Bunjevci

asti znači jeste. ima se. postoji. !vaistinu. u istinu gospe mi = jeste gospe mi= boga mi...
asti gospe tu fali riči boli glava = vastinu gospe tu fali reči da zaboli glava

da pitamo nekog našeg stručnjake za jezike?

Aha.

A kako kažeš da Hrvati kao etnos ne postoje a oni su od Trpimira do 1918 bili de jure neovisni?

nisam jer ne mislim da jesam nacionalni hrvat. hrvat kao nešto etnički osobeno ne postoji.

hrvatska nacija je skup više različitih etnikuma. kajkavci i dalmatinci to je po tebi isti etnikum? dalmatinci naši su vlaji koji su zaglavili kod mletaka po otocima. a kajkavci su pre slovenci nego vlaji.

doduše, zajedničko im je da su se jedni i drugi umislili da su tamo neki horvati. i danas, radi te virtualne hrvaštine, zaboravili običaje i jezik svojih didova.
pitan si nešto drugo:

"sinjanin" šta znači ovo asti.

Pricas apsolutne gluposti, isti princip vijedi i za Srbe odno bilo koju naciju danas.

rakicc.jpg

Radomir D. Rakic, O pojmovima "etnos", "narod", "nacija"... (prilog definisanju), Gledista, 1-2, Beograd 1983, str. 17.

Sta mislis, cijoj naciji sa (cijele) majcine strane pripadaju npr. Nikodim Milas ili Sima Cirkovic?

pusti jadranku grbić i sve ostale u službi nacionalne politike.

Ovaj citat se ne odnosi na mišljenje Jadranke Grbić, koliko njeno navođenje zaključaka Frederika Bartha i Anthonya H. Richmonda za koje čisto sumnjam da su u službi hrvatske nacionalne politike ;)

ljudska svest je izgradjena predstava o svetu i njemu samome. to je bukvalno proces oblikovanja čovečijeg uma tokom odrastanja. pa i celog života. što je ta predstava istinitija to je svest viša. a čovek se ispravnije odnosi i dela prema svetu i prema sebi samome.

duhovnu indoktrinaciju treba tretirati kao ubojstvo. namernu kao smišljen zločin. a iz predrasuda kao nenamerni.

dovoljan razlog da kucaš na vrata istine zar ne?

Ako bismo tragati dublje u prošlosti, došli bismo do zaključaka moderne historiografije, bilo srpske ili hrvatske gdje se Srbi, odnosno Hrvati u vrijeme velike seobe naroda spominju kao maleni plemenski savezi koji u novoj domovini zatječu more autohtonog stanovništva neslavenskoga porijekla, odnosno ostale slavenske plemenske zajednice, poput primjerice Vetonaca u Hercegovini. Znači li to da se velika većina Srba i Hrvata XXI. stoljeća treba odreči svoje identifikacije?

Ovaj citat se ne odnosi na mišljenje Jadranke Grbić, koliko njeno navođenje zaključaka Frederika Bartha i Anthonya H. Richmonda za koje čisto sumnjam da su u službi hrvatske nacionalne politike ;)
nema to veze. zaludjivanje, pa samim tim i jest u službi nacionalne politike. valsti čoveka nad čovekom. što raja tupavija njome se lakše vlada. šta misliš zašto su proterali pravoslvce?)

- - - - - - - - - -

Ako bismo tragati dublje u prošlosti, došli bismo do zaključaka moderne historiografije, bilo srpske ili hrvatske gdje se Srbi, odnosno Hrvati u vrijeme velike seobe naroda spominju kao maleni plemenski savezi koji u novoj domovini zatječu more autohtonog stanovništva neslavenskoga porijekla, odnosno ostale slavenske plemenske zajednice, poput primjerice Vetonaca u Hercegovini. Znači li to da se velika većina Srba i Hrvata XXI. stoljeća treba odreči svoje identifikacije?
molim izvor. to je rekonstrukcija.

i ja sam mišljenja da su najverovatnije bile dve vojske koje su pobedile tatare na zahtev iraklija. samova i horvatova panakon tog zadatka vojska nagradjena zemljom a glavešine u plemstvo.

dok bi migraciono pomeranje masa bio proces mimo toga.

Kako sada to nema veze sa činjenicom da sadašnji vrlički rimokatolici posjeduju sve uvjete za ulazak u hrvatsku etničku zajednicu? Slična stvar je i kod i pravoslavnih susjeda koji su prema istom obrascu nesumnjivo etnički Srbi.
pa postali su uzorni katolici. i slovenci kajkavci su ušli u nju. zar ne?)

