Званично писмо државе

Које писмо по вама треба да буде званично у Србији ?

• ћирилица

• latinica

• neko treće pismo...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
@Бастиани
А ти све знаш, само не знаш које је твоје писмо. Ништа не мења ствар што пишеш кад ћирилицом, кад латиницом.
Подмукло је то што радиш: изналазиш саговорнику грешке које немају везе са расправом, у овом случају које је србско писмо ћирилица или латиница. Уосталом то и показује твој профил, а који те и опредељује у понашању. Писменост нема везе са опредељењем, ето Ђукановић је лингвиста а говори (намерно) зарез (ваљда се осећа Хрватом, Црногорцем, шта ли).

ПС
Уосталом, образовање није једино у познавању, језика, граматике и правописа. Може неко ту да буде слабоји али да је супериорнији у техничким наукама, математици, музици, медицини...
Ко гарантује да ти, рецимо, знаш да сабереш два разломка или да израчунаш проценат тога и тога или, једноставно, да одврнеш сијалицу. А овамо не каже се тако и тако, не пише се тако...

Poslednja izmena:
Подмукло је то што радиш: изналазиш саговорнику грешке које немају везе са расправом, у овом случају које је србско писмо ћирилица или латиница.
Тај разговор започет је заправо тако што је форумаш Шоне писао ствари које немају везе с расправом на теми Pravopis, pravopisne greške, jezičke nedoumice i pitanja, објаве на које одговараш премештене су одатле.
:hahaha:
Залуд ти било које писмо ако овако пишеш.

Poslednja izmena:
@Бастиани

ПС
Уосталом, образовање није једино у познавању, језика, граматике и правописа. Може неко ту да буде слабоји али да је супериорнији у техничким наукама, математици, музици, медицини...
/I]..
Pade mi nesto na um , a ti to svakako znas jer se razumes i u fiziku, hemiju, muziku i farmaciju pa ko velim da te pitam.

Da li se formule, narocito one koje imaju x i y pisu cirilicom? A i kako je u medicini, farmaciji? Latinski pisu cirilicom?

Pade mi nesto na um , a ti to svakako znas jer se razumes i u fiziku, hemiju, muziku i farmaciju pa ko velim da te pitam.

Da li se formule, narocito one koje imaju x i y pisu cirilicom? A i kako je u medicini, farmaciji? Latinski pisu cirilicom?
Не ја, ти и Бастијани све знате, и још неки.
У медицини је све на латинском: спрдају се с народом - сви знају латински. А како је код вас, у Немачкој?

Не ја, ти и Бастијани све знате, и још неки.
У медицини је све на латинском: спрдају се с народом - сви знају латински. А како је код вас, у Немачкој?
Kod nas je sve na nemackom, pa tako jedan Nemac prosecnog obrazovanja uopste i ne razume sta je to Internist, Oftamolog,
Pedijatar pa cak i genokologija ima svoje normalno ime " lekar za zenske bolesti".
Ja sam stvarno pomislila da si ti "prirodnjak" pa sam htela da te pitam kojim je pismom pisao Nkola Tesla.
Mozda ce Zeljko znati.

- - - - - - - - - -

Pade mi na pamet Mendeljeva tablica, secam se ( ali kao kroz san, davno je to bilo) da je t to bilo na latinici, a u originalu je (naverovatnije) bila
cirilica.

Целокупни опус српских народних умотворина је забележен на ћирилици, и нашим садашњим и будућим генерацијама је несврсисходно Ваше умишљање неког аустријског чиновника који их бележи латиницом.
(...)

Нажалост, изгледа да овдје неће бити разговора јер ви прескачете оно најважније и скрећете у фотомонолог.

