijega.
38 Jer kako što pred potopom jeđahu i pijahu, ženjahu se i udavahu do onoga dana kad Noje uđe u kovčeg.
39 I ne osjetiše dok ne dođe potop i odnese sve; tako će biti i dolazak sina čovječijega.
43 Ali ovo znajte: kad bi znao domaćin u koje će vrijeme doći lupež, čuvao bi i ne bi dao potkopati kuće svoje.
45 Ko je dakle taj vjerni i mudri sluga kojega je postavio gospodar njegov nad svojima domašnjima da im daje hranu na obrok?
51 I rasjeći će ga napola, i daće im platu kao licemjerima; ondje će biti plač i škrgut zuba.

Ovo je jedan od bazicnih tekstova koji govore o drugom Isusovom dolasku.
Da ne bismo otisli od teme razmotrite ga u okviru istorijskog konteksta i pokusajte ga svrstati u neke vremenske okvire,
naravno bez datuma, jer je to neumesno a i neizvodljivo.
Kada kazem vremenske okvire mislim opisno, kao npr.
Ovo se ispunilo po prorocanstvu, ovo nije, potrebno je da se uspostavi to, to i to tako da ga ocekujem.... tada i tada...

Istorija belezi to, to i to, zato mislim da ce se dogoditi tako i tako... itd...

To bi trebalo da bude neki smisao ove teme:
]citiram
kaži nam kad će to biti? i kakav je znak tvojega dolaska i pošljetka vijeka?

grcka rec za dolazak je PARUSIJA i znaci PRUSTNOST Hristovu
kao Kralja Bozjeg Kraljevstva od 1914 godine...

"7 Jer će ustati narod na narod i carstvo na carstvo; i biće gladi i pomori, i zemlja će se tresti po svijetu.
8 A to je sve početak stradanja. "

ispunjava se od 1914 pa kroz ceo 20 vek...
i taj perod se naziva POSLEDNJIM DANIMA ovog sistema stvari jer predstoji VELIKA NEVOLJA ( kao krajnji ishod AREMAGEDON )

pravi hriscani su proganjani od tada .....

od 1914 pa do sada Jehovini Svedoci sirom sveta porpovedaju hriscanstvo ... po celom svetu i ispunjavaju JEDINI to prorocanstvo...

prorecena velika nevolja koja se ocekuje u bliskoj buducnosti...
pocece padom religije

tokom nje su i nebeski fenomeni kao demonstracija Bozje moci i Hrist ce suditi svima :

kad bude Hrist Sudio svima, svi ce videti, tj znati da je to presuda Od Sina covecjeg tj Hrista ... to ispunjenje prorocanstva se ocekuje u okviru velike nevolje..

docice da Sudi covecanstvu..

evo sad ukratko nemam vremena da svaki stih analiziram.. al ovo je najbitnije

:heart:
pozz

Poslednja izmena:
Coachenko, prvo da te pozdravim, tvoje postove je uživanje čitati, pravo osveženje na forumu. U vezi ovoga što si rekao

nadovezaću se na ovo jednim mogućim objašnjenjem koje sam pročitao kod Elen Pejgls: naime, ona objašnjava zašto baš autori Mateja i Luke navode da je Marija bila devica - jedini pisani materijal koji su pisci ova dva jevanđelja mogli imati bio je grčki prevod starog zaveta. E sad, cela priča je "naštimovana" da izgleda kao ispunjenje Isaijinih proročanstava, u kojima je stajalo da će se on (Isus) roditi od majke koja je "almah", što na hebrejskom znači samo mlada žena, ali ne i devica. Međutim, grčki prevod koji je autor Mateja i Luke imao pred sobom, tu reč je imao prevedenu kao "parthenos", što zaista znači devica. Međutim, očigledno je prevod bio loš, jer na hebrejskom postoji reč devica (betulah), koja ne stoji uopšte u izvornom tekstu Isaije.