Poslednja izmena:
Prije par godina na SC-u, javila se zena, Srpkinja iz Srbije po etnickom osjecaju ("ja sam Srpkinja") iz jedne sjevernoafricke zemlje i napisala kako se iz ljubavi udala za muza i preobratila na islam. Ucesnici su bukvalno skocili (tema je bila izdvojena jedno mjesec dana), poceli da je ruze u prepoznatljivom stilu: prodala si vjeru za veceru, izdala srpski rod, srami se, stoko, idiote (ruzne rijeci djeluju stimulativno, a u ovom slucaju, ne). Inace, njen slucaj je jako poznat u to doba bio, slikala se za novine, davala intervjue, itd. Ista stvar se desavala prije 500 ili 100 godina, desi se promjena vjere. O stetnosti takvog pristupa pisao je veliki pravoslavni teolog Florovski.
Jednostavno, nisam mogao vise da trpim grupni napad na jadnu zenu (branila se i stalno ponavljala da je Srpkinja) i javio sam se i rekao da smo tako otjerali nase srpske muslimane ali i rimokatolike, ali samo one koji su se tada osjecali kao Srbi, isti je princip bio. Prema tome, stvar etnickog osjecaja je nesto intimno i ne moze danasnji pojedinac ni biti odgovoran za nesto sto mu je predak uradio, iz ko zna kojih razloga napustio staro krdo i priklonio se novom. Isto tako ne moze neka budala sa foruma doci i nekome drzati grupnu ili individualnu lekciju o svom nacionalnom ili etnickom osjecaju jer u takvim slucajevima, ne moze se neko vrati nazad, sem svojom voljom (primjer Kusturice). Ovo gore je moderan primjer kako se stvorio tzv. identitet otpora i kako su ti ljudi postali najrevnosniji muslimani pa i rimokatolici, cak i da su presli iz srpskog filtera u hrvatski odnosno danas bosnjacki (to nije opet razvodnjavanje jedne nacije ili krvi), mada, svako ko je procitao jednu knjigu iz antropologije, biologije, genetike ili etnologije, zna da se etnicitet mijenja i ti ljudi svakako po stvarnom porijeklu koje traje toliko hiljada godina unazad mogu biti bilo sta...

Poslednja izmena:
To je ipak rekonstrukcija nekih autoriteta historiografije, poput Nevena Budaka sa hrvatske, odnosno pokojnog Tibora Živkovića sa srpske strane, temeljena na raznim dostignućima u raznim područjima znanosti.
ma kakav tibor, vjekoslav, nada klaić, sva srpska i turska škola...mračni srednji vek je to. tako oskudni izvori. ako tebi treba plot meni ne to treba.

lepo ti objašnjavam narod = naš rod koji govori istim maternjim jezikom. fertih. sve ostalo su neke druge zajednice koje se frljau pojmovima.

i bez ikakve istorije se zna da su isti etnikum. čak sam ti poslao primer mešovita 4 braka u 4 godine 1744-1747 za vrličke kaotolike koje je onda bilo cirka 50-100 porodica. podvajanje nastaje posle 1850 usled pitanja nacionalne identifikacije.

Poslednja izmena:
Slovenci se uslijed povijesnih okolnosti ipak nisu identificirali sa Hrvatstvom (za razliku od spomenutih vrličkih rimokatolika), pa ih time ne možemo smatrati etničkim Hrvatima.
slovenci su sasvim drugi etnikum od onog ispod siska. i ti su se zagorci, logikom stvari, trebali priključiti toj slovenačkoj etničkoj zajednici. bolje bi sačuvali svoje običaje, duhovnost i jezik. svoje specifično.

nema veze. svako žnje ono što sije.

Poslednja izmena:
Ne treba skretati sa teme, doduse, pricali smo o novostokavskoj ikavici u Maovicama, Unistima i Krickama gdje nema zivih, organskih cakavskih govora.

Tema je i nastavljena, no pomak u otkrivanju istih je otišao do snoudenovog citiranja nepoznatog autora koji navodi zabilješke Kate Prćić o tragovima čakavice među subotičkim Bunjevcima, točnije Bele Stanića.

http://forum.krstarica.com/showthread.php/172624-Bunjevci?p=31042603&viewfull=1#post31042603

Poslednja izmena:
Tema je i nastavljena, no pomak u otkrivanju istih je otišao do snoudenovog citiranja nepoznatog autora koji navodi zabilješke Kate Prćić o tragovima čakavice među subotičkim Bunjevcima, točnije Bele Stanića.
ajd ne lupetaj. će tandara bude sudija u nečemu što pojma nema? plus da gradis dalju karijeru na njegovim iskazima....

u ta dva skromna rečnika ( za šibenik i brač) čakavskog našao sam dovoljno elemenata da kažem da je sličnost tamošnjeg govora s tim primerima čakavskog značajna. ne mogu reci stopostotna jer je svako selo imalo nesto specificno a i zaboravio sam. pola veka proslo. mavičani su se100% razumili sa splićanima. ali se govor zvukovno razlikovao. e sad je li to čakavica, šćakavica i koji dijalekt prema mišljenju struke...to bi trebao reći neko kome je to i jest struka a takvog tesko da cemo naci.

u svakom slučaju mavičan je zna reći: jesan, divja, lipo, ća triba, breštimati, bota, punta, pivac,škatula, kalat, id, izbečit, keljiti se, kuriti, letrika, pirja, berle,,,šta je ovo?

