Mojih ruku delo

• Začetnik teme Začetnik teme moler
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Super rad.:)))
Ja licno nisam radio uljanima,ali planiram da predjem na njih.Nikako mi neodgovara akril.Jako se brzo suzi.Ili cu uzeti retarder medijum,ili cu da idem na ulje.
Mada ulje je zagasitje,i deluje prirodnje.
Ali ipak ako je neko majstor to onda jedva da se primeti razlika izmedju ulja,i akrila.
Recimo primer ova slika.

hvala :D

istina je da se akrilik brzo suši, ali se na primer i najfiniji prelazi mogu odraditi akrilikom bez obrzira na brzinu sušenja..samo je nešto dugačiji postupak od ulja da bi se dobio isti efekat. retarder produžava sušenje i savim se ima dovoljno vremena za mokro na mokrom, s tim što se mora koristi vrlo vrlo malo, tipa 1-2 kapljice na gomilicu boje, u suprotnom se vezivo u boji dezintegriše i onda ti premaz ispadne loš. videćeš i sam, kupi ga koristan je.

prelazak sa akrilika na ulje ili obrnuto je u 99% slučajeva frustrirajuća situacija. oni koji su navikli da rade akrilom, sada se suočavaju sa bojama koje umesto da se osuše za par minuta, osuše se za par dana...a deblji premazi i određeni pigmenti, pogotovu crveni znaju da se suše i po nekoliko nedelja. osim toga, sam potez četkicom je prilično drugačiji u ulju, nego u akriliku; a na kraju i manipulacija bojama na podlozi je prilično drugačija.

ja sam radio i uljem i akrilikom pa nisam imao taj problem, s tim što akrilom nikada nisam radio ono što sada radim, a to je da probam da izigravam tehniku flamanskog slikarstva akrilom :D sada radim polureprodukciju delfijske sibile, videćemo na šta će da liči...mada, akrilik i ulje nikada neće biti isti, iz prostog razloga što se svetlost drugačije prelama u ulju i u akrilnoj disperziji.

definitivno treba da probaš da radiš sa uljem. možda ih posle mesec dana baciš u kantu, a možda se više nikad ne vratiš na akrilik :D a možeš da radiš i jedno i drugo

Pa mislim da bi radio oba,ali kada sam gledao slikare koji slikaju uljem(steta sto nisam krenuo od njega).
Ja vise volim da radim sloj po sloj,i onda da mesam na podlozi boje.
Za moj stil rada bi vise odgovarale boje koje se sporje suse.Takodje pokusavam flamenskim stilom da slikam,i tu me akril ubio u pojam.
Postavim namaz na platno jedan do drugog,i dok dodjem do mesanja na platnu boje se osusile.

Mada komercionalno gledano akril je odmah spreman za prodaju dok ulje tek za 6 meseci. :)

Ja nisam krenuo slikanje cak ni od akrila vec tacnje od digitalne umetnosti,tamo sam mnogo naucio o slikanju,ali onda mi doslo da sve to probam,i na platnu.
E a u digitalnom slikarstvu nemas zivi kontak sa bojama,vec je to sve digitalno.
Naravno znanje na digitalnom se moze preneti,na ostale tehnike,ali prvo moras nauciti kako se ponasaju boje u toj tehnici Bas kao i kada prelazis sa akrila na ulje.

A retarder sam hteo kupiti,ali se bojao da nece odgovarati bojama koje imam.Posto je pisalo da odgovara samo njihovoj marci.
Jel ga sipas direktno u boju,ili samo malo uzmes kada mesas.Mislim da bi bilo tesko sipati malo direktno u boju.Posto 2 kapi rasporediti na 10 boja na paleti?

U svakom slucaju dosta si mi pomogao oko akrila.Mnogi koji su gledali kako slikam,i koji su videli moje slike rekli su mi da uzmem uljane,da ce mi vise lezati.I ja to mislim.:)
Pozdrawww

Postavim namaz na platno jedan do drugog,i dok dodjem do mesanja na platnu boje se osusile.

to možeš kod ulja, ja nekad povučem dva poteza četkicom pa odem na kafu do grada :lol: pa se vratim za 3 sata i nastavim da radim. ali kod akrila bi morao da slikaš manje površine pa da ih mešaš dok su boje razmazive, znači površina po površina. ako se desi da je ukupna površina neuniformna, onda odradiš glazuru cele površine u nekom srednjem valeru, i onda posle pojačaš delove gde su senke i delove gde pada svetlost. čim završim ovaj eksperiment, videću da uradim neku manju kompoziciju/portret pa ću da fotografišem i opišem korak po korak ovo što sam ti sad rekao.

A retarder sam hteo kupiti,ali se bojao da nece odgovarati bojama koje imam.Posto je pisalo da odgovara samo njihovoj marci.
Jel ga sipas direktno u boju,ili samo malo uzmes kada mesas.Mislim da bi bilo tesko sipati malo direktno u boju.Posto 2 kapi rasporediti na 10 boja na paleti?

ja nikad nisam imao više od 3 boje na paleti u datom momentu :D a ti pošto imaš toliko, onda možeš četkicom da ga okrzneš :lol: mislim videćeš i sam koliko max možeš da ga zahvatiš četkicom a da se ne pokvari vezivno svojstvo, isprobaj premaze na papiru ili platnu...

U svakom slucaju dosta si mi pomogao oko akrila.Mnogi koji su gledali kako slikam,i koji su videli moje slike rekli su mi da uzmem uljane,da ce mi vise lezati.I ja to mislim.:)
Pozdrawww

evo ti jedan predlog, ako planiraš da isprobaš flamansku tehniku uljem...uzmeš samo 3 boje, belu crnu i umbru pečenu. pošto se u toj tehnici prvi slojevi rade monohromno, taman ćeš da iskusiš poteze četkicom u ulju, a u isto vreme nećeš se mnogo načekati na sušenje jer umbra ubrzava sušenje, a tamo gde koristiš čistu belu možeš da dodaš malo medijuma za ubrzavanje sušenja (npr. likvin ili neki sikativ) jer se bela sporo suši. možeš da uradiš nekoliko različitih kompozicija, čisto da vidiš kako se ponaša ulje, potezi četkice itd. e kad se to osuši, onda uzmeš i ostale boje i medijum za glaziranje i nastaviš.

DSC01124.jpg

jedna malo starija...ulje 80x60

Tol , draga moja ...
U ovo doba ljeta i na manjim od ovih tenperatura mucim se i zalim svakom ko se samnom druzi .
Ali ovo je nesto posebno djavolski vruce odvratno i tesko .
Danju se teturam pod klimom i spavam kako bi prezivjela .
Nocu tek na covjeka licim .
Evo sad sam budna kao da je devet u jutro .
Divno budjenje uz tvoje slike u svakom pogledu uz neizbjeznu kafu U Z I V A M ...
Ma koliko se trudila da pozadinom slike das neki emotivni okvir ne mozes sakriti ma da pokusavas, da ti dusa radost iste,dajuci je drigima.

9vlht2.jpg

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back