Kao dodatni dokaz za ovu tvrdnju, stoji i da Pavle iz Tarsa, u najstarijim tekstovima Novog zaveta kaže da će Isus biti rođen od žene, dok se reč "devica" ne pominje u Poslanici Galaćanima ni u kakvom kontekstu. (Pogledaj Poslanicu Galaćanima 4:4)

Hvala na dobrodoslici :)

Tako je, to tumacenje vazi za Mateja. Treba imati na umu da su Matej i Luka nezavisno posvedoceni, tj. da pisac jednog jevandjelja nije koristio jevandjelje ovog drugog kao svoj izvor. Za pisce Matejevog i Lukinog jevandjelja vazi tzv. hipoteza o 4 izvora - oba pisca koriste dva zajednicka izvora - Marka i Q dokument (od nemackog Quelle) i dva izvora koji se obicno oznacavaju sa M i L (sadrzaji koji postoje samo kod Mateja, odnosno samo kod Luke). Po kriterijumu visestrukog nezavisnog svedocenje, ako ostanemo u okvirima samo ova dva jevandjelja, prica o Isusovom rodjenju od device deluje vise uverljivo - ako istu stvar nezavisno jedan od drugog posvedoce dva coveka uvek je verovatnije da je ona istinita, nego kada se sa njom sretnemo u vidu izolovane tradicije. Medjutim, stvar je u tome sto ova prica nije posvedocena u nijednom od starijih izvora koje imamo, cak ni medju autorima koji su zaista imali interesa da objave cinjenicu da je Isus bezgresno zacet i rodjen. Kada Marko spominje Isusovu porodicu, ukljucujuci i njegovu majku (na primer 3:31), on ne kaze nista neobicno u vezi sa Isusovim rodjenjem. Pavle za koga je Isus u doslovnom smislu Sin Bozji, takodje, nista govori o Isusovoj majci kao devici (Galatima 4:4). Jovan, s druge strane, pominje Josifa i naziva ga Isuosovim ocem i opet nista ne znamo o tome da je Isus rodjen od device. Otkuda onda ta prica samo kod Mateja i Luke? U stvari, obojica su imali razlicite, doktrinarne motive za unosenje te epizode. Za Mateja je Isusovo rodjenje od device ispunjenje starozavetnog prorocanstva.(Matej 1:22-23 citira Isaiju 7:14). Medjutim, to zapravo nije ono sto je Isaija rekao. Isajia je ukazivao na to da ce 'mlada zena', devojka zaceti i roditi sina, i to, kako je Isajia ocekivao, ne u nekoj dalekoj buducnosti vec jos za njegovog zivota. Ali, kada je Stari zavet prevden na grcki, Isaijina 'mlada zena' (hebrejski alma; u hebrejskom postoji druga rec za devicu) prevdena je na grcki kao 'devica' (parthenos), a to je verzija Starog zaveta koju je pisac Jevandjelja po Mateju imao prilike da cita. Zato je autor Jevandjelja po Mateju napisao da je Isus rodjen od device, jer je mislio da se tako ispunjava starozavetno prorocanstvo.

Luka ima drugacije glediste. On takodje smatra da je Isus rodjen od device, ali za razliku od Mateja on ne priziva starozavetno prorocanstvo da objasni taj fenomen. Umesto toga, on daje neposrednije objasnjenje - Isus je doslovno Sin Bozji (za Jevreje je termin 'Sin Bozji imao sasvim drugi smisao i u sistemu striktnog monoteizma nije mogao imati znacenje kakvo mu daje Luka). Sam Bog je bio uzrok Marijinog bezgresnog zaceca, pa prema tome i njen sin mora biti doslovno Bog. Ili, kako Mariju poducava arhandjel Gavrilo:

I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji. - Luka 1:35

Posto je zacela ne sa svojim muzem ili bilo kojim drugim covekom, vec sa Bogom, Marija ce roditi bice koje ce takodje biti bog.

