U Crnu Goru na letovanje? Neka,hvala!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pukli k`o zvečka ~Po zvaničnim podacima gostiju je sedam odsto manje nego lani, ali na plažama je primjetno da gužvi nema Crnu Goru je u prvom polugodištu ove godine posjetilo sedam odsto manje turista i zabilježeno je devet odsto manje noćenja u odnosu na isti period lani. Ove podatke prije tri dana zvanično je saopštio Predrag Nenezić, ministar turizma. I slika i statistika upućuju na sezonu koja će prema svim parametrima stručnjaka iz oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva biti jedna od lošijih.
Iz Turističke organizacije Budva saopštavaju da je broj gostiju manji za 6 odsto u odnosu na prošlu godinu. Na području Budve, Bečića, Svetog Stefana i Petrovca odmara se 44. 599 gosta. Od toga broja u hotelima se nalazi 12.590 gostiju što je samo 1 odsto manje nego na isti dan prošle godine. Po tim podacima u hotelima ima mjesta za više od 18.000 gostiju. U privatnom smještaju se nalazi 30.126 turista što je za 6 odsto više. U odmaralištima ih je svega 563, što je čak za 90 odsto manje. U kampovima se odmara 1. 320 gostiju, što je za 20 odsto više. Od ukupno 44.599 gostiju stranaca je 42.219, a iz Crne Gore njih 2.380. Gosti se najviše žale na preglasnu muziju, ali i zbog vašarišta na šetalištu, preskupoj hrani na pijacama, u restoranima i hotelima. Upravo iz tog razloga gosti se odlučuju za kraći boravak.
Rezime turističke sezone u Herceg Novom bio bi da će se i ovoga puta usljed nedostatka hotela gosti opredijeliti za smještaj u domaćinstvima, no i oni malobrojni najvjerovatnije će odustati od od dolaska usljed buke, relativno sređenih plaža, visokih cijena i neljubaznih domaćina. Prema informacijama dobijenim u lokalnoj Turističkoj organizaciji, ukupan broj prijavljenih gostiju na hercegnovskoj rivijeri iznosi 15.036, što je za četiri odsto manje nego lani. Kategoriji domaćih pripada 1.778 gostiju, dok su njih 13.258 inostrani. Za smještaj u hotelima odlučilo se 2.941 gost, od čega 2.157 inostranih, a 784 domaćih. U domaćinstvima smješteno je 9.155 turista, od čega 8.245 inostranih. Odmarališta su primila 2.320 turista, od čega 20 sa područja Crne Gore, a 2.300 stranaca, dok u auto kampovima boravi 620 gostiju, od čega 556 inostranih.
Ovako neslavan skor u špicu sezone rezultat je potpunog ignorisanja preporuka i apela Vlade i lokalne samouprave o snižavanju cijena od strane izdavaoca privatnog smještaja, ugostitelja, turističkih agencija, hotela i svih drugih subjekata turističke privrede.
Krivica se, međutim, nipošto ne smije svaliti isključivo na njihova pleća, budući da ni Vlada, odnosno resorno ministarstvo, ni ove godine nije ukinula ekološku taksu, i zabranu unošenja namirnica, koje su "otjerale" mnoge goste sa Crnogorskog primorja, a da i ne govorimo o izuzetno skupim avionskim kartama zbog " vazdušnog monopola" koji drže JAT i Montenegroerlajnz.
Posjeta na barskoj rivijeri je ispod svih očekivanja. Slabiju posjećenost bilježe gotovo svi barski hotelijeri i odmarališta, a ništa bolja situacija nije ni u privatnom smještaju. Izdavaoci soba tvrde da je sezona izuzetno loša, te da su prošle godine u ovo vrijeme već imali drugu turu gostiju, odnosno, da na dan 14. jul ima mnogih kod kojih još niko nije ni zatražio sobu. Razloge traže u mnogo čemu, ali uglavnom u ekonomskoj krizi, koja je zahvatila i goste iz Srbije, inače uvijek najbrojnije u "domaćoj radinosti" na području Žukotrlice i Šušanja, mada navode i slabe reklame, visoke cijene, istu ponudu gotovo svake godine i slično.
Prema posljednjim podacima Turističke organizacije Bar, na području barske rivijere registrovano je 7.779 gostiju, što je za šest odsto manje nego prošle godine u isto vrijeme. Prema riječima direktorice TO Bar Nede Ivanović, u hotelima boravi 2.695 turista, sedam odsto više u odnosu na uporedni period. U odmaralištima je smješteno 1.912 gostiju, što je 13 odsto manje, dok ih je u privatnom smještaju 3.172, odnosno 11 odsto manje nego lani. Što se tiče strukture gostiju, stranaca je 7.575, odnosno četiri odsto manje, a domaćih je registrovano svega 204, odnosno 39 odsto manje. Da se primijetiti povećanje broja gostiju u hotelima, prvi put ove godine, za razliku od odmarališta i privatnog smještaja gdje je zabilježen pad. Takođe, za prvih pet mjeseci barsku opštinu posjetilo je 17.770 turista, što je 1,9 odsto manje nego prošle godine, koji su ostvarili 112.694 noćenja, odnosno 8,57 odsto manje nego u uporednom periodu.
- Ekonomska kriza, nažalost, odrazila se i na aktivnosti TO Bar, pa tako Barani i njihovi gosti ove godine neće moći da uživaju u manifestaciji "Ljeto sa zvijezdama". To konstatujem sa velikim žaljenjem, ali moramo biti oprezni. Turista je manje, što znači da će biti manji i budžet naše organizacije, a novac se mora uštedjeti i za plate i mnoge druge aktivnosti, tj. osnovnu informativnu propagandu, jer se u ovim kriznim vremenima mora ići sa jačom i osmišljenijom kampanjom prema inostranstvu - kaže Ivanovićeva, dodajući da će akcija "Za još ljepši grad" biti nastavljena i ovog ljeta.
D.S. - S.Pa.

