Nesumnjivo Hrvati

Još malo podguzne propagande:

books

http://books.google.com/books?id=4LkAAAAAcAAJ&pg=PA46&dq=rimski+obred&as_brr=3&client=firefox-a

Ipak ne mogu da se odvojim od žumberačke uskočke idile. :)

Dakle, 20 kilometara zapadno od Zagrěba.

Crkvu Blagověsti danas zovu "kapelom" kao i sve napuštene grkokatoličke crkve po Hrvatskoj, jer su orijentisane oltarom na istok, što nije moguće u slučaju katoličke crkve, ali je moguće u slučaju kapele. Zato, da narod ne zapitkuje prěviše, moderno je da ih krste kapelama, iako su prěvelike za kapele, a često ni groblja nisu u blizini. Trěba to znati.

Inače, Pribić je i rodno město Tuđmanovog kardinala Franje Kuharića, a Pavelićev nadbiskup Alojzije Stepinac u obližnjem Krašiću bio je u doživotnom kućnom pritvoru.

idila je, i pozivam te da dođeš, vodim te u razgledavanje

glede "kapela" - opet si se zaletio
razlika nije u tome da se ovima dopušta postavljanje oltara prema istoku a kao crkvama ne
prvenstveno je riječ o tome da je crkva (od grč. eclesia - zbor) uvjek otvorena svome zboru (pastvi) dok je kapela ponekad samo otvorena
prema tome i velika građevina može biti proglašena kapelom ako u njom stalno ne boravi svećenik ili više njih koji je drže otvorenu svojoj pastvi - zboru
za više informacija pogledati Katehizam katoličke crve

ovu glupost oko Pavelićevog i Tuđmanovog kardinala neću niti komentirati
pogledaj kada je Stepinac ređen za kardinala:

"U prvom svjetskom ratu borio se na talijanskom bojištu; u srpnju 1918., ranjen je u nogu, zarobljen te idućih pet mjeseci provodi kao zarobljenik u nekoliko talijanskih logora, gdje se prihvatio učenja talijanskog jezika. Austrougarsko carstvo se raspadalo, u Zagrebu se formiralo Narodno vijeće, rađale su se nove nacionalne države, car Karlo IV. razriješio je vojsku zakletve vjernosti, stvorena je Jugoslavenska legija, koja je poslana da se bori na Solunskoj fronti. Stepinac je javio kao dobrovoljac. Otpušten je iz logora i poslan u Solun, gdje je proveo Božić u karanteni. Prave borbe bile su okončane i Stepinac je nakon premještanja iz Soluna u nekoliko makedonskih gradova demobiliziran te se u proljeće 1919. vratio kući."
........

"Godine 1932. na svoje, i ne samo svoje, zaprepaštenje imenovan je nadbiskupom-koadjutorom. Nadbiskup Bauer proslavio je 1932. svoj 80. rođendan i došlo je vrijeme, da se potraži njegov nasljednik. Bio je to mukotrpan proces, jer je za nadbiskupovo imenovanje trebala kraljeva privola pored papine. Nakon podosta kandidata, koji nisu uspjeli zadovoljiti bilo kralja bilo druge zahtjeve, u razgovoru sa senjskim biskupom Starčevićem iskrsnulo je Stepinčevo ime. Premda nije dosegnuo kanoničku dob, da postane biskupom, imao je doktorat Gregorijanskog instituta i zbog toga je na njega Sveta stolica blagonaklono gledala. Pored toga bio je i solunski dobrovoljac, što je pozitivno utjecalo na kralja.

Kada je Stepinac saznao da će postati Bauerov nasljednik, prvo je gledao bez riječi u nadbiskupa Bauera, a onda je prasnuo u smijeh. No, kada je nadbiskup Bauer ponovio svoju tvrdnju, Stepinac je pao na koljena govoreći kako je mlad i sasvim neprikladan. Monsinjor Pellegrinetti tješio ga je: "Budite mirni! Pogreška da ste mlad postaje svakim danom sve manja."

