Srpska politika pred svršenim činom! Kosovo ili EU!

Jeste, i kad neka buduca poljska vlada odustane od tuzbe protriv Nemacke (jer Poljska ekonomija danas izricito zavisi od Nemacke a kad tad ce i tamo desnicari da izgube izbore) onda ce Srbija ostati sama spustenih gaca protiv Nemacke. Srbija moze da tuzi Nemacku kada Poljska i jos par drzava dobiju (na kukovo leto) odstetu od Nemacke, Srbija ne treba da staje u prvi red i jos jednom u svojoj istoriji se zamera mnogo mocnijima od sebe. Uostalom, Nemacka je najveci investitor u Srbiju, dovoljno je da povuce svoje kompanije iz Srbije i jos 100-200 hiljada Srba ce morati da ide u tu istu Nemacku da trazi posao.
Ne lupaj.
 
Screenshot_20240418_203805.jpg
 
Ne, nije bilo jasno iz prostog razloga što nije odnos i značaj UN bio tada najjasniji. Nešto je bila drugačija situacija pre 15 godina.

Da budem potpuno iskren, mislim da je izbacivanje Rusije iz SE zapravo najverovatniji razlog zašto baš sada dolazi do ovog.
Čim je Kosovo priznato od većine EU i pola svijeta, negiranje povezanosti EU puta Srbije i priznavanja Kosova od Srbije je bilo zatvaranje očiju pred stvarnošću.
 
Čim je Kosovo priznato od većine EU i pola svijeta, negiranje povezanosti EU puta Srbije i priznavanja Kosova od Srbije je bilo zatvaranje očiju pred stvarnošću.
Kakvog pola sveta, bitno je jedino da li ih mi priznajemo, bez toga mogu da se slikaju.

Ne priznajemo ih mi, ni Kina, ni Rusija, ni Indija, ni još 100 zemalja, među kojima i više NATO zemalja, dakle ništa od toga. Zatvaraj ti oči koliko ti volja.
 
Ne priznajemo ih mi, ni Kina, ni Rusija, ni Indija, ni još 100 zemalja, među kojima i više NATO zemalja, dakle ništa od toga.
Mogu oni iz smrdljive EU da uguraju "Kosovo" i u Savet Evrope i da ih prime i u EU.
Mogu čak i da ih uguraju u UN kao posmatrača.
Ali KiM nikada neće biti ništa drugo osim kolevka srpstva i neotuđivi deo Srbije, makar
ne ostao ni jedan jedini Srbin na KiM.
Problem sa državom Srbijom je što hoće da bude veći katolik od pape.
Gde na Zapadu, (o americi da i ne pričam), je zabeležena nečija "narodnost"?
Gde na svetu postoji muslimanska nacija?
Osim u Pederaciji, gde su je izmislili u sarajevskom hotelu, a sad su počeli da se
khurče i muslije iz Pazara, koji Rašku Oblast nazivaju Sandžak.
Pazi idiotizma - muslije iz Pazara sebe nazivaju "bošnjaci"?

Jel imaš srpska dokumenta?
Imaš?
Onda si Srbin, kakvi bre šiptari, muslije i ostala čuda i muda.
Kako bre neko može da bude "bošnjak" ili Turčin u Srbiji?
Mogu možda tvoji da budu poreklom iz Turske (ili Nemačke, nebitno),
ali si onda dužan to da dokažeš odgovarajućim dokumentima, pa ćemo
da te zavedemo kao nacionalnu manjinu.

Nemaš ili nećeš srpska dokumenta?
Onda si imigrant ili gastarbajter sa dozvolom boravka.
Ende.

Zatvaraj ti oči koliko ti volja.
Da li ti stvarno misliš da on vidi nešto i kad otvori oči?
 
