Квалификације за Европско првенство 2024 у Немачкој (Фудбал)

Може ли још неко из бивше Југославије дo ЕП сем Србија и Хрватска?

  • Да

    glasova: 6 30,0%
  • Можда Босна и Херцеговина

    glasova: 6 30,0%
  • Може али кроз Лигу нација

    glasova: 2 10,0%
  • Не

    glasova: 6 30,0%

  • Ukupno glasova
    20
LIGA NACIJA

Ispisana istorija u Tbilisiju, Gruzija ide na EURO​

Fudbaleri Gruzije plasirali su se na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

24086683983143_600x900
(foto: Guliver/AP Photo/Tamuna Kulumbegashvili)
Gruzija je u Tbilisiju, u finalu baraža savladala selekciju Grčke poslije boljeg izvođenja penala rezultatom 4:2. Nakon 120 minuta nije bilo golova. Gruzija će na Euru igrati u grupi F sa Portugalom, Turskom i Češkom.

Prvo poluvrijeme u Tbilisju nije bilo sadržajno. Gruzini su u prvom poluvremenu prepustili posjed lopte Grcima, čekali su na neku tranziciju preko Kvarackelije, ali najbolji igrač domaćih je bukvalno bio "pretučen" i oboren na zemlju prilikom svakog pokušaja.

Grčka iz dominacije u posjedu nije uspjela ni da priđe golu Mamardašvilija, jer su izabranici Vilija Sanjola perfektno branili prostor u defanzivi. U drugom poluvremenu je na terenu viđena potpuno ista slika, s tim što nije bilo šansi i udaraca na gol, pa je ovaj duel otišao u produžetke.

Borba se rasplamsala u produžecima, razletio se Kvarackelija i bio opasan u nekoliko navrata, a onda su Grci umalo postigli pogodak u 102. minutu. Cimikas je izveo prekid sa lijeve strane, odlično je centrirao, Mavropanos je naskočio rivale i uzdrmao prečku, poslije udarca glavom.

Štoper Vest Hema Mavropanos je u 105. minutu mogao da postane veliki tragičar Grčke. Kao posljednji igrač odbrane je predao loptu u noge Mikautadzeu, ovaj je dodao Davitašviliju, koji je šutirao sa pet metara, svi su loptu vidjeli u mreži, ali se ispriječio maestralni golman Vlahodimos.

Bilo je prilika i u drugom produžetku, Mikautadze je bio jako blizu u 119. minutu, ali nije uspio, pa se o putniku u Njemačku odlučivalo udarcima sa "kreča".
 
BARAŽ MEČ

Ukrajina preokretom do Evropskog prvenstva​

Fudbalska reprezentacija Ukrajine izborila je plasman na šampionat Evrope u Njemačkoj narednog ljeta.

24086763212261_600x900
(foto: Guliver/AP Photo/Czarek Sokolowski)
Ukrajina je kao domaćin u Vroclavu pobijedila Island nakon preokreta 2:1.
Island je poveo nakon pola sata igre, Gudmunson je pogodio sa nekih dvaseset metara za 1:0 u 30. minutu. Izjednačenje Ukrajinicima na 1:1 donio je Cigankov u 54. minutu.
Potpuni preokret i plasman na Evropsko prvenstvo Ukrajincima je donio Mudrik u 84. minutu.
Ukrajina će na Evropskom prvenstvu igrati u Grupi E, sa selekcijama Belgije, Slovačke i Rumunije!
 

Drama u Kardifu, Šćensni odveo Poljake na EURO​

Fudbalska reprezentacija Poljske posljednji je učesnik Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

24086801547822_600x900
(foto: Guliver/AP Photo/Alastair Grant)
Poljska će na šampionatu Evrope igrati u grupi D, sa Francuskom, Austrijom i Holandijom.

Vodila se velika bitka na sredini terena, malo šansi za gol, a prvo i jedino uzbuđenje viđeno je u prvom minutu nadoknade vremena u prvom poluvremenu, kada je Benu Dejvisu poništen pogodak, nakon intervencije iz VAR sobe. Defanzivac Totenhema je bio u ofsajd poziciji.

U drugom poluvremenu, ekipe su bile previše oprezne, pa se u produžetke otišlo bez ikakvog uzbuđenja na terenu.

Poljaci su viđe imali loptu u produžecima , ali i dalje nisu pronalazili put do mreže. I ne samo to, nego su utakmicu završili bez šuta u okvir gola za 120 minuta igre.

Velšani su uspjeli da se odbrane i da se izbore za ulazak u penal-seriju.