Stepinac je tada uzeo geslo In Te, Domine, speravi (U tebe se, Gospodine, uzdam). Nakon posvećenja i odlaska u Beograd, da položi zakletvu kralju, u svom dnevniku je napisao: Posjetio sam sve beogradske katoličke župe. Da je veća sloboda i dovoljno radnika, Srbija bi za 20 godina bila katolička. Zbog ove rečenice dvadesetak godina kasnije bit će optužen za upletanje u ratne zločine protiv Srba. Postavši nadbiskup radikalno je smanjio broj večera i primanja u nadbiskupskom dvoru, a među nekim svećenicima nazivan jeboljševičkim nadbiskupom.

Nakon smrti nadbiskupa Bauera 7. prosinca 1937. Stepinac je ponio puni naslov položaja na kojem je de facto već bio."

kad je Stepinac bio nadbiskup, Pavelić je još živio o talijanskom kruhu i soli
kako su se volili govori i to da mu je Pavelić dao ubiti rođenog brata, simpatizera partizana
da ne spominjem Stepinčeve propovijedi protiv režima i nasilja
i btw, kardinal je postao tek 1952. g., ako (uopće) znaš razliku između nadbiskupa i kardinala

o Kuhariću si rekao još veću glupost:

"Rođen je kao najmlađe, trinaesto, dijete u siromašnoj ratarskoj obitelji u prigorskom selu Gornjem Pribiću u Općini Krašić. Zaređen je za svećenika 15. srpnja 1945. Pri njegovu je zaređenju u zagrebačkoj katedrali nadbiskup Alojzije Stepinac mladim svećenicima izrekao poznatu rečenicu: Šaljem vas u krvavu kupelj. Službovao je nakratko kao kapelnik u župi Radoboj, te kao upravitelj župa u Rakovu Potoku i u Svetom Martinu pod Okićem. Pokušani su atentati na njega u Rakovom Potoku 1947. i u Jakovlju 1948., ali je preživio. Tadašnji zagrebački nadbiskup Franjo Šeper u jesen 1957. postavio ga je za župnika u Samoboru. Dana 3. svibnja 1964. posvećen je za biskupa u zagrebačkoj katedrali, te određen za pomoćnog biskupa nadbiskupu dr. Franji Šeperu. Kad je Šeper, imenovan za prefekta Svete kongregacije za nauk vjere, u kolovozu 1969. je imenovan apostolskim administratorom Zagrebačke nadbiskupije, 16. lipnja 1970. zagrebačkim nadbiskupom, a u rujnu iste godine predsjednikom Biskupske konferencije SFRJ. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je kardinalom 1983. Otišao je u mirovinu 1997., a naslijedio ga je kardinal Josip Bozanić. Preminuo je 11. ožujka 2002."

Sine, nije ovo forum za patetisanje, idi negde na drugo mesto pa tuguj, evo ja ti više neću odgovarati, pošto imaš nameru da, u nedostatku činjenica troluješ ovu erupciju podataka.
Mrki, cepaj dalje čitaju te Hrvati i jedu muda.......( ups, izvinjavam se Radovanu Damjanoviću, ne Hrvati nego Polusrbi)

slušaj
još jednom ti kažem da mi rodbina nismo niti ćemo biti

s toga, ljepo te molim da me ne zoveš sinom, rođakom ili kakogod

o patetici bi se moglo govoriti jer to tvoje patroniranje s visoka više govori o patetici nego ono što sam ja htio reći a ti btw nisi razumio
i ne pali iz još jednog razloga jer sam bliže 40-toj nego 30-toj

prostakluk te također izdaje, jer za razliku od Mrkalja koji pokušava baratati argumentima i ponekad ih izvrtati (što u načelu nije zabranjeno - to je pitanje interpretacije!) ti umjesto sile argumenata pokušavaš koristiti argument sile (neznam prema kome, ali ajde....)

ne znam samo što bi vi svi kvazi-stručnjaci i razno - forumski dežurni psi lajači radili da Brin i Page nisu izmislili Google. Gdje li bi samo onda izvlačili sve te falšo-informacije???

aaaa, pa da, ne bi ih bilo, kao u dobro staro vrijeme

sic!

ne znam samo što bi vi svi kvazi-stručnjaci i razno - forumski dežurni psi lajači radili da Brin i Page nisu izmislili Google. Gdje li bi samo onda izvlačili sve te falšo-informacije???

aaaa, pa da, ne bi ih bilo, kao u dobro staro vrijeme

Falšo informacije bole?
Kad ih ne bi bilo, značilo bi da ste vi Hrvati. I to bi bila jedina istina. Zato , molim te pokupi sve te knjige i spali ih, možda uspeš da zamaskiraš istoriju.
Dobro staro vrijeme, između 41. i 45 .?