Сва питања којима сам вас покушавао подстакнути на размишљање имала су за циљ само једно – да вас на маијеутички начин доведу до важне разлике између језика и писма. Писмо је саставни дио језика, а не језик писма. Писмо проистиче из језика, а не језик из писма. Када би нестала сва писма на овом свијету, језици би и без њих постојали, као што су постојали и вијековима прије него је изговорена ријеч први пут негдје записана. Када би нестао језик, чему би вам служило писмо, све да га и сачувате у „најчистијем” могућем облику?
Кућа се не зида од крова, па ни језик од писма.
Ћирилица је српско старо, вишевјековно писмо. Треба је његовати, наравно, треба је чувати, треба је и бранити када год је то потребно (а потребно је), треба је и вољети, али мора се знати да она ипак није важнија од језика самог. Постојао је језик којим су говорили наши преци давно прије него су било каквим резама и чртама било шта записали. То је просто чињеница које мора бити свјестан свако ко се имало бави језиком (било као својом струком, било из љубави према језику). Коме се од просте, једноставне, логичне, темељне чињенице о језику привиђа некакав „подмукли напад” на ћирилицу, тај ћирилицу неће одбранити ни од чега.

Када је Удружење за заштиту ћирилице српског језика из Новог Сада оснивало своју београдску подружницу, био сам међу званицама. Нисам, дакле, „пао с Марса” па да не знам о чему говорим. Познајем те људе, са некима од њих се и дружим. Нисам слијеп, видим код многих и добру вољу и добру намјеру и зато се клоним тешких ријечи, зато сам обзиран и пажљив у приступу. Дјелатност „ћириличара” подржавам и радо се придружујем у оном дијелу који је садржан у самом називу удружења, у оном „за заштиту ћирилице”. Нажалост, многи се занесу па та заштита лако прерасте у нешто сасвим друго. Дакле, да скратим, у заштити или његовању ћирилице у мени имате саборца. Е сад, има и оно „али”.

Када се заштита ћирилице претвори у прогон латинице, то је већ нешто сасвим друго. Када се томе придода и екавица (која је многима, мада не баш сваком „ћириличару”, једини српски изговор јата) ствар постаје крајње озбиљна. Признајем, није ми баш јасно како сви они којима су пуна уста Ватикана, усташтва, латинизације и сл. никако не могу да виде једну веома јасну чињеницу. Ако заиста постоје вишевјековна настојања Ватикана да полатини Србе и да их преведе у Хрвате (а постоје), онда је, бар кад је језик у питању, кључна ријеч – кроатистика.
Два су основна начела на којима се гради цијела кроатистика:
1. српска је ИСКЉУЧИВО ћирилица
2. српска је ИСКЉУЧИВО екавица (штокавска)​
Ова два начела могу се сажети и у једно, у остварење давнашњег сна о језичкој граници на Дрини – западно од Дрине нема (нити је икада било) српског језика. (Да не помињем и то да би и тај преостали „источнодрински” српски временом постао само ћирилицом писани хрватски.)

Како ће се то Српство одбранити од латинизације ватреним залагањем за спровођење темељних начела на којима та латинизација почива? Зашто бих се одлучно бранио кад ми неки Хрвоје Хорват из Загреба намеће ова начела, а одушевљено потрчао у загрљај неком Србољубу Србљановићу из Београда који ми намеће то исто?

Ви у српском језику пишете ћирилицом и за мене не представљате проблем.
Ајде да претпоставим да сте се мало неспретније изразили и да ово не значи да је важно само којим писмом пишем, а не и шта пишем. Што се тиче проблема, све док стојите на бранику ћирилице и залажете се за њену заштиту, на истој смо страни. Оног трена када почнете заступати основна начела кроатистике, имате у мени љутог противника, љутог да љућег ни свијећом нећете наћи.

Poslednja izmena:
Kod nas je sve na nemackom, pa tako jedan Nemac prosecnog obrazovanja uopste i ne razume sta je to Internist, Oftamolog,
Pedijatar pa cak i genokologija ima svoje normalno ime " lekar za zenske bolesti".
Ja sam stvarno pomislila da si ti "prirodnjak" pa sam htela da te pitam kojim je pismom pisao Nkola Tesla.
Mozda ce Zeljko znati.

- - - - - - - - - -

Pade mi na pamet Mendeljeva tablica, secam se ( ali kao kroz san, davno je to bilo) da je t to bilo na latinici, a u originalu je (naverovatnije) bila
cirilica.

Тесла је српски језик писао ћирилицом, а овде се ради о језику, а не о Мендељејевљевом периодном систему елемената нити о математичким обрасцима.

Mozda ce Zeljko znati.

Као нормалан човек, Тесла је енглески писао латиницом, а српски ћирилицом.