Kina, Rusija, Maroko... daj molim te
Da li ti je poznato koliko je puta sada kineski GDP veći od nemačkog? Isto onoliko puta koliko je nemački bio veći od kineskog kad ste se iz straha da vas one prave i neoustaše ne proglase tzv. “Jugoslovenima” svrstali iza Tuđmana - mislim upravo na takve kao što si ti, onog Marina83 ne vredi pominjati, on još živi u Trećem Rajhu.
 
Čim je Kosovo priznato od većine EU i pola svijeta, negiranje povezanosti EU puta Srbije i priznavanja Kosova od Srbije je bilo zatvaranje očiju pred stvarnošću.

Pa sama EU nema koncenzus po pitanju statusa Kosova. Valjda prvo treba cela EU da prizna, pa da se onda o tome priča?

Postoje čak sporazumi o evrointegracijama Srbije koji su zasnovani na statusnoj neutralnosti po pitanju konačnog statusa Kosova.
 

Višegodišnja dilema “Kosovo ili Evropska unija”, koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

Kako navode Novosti, taj izraz biće sažet u zvaničnoj uceni Brisela – nema ništa od članstva u EU, dok ne priznamo tzv. Kosovo i ne pomirimo se sa njihovim članstvom u Ujedinjenim nacijama.
Pogledajte prilog 1532852
Ambasadori država članica Unije usvojili su, pre dva dana dopunjeni tekst zajedničke pozicije za poglavlje 35, koji podrazumeva da će Srbija u potpunosti sprovoditi svoje obaveze koje proizlaze iz Sporazuma o putu, ka normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine, u skladu sa Aneksom o njegovoj implementaciji, dogovorenog 18. marta 2023. godine u Ohridu.

To znači, navode dalje Novosti, da ovaj dokument postaje sastavni deo pregovora u okviru pregovaračkog poglavlja 35. Potvrdu su, bez diskusije, dali ambasadori na sastanku Odbora stalnih predstavnika vlada država članica EU (COREPER) i tako od Beograda praktično zatražili da se odrekne dela svoje teritorije, piše dalje taj list.

Tekst bi trebalo da bude potvrđen na zasedanju Saveta EU za spoljne poslove, najverovatnije sledeće nedelje, nakon čega će biti zvanično upućen našim vlastima kao akt pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35.

Hoće li Srbija biti stavljena pred izbor “Kosovo ili EU”, zavisiće od Saveta Evropske unije, koji donosi konačnu odluku i to konsenzusom.

Prema nezvaničnim informacijama, Mađarska, iako je priznala tzv. Kosovo, protivi se ovakvom uslovljavanju.
Glas ima i pet zemalja koje nisu priznale lažnu državu: Španija, Kipar, Grčka, Slovačka i Rumunija.

Prema rečima nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Živadina Jovanovića, EU nema mandat Saveta bezbednosti UN za rešavanje pitanja statusa, najmanje za nametanje uslova, rokova i rešenja, kršenjem međunarodnog prava i pravno obavezujućih odluka SB.

“EU i svaka njena članica pojedinačno imaju obavezu da svojim aktima i zahtevima prema Srbiji poštuju Rezoluciju 1244 kao imperativnu, međunarodnopravnu odluku.
Srbija nema obavezu da prihvata ili učestvuje u bilo kojim aktima koji nisu u skladu sa Poveljom UN 1244 ili našim Ustavom.
Evropska komisija i Evropska služba za spoljnu akciju (EEAS) u februaru su predale predlog, kojim bi obaveze iz Ohridskog sporazuma postale sastavni deo procesa pregovora o članstvu Srbije u EU.

Tim tekstom, obaveze iz Sporazuma o putu, ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i aneks njegove primene, usaglašen kraj živopisnog makedonskog jezera, formalno bi postali sastavni deo pregovaračkog procesa o članstvu Srbije u EU.

Savet ministara EU je u decembru prošle godine zatražio, od Evropske komisije da uvrsti, te obaveze u pregovarački okvir Beograda i Brisela.