A što se tiče argumenata sile dovoljno je da na moju silu:

books

odgovoriš nekim silnim odgovorom da Kaštelani nisu bili istočne nego zapadne vere, a ne da mi pretiš da te ne zovem rođakom, brate Mate

Poslednja izmena:
kad je Stepinac bio nadbiskup, Pavelić je još živio o talijanskom kruhu i soli
kako su se volili govori i to da mu je Pavelić dao ubiti rođenog brata, simpatizera partizana
da ne spominjem Stepinčeve propovijedi protiv režima i nasilja
i btw, kardinal je postao tek 1952. g., ako (uopće) znaš razliku između nadbiskupa i kardinala

"

Nadbiskup je postao 37. i bio sve vreme rata.
Za kardinala ga je postavila Sveta stolica kako bi mu omogućila diplomatski imunitet

Nakon vijesti da je papa Pio XIl. imenovao 29. 11. 1952. godine 14 novih kardinala, a među njima i nadbiskupa Stepinca, vlada tzv. FNR Jugoslavije prekinula je diplomatske odnose sa Svetom Stolicom 17.12.1952. godine.

Mateja, molim te da se držiš teme, a ne da se hvataš za stilizaciju mojih saopštenja. Taj podatak je opštepoznata marginalija, zaista. Nepotrebno trošiš moje vreme i skrećeš sa teme.

stepinac1.jpg

Itd: http://genocidios.faithweb.com/croacia.html

Kuharić je praktično doveo Tuđmana na vlast jer je rimokatolička crkva podržala i propovedala za HDZ, a ne npr. za HSLS ili HSS, što bi se možda očekivalo. Dakle, može se reći i da je Tuđman Kuharićev predsednik i da je Kuharić Tuđmanov kardinal. Kojegod.

kuharic_tudjman41303-desk.jpg

fupchd.jpg

Crkva je dovela HDZ na vlast. Tačka. Za njenu razradu, potrebno je započeti novu temu.

Tarke,

temelji%20kapele%20svete%20petke%20u%20budinjaku.JPG

Originalno ime: Crkva Sv. Petke

Crkva_Blagovijesti-Crkva_Navjestenja_Marijina-Crkvica_Sv_Marije.JPG

Originalno ime: Crkva Blagovesti
Kasnije: Crkva Naveštenja Marijinog
Kasnije Crkvica Sv. Marije
Kasnije: neka kapela​

Nisu to crkve, vidiš da su napuštene - znači -kapele!!! :hahaha: :zcepanje: :hahaha: :zcepanje:

:kafa:

Jošte jedan od uglednih "Hrvata", sa prvobitnom akumulacijom kapitala iz Kostajnice:

FRANJO pl. TURK OD KARLOVCA GRADA.

p^ranjo pl. Tiirk od Karlovca grada danas je prvi čovjek u
Karlovcu i po imetku svojem i po ugledu, što si ga je

znao steći svojim rodoljubljem, svojom blagohotnošću i prijaz-

nošću napram svakomu.

Rodio se je 4. travnja 1836. u Karlovcu od oca Franje i majke

Katarine, rođene JakSić. Otac njegov rodio se u St. Oodhardu

u Ugarskoj i došao je kao mladić od dvadeset godina prilično

praznoruk u Karlovac. Mati bila mu }e pravoslavne vjere iz po-
rodice Jakšića
u Kostajnici. Njezini roditelji imali su kuću u
Zagrebu i jednu u Karlovcu (broj 333 ) na uglu današnje Sebe*
tičeve i Ounduličeve ulice.

Tarke,

temelji%20kapele%20svete%20petke%20u%20budinjaku.JPG

Originalno ime: Crkva Sv. Petke

Crkva_Blagovijesti-Crkva_Navjestenja_Marijina-Crkvica_Sv_Marije.JPG

Originalno ime: Crkva Blagověsti
Kasnije: Crkva Navěštenja Marijinog
Kasnije Crkvica Sv. Marije
Kasnije: něka kapela​

Nisu to crkve, vidiš da su napuštene - znači -kapele!!! :hahaha: :zcepanje: :hahaha: :zcepanje:

:kafa:

Upravo to je i sistem za zatiranje istorije protok vremena značio je i zaborav, ali su se malo zajebali, ipak negde postoje zapisi i upravo ih iznosimo. FALJEN SVETI GUGL.