U penal seriji prvi su pucali Poljaci, siguran Levandovski za 1:0. Ben Dejvis je gađao po sredini za poravnanje 1:1. Zjumanski je vratio prednsot Poljskoj 2:1. Mur je uz pomoć prečke uspio da savlada Šćensnog za 2:2. Još jedan siguran penal za Poljsku, Frankovski strijelac za 3:2, potom i Vilson pogađa za 3:3. Nikola Zalevski smiren i sugran za 4:3. Vilijams je poravnao na 4:4. Pjontek pogodio za 5:4, pritisak nije izdržao Denijel Džejms kojem je Šćensni odbranio penal i Poljskoj obezbijedio plasman na Evropsko prvenstvo.

 
BARAŽ MEČ

Ukrajina preokretom do Evropskog prvenstva​

Fudbalska reprezentacija Ukrajine izborila je plasman na šampionat Evrope u Njemačkoj narednog ljeta.

24086763212261_600x900
(foto: Guliver/AP Photo/Czarek Sokolowski)
Ukrajina je kao domaćin u Vroclavu pobijedila Island nakon preokreta 2:1.
Island je poveo nakon pola sata igre, Gudmunson je pogodio sa nekih dvaseset metara za 1:0 u 30. minutu. Izjednačenje Ukrajinicima na 1:1 donio je Cigankov u 54. minutu.
Potpuni preokret i plasman na Evropsko prvenstvo Ukrajincima je donio Mudrik u 84. minutu.
Ukrajina će na Evropskom prvenstvu igrati u Grupi E, sa selekcijama Belgije, Slovačke i Rumunije!
треба да пале свећу Саву Милошевићу
 
Inače od kako su 2016 Euro proširili sa 16 na 24 reprezentacije tačno se što bi reko legendarni Marjan Miajlović stvorila jedna grupa od 6 do 8 reprezentacije koje redovno idu na EP ali nikako da se plasiraju na SP kao recimo Češka pre svega (koja je od osamostaljenja igrala samo na SP 2006. ali zato nije nijedno jedino EP propustila od još 1996. i igrali su jednom o finale, jednom 1/2 finale i 2x 1/4 finale) , pa onda Ukrajina (koje je jedini put na SP otislo takodje 2006. predvodjenja Andrejom Ševčenkom gde su stigli do 1/4 i ispali na penale ali zato od 2012. ni jedan Euro nisu propustili) ,pa onda Slovaci (jedini put su na SP otisli 2010 u Južnoj Africi kada su i prošli grupnu fazu ali evo i oni igraju već treći Euro zaredom), Madjari (isto i oni, poslednji put na SP su igrali jos 1986. u Meksiku ali evo igraju već i oni treći Euro zaredom), Turci (isto jedino SP koje su igrali je bilo 2002. u Japanu i Južnoj Koreji kada su ostvarili onaj istorijski uspeh i bili treći i to je bilo sve od njih, otad se više na Mondijalima nisu pojavljivali ali zato igraju već 3. EP zaredom i od 1996. propustili su samo Euro 2004. i 2012.), pa čak i Albanija (nikad se nisu plasirali na SP ali evo od 3 poslednja EP-a plasirali su se na 2), Škotska (eto i oni nisu igrali na SP još od Francuske 1998. a igraju evo drugo EP zaredom), Austrija (isto SP nisu igrali hoš od 1998 u Francuskoj ali od 2008. na ovamo propustili su samo 1 Euro 2012. , znači od poslednjih 5 igrali su na 4) , pa eto imali smo na EP i Makedonce, Fince, meni uvek simpatične Islandjane koji su bili hit Euro-a 2016 i igrali 1/4 finale setimo se kako su izbacili Engleze u 1/8 finala (a plasirali su se i na SP 2018 u Rusiji gde su bili u grupi sa Argentinom, Nigerijom i Hrvatskom), Severnu Irsku, evo i sad Gruzijce, ekipe koje sa izuzetkom Islanda koji je priča za sebe realno mogu samo da sanjaju da odu na SP ali eto otisli su na EP, tako da se ispostavilo da je to sa prosirenjem sa 16 na 24 ekipe bilo ipak pun pogadak, jer kvalitet se ne može reći da je opao a brojne ekipe su dobile istorijsku priliku da odu na neko veliko takmičenja i osete čari velikog takmičenja, pogotovo one ekipe koje realno imaju kvalitet za velika takmičenja kao što su recimo Ukrajina, Češka, Turska, pa eo u manjoj meri i Austrija, Slovačka i Madjarska u poslednje vreme ali prosto zbog prejake konkurencije, relativno malog broja mesta gde je potrebno malo i sreće ne uspevaju da odu na Svetsko prvenstvo.
Tako da mi smo verovatno jedina reprezentacija i jedinstvena po tome što mnogo češće idemo na Svetska prvenstva nego na Evropska ( od 1998.pa na ovamo propustili smo samo 2 Mondijala ono 2002 u Japanu i Južnoj Koreji i 2014 u Brazilu nažalost, znači od poslednjih 7 Mondijala otišli smo na 5 dok Euro nismo igrali još od 2000., što znači da smo ih čak 5 zaredom propustili), eto barem po nečemu smo jedinstveni. ;)
 

Back
Top