Хералдика и њени принципи

Petar Conrad Monath: “Dalmatia et regiones adjacentes”, Nurnberg, 1718.
Vrlo zanimljiva i rijetka karta objavljena u knjizi Reusch Erhard "Alter und neuer Staat des Königreichs Dalmatien”, i u Joann Georg Schwandtner, “Hungaricarum”, 1746/8 (u okviru kojeg je objavljena i Lucićeva istorija Dalmacije). Na karti nalazimo nacrte gradova: Senja, Šibenika, Splita, Korčule, Dubrovnika, Hvara, Trogira, Zadra, Kotora, Budve, Bara i Ulcinja, a u lijevom gornjem dijelu grbove Dalmacije, Srbije, cara Dušana, Hrvatske, Raške, Bosne, Despotovine Srbije, Vojvodstva Svetog Save, Helmanije (Zahumlja), Zete Balšića i Crnojevića iz ilirske heraldike. Ovi grbovi na ovoj mapi iz 1718. godine nisu bili obojeni. Ova mapa je iz: Joann Georg Schwandtner, “Hungaricarum”, 1746/8

HVNGARICARVM_Dalmatia_m.jpg

Vincenzo Maria Coronelli, "Corso delli Fiumi Drino, e Boiana nella Dalmatia", 1688. Ova mapa ovog mletačkog kosmografa je objavljena u "Atlante Veneto" 1690. godine, kao i kasnijih godina u istom izdanju, a 1695. i 1696. godine je objavljena i u boji.
Ova crno-bijela mapa je odlične rezolucije - vide se grbovi Dalmacije, Dubrovnika, Hercegovine (Vojvodstva Svetog Save), Srbije, Crne Gore Crnojevića i Zete Balšića. Na ovoj mapi je zanimljivo i da možemo vidjeti oko Skadarskog jezera i broj kuća pravoslavnih, katolilka i muslimana tih godina.

800px-1690_Coronelli_Map_of_Montenegro_-_Geographicus_-_Montenegro-coronelli-1690.jpg

A evo verzije u boji iz 1695. godine (istina, u slabijoj rezoluciji):

114-494.jpg

Не знам италијански, можеш ли да ми преведеш шта пише оно код Бара и Улциња?

Misliš na ovo:

Antivari ha' sotto di se 17 villaggi che formano 750 case con 2000 combatenti, si numerano 1400 Cattolici, 2500 Serviani, 3000 Turchi.
Doligno ha' soggeti 15 villaggi, che numerano 100 case, 2000 combttimenti, 500 Cattolici, 2000 Serviani, 3000 Turchi.

Otprilike piše ovo:
Bar se nalazi ispod 17 sela koja sačinjavaju 750 kuća sa 2000 boraca, a ukupno imaju 1400 Katolika, 2500 Srba i 3000 Turaka.
Oko Ulcinja ima 15 sela, koje sačinjavaju 100 kuća (?) sa 2000 boraca, a ukupno imaju 500 Katolika, 2000 Srba i 3000 Turaka
Pretpostavljam da su ovdje Srbi-pravoslavni, a Turci-muslimani - imaš njihove oznake na mapi i brojeve kuća koje su ponekad pored ozanke: katoličke kuće su označene krstom (de Cattolici), pravoslavne trouglom (de Grecci) a islamske polumjesecom (de Turchi).

Ne znam da li su ove brojke zaista bile tačne, ili su uzete kao proizvoljne od samog autora.

Pa to me je zanimalo - da li može Srbija da dobije grb sa krunom unutar štita ili grb bez krune...

Hvala!

Ево ти из Француског објљшњења о грбовима и правилима кориштења. Св е је на француском језику, ако неко може да преведе на српскохрватски нека то слободно уради унапред хвала.
Heraldika.gif

Heraldika%20nastavak.gif

Хм, пар занимљивих слика. У питању су фреске бугарских царева Михајла и Константина Асена - први на рукавима има двоглавог орла, а други на одежди једнакокраки крст са четири, уф, орнамента, врло сличних оним нама добро познатим.
Michael-Asen-Kastoria.jpg
Ако је превише ситно, пробајте десни клик па view image или ка сачувајте на компјутер па зумирајте.
NHM-BG-photo1.JPG

Хм, пар занимљивих слика. У питању су фреске бугарских царева Михајла и Константина Асена - први на рукавима има двоглавог орла, а други на одежди једнакокраки крст са четири, уф, орнамента, врло сличних оним нама добро познатим.
Michael-Asen-Kastoria.jpg

Бајо, ја бих рекао да су на рукавима цара Михаила Асена насликани једноглави орлови :think:

Можда, ни ја нисам сигуран - на десној руци лакше видим једноглаве, а на левој двоглаве орлове. :huh:

Ако је царевина имала двоглавог орла, онда је двоглави.