Današnje narječje kariovačkih sela malo ne posve je jed-
nako narječju stati vskomu, kojim su ispripovijedane pripovijetke
narodne štampane 1886. na Rijeci u I. knjizi mojih narodnih
pripovijedaka.

Pored ovoga glavnoga narječja govori se u Kariovcu I
Štokavskim narječjem. Tim narječjem govore ljudi školovani i
pravoslavni doseljenici.
:pop2:

http://www.google.com/url?q=http://...result&usg=AFQjCNFMdBstOHPt16AxDXw5rOp9fX-SQg

Dakle , otkrili smo jeoš jednu naciju u Hrvatskoj koja je govorila štokavskim to su bili neki "školovani"

Poslednja izmena:
no, da vas ne bih smetao više u svetom cilju razotkrivanja katoličko-vatikansko-srbopohrvaćenih-ustaških urota protiv vascelog srpskog naroda, samo se vi veselite i dalje......

pošto se ukazivanje na propust smatra skretanjem od teme ( vidiš vraga!) ovakvih skretanja bio bi pun forum, a neke teme posebno, a to ne bi bilo zgodno vidjeti, jel....

stoga ja vas više neću smetati, dapače uživam čekajući novi nastavak Monty Pytona alias Krsta pdf Istorija, Politika i još neki ........

no, da vas ne bih smetao više u svetom cilju razotkrivanja katoličko-vatikansko-srbopohrvaćenih-ustaških urota protiv vascelog srpskog naroda, samo se vi veselite i dalje......

pošto se ukazivanje na propust smatra skretanjem od teme ( vidiš vraga!) ovakvih skretanja bio bi pun forum, a neke teme posebno, a to ne bi bilo zgodno vidjeti, jel....

stoga ja vas više neću smetati, dapače uživam čekajući novi nastavak Monty Pytona alias Krsta pdf Istorija, Politika i još neki ........

Da gušče, sretan put, nego, pre nego što odeš reci mi da li ti pripadaš onim "pravoslavnim doseljenicima" ili "školovanima" po dijalektu?

Poslednja izmena:
ići ću protiv sebe, pa ću reći još ovo:

mislim da se tek ti još ne možeš odlučiti kojima u stvari ti pripadaš, jel mješaš ekavicu i jekavicu a i još neki detalji te odaju.....

s toga, odakle si, zemljače????
Hvala ti , Mate, na onom "zemljače".... još ćemo nas dvojica kafu piti u Karlovcu, odaberi kafić, a to mešanje ekavice i ijekavice, to ti je stvar šireg obrazovanja... znam više jezika, hrvatski, bošnjački, srpski, crnogorski... i naravno "školovanski, karlovački".. a druge razmem, razbiram i razumim......A... odakle sam? dovoljno blizu da bih znao ko je ko, a šta je šta.......

Poslednja izmena:
Hvala ti , Mate, na onom "zemljače".... još ćemo nas dvojica kafu piti u Karlovcu, odaberi kafić, a to mešanje ekavice i ijekavice, to ti je stvar šireg obrazovanja... znam više jezika, hrvatski, bošnjački, srpski, crnogorski... i naravno "školovanski, karlovački"...A... odakle sam? dovoljno blizu da bih znao ko je ko, a šta je šta.......

Sapienti sat!

imaš google, pa prevedi....

Uskoci u Žumberku:

Radonia Wasstaschitsch ( Radonja ili Radojica Bastašić) se pominje već u popisu žumberačkih Uskoka koji su bili u vojnoj službi pod kapetanom Ivanom Lenkovićem iz 1551. godine. U istom popisu se pominje i Wellan Wasstaschitsch iz Drašćeg Vrha, uz sumještane Miloševića, Radinkovića i Radovanovića (svi pripadnici 29-te desetine).

