Prije par godina na SC-u, javila se zena, Srpkinja iz Srbije po etnickom osjecaju ("ja sam Srpkinja") iz jedne sjevernoafricke zemlje i napisala kako se iz ljubavi udala za muza i preobratila na islam. Ucesnici su bukvalno skocili (tema je bila izdvojena jedno mjesec dana), poceli da je ruze u prepoznatljivom stilu: prodala si vjeru za veceru, izdala srpski rod, srami se, stoko, idiote (ruzne rijeci djeluju stimulativno, a u ovom slucaju, ne). Inace, njen slucaj je jako poznat u to doba bio, slikala se za novine, davala intervjue, itd. Ista stvar se desavala prije 500 ili 100 godina, desi se promjena vjere. O stetnosti takvog pristupa pisao je veliki pravoslavni teolog Florovski.
Jednostavno, nisam mogao vise da trpim grupni napad na jadnu zenu (branila se i stalno ponavljala da je Srpkinja) i javio sam se i rekao da smo tako otjerali nase srpske muslimane ali i rimokatolike, ali samo one koji su se tada osjecali kao Srbi, isti je princip bio. Prema tome, stvar etnickog osjecaja je nesto intimno i ne moze danasnji pojedinac ni biti odgovoran za nesto sto mu je predak uradio, iz ko zna kojih razloga napustio staro krdo i priklonio se novom. Isto tako ne moze neka budala sa foruma doci i nekome drzati grupnu ili individualnu lekciju o svom nacionalnom ili etnickom osjecaju jer u takvim slucajevima, ne moze se neko vrati nazad, sem svojom voljom (primjer Kusturice). Ovo gore je moderan primjer kako se stvorio tzv. identitet otpora i kako su ti ljudi postali najrevnosniji muslimani pa i rimokatolici, cak i da su presli iz srpskog filtera u hrvatski odnosno danas bosnjacki (to nije opet razvodnjavanje jedne nacije ili krvi), mada, svako ko je procitao jednu knjigu iz antropologije, biologije, genetike ili etnologije, zna da se etnicitet mijenja i ti ljudi svakako po stvarnom porijeklu koje traje toliko hiljada godina unazad mogu biti bilo sta...