Dakle, Matej i Luka imaju posve razlicite interpretacije o tome zasto je Isusa rodila devica, ali ni kod jednog ni kod drugog nema pomena o onom o cemu ce kasnije pisati Jovan - o Isusovom arheiskonskom postojanju jos pre rodjenja, jer za obojicu Isusovo postojanje pocinje sa njegovim rodjenjem. Prema tome, ova prica je kod dvojice autora razlicito motivisana i bez obzira sto pisu nezavisno jedan od drugog ona istorijski ne prolazi kriterijum nezavisnog svedocenja jer se zapravo radi o dve razlicite price. Pripovest o Isusovom rodjenju od device jos manje je istorijski autenticna iz ugla kriterijuma razlicitosti ili 'kriterijuma nepovoljnih okolnosti' (ide se logikom da ono sto je opstalo u kanonskoj tradiciji, a po svom duhu je suprotno hriscanskom ucenju ima vise sanse da bude autenticno), jer je doktrinarno, odnosno teoloski zainteresovana.

Poslednja izmena:
]citiram
kaži nam kad će to biti? i kakav je znak tvojega dolaska i pošljetka vijeka?

grcka rec za dolazak je PARUSIJA i znaci PRUSTNOST Hristovu

kao Kralja Bozjeg Kraljevstva od 1914 godine...
"7 Jer će ustati narod na narod i carstvo na carstvo; i biće gladi i pomori, i zemlja će se tresti po svijetu.

i taj perod se naziva POSLEDNJIM DANIMA ovog sistema stvari jer predstoji VELIKA NEVOLJA ( kao krajnji ishod AREMAGEDON )

od 1914 pa do sada Jehovini Svedoci sirom sveta porpovedaju hriscanstvo ... po celom svetu i ispunjavaju JEDINI to prorocanstvo...

prorecena velika nevolja koja se ocekuje u bliskoj buducnosti...

pocece padom religije

tokom nje su i nebeski fenomeni kao demonstracija Bozje moci i Hrist ce suditi svima

kad bude Hrist Sudio svima, svi ce videti, tj znati da je to presuda Os Sina covecjeg tj Hrista ... to ispunjenje prorocanstva se ocekuje u okviru velike nevolje..

docice da Sudi covecanstvu..

evo sad ukratko nemamemena da svaki stih analiziram.. al ovo je najbitnije

pozz

Hajde da razmotrimo znakove.
Da vidimo po cemu ce to vreme biti specificno u odnosu na svako drugo vreme do tada.

O 1914. necu da komentarisem, jer sam vec rekao na tu temu i necu da se ponavljam.

Matej 24

Prva dva stiha govore o razlicitom pogledu Isusovih ucenikana i Isusa na hram.
Ucenici su se divili gradjevini, a Isus im govori kako je i hram kao i svaka druga gradjevina
podlozna rusenju i rajzorenju.
I tada im govori jedno zastrasujuce prorocanstvo koje ce se ispuniti oko 3,5 - 4 decenije kasnije, tacnije 70-te.

Ovaj deo Matejevog teksta odnosi se na Isusov drugi dolazak na zemlju.
Zanimljivo je Mu je najvaznije da ucenike upozori o mogucnosti prevare, pa tek onda istorijski tok dogadjaja, jer je smatrao da je to vaznije znanje.

Matej dalje prekida pricu o drugom dolasku, i vraca se na znakove razorenja Jerusalima.
Jer pominje da koji budu u Judeji neka bježe u gore;
Zanimljivo je da i dalje pominje subotu

Ako ju je ukinuo, zar ne bi rekao:
"Nego se molite Bogu da ne bude bježan vaša u zimu ni u NEDELJU; " ???:think:

Dalje govori se o skracenju broja dana jer niko ne bi ostao pokazujuci nam Bozju veliku milost...

I ovde jasno govori da ce Isusov dolazak biti vidljiv a ne nevidljiv
... kako što munja izlazi od istoka i pokazuje se do zapada, taki će biti dolazak sina čovječijega.