Cijene paprene

Cijene u pansionima i van pansionima su ostale na prošlogodišnjem nivou, a u pojedinim hercegnovskim ugostiteljskim objektima, cijene hrane i pića su više nego lani. Na primjer, mala kafa s mlijekom staje od 0,60 do 1,20 euro, sokovi od 1,20 do 1,80, pivo od 1,80 od 3 eura, a čaša vina doseže cijenu od 4 eura. Za parče pice gost mora izdvojiti od 1,50 do 2 eura, dok je cijena pljeskavice porasla na 5 eura. Cijena hamburgera kreće se od 1,50 do 2,50 eura. Pojedini vlasnici restorana pokušavaju spasiti što se spasti može, pa jedan ručak kojeg ponude kao preporuku, košta od 2,50 do 3,50 eura.
Kada je riječ o smještaju u domaćinstvima izdavaoci soba iznad magistrale izdaju krevet od 8 do 10 eura, dok u blizini mora, i centru grada cijena se kreće od 15 do 20 eura.

Krstarenje brodićem 20 eura


Uprkos sunčanom i toplom danu plaže su poluprazne. Uzrok tome može se potražiti i u visokim cijenama plažnog mobilijara koji se za suncobrane kreće od 2 do 3 eura, dok se za ležaljke uglavnom mora izdvojiti isto toliko. Osim toga pojedini zakupci naplaćuju ulaz na plaže što je strogo zabranjeno.
Brodići koji prevoze turiste na izetišta Žanjic i Mirište još uvijek nijesu zaživjeli, ali povratna karta za jednu osobu iznosi 10 eura. Brodići, koji organizuju izlete po Boki naplaćuju karte 20 eura po odrasloj osobi i 10 eura po djetetu iako je ovakva vrsta izleta za 50 odsto opala u odnosu na lani.
Na parkingu hercegnovskog Starog grada, turiste i građane dočekale su nove cijene, i to 1 euro za sat parkiranja, a automobil se ne može na ovom mjestu zadržati duže od jednog časa. Cijena karte do susjednog Dubrovnika iznosi 15 eura, ali u turističkim agencijama kažu da je manje gostiju pa i manje tura.

mislim stvarnooooo :D
http://www.dan.cg.yu/?nivo=3&datum=2009-07-22&rubrika=Regioni&najdatum=2009-07-18&clanak=194738
 
ok, evo i pobjede

ODBOR UDRUŽENjA TURIZMA I UGOSTITELjSTVA O PREDSTOJEĆOJ TURISTIČKOJ SEZONI
Bez optimizma
Podgorica, 22.juna –Situacija u crnogorskom turizmu će za ovu godinu biti lošija nego što je ranije procijenjeno, a usljed globalne ekonomske krize kašnjenja mjera podrške i pooštrenih uslova za dobijanje kredita, ocijenjeno je na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori Crne Gore.

