Fixa
Veoma poznat
- Poruka
- 12.766
Super rad.))
Ja licno nisam radio uljanima,ali planiram da predjem na njih.Nikako mi neodgovara akril.Jako se brzo suzi.Ili cu uzeti retarder medijum,ili cu da idem na ulje.
Mada ulje je zagasitje,i deluje prirodnje.
Ali ipak ako je neko majstor to onda jedva da se primeti razlika izmedju ulja,i akrila.
Recimo primer ova slika.
hvala

istina je da se akrilik brzo suši, ali se na primer i najfiniji prelazi mogu odraditi akrilikom bez obrzira na brzinu sušenja..samo je nešto dugačiji postupak od ulja da bi se dobio isti efekat. retarder produžava sušenje i savim se ima dovoljno vremena za mokro na mokrom, s tim što se mora koristi vrlo vrlo malo, tipa 1-2 kapljice na gomilicu boje, u suprotnom se vezivo u boji dezintegriše i onda ti premaz ispadne loš. videćeš i sam, kupi ga koristan je.
prelazak sa akrilika na ulje ili obrnuto je u 99% slučajeva frustrirajuća situacija. oni koji su navikli da rade akrilom, sada se suočavaju sa bojama koje umesto da se osuše za par minuta, osuše se za par dana...a deblji premazi i određeni pigmenti, pogotovu crveni znaju da se suše i po nekoliko nedelja. osim toga, sam potez četkicom je prilično drugačiji u ulju, nego u akriliku; a na kraju i manipulacija bojama na podlozi je prilično drugačija.
ja sam radio i uljem i akrilikom pa nisam imao taj problem, s tim što akrilom nikada nisam radio ono što sada radim, a to je da probam da izigravam tehniku flamanskog slikarstva akrilom

definitivno treba da probaš da radiš sa uljem. možda ih posle mesec dana baciš u kantu, a možda se više nikad ne vratiš na akrilik