Odmah da kazem da ovo nisu znakovi koji se dogadjaju u jenom danu ili jednom mesecu..
u pitanju su negde i godine, vekovi... Neki od znakova su samo predslika onoga sto ce se dogoditi, zato nam i daje znakove, da bismo prepoznali dogadjaje...
Tekst nas obavestava o tome, da je Isusova izjava cvrsta kao kamen. Sve moze proci,
ali Njegova obecanja ne... Tako i njegov zakon.

Dakle dosli smo i do Nojevog vremena, jer je ono bilo poznato po GRDNOM grehu...
Isus kaze da ce upravo tako biti i pred Njegov drugi dolazak...
Casa greha treba da se napuni, i dostigne svaki maksimum, da je i Zemlja popusta pod tim teretom.
Kao sto je bio unisten prapotopni svet bice unisten i ovaj. Ne vodom, jer je obecao da nece biti vise potopa na Zemlji, ali ce biti unisten ognjem (vatrom).
Govori o dve grupe ljudi koje ce u to vreme biti na Zemlji.
Jedni koji su verni i cuvaju i drze njegove zapovesti
i drugi koji se oglusuju o to.

ti ne verujes da se ti znakovi ispunjavaju tj da se ispunilo u 20 veku...???

ako nije kada ce biti tih ratova?

zar nije 1 svetski rat poceo 1914 .... porvi jedini globalnog katraktera kako je i proreceno...

zar cekamo ratove svetskih razmera???

naravno da ne jer je to ispunjeno...

samo se ceka velika nevolja...

ostalo cu kasnije izanalizirati ... nemam sada vremena ...

ti ne verujes da se ti znakovi ispunjavaju tj da se ispunilo u 20 veku...???
ako nije kada ce biti tih ratova?
zar nije 1 svetski rat poceo 1914 .... porvi jedini globalnog katraktera kako je i proreceno...
zar cekamo ratove svetskih razmera???
naravno da ne jer je to ispunjeno...
samo se ceka velika nevolja...
ostalo cu kasnije izanalizirati ... nemam sada vremena ...

A sta cemo sa drugim svetskim ratom?
Zasto on ne bi bio jos veci znak, kada je bio neuporedivo strasniji od prvog???

Mislim da je ovo tek pocetak stradanja...
Jer, ne zaboravi da paralelno sa tim idu i progonstva vernih....

coachenko - (...) jezuita Hijeronimus Ksavijar (...)
Joooj pa tog lika sam skroz smetnuo sa uma.
Čovjek je legenda katoličke internacionale i ikona elitno-udarne formacije rimskog pontifex maximus-a, poznatije kao Societas Iesu.

Za Ksavijera kažu da je pokrstio najviše pagana poslije sv. Pavla - od 30 do 40 hiljada.

Da je tačna ma samo polovina bilo koje od te dvije cifre Ksavijer bi zaslužio da mu ime bude zapisano zlatnim slovima u Index Sanctorum sv. Katoličke crkve.

ecce homo
2hzbwm.jpg

A sta cemo sa drugim svetskim ratom?
Zasto on ne bi bio jos veci znak, kada je bio neuporedivo strasniji od prvog???

Mislim da je ovo tek pocetak stradanja...
Jer, ne zaboravi da paralelno sa tim idu i progonstva vernih....

drugi je drugi... prvi je prvi

nebitno je koji je obimniji

znaci prvi svetskih razmera je prvi svetski rat...... tako da tada je pocetak stradanja ....

Da li ste čuli (pitanje za sve) za tridesetogodišnji rat?
Tada su ustala carstva jedno na drugo, bili su pomori i gladi, a čitava Srednja Evropa je bila razorena do te mere da su se posledice tog razaranja otklanjale čitava dva veka.

Da. Katolici su proganjali protestante, a protestanti katolike. I jedni i drugi su bili ubeđeni da su oni pravi hrišćani.
A i jedni i drugi su proganjali Jevreje.... I veštice....