Имате горе на француском о државном грбу, где објашњава све о различитим грбовима којих има шест врста. За нас је важан грб прве врсте, којих има са три значења; Прво, грб имања, овде се држава сматра имањем или грбоносцем, Армигером. Друго, грб репресентативан, где се објашњава од чега је имање састављено. И треће; Грб уједињеног имања, који показује све грбове уније и њихова места у унији. О другим другом приликом.

Можда, ни ја нисам сигуран - на десној руци лакше видим једноглаве, а на левој двоглаве орлове. :huh:

ипак су једноглави.. ако погледаш боље, то што се чини као друга глава орла је горњи део крила.
слике су врло занимљиве ради поређења са владарским орнатом српских краљева и царева.

ево једне минијатуре из ''Лондонског јеванђеља'' (око 1355/6.) где је приказан деспот Константин (син Ђурђа I Балшића ?),
зет бугарског цара Јована Александра са царевом породицом. на деспотовој далматици са јасно виде бели двоглави орлови,
због чега бугарски истраживачи сматрају да се несумњиво ради о неком српском великашу.

Constantine_KeraThamara_Keratsa_Desislava_Tetraevangelia_Ivan_Alexander.jpg

Arheoloski artifakt br. 20: KRST SA CETIRI C (VIII - XII ст. Археалогія і нумізматыка Беларусі. Энцыклапедыя. Мінск: "Беларуская энцыклапедыя" імя Патруся Броўкі, 1993.)

Izvor: http://spadczyna.com/history/reference/b_radzimiczy.htm

Eto, Srbi, sta nam treba vise? Eto svima pred ocima 100% stoji ocigledan dokaz da srbski grb nije preuzet od Grka Vizantinaca. To je Skito-Sarmatski (Slovenski) sveti solarni simbol preuzet u hriscanstvu kao simbol Sunca Pravde Isusa Hrista.
Ako su nam do sad lagali, ne dajte da nam lazu i dalje.

Poslednja izmena:
Није важно шта је чије било него зашто је дошло у српски грб и ко га је потурио Србима?.И није важно шта је у грбу него шта значи? Кад то будеш разумео онда ћеш видети да је све једно да ли смо нешто преузели од Византије или Сармантије преко Византије или Славена преко Сармантије па Византије. Увек је преузето од некога, али зашто?.

Није важно шта је чије било него зашто је дошло у српски грб и ко га је потурио Србима?.И није важно шта је у грбу него шта значи? Кад то будеш разумео онда ћеш видети да је све једно да ли смо нешто преузели од Византије или Сармантије преко Византије или Славена преко Сармантије па Византије. Увек је преузето од некога, али зашто?.

Misticna drustva sa tajnim znanjem postojala su od pocetka svijeta. To bili prvosvestenici, svestenici i narodni vladari.

Не видим какве везе то има са хералдичким правиклима?.

Zato sto su hrealdicari profesionalni znalci simbola i dio su onoga o cemu sam u prethodnom prilogu govorio.

cvshield.jpg

Evo npr. A. Direr. On nije bio heraldicar, ali je bio vrstan umjetnik i znao je mnogo o drevnim simbolima. Drevni spisi i stare iz Aleksandrijsjske biblioteke, predhriscanskih religijama nije sve unisteno. Sve je to u rukama su mocnih, bogatih i nadarenih ljudi koji su clanovi misticnih ezoterijskih drustava.

Poslednja izmena:
Е ако сам прошли пут омануо са двоглавим орлом у Бугара, овај пут нећу ;)

Terter_stamena_double-headed_eagle_1_53g_18-20_mm.jpg

Karvuna Despotate, Ivanko Terter (cca 1386-1388), bronze follaro/stamenon. Obv. double-headed imperial eagle facing, with wings displayed, small Greek cross above and between the heads. Rev. large Terter monogram inside strong linear circle.

http://www.zeno.ru/showphoto.php?photo=82848

Узгред, овај новчић ми је занимљив:

AR_Bosna.jpg

BOSNIA. Stefan II Tomasevic. 11461-1463. AR Denaro (1.15 gm, 12h). Sold For $245
BOSNIA. Stefan II Tomasevic. 11461-1463. AR Denaro (1.15 gm, 12h). STEFAn •CRAGu, crowned and veiled helmet left set on royal coat-of-arms; R and five-rayed star set in six-rayed star on either side of helmet / S GREGO- RI•PAPE, nimbate bishop standing facing, raising hand in benediction and holding crozier. Rengjeo 1136; Jovanovic 247; SMC 2. EF, toned.
Stefan II Tomasevic was the last king of an independent Bosnia; with his deposition in 1463 the area became a part of the Ottoman hegemony.

http://www.zeno.ru/showphoto.php?photo=15760

Шта ми је упало у око? На грбу Стефана Томашевића (тј краљевске породице) нема љиљана. :think:

Шта значи ово S GREGO- RI•PAPE?
Ако има везе са неким папом Гргуром, како то, кад је Гргур XII био папа 1406-15, а Гргур XIII1572-85?

Ево једног новчића искованог за Твртка Другог:

Tvrtko.jpg

Исти грб као горе, мени оно у штиту личи на круну?

Poslednja izmena:

Back