B92
*****************
Nekih smislenih komentara baš i nemam osim da "civilizovana" Evropa javno podržava (ili žmuri na..) nasilje kosovskih albanaca, teror, pljačku, rušenje, paljenje i skrnavljenje nadgrobnih spomenika i vjerskih objekata, bestijalno otudjivanje privatne imovine, ubistva, maltretiranja, prebijanja beuz osnova, nad srpskim stanovništvom.. i to na njihovim vjekovnim ognjištima.
Hrišćanstvo polako ali sigurno gubi svoja istorijska znamenja i obeležja na ovom dijelu Evrope na jedan brutalan i nasilan način.
Da li jedna Srbija može da se izbori ne samo sa Evropskim državama koje podržavaju KOsovo? .. već i sa glavnim hegemonom uz još nekooliko vanevropskih država*?
Iskreno, meni to više izgleda kao ni Kosovo ni EU, a ne kao izbor između Kosova i EU. Kosovo se ne može vratiti u sastav Srbije, osim eventualno ratom, kojeg bi, uzgred rečeno, Srbija trebala i dobiti (lako je zaratiti, ali pobjedu nitko ne garantira), a u EU se neće moći bez jasnog i zaključenog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.


Znači, ni jedno ni drugo.
 
ne postoji srpska politika, vec samo lopovi srpskog porekla u sluzbi stranih centara moci...naravno, postoji i sludjeni srpski narod
Večeras su na jednoj hrvatskoj televiziji s državnom frekvencijom prikazivali učešće u glasovanju za pojedinu stranku, odnosno koaliciju stranaka, na temelju obrazovanja. Ono što se vidjelo kao zaključak je da je najveći problem za demokraciju na Balkanu višak neobrazovanih, poluobrazovanih, nisko obrazovanih, polupismenih i nepismenih birača. To je ujedno i problem koji muči Srbiju. Po postotku, previše neobrazovanih pojedinaca koji imaju pravo glasa. Zato je ovaj prostor tako zapušten i nazadan. Demokraciji treba što više visokoobrazovanih građana koji imaju pameti, znanja i sposobnosti pravilno birati i izabrati, a ne višak polupismenih čobana koje je lako vrtiti oko malog prsta pomoću jeftinog populizma.
 
Iskreno, meni to više izgleda kao ni Kosovo ni EU, a ne kao izbor između Kosova i EU. Kosovo se ne može vratiti u sastav Srbije, osim eventualno ratom, kojeg bi, uzgred rečeno, Srbija trebala i dobiti (lako je zaratiti, ali pobjedu nitko ne garantira), a u EU se neće moći bez jasnog i zaključenog sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.


Znači, ni jedno ni drugo.
Za Kosovo smo strpljivi i neka traje koliko traje, dogodiće se kad tad.

EU nas apsolutno ne zanima.
 
Nish republika.....secesionisticki pokret Nislija....salim se , Nislije su potpuno korektni , lepa je njima Srbija ali trebali bi da stave ostatak Srbije pred svrsen cin i da se kao sto je i Zlatibor i Cacak , pokazao zubice ali ocigledno to nije ozbiljno shvaceno , pokaze i Nis, samo Nis nije sitna riba....Ima operacioni aerodrom koji zbog nesposobnosti BG aerodroma uopste nije konkurencija koja smeta ali moze da funkcionise jako dobro za Nish...

Nis kad bi smeo da prdne od ove SNS politicarke i kad bi krenuo sa strogom i kaznjivom politikom u javnom sektoru i uopste u upravi javnoj i drzavnoj, svasta bi tu bilo..
Pola policije Nisha bi preslo u BG i NS, jer ne rade posao kako treba, korumpirani su politicki odozgo..
Skoro sve drzavne sluzbe su mahom uvlakacke, i bahate....To sve lokal moze da pocisti ocas posla i uvede svoje blaze kriterijume, ljudskije, sklone oprastanju ali manje korumpirane....seljackije u odnosu na BG ali postenije..
 