U tom periodu su krenuli i prvi španski misionari u Južnu i Centralnu Ameriku....

Ovde moram da se nasmejem, jer adventisti kažu (na primer) da jedino oni propovedaju hrišćanstvo....

Pazi ovo, niko nije propovedao hrišćanstvo skoro dve hiljade godina, a onda su se pojavili Jehovini svedoci....

Nevolje koje su trpeli ljudi tokom tridesetogodišnjeg rata u Evropi su bile veće nego one koje je čovečanstvo trpelo u toku svoje dotadašnje istorije.

Itd... itd....

mislim da je glupo da objasnjavam da je prvi svetski rat PRVI svetski rat:aha:
sve pre toga nije bilo svetskih razmera, da jedan rat obuhvati ceo svet... to nije postojalo..

Isus nije rekao da ce doci kada bude bude PRVI rat...
Procitaj malo bolje.
On nam ratove napominje samo kao pocetak stradanja pred Njegov dolazak
(da ne citiram ponovo Mateja 24, jer bi bilo nepotrebno)

budzislav;11875025]Hajde da razmotrimo znakove.
Da vidimo po cemu ce to vreme biti specificno u odnosu na svako drugo vreme do tada.

O 1914. necu da komentarisem, jer sam vec rekao na tu temu i necu da se ponavljam.
ne moras al ja imam argumente o 1914 ne izmisljam...

1914 je HRISTOV DRUGI DOLAZAK ILITI NJEGOVA PARSIJA TJ PRISUSTVO KAO KRALJA BOZJEG KRALJEVSTVA koje je nevidljivo nasim ocima jer je na nebu... sto je i prorecen oda ce njegov drugi dolazak biti nevidljiv a prepoznatljiv samo njegovim sledbenicima...

tako da ko to ne prepoznaje i nije njegov sledbenik...

Hrist je od tada poglavar Hriscanske skupstine na zemlji i njegovi sledbenici to osecaju i znaju...

Matej 24

Prva dva stiha govore o razlicitom pogledu Isusovih ucenikana i Isusa na hram.
Ucenici su se divili gradjevini, a Isus im govori kako je i hram kao i svaka druga gradjevina
podlozna rusenju i rajzorenju.
I tada im govori jedno zastrasujuce prorocanstvo koje ce se ispuniti oko 3,5 - 4 decenije kasnije, tacnije 70-te.
70. ne je Unisten Jerusalim i to je prvo ispunjenje tog prorocanstva
drugo i obimnije se tek ocekuje...u velikoj nevolji

3 A kad sjeđaše na gori Maslinskoj pristupiše k njemu učenici nasamo govoreći: kaži nam kad će to biti? i? kakav je znak tvojega dolaska i pošljetka vijeka4 I odgovarajući Isus reče im: čuvajte se da vas ko ne prevari.

sva ta prorocanstva se ispunjavaju od 1914...
kad kaze Matej 24 :3 kakav je znak tvojega dolaska i pošljetka vijeka
to je NJEGOV DOLAZAK ILI PARUSIJA ( grcka rec za dolazak )
a posljedak veka su POSLEDNJI DANI ovog sistema stvari od 1914...

takodje je dat znak poslednjih dana koj ise sastoji od ratova svestkog obima do ostalih navedenih...

Ovo prorocanstvo isunjavaju Jehovini Svedoci jer jedino oni propovedaju hriscanstvo od tada neprekidno znaci tokom celog 20 veka i danas... u celom svetu... i prenose tu dobru vest svima...

u 1 veku to je Bila Rimska vojska koja je porazila Jerusalim ...

[/color]

i zna se ko propoveda hriscanstvo po celom svetu...
[/color]
Ovaj deo Matejevog teksta odnosi se na Isusov drugi dolazak na zemlju.
Zanimljivo je Mu je najvaznije da ucenike upozori o mogucnosti prevare, pa tek onda istorijski tok dogadjaja, jer je smatrao da je to vaznije znanje.