Теслино писмо Ј.Ј. Змају: "Високопоштовани господине, славни српски песниче! Опростите што Вам се нисам јавио прије као што би дужност захтевала. Неколике мисли тако су ме обузеле да ми је немогуће одтргнути се рада. Мој пријатељ R. N. Johnson, племенит човек, један од најбољих писаца овде и сам песник латио се је посла да преведе збирку Вашијех дивнијех песама на енглески"... (писмо има и другу страну).

00000039.jpg

Теслино писмо Радосављевићу:

00000040.jpg

Тесла подиже надгробни споменик свом оцу Милутину:

00000039.jpg

Теслина крштеница:

00000040.jpg

Када се заштита ћирилице претвори у прогон латинице, то је већ нешто сасвим друго. Када се томе придода и екавица (која је многима, мада не баш сваком „ћириличару”, једини српски изговор јата) ствар постаје крајње озбиљна. Признајем, није ми баш јасно како сви они којима су пуна уста Ватикана, усташтва, латинизације и сл. никако не могу да виде једну веома јасну чињеницу. Ако заиста постоје вишевјековна настојања Ватикана да полатини Србе и да их преведе у Хрвате (а постоје), онда је, бар кад је језик у питању, кључна ријеч – кроатистика.
Два су основна начела на којима се гради цијела кроатистика:
1. српска је ИСКЉУЧИВО ћирилица
2. српска је ИСКЉУЧИВО екавица (штокавска)​
Ова два начела могу се сажети и у једно, у остварење давнашњег сна о језичкој граници на Дрини – западно од Дрине нема (нити је икада било) српског језика. (Да не помињем и то да би и тај преостали „источнодрински” српски временом постао само ћирилицом писани хрватски.)

Како ће се то Српство одбранити од латинизације ватреним залагањем за спровођење темељних начела на којима та латинизација почива? Зашто бих се одлучно бранио кад ми неки Хрвоје Хорват из Загреба намеће ова начела, а одушевљено потрчао у загрљај неком Србољубу Србљановићу из Београда који ми намеће то исто?

Писмо не служи томе да се "штити", писмо служи да се њиме пише и да се написано чита.

А крајње је време да се језик тако устроји да има једна и јединствена правила записивања, како то имају сви други језици.

И сва та прича, Ватикан, Хрвати, усташе, кроатистика, све те небулозе окачи мачку о реп и гледај да средиш и уредиш своје двориште.

А крајње је време да се језик тако устроји да има једна и јединствена правила записивања, како то имају сви други језици.
Каква та правила имају бити? Зар збиља сви други језици имају једна и јединствена правила записивања?

Каква та правила имају бити? Зар збиља сви други језици имају једна и јединствена правила записивања?

Ти мени кажи. Има ли државе у којој се један језик може писати како се коме ћефне, и једним и другим писмом?

Ти мени кажи. Има ли државе у којој се један језик може писати како се коме ћефне, и једним и другим писмом?
1) Овде годинама пишеш о нужности поновне реформе језика а не знаш каква она треба бити?

2) Да, има.

1) Овде годинама пишеш о поновној реформи језика а не знаш каква би она треба бити?

2) Да, има.

Наравно да не знам. Како уопште знати било шта у овом смушеном и слуђеном народу.

Које су то државе и који су то језици?

Наравно да не знам. Како уопште знати било шта у овом смушеном и слуђеном народу.
Које су то државе и који су то језици?
Samo htjedoh ukazati kako po običaju ne znaš o čem ovdje govoriš, ali to te ne sprečava da drugima soliš pamet. Odgovore na svoja pitanja moreš potražit na internetu.

Poslednja izmena:
Samo htjedoh ukazati kako po običaju ne znaš o čem ovdje govoriš, ali te to ne sprečava da drugima soliš pamet. Odgovore na svoja pitanja moreš potražit na guglu.

Јакако, пошто ти ниси успео да нађеш ниједну државу у којој можеш да бираш којим ћеш писмом да пишеш језик, сад саветујеш мени да губим време...

Јакако, пошто ти ниси успео да нађеш ниједну државу у којој можеш да бираш којим ћеш писмом да пишеш језик, сад саветујеш мени да губим време...
Не говорим уопће само о писму; негдје се море бирати, на примјер, између различитих стандардних језика, правописа, акцентовања.

