Saobraćaj, zakoni, propisi ...

  • Začetnik teme Caka-king
  • Datum pokretanja
Išao sam nekih 210-220,jer sam žurio da se tokom istog dana vratim kući,ali sam pored njega prošao sa 180,koliko su uspeli da izmere,jer sam malo usporio.Pošto tuda relativno često vozim,uglavnom sam upoznat koje sve presretače koriste i gotovo sam bio siguran da se ne radi o presretaču,već o nekome ko želi da odmeri snagu sa mnom na autoputu.Ja 220,on iza mene,ja 250 - on se ne odmiče.Onda se spustim na 140-150 i vratim u srednju traku,a on prolazi pored mene i na zadnjem staklu se ispisuje informacija "Stop policija" i tek tada sam shvatio o čemu se radi.
Mada sam i za tih 200 EUR jedva uspeo da se nagodim s njima.
Totalno su mi upropastili dan. :evil:

Vozio si na autoputu Nis - Beograd 250km/h? Zasto?
 
Nećemo ovde polemisati o tipovima automobila jer to može da dovede samo do bespotrebnog spamovanja i prepucavanja oko tehničkih stvari koje nisu za ovu temu.Bolje da se držimo teme i delimo informacije kako bismo izbegli neke situacije koje se mogu izbeći.

@ MS

Oni su me kaznili navodno zbog nasilničke vožnje,a ne zbog samog prekoračenja brzine,jer bi u tom slučaju mogli da me kazne sa maksimalno 5.000 din.
Problem je samo u tome što sam se ja preračunao pa legao na gas i dopustio im da me namagarče,inače brzina koju su očitali u trenutku kada sam prošao pored njih bila je 180 km/h tako da sam sa mnogo manjom kaznom mogao da prodjem.Sam sam sebi napravio medvedju uslugu.
Ali kao što rekoh,u prvi mah sam pomislio da čovek hoće samnom da se takmiči (budući da me često tako izazivaju na autoputevima) tako da sam dao po gasu,a on mi se nabio u zadnji branik sa možda pola metra odstojanja ne popuštajući ni malo.Mislim šta drugo da čovek pomisli kad neko tako krene za tobom,osim da želi da se malo poigra s tobom ... Dakle,bio sam totalno ubedjen da se ne radi o presretaču,jer bar na Srpskim putevima do sada nisu imali ni jednog Audija.

@ Acivi

Vidim da sam pogrešno shvaćen.Nisam vozio 250 u smislu da sam krstario tom brzinom,već sam je držao svega par sekundi,nakon čega sam značajno usporio,jer nisam želeo da divljam po autoputu.
Inače,uvek se maksimalno trudim da poštujem propise,osim malog prekoračenja brzine koji napravim,mada ne mislim da to na bilo koji način ugrožava bezbednost saobraćaja,jer uvek vozim trezan,pažljiv i odmoran.To što ponekad rešim da se malo poigram s nekim na autoputu (ili on sa mnom što najčešće biva) to uradim nakon što utvrdim da li su ispunjeni svi uslovi da se to na bezbedan način odradi.

P.S. Ne znam da li ste upoznati,ali Beogradska policija je dobila presretač metalik sivi Golf 6,koji snima prekršaje poput razgovora mobilnim u toku vožnje,vožnju žutom trakom itd,zato oni koji se dosta vozaju po Beogradu neka povedu računa.Ne znam još koji je broj tablica,ali ću napisati kad dodjem do tih detalja ... Ili ukoliko neko već nešto zna po tom pitanju,bilo bi dobro da ostavi informaciju.
 
dobro je sto agencije i dalje regstruju samo sa saobracajnom bez tehnickog
kad bi stavili ono za merenje gasova kod mene lipsalo bi odma

Haha, pa uistinu trujes narod... :mrgreen: Ja kada vidim Tamica, preticem preko pune, ne ebem zivu silu ni ogranicenja, cik neka me zaustavi ker, pa bih mu objasnio neke stvari....

pre neki dan kad sam se vraco iz valjeva zaustave me sto mi neradi jedan far
pustio me posle tri reci vec spremne tuzne price bez crvene