Matej dalje prekida pricu o drugom dolasku, i vraca se na znakove razorenja Jerusalima.
Jer pominje da koji budu u Judeji neka bježe u gore;
Zanimljivo je da i dalje pominje subotu

pa naravno da spominje subotu jer po starom zavetu drzana je subota... al prema novom to ne postoji...

Isus ih zato upozorava jer se menjao zakon...
u 1 vek usu morali bukvalno da beze kada se pojavi Rimska vojska da bi preziveli razorenej Jerusalima sto se i zbilo..

i to je bila velika nevolja za tadasnji Jevrejski sistem stvari

dok predstoji VELIKA NEVOLJA za ovaj svet i to ocekujemo u bliskoj buducnosti

Ako ju je ukinuo, zar ne bi rekao:
"Nego se molite Bogu da ne bude bježan vaša u zimu ni u NEDELJU; " ???:think:

nelogicno ti je ovo... zasto bi spominajo nedelju kad nedelja nikada nije drzana...
upozorio ih je da se ne oslone na stare stvari tj stari zakon... nego na Isusova upustva...

Dalje govori se o skracenju broja dana jer niko ne bi ostao pokazujuci nam Bozju veliku milost...

I ovde jasno govori da ce Isusov dolazak biti vidljiv a ne nevidljiv

tebi je jasno jer pogresno tumacis dolazak...to nijej dolazak
Nego kad bude dolazak sina čovječijega., to znaci da je ISus dosao da SUDI covecanstvu i to ce se odigrati u toku VELIKE NEVOLJE

Onda ce svi videti znak sina covecjeg tj znace da Isus SUDI... to je vidljivo.. kad ISUS BUDE SUDIO
i to nije njegov drugi dolazak ...

a drugi Hristov dolazak je njegov dolazak kao Kralja Bozjeg Kraljevstva 1914 ...
a njegov dolazak je PARUSIJA i oznacava PRISUTNOST HRISTA kao kralja Bozjeg KRALJEVSTVA

i to se nalazi ovde u Bibliji Matej 24 3 A kad sjeđaše na gori Maslinskoj pristupiše k njemu učenici nasamo govoreći: kaži nam kad će to biti? i kakav je znak tvojega dolaska i pošljetka vijeka?

GRCKA REC ZA dolazak je PARUSIJA a posljedak veka suPOLEDNJI DANI ovog sistema stvari sto je ispunjeno od 1914.

... kako što munja izlazi od istoka i pokazuje se do zapada, taki će biti dolazak sina čovječijega.

tosu nebeski fenomeni koji ce uslediti u velikoj nevolji kao znak da je to ispunjenje tog prorocanstva... o velikoj nevolji

znak sina čovječijega na nebu je znak ISUSA HRISTA, tj svi ce znati da HRIST SUDI covecanstvu..
to ce za mnoge znaciti unistenje, zato ce proplakati sva pemena na zemlji..

Niko ne znao osim Boga kada ce biti izbijanje velike nevolje koja se zavrsava ARMAGEDONOM- Bozjim ratom u kome ce Bog ocistiti zemlju od ZLA ali mozemo videti znake po kojima cemo znati kada pocne izbijanje velike nevolje...
prvi znak je PAD VAVILONA VELIKOG tj svetskog carstva krive religije.. prema OTKRIVENJU...

Odmah da kazem da ovo nisu znakovi koji se dogadjaju u jenom danu ili jednom mesecu..
u pitanju su negde i godine, vekovi... Neki od znakova su samo predslika onoga sto ce se dogoditi, zato nam i daje znakove, da bismo prepoznali dogadjaje...
Tekst nas obavestava o tome, da je Isusova izjava cvrsta kao kamen. Sve moze proci,
ali Njegova obecanja ne... Tako i njegov zakon.

