Peciva, testa, pogače...

Jedan margarin potrosim na to jedno testo i bude mi kao na slici koju sam okacila.
Nikada ne premazujem vise puta. I, po meni je, savrseno lisnato. Kada budete imali vremena probajte napraviti jer recept nije skup.
Svakog vikenda imam, izmedju ostalog, tih kiflica narucenih oko 10ak kg. Sto je meni finansijski super.
 
Ja danas pravila Jogurt pitu...uopshte nije laka za pravljenje, dopala mi se jer ne ide mnogo sastojaka i to je sve jeftino, elem treba voditi rachuna o brashnu i staviti tachno250gr. ja merila kashikom:mrgreen:ispalo je da sam sipala malo pa sam posle dodavala odokativno...belanca moraju da budu hladna da bi se chvrsto umutila, moja su bila malo na stolu i tako se ugrejala jedva ih umutila u shaum...testo za odgore mora da bude maltene smrznuto dabi se dobro narendalo a pleh bash odgovarajuci ja sve pekla u djuvechari tako da se chinilo da ce iskochiti napolje:lol: ali ipored navedenog koje je proizvod zurbe,a mm navalio da mi neshto pricha:evil: kolach je izvrstan,lagan iukusan svaka chast za recepis:super:
 
Molim vas ima li neko dobar recept za salcice?

Ovo je pravi recept, star je oko 100 godina a isproban više od 100 puta.

Salčići

materijal:
1/2 kg mlevenog sala
1 kg mekog brašna
1 kafena šoljica sirćeta
1 kafena šoljica vode
malo džema
prah šećer za posipanje
vanilin šećer
Priprema:
Salo se uvalja sa šakom brašna i podeli na 3 dela.
Sireće, vodu, brašno, so i šačica mlevenog sala se dobro umesi. Testo se razvuče na prst debljine i to da bude četvrtaso i premaže sa 1/3 sala i pospe sa malo brašna., zatim se presavije na 3 dela. Svaki deo posuti sa malo brašna pa opet presaviti na tri dela i svaki deo posuti sa malo brašna. Uvek treba preklapati sa iste strane i istim redosledom, npr. sa leva na desno i od gore na dole. kada se preklopi poslednji put posuti ponovo sa malo brašna, pritisnuti uzduž i popreko i ostaviti da odstoji 1/2 sata. Ovaj postuopak ponoviti još dva puta dok se ne utroše ostele 2/3 sala.
Posle se testo razvuče prst debljine i seče na pravougaonike. Na svaki pravougaonik na sedinu staviti malo džema i preklopiti na pola i ovlaž pritisnuti na sredini kako se ne bi slepile ivice a da mogu da se listaju bez problema. salčiće ređati u pleh sve ih okretati na istu stranu. Stavljati u vruću rernu i peći ih 10-15 mimuta. Još vruće posipati uvaljati u prah šećer koji je pomešan sa vanilin šećerom.

Uživaj u kukusu. :heart:
 
Hajde da pokušam da objasnim to preklapanje. Testo sečeš u obliku pravougaonika, na sredinu staviš dzem i preklopiš na pola tako da ti sa jedne strane budu krajevi a sa druge preklop, odnosno rub. To izgleda kao zatvorena knjiga. pritiskom na sredinu omogućavaš da se testo ne razdvoji,otvori, prilikom narastanja za vreme pečenja, a istovremeno će se, sa strane gde su krajevi preklopljeni,razlistati pa će se dobiti izgled razlistane knjige jer će suprotnikraj, gde je rub, ostati spojen. Joooooj... da li sam bila jasna ili sam još više iskomplikovala.
 
Poslednja izmena:
Mislila sam na presavijanje kad se testo premazuje salom, ovaj deo mi nije bas jasan?
Testo se razvuče na prst debljine i to da bude četvrtaso i premaže sa 1/3 sala i pospe sa malo brašna., zatim se presavije na 3 dela. Svaki deo posuti sa malo brašna pa opet presaviti na tri dela i svaki deo posuti sa malo brašna. Uvek treba preklapati sa iste strane i istim redosledom, npr. sa leva na desno i od gore na dole. kada se preklopi poslednji put posuti ponovo sa malo brašna, pritisnuti uzduž i popreko i ostaviti da odstoji 1/2 sata.
Da li je postupak presavijanja isti kao i kad se pravi svako drugo lisnato testo?
Kvasac ne ide u testo?
 
