TORTE: recepti, saveti, ideje...

DSCF0233_1.jpg
DSCF0430_1.jpg
DSCF0432_1.jpg
DSCF0434_1.jpg
 
Pozdrav svima :) Ne mogu recima da opisem koliko mi se vase tortice svidjaju :) Treba mi savet iskusnijih :) Koji odnos slaga i vode koristite,treba da pravim tortu za svadbu zaovi i zelela bi sama da je uradim,a ne zelim da slag bude redak,nego cvrst i postojan.Bojim se da ne bude suvise redak,ali ni suvise cvrst pa da posle odredjenog vremena puca :(
 
AleXes ,
Molim vas neka mi neko kaze sta da radim, moja mama je nasla neki recept na netu za tortu i napravila je iz prva je fil bio gust i sve u redu, ali nam se frizider pokvario i verovatno od kondenzacije fil se opustio sad je nalik milksejku, ubacila sam je u zamrzivac ali nisam sigurna da je to pametna ideja.Sta da ucinim da se torta stegne? Sinu mi je sutra rodjendan nemam ni vremena ni novca da napravim drugu tortu :(
 
Ako je fil bio gust, on bi ostao gust i bez frižidera, na sobnoj temperaturi. Sigurno nije dobro skuvan. U zamrzivaču će da se stegne, ali čim se otopi, opet ćebiti kakav je bio pre stavljanja u zamrzivač.

Trebalo je da odvojite kore od fila, pa u fil dodate mlevenog keksa da ga zgusne, pa ponovo isfilovati tortu. Ovako, ne znam kako da je sprečite da bude tečna.
 
Upravo sam napravila neke Mlecne kocke, penasta poslastica torta neka,,, hladi se :) nisam je jos probala,, mada mi izgleda super :)
e da sad vidim pitanje iznad,, ja dodam kad mi je zitko gustin, moze ml, keks,,, krem bananice izmrvi, zele iseckaj,,zavisi sa cim ti je torta,,,nekad mogu i ml. orasi,,ili malo brasna koju kasikicu :)
 
NUGAT TORTA

kore:

5 belanaca
200 g šećera
100 g mlevenih oraha
2 kašike ml. keksa
1 kašika brašna

Ispeći ovakve tri kore. Ja od te tri napravim četiri, jer i ovde da ponovim, ne volim niske torte.

fil:

15 žumanaca
12 kašika šećera kuvati na pari.
U vruć fil dodati 100 g bele čokolade i 200 g mlevenog pržanog lešnika.

U hladno dodati 250 g margarina.

kornet fil:

200 g šlaga umutiti u 2 dl vode, u to dodati 100 g euro krem bloka i 50 g lešnika samlevenih u secku. ( zajedno samleti euro krem blok i lešnike )

ređati: kora - fil - kornet fil - kora

Ovo je taj recept, samo što je u toj na slici umesto bele crna čokolada.
 
ZD,hvala puno na brzom odgovoru :) Interesuje me samo jos nesto,ti napravis 4 kore od smese za 3? Koje su ti dimenzije pleha za kore? A na onoj slici ima cini mi se vise od 4 kore,ako sam ja dobro izbrojala ima ih 7 i jako su tanke,sto mi se svidja :)

Pleh je 22x33cm. Ispečem 3. pa ih malo skratim ili suzim, da budu 4. A kada pravim okruglu tortu onda od 15 belanaca ispečem 7 kora prečnika 25cm.
 

Back
Top