Dakle dosli smo i do Nojevog vremena, jer je ono bilo poznato po GRDNOM grehu...
Isus kaze da ce upravo tako biti i pred Njegov drugi dolazak...
Casa greha treba da se napuni, i dostigne svaki maksimum, da je i Zemlja popusta pod tim teretom.
Kao sto je bio unisten prapotopni svet bice unisten i ovaj. Ne vodom, jer je obecao da nece biti vise potopa na Zemlji, ali ce biti unisten ognjem (vatrom).
Govori o dve grupe ljudi koje ce u to vreme biti na Zemlji.
Jedni koji su verni i cuvaju i drze njegove zapovesti
i drugi koji se oglusuju o to.[/QUOTE]

to isto nije njegov drugi dolazak nego njegov DOLAZAK DA SUDI...
njegov drugi dolazak je opisan gore navedeno u Mateju 24 :3

uporno mesas PARUSIJU HRISTA sa dolaskom da SUDI

a drugi Hristov dolazak je njegov dolazak kao Kralja Bozjeg Kraljevstva 1914 ...
a njegov drugi dolazak je PARUSIJA i oznacava PRISUTNOST HRISTA kao kralja Bozjeg KRALJEVSTVA
i one je nevidljiv za nese oci jer je na nebu...

i to se nalazi ovde u Bibliji Matej 24 3 A kad sjeđaše na gori Maslinskoj pristupiše k njemu učenici nasamo govoreći: kaži nam kad će to biti? i kakav je znak tvojega dolaska i pošljetka vijeka?

GRCKA REC ZA dolazak je PARUSIJA a posljedak veka su POLEDNJI DANI ovog sistema stvari sto je ispunjeno od 1914.

ovo prorocanstvo se ispunjava danas pred nasim ocima..

ljudi se ponasaju kao pred potop... i dozivece unistenje u predstojecoj VELIKOJ NEVOLJI

jer ne obracaju paznu na znake poslednjih dana kao i na dobru vest koja se propoveda sirom sveta ...koju propovedaju pravi hriscani...

Poslednja izmena:
mislim da je glupo da objasnjavam da je prvi svetski rat PRVI svetski rat:aha:

sve re toga nije bilo svetskih razmera, da jedan rat obuhvati ceo svet... to nije postojalo..
Možeš bar da pročitaš šta je napisano, malo se informišeš o 30-ogodišnjem ratu, kada je vođen, gde je vođen, i ko je sve tu protiv koga i zašto ratovao, pa onda daš ocenu o tome da li je ili nije glupo.

Što se Prvog Svetskog Rata tiče, on je vođen na tlu Evrope, Azije i Afrike, dok su ostali kontinenti bili pošteđeni. Pa i na tlu Azije i Afrike ne može se reći da su celi kontinenti bili uključeni u rat.

Drugi Svetski Rat je sa te strane u pravom smislu reči prvi pravi globalni rat, koji je u velikim razmerama obuhvatio skoro celi svet.

Ako hoćeš analogije ovim događajima, za vreme Napoleona vođeni su takođe ratovi po celom svetu. Cela Evropa je bila ratno poprište, vođeni su ratovi u Africi, Aziji i kolonijama u Americi, pa bi se i ovo moglo ubrojati u ono: "ustaće carstvo na carstvo...".

A, pre svega, gde to u Bibliji piše "svetski rat"?

Možeš bar da pročitaš šta je napisano, malo se informišeš o 30-ogodišnjem ratu, kada je vođen, gde je vođen, i ko je sve tu protiv koga i zašto ratovao, pa onda daš ocenu o tome da li je ili nije glupo.

A, pre svega, gde to u Bibliji piše "svetski rat"?

koji bre rat ?

izvini zasto se PRVI svetski rat zove prvi svetski rat? :think:

ako je pre njega bilo svetskih ratova :think:

znaci nije ih bilo i tacka...bez obzira na obim nisu bili SVETSKIH RAZMERA

aj malo logike..

Back