HAha, to je pametno! Neko misli da je dobro prosao ako plati crvenu da ga stepu, a meni je bolje fora da smislim pricu da me puste bez crvene! :zper:
 
Poslednja izmena:
Novosadska policija podnela prvu
prijavu za nasilničku vožnju
zahvaljući video snimku


75543241.jpg

Zahvaljući „Velikom bratu“, sistemu video nadzora, Novosadska policija podnela je prijavu za nasilničku vožnju i krivičnu prijavu za nanošenje lakih telesnih povreda u saobraćajnoj nezgodi, protiv četrdesetdvogodišnjeg Nebojše N. iz Novog Sada, profesionalnog vozača u „VIP“ taksiju. Niz prekršaja, koje je ovaj vozač počinio na raskrsnici Bulevara Evrope i Hadži Ruvimove ulice zabeležila je sigurnosna kamera.

Taksista Nebojša N, napravio je seriju prekršaja na raskrsnici Bulevara Evrope i Hadži Ruvimove ulice, prošle nedelje ujutru. Prvo je protivno saobraćajnim pravilima, skrenuo levo, ali shvativši da postoji fizička barijera koja sprečava ulazak vozila u zonu građevinskih radova, presekavši vozila koja su mu išla u susret suprotnom trakom, popeo se na trotoar i biciklističku stazu. Zatim na raskrsnici sa ulicom Veselina Masleše udara u Juga, koji je hteo da se uključi u Hadži Ruvimovu ulicu. Za volanom Juga nalazio se N. K. rođen 1950. godine, koji je tom prilikom zadobio i lake telesne povrede.

Umesto da zaustavi vozilo i pogleda kakvu je štetu napravio, vozač taksija posle nekoliko sekundi napušta lice mesta i ponovo se uključuje Hadži Ruvimovu ulicu, prolazi kroz crveno svetlo i skreće levo na Bulevar Evrope, dok N. K., vozač Juga pokušava da ga zaustavi.

Za seriju saobraćajnih prekrašaj, koje je počinio Nebojša N., ili takozvanu nasilničku vožnju, propisano je 17 kaznenih poena i zatvorska kazna u trajanju od 45 do 60 dana, kao i obavezno oduzimanje vozačke dozvole najmanje 10 meseci. Uz to, njemu sleduje i krivična prijava zbog izazivanja saobraćajne nezgode u kojoj je druga osoba zadobila lake telesne povrede, a za to je prema Krivičnom zakoniku propisana kazna zatvora do 3 godine.

Ovaj primer još jednom pokazuje da ukoliko počinite saobraćajni prekršaj, a ne zaustavi vas saobraćajna patrola, to ne znači da ipak nećete platiti kaznu, jer „Veliki brat“ sve vidi.


Izvor: enovisad.rs
 
Haha, pa uistinu trujes narod... :mrgreen: Ja kada vidim Tamica, preticem preko pune, ne ebem zivu silu ni ogranicenja, cik neka me zaustavi ker, pa bih mu objasnio neke stvari....



HAha, to je pametno! Neko misli da je dobro prosao ako plati crvenu da ga stepu, a meni je bolje fora da smislim pricu da me puste bez crvene! :zper:

dosta vise s tim uvlacenjem u dupe branku...
mnogo te stra' od te protuve, a?
 
vladimire menij e odgovorio covek sta se ti mesas i kakav branko izgleda da si opet jeo bunike sa onim ciganima dole sa rampe
ako si ti dupeuvlakac nisu svi covek je normalno komnetariso moje poruke
rekaoi sam ovim tvojim pajtosima kod kojih me stalno tuzakas dam e brisu da ti se necu obracati ali ako nastavis da budes brezobrazan prema meni da ces da dobije inekciju
i bolje bi ti bilo nesto da stavrno radis umesto to si na internetu a ne da se zaduzujes i srmotis okolo kaze mi jedan maretov drug da dugujes i u decibelu za cigare
 
dosta vise s tim uvlacenjem u dupe branku...
mnogo te stra' od te protuve, a?

