Krofne

• Začetnik teme Začetnik teme dr
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Evo i mojih.
17bro91l4zq76qf1.jpg

Jade, fotka je prelepa, a krofnice NJAMMMIII

ja nisam neki majstor u pravljenju krofni, ali moja majka je carica za njih;)
Po njenom receptu ide 2 žumanca, jedno celo jaje, kvasac, kašičica šećera, , na vrh noža so, 1/2 l. toplog mleka, kvasac, šećer po ukusu, korica od limuna ili narandže i brašna po potrebi:per: To najviše volim kad stare iskusne domaćice kažu da nešto ide po potrebi:( Otkud znam kolika je potreba za toliku količinu mleka:confused:

Pravila ja par puta sa brašnom po potrebi i konja možeš da ubiješ sa njima:zcepanje: Elem uhvatim ja nju letos kad smo bili u Prolom Banji da mi pokaže koliko je to brašno po potrebi :dontunderstand: ona da pravi a ja da gledam.:dash: Ovo je ona letos na delu::worth:

picture.php

I ispade da po potrebi testo ne sme da bude previše tvrdo, doduše gušće je dosta nego za palačinke a mekše je dosta nego za hleb:eek:

Ali glavna fora je da se testo prilikom mešenja RUKOM, diže u vis, da bi ulazilo što više vazduha i da bi krofne bile šupljikave. Tako izrađeno testo se ostavi da naraste i još jednom premesi, pa kad počne da se diže drugi put - preručiti ga na brašnom posutu podlogu i rastanjiti pažljivo, ne oklagijom nego rukama i dlanovima ne pritiskati ga previše... Seći krofne i kad malo nadođu pržiti u dobro zagrejanom ulju s tim što se prvo prži ona strana koja je bila odozgo:roll: tad bolje narastu i budu šupljikave:super: Stavljti ih na papir da upiju višak masnoće.

E i ja sam probala i sad ih tako pravim i ispadnu stvarno super:super:

picture.php

Molim vas za objasnjenje !!!!! koje je brasno naj bolje za krofne ?????? ja sam ih pravila sa ostrim tip 400 bile su lepe, suplje ali malo zilave pa mislim da je to zbog brasna. Molim za odgovor !!!!!!!! hvala !:think:

konacno sam otkrila u sta se stavlja ona Eau de fleurs d'orangers- vodica cveta narance-aroma!!!
odmah da napomnem da je ovo "najgluplji" recept koji sam do sada isprobala :D
Chi Chi ili spanski churros
casa brasna
casa vode
malo soli
narancina vodica ili korica limuna
sacer u prahu pomesan sa vanilijom
Staviti vodu s malo soli da prokuva i preliti je preko brasna.
Dobro izmjesati mikserom.
Staviti u kesu sa nastavkom 1M i istiskati na duboko vrelo ulje; Neka budu duzine desetak cm.
Peci 2-3 min, vaditi na salvet i posuti secerom u prahu.
Francuzi su ludi za ovim i oko nove godine ne mozes proci gradom kako ovo mirise, kao nase krofnice.
Neki ih jedu sa nutelom ili umacu u topljenu cokoladu...
IMG_3783-1.png

Poslednja izmena:
Пото, ово ми је правила прабака, код нас звало "шприц крофне". Још се сећам тог мириса, шећер и цимет, фантастично. Касније сам јела тулумбе, али то је нешто друго.

ovde kod mene se prodaje na litar 1.5€ a ma i manje pakovanje-duplo skuplje...francuska racunica...
pored narancine ima i od ruze.....to valjda arapi koriste za svoje kolace...vesna to zna bolje ;)

Malo mog priloga več jih pravim tri dana za redom,pretvorit čemo se u krafne:rotf:samo što jih ja razdjelim po susjedstvu ali konačno sam jih danas uspjela uslikati i iskreno ovo izdanje je super,mekane i mirišljave prave domače sa domačim jajima.

Malo mog priloga več jih pravim tri dana za redom,pretvorit čemo se u krafne:rotf:samo što jih ja razdjelim po susjedstvu ali konačno sam jih danas uspjela uslikati i iskreno ovo izdanje je super,mekane i mirišljave prave domače sa domačim jajima.

Mmmmm mirise cak do mene divno.moracu ovih dana da pravim.

POSNE KROFNE

1,5 casa mlake vode
5 kasika secera
1 kocka kvasca
1/2kasicice soli
Brasna, da se zamesi testo kao za palacinke.Ostaviti kvasac da nadodje. Zatim dodati 1 soljicu zejtina i brasna da se zamesi mekse testo.Sacekati da opet testo naraste. Kada naraste razvuci u koru, vaditi casom krofne, pa ih ostaviti tako izvadjene jos desetak minuta.Prziti ih u dosta vrelog ulja,prvo sa one strane koja je bila okrenuta prema stolu.Posuti prah secerom.

Od kada imam ovaj recept vise ne pravim krofne po drugim receptima.

Dali neko moze da mi kaze gde mogu da kupim masinu za pravljenje aerickih krofnica i koliko se ona otprilike krece.Posto sam novi clan napisite mi pp poruku da ne trazim ovde gde se nalaze. Hvala :)

recept kao i svi drugi s tim da je potrebno odvojiti belanca i posebno ih umutiti sa malo secera,zatim ostalu smesu malo gusce i lagano zicom za kremove sve sjediniti.peku se u tianju sa tecnim margarinom

Back