Ако има закона у Србији- Б92 ОСТАЈЕ БЕЗ ФРЕКФЕНЦИЈЕ

Ilinoida

Domaćin
Poruka
4.843
Телевизија Б92 прекршила Закон о радиодифузији јер у свом власништву има више од 50 одсто страног власништва. Велики проблем овој медијској кући направио њен сувласник Слободан Вучићевић!Телевизија Б92 лако може да изгуби дозволу за националну фреквенцију због кршења Закона о радиодифузији, открива Пресс! Наиме, према званичној документацији Агенције за привредне регистре (www.апр.гов.рс), више од половине капитала, тачније 57,58 одсто (погледај табелу), у овој компанији имају странци, док Закон о радиодифузији изричито забрањује да страни капитал буде већински у фирми која има дозволу за емитовање ТВ програма.

Велики проблем овој телевизији направио је српски бизнисмен Слободан Вучићевић, који се као сувласник ТВ Б92 уписао као држављанин САД! Сада, због овог кршења закона, Савет Републичке радиодифузне агенције (РРА) може Б92 и да одузме дозволу за националну фреквенцију!

Американац у Б92… Слободан Вучићевић има и пасош САД

Вучићевић: Нисам знао

Сасвим конкретно, власници радиодифузног предузећа „Б92″ а.д., поред више од 60 новинара ове куће с малим процентом акција, јесу и фирма „Б92 труст”, која је у већинском власништву директора ове медијске куће Верана Матића. Као неоспорно стране фирме у власништву Б92 су и оф-шор компанија „Салинк ЛТД” с Кипра, која има 24,72 одсто акција и америчка фирма „Медија дивелопмент” са 8,41 одсто акција.

Караџић: О Б92 на првој седници РРА

Заменик председника РРА Горан Караџић каже за Пресс да није упознат с проблемом у власништву РТВ Б92, али додаје да ће РРА на првој наредној седници расправљати и о овом случају.

- РРА досад није имао податке да постоји проблем с количином страног капитала у овој медијској кући која је добила националну фреквенцију. Међутим, на првој наредној седници Савет Радиодифузне агенције разговараће и у овом случају.

Уколико постоји кршење закона, Савет РРА ће одговорити у складу са законом. Нећемо никог нападати без доказа, али нећемо никог ни штедети уколико крши правила - каже Караџић.

На крају, сувласник Б92 је и фирма „НЦА медија”, чији је власник Слободан Вучићевић са укупно 24,45 одсто одсто власништва. Као оснивач фирме „НЦА медија” наведена је фирма „НЦА инвестмент груп”, у којој је једини власник Слободан Вучићевић. Међутим, он је у регистру АПР-а уписан као амерички држављанин с бројем пасоша 111229470! Управо због ове чињенице улог Вучићевићеве компаније „НЦА медија” третира се као „страни капитал”. Када се саберу сви проценти, у Б92 странци имају, дакле, чак 57,58 одсто власништва, што је у супротности са законом.

Да је овим прекршен Закон о радиодифузији види се из члана 41 овог закона у коме пише:

„Ималац дозволе за емитовање програма може бити само домаће правно или физичко лице које је регистровано за делатност производње и емитовања радио и телевизијског програма и које има седиште, односно пребивалиште на територији РС. Домаће правно лице у коме су оснивачи страна правна лица регистрована у земљама у којима према унутрашњим прописима тих земаља није дозвољено или није могуће утврдити порекло оснивачког капитала не може учествовати на јавном конкурсу за дозволу за емитовање програма. Страно физичко или правно лице може учествовати у оснивачком капиталу имаоца дозволе за емитовање програма највише до 49 одсто укупног капитала”, наводи се дословце у закону.

Бизнисмен Слободан Вучићевић био је јуче силно изненађен када му је новинар Пресса рекао да због њега Б92 може да изгуби дозволу за емитовање.

- Тачно је да је сувласник Б92 компанија „НЦА медија”, коју је основао „НЦА инвестмент груп”, чији сам ја 100 одсто власник. Али, не знам да је та фирма регистрована на мој амерички пасош! Али, ако тако пише на сајту Агенције за привредне регистре… Верујте, никакве зле намере ту није било. Потпуна случајност! Тачније, то је одраз моје и аљкавости мог адвокатског тима. Истина је да имам српски и амерички пасош и пођеднако користим оба. Јер, знате, када региструјете фирму као странац, имате погодности у многим стварима. Рецимо, за више од 10 милиона евра не плаћате порез на добит - каже Вучићевић, који сматра да „никоме није у интересу да Б92 плати новчану казну или да им буде одузета дозвола за рад”.

- Моја фирма „НЦА инвестмент” биће пререгистрована на мој српски пасош, и то већ сутра! - каже Вучићевић.

Власник и оф-шор фирма!

Иначе, у власничкој структури Б92 проблематична је и фирма „Салинк ЛТД” с Кипра, која је регистрована као оф-шор компанија. По закону, фирме којима није могуће утврдити порекло капитала не могу бити сувласници телевизије у Србији!

Директор и главни уредник Б92 Веран Матић признаје за Пресс да је „Салинк ЛТД” регистрован као оф-шор компанија, али објашњава да је он 100 одсто у власништву „Ист капитал” из Шведске.

- Приликом уласка „Салинка” у власничку структуру Б92, уредно смо обавестили РРА о пореклу капитала „Салинка” и на основу достављене документације добили сагласност. У конкретном случају, не ради се о капиталу неког домаћег тајкуна чије порекло се крије, већ о капиталу инвестиционог фонда којим управља шведска „Ист капитал група”, која је у време уласка у Б92 управљала инвестиционим фондовима укупне вредности од више од 3,1 милијарде евра - каже Матић.

Линк http://www.pressonline.rs/page/stories/sr.html?view=story&id=64497&sectionId=37

 
Poslednja izmena:
Redovno gledam B92 i imaju skrz ok program i nisam za njihov linc.

Medjutim ako su prekrsili zakon mora da plate

Не може неко ко је кршио закон да плати, већ мора да кривично одговара. То јест. мора му бити одузета фреквенција. Нема ту шта да се плаћа, и да се наставља по старом.

То што ти гледаш Б92 је слика и прилика тебе. Велики брат је твој узор, за мене је Велики брат Исус Христ.
 
1. Не може неко ко је кршио закон да плати, већ мора да кривично одговара. То јест. мора му бити одузета фреквенција. Нема ту шта да се плаћа, и да се наставља по старом.

2. То што ти гледаш Б92 је слика и прилика тебе. Велики брат је твој узор, за мене је Велики брат Исус Христ.

1. He he, kad sam rekao da plati nisam mislio novcano :lol:

2. A to sto ti imas tako zatucan mozak to je tvoja stvar
 
E...pa u Srbiji sto je LAKO.................za pomenutu TV kucu ......sprovesti sprovodivo i na zakonu utemeljeno............je veoma tesko izvodljivo.......................sve dok rade /pomenuta TV kuca i sijaset strano invenstiranih medija i NVO/ u INTERESU NE INTERESA ili NE KORISTI SRBIJE....................valjda ce SRBIJA poceti o SRBIJI da misli i sprovodi ono sto je u interesu ISTE..........dotle....................
 

Back
Top