In Trance we trust!

EKSTAZI Klupska zabava početkom devedesetih postaje svetski trend. Sintetičke droge i tehno kultura bili su oduvek usko povezivani u svesti javnog mnjenja, pre svega zbog toga što su nastale u isto vreme. S druge strane, kažu upućeni, tehno može biti veoma agresivan, pa je za slušanje ove muzike potrebno dosta tolerancije. Ukoliko se tolerancija prirodno ne poseduje, poneko pribegava veštačkim pomagalima.

kozmikintegra.jpg


POČETAK Prvi tehno događaj kod nas Enlajtment organizovan je 1994. u jednoj od hala Filmskog grada, i na njemu su nastupali malo poznati DJ-evi iz Engleske.
– Enlajtment je bila prva domaća masovna tehno žurka. Bilo je pomalo blesavo i niko nije znao šta se dešava. Tada su i ekstazi i LSD počeli da prodiru na naše tržište – tvrdi Boža.

Organizacija žurki bila je, prema Božinim rečima, na granici isplativog.
– Sav višak novca odlazio je na kupovinu novih ploča, novih slušalica, igala za gramofon…Ovde nikada, a pogotovo ne tada, u drugoj polovini devedesetih, nije bila prisutna neka velika suma novca u odnosu na ono što je uobičajeno na Zapadu.
Uporedo s pojavom organizacione izvršne jedinice Kozmik, dolazi do formiranja još nekoliko sličnih organizacija kao što su United DJ’s of Trance, Integra, Happy People, Eksperiment…

KRAĐA Sada je u modi minimal tehno, povratak korenima i eksperimenti sa zvucima iz okruženja, koji se kroz novu produkciju spajaju s već naučenim aranžmanskim konceptima.
– Tehno već odavno ne postoji kao nešto što bi se objedinilo jedinstvenom muzičkom definicijom. Sve pomenuto je davno prisutno na stolu – izumiranje kroz ponavljanje, reciklažu obrazaca, fuzije s drugim izrazima koji se prepoznaju kao vitalniji i izdržljiviji, pokušaji da se naglašavajući autorsku originalnost izbegne klišeizacija koja od početka prati tehno – tvrdi Gordan.


– Uz ovakve događaje gradi se pozitivni imidž, poruka dolazi do željene ciljne grupe. Čak i da nema prihoda od karata i pića, sve je već isplativo. Dovoljno je što se pred taj događaj nedeljama samo priča o njemu i sponzoru – kaže za Evropu jedan profesionalac. Za veću žurku s popularnim stranim disk-džokejom i domaćom podrškom potrebno je izdvojiti deset do petnaest hiljada evra. Ako je cena karte deset evra, a poseta 1.200 ljudi, to iznosi 12.000 evra. Zarada od šanka se kreće oko 500.000 dinara, s tim što se zakup šanka plaća oko 1.500 evra, a potrebno je platiti i ljude na šanku i, naravno, porez.

http://pedjapopovic.info/tehno-muzika-kao-kes-masina/
 

Back
Top