Poslednja izmena:
Не говорим уопће само о писму; негдје се море бирати, на примјер, између различитих стандардних језика, правописа, акцентовања.

Е па пријатеље ја говорим баш о писму, а онда би следеће питање требало да буде изговор.

Оног трена када почнете заступати основна начела кроатистике, имате у мени љутог противника, љутог да љућег ни свијећом нећете наћи.

Да ли Ви у мени препознајете „противника ијекавице“? Можете ли то неким примером из мојих текстова или прилога на форумима и да поткрепите? Бојим се да јурите вештице.

Ја уопште не кријем против чега сам, и то нико не треба да ми „објашњава“. Ја сам против УПОТРЕБЕ ХРВАТСКЕ ЛАТИНИЦЕ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ, јер је сматрам ТЕКОВИНОМ ОКУПАЦИЈЕ СРПСКОГ НАРОДА, и у Србији, и ван Србије.

Ја сам први јавно изнео захтев да у Србији ПРЕСТАНЕ УЧЕЊЕ ХРВАТСКЕ ЛАТИНИЦЕ КАО ДРУГОГ ПИСМА, и да се уместо ње као друго писмо учи ПРЕДВУКОВСКА ЋИРИЛИЦА.

Зашто? Зато што смо у примени Вукове реформе писма поступили непажљиво, неспретно, па и непромишљено, јер смо занемаривањем наше вишевековне ћирилице, која је у себи поред старословенских садржала и грчка слова, направили груби ПРЕКИД ИСТОРИЈСКЕ ВЕРТИКАЛЕ целокупне наше прошлости, па – попут Румуна – не можемо да пратимо нашу прошлост старију од век и по. Ко још данас може да чита „Мирослављево јеванђеље“, „Душанов законик“, натписе на Студеници, Жичи, Грачаници, Дечанима? Оваквим спровођењем Вукове реформе писма ми смо са прљавом водом избацили и дете.

Друго, српску ћирилицу не угрожава ни грчко, ни арапско, ни јеврејско, ни јерменско, ни грузијско,па ни латинско писмо. Српску ћирилицу угрожава, истискује је и заузима њено место ХРВАТСКА ЛАТИНИЦА, и зато бих је ја избацио из школског програма и јавне употребе у српском народу.

Е, сад ће се увек наћи неки обмањивач Клајн да нам подваљује како „без латинице не можемо писати формуле из математике, физике и хемије; не можемо писати лекарске дијагнозе и рецепте; не можемо слати СМС поруке мобилним телефонима; не можемо радити на рачунарима“ итд. Која латиница нам је потребна за формуле, дијагнозе, рецепте? ЛАТИНСКА АБЕЦЕДА, А НЕ ХРВАТСКА ЛАТИНИЦА! У томе је подвала! Да ли сте у било којој формули, рецепту или дијагнози видели хрватска слова Ð, Č, Ć, Š, Ž? Наравно да нисте, нити ћете их икад и видети! За то нам не треба хрватска латиница, него латинска абецеда. То није исто!

Шта више, латински изрази се примењују још једино у српској медицини! У немачком, италијанском, енглеском, шпанском и другим језицима латинске терминологије у медицини и нема! Она постоји још једино код Срба, као средство подвале да се под видом „потребе за латиницом“ прошверцује ЗАДРЖАВАЊЕ ХРВАТСКЕ ЛАТИНИЦЕ.

Ја сам за српске лингвисте србохрватисте и српске политичаре отворено рекао да њихов Новосадски „договор“ из 1954. г. представља УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ У ИСКОРЕЊИВАЊУ ЋИРИЛИЦЕ, а Ви мени подмећете да сам „кроатиста“.

Мени, који сам лансирао став да „српска латиница представља зубну протезу уграђену Србима после НАСИЛНОГ ИЗБИЈАЊА ЗДРАВИХ ЗУБА“!

. Ја сам против УПОТРЕБЕ ХРВАТСКЕ ЛАТИНИЦЕ У СРПСКОМ ЈЕЗИКУ, јер је сматрам ТЕКОВИНОМ ОКУПАЦИЈЕ СРПСКОГ НАРОДА, и у Србији, и ван Србије.