Za Kosovo smo strpljivi i neka traje koliko traje, dogodiće se kad tad.

EU nas apsolutno ne zanima.
Vidis , da imamo narod kakav valja, to bi bilo iskorisceno za napredak Srbije svi da budu bogati....
Dok je svima oko na EU, ja licno sam imao poprilican broj projekata gde nadjem velike proizvodjace, potrebne kao hleb , imaju rast cena, rast proizvodnje, svega 5 fabrika u svetu i nedovoljnu proizvodnju , ali imaju dogovore u EU samo jedna fabrika...ili 3, u drugom slucaju , ili 1 u trecem..

Sve vrhunska tehnologija konacnog proizvoda, sad je cena toga otisla uzasno mnogo, a i dalje im treba godinama unapred..
Ali na jednoj strani imas fabriku i vlasnika koji ima zelju da gradi ovde u Srbiji zato sto nije EU, sa druge strane imas nase korumpirane jajare, sa trece strane imas poslusnike koji politicki to sabotiraju, mada ne mogu nego nekad se jave...Inace EU odgovara da kad im treba kao u slucaju ovih koji su navedeni , pusti da bude proizvodnja povecana a da ugovori nisu menjani, tih 10 godina....oni i dalje imaju monopol u EU, a roba stize proizvedena za njihovu industriju iz blize zone i od proverenih ljudi..

Ako sam ja slucajno svojim kontaktima koji nisu ekonomski komercijalista tipa dosao do ovih proizvodjaca sa naglasenom zeljom da se ostvari gradnja fabrike ali ne LIDL, IKEA , nacin gde se zbog imena daje sve takvom lancu dzaba....posle se politicki tale korupcijom, nego da bar jednom ulaze posteni proizvodjaci u Srbiju, , to bi mogli i drugi da urade..

Tako da NON EU uopste nije hendikep, vec pogodnost ako imas kefalo i nemas jajarsku politicku vlast...
Tek da pokazem koliko bi Srbija bila drugacija kad bi stvarno bila ekonomski uredjena zemlja...

Ali jos jednom da ponovim, mozda , ipak mozda je bolje da Srbija gradi svoju buducnost kao Srbija na vodi , zemlja za glupe , neobrazovane, lenje i uvek spremne za provod i kafanu ljude....
Meni se cini da je to lakse, ugodnije odraditi i blize , skoro je zavrseno nacioformiranje po tim kriterijumima...

Sa ovim expo moze se cela Srbija hraniti 6 meseci mezetlukom i tim milijardama a da trosak bude mali u odnosu na pljacku..
 
Uvek možeš da odeš na zelenije pašnjake, jer narod se sporo i teško menja, ko ima vremena i energije za to?
U vezi promene naroda...

Iako misle da su planinci inteligentniji, ja to drugacije zovem, oni su stalno budni...zbog opasnosti u planini pa imaju sposobnost da duze drze ukljucen mozak..

Medjutim inteligencija nekog naroda je kapiranje i uocavanje promena a samim tim i prilagodjavanje promenama..
Tu mi je interesantno da Srpski narod i po oblicima borbe i po drustvenim obicajima jasno pokazuje da nije inteligentan....cak i kad moze dugo da razmislja...

Ali uvek ima nekog ko jeste u blizini...pojedince....i na to se vadi..
Nebitno za IQ , ali bitno za ovo o cemu je tema..
Umesto da se ide ili na duboku svest, tj znanje ili na inteligenciju kao prilagodjavanje, Srbija iznutra ostaje ogoljena i za jedno i za drugo , ostaje joj kriminal i najsporiji najnepromenjljiviji ljudi , sa lukavstvima koja naravno ne pale....pale samo za domacu upotrebu..lokalna su.

Koja tragedija od selekcije a svi misle da ce se oporaviti kao u proslosti , godinama, sta je 500 godina za narod da se oporavi...
 

Back
Top