Predsjednik Odbora, Branko Vukmanović, rekao je da se ublažavanje pada iz prva četiri mjeseca ove godine ne može očekivati, jer podaci iz maja i juna nijesu optimistični.

-Imamo surovu činjenicu da će fizički pokazatelji u prvih šest mjeseci u svim aspektima turizma biti niži nego u istom periodu protekle godine, kazao je Vukmanović. Šansa za spas turističke sezone su sljedeća četiri mjeseca. Jul i avgust će vjerovatno biti na nivou prošle godine, što će donekle ispeglati negativne trendove iz prethodnog perioda. Problem je podsezona, odnosno septembar i oktobar, jer se ne vide baš najjasnije ciljne grupe gostiju za taj period, smatra Vukmanović i ističe da nije siguran da će tada posjeta dostići nivo prošlogodišnje.

Vukmanović je kazao da će godina za turističke poslenike biti veoma teška. On smatra da se finansijski pokazatlji ne mogu poboljšati u slučaju da broj gostiju za prvih šest mjeseci bude na prošlogodišnjem nivou.

Član Odbora, Vukašin Ćulafić, rekao je da je turizam izgubio rat protiv građevinskih lobija i da turisti izbjegavaju Crnu Goru zbog radova u sezoni.

Taj rat vodimo tri godine, rekao je Ćulafić. Prije četiri godine smo turiste dočekali smećem, a naredne tri građevinskim radovima. Ćulafić je kazao i da je skandalozno što, kako sumnja Monstat računa kao turistu svakog ko uđe u Crnu Goru.

-Turistom se može smatrati samo osoba koja ima plaćena najmanje tri polupansiona, a ne i oni koji u Crnu Goru dođu na par sati, naglasio je on.

Član Odbora, Radovan Radoman ,smatra da bi Vlada trebala da sa zemljama regiona potpiše memorandum ili sporazum o razmjeni kadra, jer nam nedostaju visokoobrazovani strunjaci za oblast ugostiteljstva. Zauzvrat bi mogli naš kadar da šaljemo na specijalizacije ili doobuke, rekao je on.
Crna Gora ima problem jer nema dovoljno licenciranih spasilaca i što su veoma skupi, smatra član Odbora Gani Resulbegović. Član Odbora Veršigora Bulatović kaže da treba ukinuti ekološku taksu za ulazak u Crnu Goru, jer je zbog nje smanjena posjeta.

a imam ideju i gde bi mogli na obuku, ima nekih visokoskolovanih diplomiranih turizmologa ovde negde ahhahhaa
 
Prvo ces morat' da kazes komunalcima da turisticka sezona donosi sa sobom i mnogo vise naroda nego u decembru i januaru pa tako i mnogo vise smeca i punih kontejnera koji bi trebalo dnevno makar 3 puta da budu odneseni a ne jednom ili nijednom!!!
Pa onaj kontejner u Sutomoru je atrakcija, vise bauljina, pcela, osa i kojekakvih insekata na jednome mjestu moje oci nijesu gledale, pa me, obraza ti, prosvijetli dal' ono smece treba da nose ljudi nazad kucama (citaj drzavama) iz kojih su stigli ili treba komunalci da ga ponesu!!! :think:

Ovo je bilo iskreno,potpisujem:super:
 
Олд мне рече истину и покушава да укаже на то шта треба променити.
Али, нажалост, не зависи од таквих као што је он.

Неизбежна реч ,,политика'' великим делом има утицај на све.

При том мислим да су они навикли да им Срби(јанци) долазе свакако, годинама због ембарга, годинама без виза, без новца...
И Црна Гора у туризам није улагала, а људи који су издавали собе бахато се понашали јер су знали да ће издати свакако.