Heheh morao sam ovu poruku da pogledam, iako si mi na ignor listi, ti i jos samo par bolida. :lol:

Pa nije mene strah, ja sam sa njim ortak, znas ono kada je neko jaci, bolje budi ortak sa njim, ali sam cuo da ti nisi smeo da ides da se posibas sa njim... :lol:

vladimire menij e odgovorio covek sta se ti mesas i kakav branko izgleda da si opet jeo bunike sa onim ciganima dole sa rampe
ako si ti dupeuvlakac nisu svi covek je normalno komnetariso moje poruke
rekaoi sam ovim tvojim pajtosima kod kojih me stalno tuzakas dam e brisu da ti se necu obracati ali ako nastavis da budes brezobrazan prema meni da ces da dobije inekciju
i bolje bi ti bilo nesto da stavrno radis umesto to si na internetu a ne da se zaduzujes i srmotis okolo kaze mi jedan maretov drug da dugujes i u decibelu za cigare

Opet je taslacio gankeci, pa ga udario triper u glavu... :lol:
 
Jel postoji neka tema na Automobilizmu koju niste pretvorili u svadju. :D
___________________________

Nego,trenutno čitam Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika i jedna stvar mi je zapala za oko.Naime,pravilnik glasi ovako :

ПРАВИЛНИК О НАЧИНУ ПОСТУПАЊА ПОЛИЦИЈСКИХ СЛУЖБЕНИКА У ОБАВЉАЊУ ПОСЛОВА КОНТРОЛЕ И НЕПОСРЕДНОГ РЕГУЛИСАЊА САОБРАЋАЈА НА ПУТЕВИМА

Одузимање обрасца стране возачке дозволе Члан 62.

Уколико се у саобраћају на путу затекне возач који поред српске поседује и инострану возачку дозволу полицијски службеник ће на лицу места одузети инострану возачку дозволу. Возачу из става 1. овог члана који поседује две или више иностраних возачких дозвола полицијски служеник одузеће возачку дозволу која је касније издата. Возачу из става 1. и 2. овог члана полицијски службеник ће издати потврду о одузетој возачкој дозволи. У случајевима из става 1. и 2. овог члана подручна полицијска управа доставиће одузету инострану возачку дозволу надлежној организационој јединици Министарства унутрашњих послова ради враћања држави чији је орган издао возачку дозволу.

E sad,iz ovoga se jasno vidi da policija ima pravo da prekršiocu pored domaće,oduzme i stranu vozačku dozvolu na licu mesta.Ali mi nikako nije jasno na koji način misle da to izvedu,ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da niko nije blesav da im da na uvid obe dozvole.

Dakle,kako će on znati da ja posedujem stranu dozvolu pored sebe,ako mu istu ne pokažem ? :roll:

Mnogo konfuzno i zapetljano do srži,a nadasve besmisleno kao i sve u ovoj zemlji. :confused:
 
Poslednja izmena:
Istestirao sam taj benzin na motoru i apsolutno nikakva poboljsanja nisam dobio ni sto se tice potrosnje a ni karakteristika motora tako da je to samo jos jedna od prevara.
A naslusao sam se pre toga prica kako vozilo bolje ide a manje trosi!
Uostalom probaj jednom pa ces se uveriti.
 
Dačić potvrdio za Press: Nove tablice od 4. januara

Izdavanje novih registarskih tablica za automobile počeće od 4. januara, pošto je to prvi radni dan u novoj godini, potvrdio je za Press ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić. Vozači će tablice menjati prilikom redovne registracije vozila.

Dačić juče nije mogao da pruži nikakva dodatna objašnjenja, ali je potvrdio da će vozači, posle dve godine odlaganja, konačno dobiti nove tablice.

Uradili 300.000 komada

Tablice će biti dimenzija 51 puta 11 centimetara, a po specijalnom zahtevu vozači će moći da imaju i manje ... Damir Okanović,Komitet za bezbednost saobraćaja
U Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca saznali smo da su do sada izradili više od 300.000 novih tablica.

- Postoji količina koja je dovoljna za oko mesec dana, pošto je bitno da se uđe u ritam kada krene podela novih tablica. Tablice bi trebalo da se menjaju tokom cele naredne godine, a ljudi iz policije posetili su nas pre nekoliko dana kako bismo se dogovorili o preuzimanju tablica - naveo je za Press sagovornik iz Zavoda.