Poslednja izmena:
Bunjevacki govori u Backoj su detaljno prostudirani, navedene rijeci su primjer upotrebe partikula uz priloge, ne cakavizmi. Ne moze pisac s pocetka 20. v. biti bolji poznavalac jednog govora od filologa. Jovan Radulovic je srpski pisac sa Polace kod Knina. Napisao je dramu Vucari Donje i Gornje Polace, koja je ekranizovama 1978. godine. Scenario je radjen po drami, pogledaj koliko puta koristi "tutekarce" (od 1:07:57) Dragomir Felba samo u jednoj sceni. Radi se o skoro cistom srpskom selu, nosiocima novostokavske jekavice.

Osobno sam u početku pretpostavljao da se radi o ostacima šćakavizma u novoštokavsko-ikavskom govoru, no koliko vidim radi se o čistoj štokavštini, prisutnoj i kod stanovništva čije je porijeklo nesumnjivo čisto novoštokavsko-ijekavsko, u slučaju Polače kombinacija Bosanske krajine i Like, izuzev Crnogoraca koji u Polaču dolaze sa okolice Cetinja. Drugim riječima, ti izrazi ne mogu biti dokaz nekog hipotetskog čakavskog porijekla dijela Bunjevaca, kako Vrličkih, tako i Bačkih, što zagovara snouden?

Osobno sam u početku pretpostavljao da se radi o ostacima šćakavizma u novoštokavsko-ikavskom govoru, no koliko vidim radi se o čistoj štokavštini, prisutnoj i kod stanovništva čije je porijeklo nesumnjivo čisto novoštokavsko-ijekavsko, u slučaju Polače kombinacija Bosanske krajine i Like, izuzev Crnogoraca koji u Polaču dolaze sa okolice Cetinja. Drugim riječima, ti izrazi ne mogu biti dokaz nekog hipotetskog čakavskog porijekla dijela Bunjevaca, kako Vrličkih, tako i Bačkih, što zagovara snouden?

Upravo tako, radi se o cistoj stokavstini (sad, moze se analizirati kako je svaki glumac ponaosob skinuo lokalni dijalekt, ima i fonetskih odstupanja, npr. Boris Dvornik nije otvrdnuo izgovor afrikata, ima i malo forsiranja, poneki glumci na silu tjeraju akcenat, tako da nije "prirodan"), psudjenice iz venetskog dijalekta ne cine jedna govor cakavskim (snouden nema pojma). Da, Crnogorci su zaselak koji ukazuje na dalje ishodiste, dok stanovnostvo cijelog kraja otprilike vuce isto tamo negdje prema istoku, doseljeno je na kraju 17. vijeka i tesko da su na svojim putovanjima i sretali cakavce koji su prije jedan vijek ili event. par vjekova ranije otisli sa tog prostora.

Poslednja izmena:
nemojmo trolat sad o polači. to nema veze s mavicama. polača je ijekavica. maovice je ikavica . govor je spomenut tek kao trag mogućeg porekla tih bunjevaca ( uskoka).

nemojmo trolat sad o polači. to nema veze s mavicama. polača je ijekavica. maovice je ikavica . govor je spomenut tek kao trag mogućeg porekla tih bunjevaca ( uskoka).

Polača kao dalmatinsko selo Kninske krajine je samo navedena za primjer gdje se posuđenice iz venetskog dijalekta koriste i među čistim novoštokavsko-ijekavskim stanovništvom koje nije imalo ikakvih ranijih dodira sa čakavcima. Time se ponovno vraćamo na stanje u kojemu ne postoji niti jedan jedini primjer postojanja čakavštine u Vrličkoj krajini u XVIII., XIX., XX. i XXI. stoljeću.

Polača kao dalmatinsko selo Kninske krajine je samo navedena za primjer gdje se posuđenice iz venetskog dijalekta koriste i među čistim novoštokavsko-ijekavskim stanovništvom koje nije imalo ikakvih ranijih dodira sa čakavcima.
opet napamet tvrdnja. a kako znaš da ranije nisu imali kontakta ili da ne dijele isto nasledje?
Time se ponovno vraćamo na stanje u kojemu ne postoji niti jedan jedini primjer postojanja čakavštine u Vrličkoj krajini u XVIII., XIX., XX. i XXI. stoljeću.
ne vraćamo se. ikavsko maovice je okruženo sve ijekavskim selima. pa se kod njih ima čakavica sa preslojavanjem štokavice. i to s najvećim učinkom tek u XX veku.

Poslednja izmena:

Back