KVIZ ZNANJA

Bio lični tutor prestolonasledniku Đorđu Karađorđeviću. Jednom prilikom, zima a reka zaleđena, on peca, kad dolazi Đorđe kod njega na čas, i vidi ga na drugoj obali. Učitelj mu dovikuje da dođe kod njega, i Đorđe onda, sa konjem počinje da preskače sa sante na santu leda sve dok nije prešao na drugu obalu. Priča se da su bili bliski prijatelji, baš zbog toga što su bili netipični, 'svako na svoj način'.
Priča koju sam davno čula. Neka neko drugi pogodi ime. ;)
 
Evo ja ću da zamenim moju drugaricu Srelicu jednim lakim zadatkom.

’’Reči imaju dušu gomile
Raznežuje ih prostaštvo i gugutka
Ali opasnosti prevaziđene metaforom
Na drugome će mestu zapevati opasnije’’
 
,,Главари су нас на јужне довели стране
од безверја пијане, од снаге зелене,
да мрамору гриземо бедра,
да батинама кваримо планине,
да стада луда по мору терамо.
Дивље сред плавети играмо коло,
с вечери голимо спавамо
крај премлаћених кипова.

Кришом нас питају певачи:
ко је то био на сахрани неба,
ко сведочи да је вечност у ропцу?
Рекли су још: не у рушењу
него у песми треба провести ноћ,
а зором ће стићи велике дворане
с лепим телима владара земље
и укотвиће се на врху планине.
Божански ће стас у ваздуху сванути
и руке се спустити на наша рамена
да нас признају за нове синове.
И наша ће се голотиња у речи oденути
ко бреза с пролећа у лишће.''
 
Novi zadatak:

’’Zaklonjen žbunjem, koje je okruživalo izvor, Popej je posmatrao čoveka koji je tu pio vodu. Neutrvena staza vodila je od puta do izvora. Popej je posmatrao tog čoveka – bio je visok, mršav, gologlav, u iznošenim sivim flanelskim pantalonama i sa kaputom od tvida preko ruke – kad je izbio na stazu i kleknuo da pije sa izvora.

Izvor je izbijao iz korena jedne bukve i oticao koritom preko bršljena i valovitog peska. Bio je okružen gustim rastinjem trske i kupine, čempresa i guminog drveta, između kojih je ležala razasuta sunčeva svetlost bez svog izvora. Odnekud, skrivena, u potaji, pa ipak tu negde, triput zapeva jedna ptica, pa prestade.

Čovek koji je pio, spusti lice ka bezbroju razbijenih likova sebe samog. A kad je ustao, opazi među njima razbijenu sliku Popejevog slamnog šepira, iako nije čuo nikakav šum...’’
 
Jelizaveta, uplašili su me ovi tvoji vatrometi. :lol: :lol: :lol:

Književni lik:

Zvali su ga ’hirurg’, ali samo zato što je to bila njegova želja (da završi medicinu u Beču). Bio je berberski kalfa. Krenuo je u gimnaziju, ali je već iz četvrte ’’latinske’’ bio isteran zbog ateizma u nekom vidu. I onda su ga kao Srbina i kao sina jednog gazde dali u berbere.
Pevao je jednoj devojci (pod prozorom i u bašti) u koju je bio zaljubljen... Na kraju se oženio tom devojkom, otišavši sa njom iz Banata u Beč, kako bi tamo završio hirugiju i za zubnog lekara...

Ko je on?
 

Back
Top