Nove tablice biće dimenzija 51 puta 11 centimetara, a po specijalnom zahtevu vozači će moći da imaju i manje tablice (34 puta 20), ali samo ako ne mogu da postave regularne oznake. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da će jedna od bitnijih promena biti to što će vozači umesto upisivanja registracije u dozvolu, od januara dobijati nalepnice.

Obavezne i nalepnice

- Nalepnice će se stavljati na vetrobransko staklo automobila ili na karoseriju, ukoliko se radi o motociklima i sličnim vozilima. Uz tablice biće deljene i nove saobraćajne dozvole koje imaju čip i veličine su novih ličnih karti - kaže on i dodaje da novi sistem registracije vozila nije savršen, pošto će nalepnice koje se budu lepile na motor moći svako da skine.

U stanicama još ništa ne znaju

Novinari Pressa juče su, predstavljajući se kao obični vozači, pozvali odeljenje za registraciju u MUP-u Srbije, ali su nam tamo samo kratko odgovorili da još ne znaju da li će nove tablice početi da se izdaju od Nove godine.

Nisu mogli da nam kažu ni koliko će koštati, mada se ranije pominjalo da će nove tablice, dozvola i nalepnica koštati oko 40 evra.
 
MUP Srbije izdao više od pet miliona biometrijskih dokumenata do sada. Saobraćajni dokumenti od 3. januara imaće biometrijske podatke


MUP Srbije do danas izdao je 2.830.000 novih pasoša, kao i 2.280.000 ličnih karata. Od Nove godine građani će dobiti još dva biometrijska dokumenta - vozačku i saobraćajnu dozvolu.

Za ovaj veliki posao planira se nabavka još nekoliko stotina računara, a paralelno sa izdavanjem putnih isprava i ličnih dokumenata, počeće i zamena starih saobraćajnih i vozačkih dozvola. Ceo posao izneće Uprava za upravne poslove MUP Srbije, uz pomoć kolega iz Informacionih tehnologija.

Izrada novih saobraćajnih i vozačkih dozvola poverena je Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca. Policijske uprave neće direktno preuzimati obrasce, jer će se lasersko učitavanje podataka obavljati u Centru za personalizaciju Uprave za informacione tehnologije MUP Srbije.

Procedura izdavanja biće kao kod pasoša i ličnih karata. Izuzetak je probna vozačka dozvola koja će biti papirna i važiće godinu dana. Saobraćajna dozvola će ubuduće važiti sedam godina.

Koliko će precizno koštati nova saobraćajna dozvola, registarska tablica i registraciona nalepnica znaće se iduće nedelje. Od 3. januara 2011. godine na snagu stupa novi Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, koji predviđa nov izgled dozvola i tablica, a prvi put se uvodi i nalepnica.

Stari saobraćajni dokumenti, uključujući i one izdate ovih dana, važiće do roka naznačenog u saobraćajnoj dozvoli. Zamena starih za nove obavljaće se, kako je planirnao, narednih godinu dana, onako kako kome ističe rok za produžavanje registracije.

Ovo pravilo važi i za vozačke dozvole. Nove će se izdavati od 3. januara iduće godine i to slično saobraćajnim dokumentima prilikom isteka roka važenja. U slučaju vozačkih krajnji rok za zamenu je 10. jun 2014. godine.

Novi saobraćajni dokumenti izgledaće poput lične karte, na kojoj dominira plava boja. Vozaka dozvola imaće rozikaste elemente, čip, utisnute biometrijske podatke na dva pisma i jezika, kao i fotografiju. Pored srpskog, podaci će biti ispisani i na engleskom.

Na saobraćajnoj dozvoli preovladavaće zelena boja, ali na njoj neće biti fotografija, već samo čip sa utisnutim podacima. Izgled novih dokumenata, kao i podaci na njima prilagođeni su standardima Evropske unije. Za putovanje u inostranstvo oni koji budu imali ova dva saobraćajna dokumenta neće morati da vade zeleni karton.

PREDLOG je da nova vozačka dozvola košta 800, saobraćajna 1.200, a registraciona nalepnica, koja se stavlja na unutrašnju stranu desne šoferšajbne - 400 dinara. Predviđeno je i da vozačka dozvola važi 10 godina.

dru-dozvola.jpg
 

Back
Top