Napomena: Komentar g. Ručevića objavljujem u cijelosti u dnu mog odgovora!

http://www.rodoslovlje.hr/istaknuta-vijest/dusan-bastasic-rodoslovlje-moja-misija

Poštovani Gospodine Ručeviću,

Raduje me što ste pročitali i komentirali moj prilog. Razlog što se ranije nisam osvrnuo na Vaš komentar je priprema i proslava najradosnijeg hrišćanskog praznika, Vaskrsenja Hristovog. Koristim priliku da hrišćanima čestitam sa radosnim pozdravom Hristos Vaskrese - Vaistinu vaskrse a kršćanima sa Sretan i blagoslovljen Uskrs.

U Vašem kratkom komentaru iznijeli ste niz zanimljivih konstatacija, sukladnih novijoj hrvatskoj istoriografiji, a kojima ću se rado pozabaviti.

Tačno je da neki od autora (ali ne i svi koje ste naveli), označavaju Bastašiće starim hrvatskim rodom i plemstvom.

Još prije Bojničića, austrijski kapetan Heyer v. Rosenfeld uvrstio je u svoj Dalmatinski grbovnik, koji je štampan u Nurnberg-u 1873. i najstarije grbovnice, podjeljene žumberačkim vojvodama 23. XI 1567. Kod te prve grupne podjele plemstva podjeljeno je plemstvo s grbom trojici vojvoda. Bili su to Vraneša Badovinac, Radonja Bastašić i Radić Vignjević.

Ova trojica vojvoda nisu dobila hrvatsko plemstvo, već plemstvo Svetog rimskog carstva.

Radonia Wasstaschitsch ( Radonja ili Radojica Bastašić) se pominje već u popisu žumberačkih Uskoka koji su bili u vojnoj službi pod kapetanom Ivanom Lenkovićem iz 1551. godine. U istom popisu se pominje i Wellan Wasstaschitsch iz Drašćeg Vrha, uz sumještane Miloševića, Radinkovića i Radovanovića (svi pripadnici 29-te desetine).

Prenosim dio teksta sa WEB stranice: http://www.mojzumberak.com gdje je objavljen popis:

„Također iz ovog popisa Uskoka se na temelju njihovih imena može zaključiti nešto i o porijeklu. Naime, velika većina frekventnijih imena s popisa je slavenskog porijekla, s tim što ih je razmjerno najveći broj s korijenom “vuk”. Mnogo je imena kršćanskog porijekla, i to uvelike poslavenjenih. Romanskih utjecaja je pak vrlo malo te su i oni u slavensko-romanskoj simbiozi, a ako je i bilo romanskih etničkih supstrata, u vrijeme nastajanja ovog popisa malo je potvrda za njih.“

Bastašići se dakle u Žumberku pominju puno prije Madridskog mira1617. godine, kako neki od autora koje ste naveli, navode.

Do strahovitog pogroma od strane ustaša, Bastašići su bili brojna porodica na Žumberku. Prezime se javlja na potezu izmedju Kalja i Kostanjevca u tkzv. "dvanaestoj općini". U „Žumberačkim kalendarima“ Milka Predovića, spominju se na više mjesta. O njihovom stradanju u II svjetskom ratu pisao je prvoborac tog kraja Ilija Bastašić.

Nakon proslave podizanja spomenika u čast 475 godišnjice dolaska uskoka u Žumberak, posjetio sam jednu porodicu i obišao groblje. Slikao sam se među spomenicima Milošu, Dušanu i Milanu. Bastašići u Žumberku slave Krsnu slavu „Časne Verige“. Mada su vjekovima ostali i opstali daleko od korijena svog etnikuma i davno prihvatili uniju, običaji kod proslave Božića, Uskrsa i Krsne slave ostali su u mnogo čemu isti kao kod pravoslavnih.

http://www.myheritage.com/FP/newsItem.php?s=53048991&newsID=8&sourceList=home

e sa moje strane u pitanje

nikola tesla-srbin
penkala-poljak
ivo goldstein-jevrej

http://hr.wikipedia.org/wiki/Podravka
podravka marjan i matija wolf
http://hr.wikipedia.org/wiki/PLIVA
pliva-vladimir prelog kemik koji dobio nobelovo nagradu rođen u bosni
što se tiče vegete več sam rekao zlata bartl
http://hr.wikipedia.org/wiki/Đuro_Đaković_Holding_d.d.

vojsko obrsnel
nives celzijus-
crocop filipovic
vladimir maček-

jadrana kosor
general martin špegelj
major general viktor koprivnjak
damir polančec-
Marija Štrajh-
filip ude

Back