Сад се то мења, а они још нису укапирали... :sad2:
 
Zadnji put sam bio u Budvi 2005. godine. Dobro se secam dogadjaja kada sam cerki kupovao sladoled. Trazila je da bude top gun od frikoma. Prodavacica susednog crnogorskog SUN-a nas je tako zestoko ispljuvala da je moje dete pocelo da place. Inace plati sam pun pansion u Sovenskoj plazi. Vode je bilo 2 sata i to obavezno kada smo mi na plazi. More prljavije nikada nije bilo. Muzika da popozdis. Kada sam sve sabrao koliko sam potrosio, u Grckoj sam za te pare mogao 20 dana bez problema. Od tada Grcka i samo Grcka. Svake godine drugo mesto. Tasos, Halkididi, Kasanda, SItonia, Atos. Krenucemo juznije. Odusevljen sam. Ove godine Polihrono. Nasih ko salate. More kao suza. Plaze uredne i ciste. Nigde pikavaca i pored srpskog prostakluka. Giros 0.5 evra, pivo u prodavnici 0.5 evra. Na plazi 3 evra i dobijes lezaljke i suncobran ceo bogovetni dan. (2 lezaljke i suncobran). za 8 evra smo jeli nas troje rucak. Prosle godine, Tasos. Milina i lepota. Nesto je skuplji ali nije strasno. Za moje pare sam gospodin gost. Da ne poverujes.
 
ajaj, neko nam je pomjesao turzam uopste sa ljudima koji izdaju sobe :) ali istina je to za ulaganje

Нисам вам помијешала ништа! :)
Него рекох, у туризам није улагано, па се све свело на ове који издају собе.
А они су створили слику која прати Црну Гору као туристичку дестинацију.
Наравно да не могу да генерализујем, има људи који воле да оду, има људи који радо примају госте и љубазни су, али таквих је изгледа мало, бар по ономе што је прочитано овде.
А знамо да је форум мерило свега, једино исправно мерило.. :mrgreen::mrgreen:
 
Нисам вам помијешала ништа! :)
Него рекох, у туризам није улагано, па се све свело на ове који издају собе.
А они су створили слику која прати Црну Гору као туристичку дестинацију.
Наравно да не могу да генерализујем, има људи који воле да оду, има људи који радо примају госте и љубазни су, али таквих је изгледа мало, бар по ономе што је прочитано овде.
А знамо да је форум мерило свега, једино исправно мерило.. :mrgreen::mrgreen:
soba ima najvise, ali one su na dnu ljestvice, sto je i logicno iz prvog dijela recenice
ako niko sa teme nije bio na elitnim mjestima, onda moze da prica samo o svom iskustvu
eventualno o privatnom smjestaju u tom i tom mjestu
ali nikako o turizmu uopste
 
soba ima najvise, ali one su na dnu ljestvice, sto je i logicno iz prvog dijela recenice
ako niko sa teme nije bio na elitnim mjestima, onda moze da prica samo o svom iskustvu
eventualno o privatnom smjestaju u tom i tom mjestu
ali nikako o turizmu uopste

Бејах на елитном месту, али давно, тако да нисам компетентна.

О туризму уопште не можемо да причамо, али причамо о својим искуствима.
Сад, што бесмо на неелитним местима, то је због неелитних примања... :sad2:

Не знам колико си ти била у неким другим местима, ван Боке, али Бока је по мом мишљењу, увек била ,,изнад'' осталог дела ЦГ. Мислим на приморски део, наравно, причамо о мору. :)

У сваком случају, наравно да су различити погледи мештана од туриста, то је свуда тако.
Само је свакако нормално да се понуда прилагођава тражњи, уместо обрнуто.
 
nah, tesko da je boka iznad, bila je nekada... davno. ako je vjerovati starijima

sto se tice neelitnih primanja, nisu rezervisana za one koji ljetovanje smatraju necim sto se podrazumjeva pa se bune ako ne mogu gdje bi htjeli
podosta ljudi ne ide na zimovanja, ali njih ne vidis okolo kako kritikuju turizam sjevera
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top