Ја сам први јавно изнео захтев да у Србији ПРЕСТАНЕ УЧЕЊЕ ХРВАТСКЕ ЛАТИНИЦЕ КАО ДРУГОГ ПИСМА, и да се уместо ње као друго писмо учи ПРЕДВУКОВСКА ЋИРИЛИЦА.

Ја не мислим да Хрвати држе икакво право на латиницу.Латиница је писмо које многи народи користе, у делу католичке (па потом протестантске) религијске зоне, и све то јесте пропаганда Св.Римског Царства одн.Ватикана. А као згодно писмо за комуникацију узели су га и Турци и њихови Албанци итд...
Хоћу да кажем да понављање, да је латиница неко специјално хрватско писмо, посед неких још увек историјски народоносно неутемељених Хрвата, делује противно основној намери : истина је да су католици под именом Хрвата, позајмили и језик с једне стране, и писмо с друге стране.Ништа ту није њихово и неистина је кад се напише да јесте.

Латиницу треба учити у српским школама (можда не форсирано од другог основне као сада , него тек у средњој школи например), јер је и део српске књижевности (код Срба католика у Далмацији,Херцеговини, и сл. ) и српске поетике (опет код Срба католика..) записан латиничним писмом, посебно у оним делима која је штампао Беч, Венеција и слично.Баш ових дана сам имала прилику да гледам у латинични рукопис који садржи опис Косовског боја, из 18. века..Латиница јесте, од раскола цркви наовамо, део српске историје и треба тако да остане. Али, наравно, Жељко, никако науштрб ћирилице.

Ја подржавам здушно , тај предлог да се у школама учи старословенски језик (као обавезан у гимназијама на друштвеном смеру, уз латински), пре свега, и зато што сматрам да је Вукова реформа, вођена вештом руком Метерниха, нанела српству и српском језику, више штете но што је користила.

Зашто? Зато што смо у примени Вукове реформе писма поступили непажљиво, неспретно, па и непромишљено, јер смо занемаривањем наше вишевековне ћирилице, која је у себи поред старословенских садржала и грчка слова, направили груби ПРЕКИД ИСТОРИЈСКЕ ВЕРТИКАЛЕ
Одакле тај податак да су у старословенско писмо умешана грчка слова? У историјском смислу, прелаз од словенских черта и реза до записа графема Методијевих ученика није довољно расветљен, малтене није уопште расветљен .А грци тумаче настанак свог писма потпуно ван словенства.

Друго, српску ћирилицу не угрожава ни грчко, ни арапско, ни јеврејско, ни јерменско, ни грузијско,па ни латинско писмо. Српску ћирилицу угрожава, истискује је и заузима њено место ( ) ЛАТИНИЦА, и зато бих је ја избацио из школског програма и јавне употребе у српском народу.

Српску ћирилицу угрожавају поступци и немар челника Србије, који не поштују ни сопствени Устав.Кад би казнили све фирме и општине које као службено писмо не користе ћирилицу, препунили би буџет, само да се неко сети, и наравно..ако му допусте Еулекси, ММФови и сличне формације.
Латиницу не треба избацити због још једног врло битног разлога : у садашњим мрежним комуникацијама свако латинично писмо (напр.књига Горана Петровића) биће приказано као "хрватски језик" јер је , неко тамо, у неким мрежним програмским табелама убацио ту црно/белу комбинацију - да је ћирилица искључиво српска (источно-словенска итд..), уместо да је убачено да је српско писмо и једно и друго.

а Ви мени подмећете да сам „кроатиста“.
Пилипенда ту јесте у праву, са превише форсираним ставом прави се могућност да савремена "кроатистика" то злоупотреби, на начин како је злоупотребила племенитост и ширину Ђуре Даничића. То није критика, нити напад, него указивање на могуће лоше последице пута који делује "поплочан добрим намерама"

Дакле, треба ли српски језик да буде располућен, подељен и распамећен, или не, да чујем паметњаковићи?

Не постоји ниједан могући разлог зашто би се Срби одрекли богатства свог језика и његових писама..Има се, може се :D
Видела сам пример на мрежи (поставићу чим стигнем да видите) како , у време турске окупације, Србин муслиман пише српски језик турским словима.
Језик је битан, графеме су само (најчешће недовољни) осликани симболи- само помоћно средство у преносу суштине мисли и језика.

Poslednja izmena:

Back