U principu je istinačin presavijanja kaokod svakog drugog lisnatog test a smo što se presavija više puta, tj. ne samo tamo gde je stavljeno salo nego se presavije još jedan put pre nego se ostavi dase odmori i pre novog nanošenja druge i treće trećine sala. Znači kad se namaže salo prelopi se na tri dela, dobije se jedan pravougaonikkoji se pospesa malobrašna i ponovo presavije na tri dela. Tako se dobije četvrtasto parče testa koje se odmara i nakom toga se ponovi postupak još dva puta. Kvasac ne ide jer inače nikaada ne ide u lisnata testa.
 
Prvi put pogača cvet sa Minjine kuhinjice. Bila je fenomenalna.

5ff6t1.jpg
 
Nisam nikad pravila salašnjake a nisam ih skoro ni jela a bas bih da probam mada ne znam ni gde da nabavim salo.Sve u svemu n ista ne znam pa zato moram da pitam Msneki na koje soljice ulja i sirceta mislis jesu li to one malecke iz kojih se nekada pila kafa?Ide li tu jos neke tecnosti jer mi se ovo cini nesto malo na kilogram brasna?Nisam nikad pravila pa ne znam kako testo treba da izgleda da li je ovo tvrdo ili možda nije kada se pomesa sa salom?
 
Jasmin, mislim na one stare šoljice za kafu, ne na fildzan nego malo veće a manje nogo ove šolje za čaj iz kojih se sada pije kafa.Ulje nigde nisam pominjala već sirće i vodu. Znači u testo ide voda, sirće i šaka mlevenog sala. Testo ne treba da bude tvrdo ali nije ni mekano kao kiselo testo. Kada se premaže sa salom (1/2 kg sala) one će biti sasvim mekano i lepo će se listati. Kad se pravie pogačioce na 600 gr brašna staviš 1 puter ili margarim to ti je odprilike isi odnos. Što se tiče sala nemam pojma gde bi moglo da se kupi. Ako ga negde nadješ obavesti me jer ja odavno nisam pravila salčiće mada sam jela i to u Vojvodini.
 
o Boze da li je moguce, ne pamtim kad sam jela salcice i danas kod sveki posle rucka mmmmmm batalih djetu :zroll: , jos mi i zapakovala pa upravo sebi obecavam da je ovaj poslednji za veceras i iiiiii citam vas post o salcicima ...... odakle joj salo pojma nemam, pitam pa javljam
evo prilazem slicicu i obecavam od sutra opet na djetu z:mrgreen:
PC050210.jpg
[/url][/IMG]
 
Negde na internetu sam naisla na pogacu pravljenu tako sto se testo razvije na debljinu oko 1cm pa se vade pogacice/krugovi i redjaju uz ivicu okruglog kalupa tako da se vise od pola preklapaju (kao kad npr. redjate snitove rolata na tanjir). Unutar tog obruca postupak se ponavlja ali sa pogavcicama manjeg precnika. Krug u sredini popuni se rolnicama manjeg precnika.
Nemam pojma da li sam uspela da objasnim, ali je jako jednostavno i atraktivno izleda. Pravila sam je danas jer mi je bilo zgodno da se lako lomi.
Testo se priprema na klasican nacin (mleko, kvasac, jaje, brasno, ulje, malo putera, secer i so), kad dovoljno odstoji, razvije se testo i vade pogacice i svaka se premaze rastopljenim puterom pa se redjaju na navedeni nacin.
Sad nije bila prilika za slikanje, ostajem duzna da ubacim fotku kad sledeci put budem pravila.
 
o Boze da li je moguce, ne pamtim kad sam jela salcice i danas kod sveki posle rucka mmmmmm batalih djetu :zroll: , jos mi i zapakovala pa upravo sebi obecavam da je ovaj poslednji za veceras i iiiiii citam vas post o salcicima ...... odakle joj salo pojma nemam, pitam pa javljam
evo prilazem slicicu i obecavam od sutra opet na djetu z:mrgreen:
PC050210.jpg
[/url][/IMG]
Ovo su pravi salčići - pozdravi svekrvu, ćero i čuvaj je. :cmok:
 

Back
Top