tetka971
Ističe se
- Poruka
- 2.693
Ok, izvini ako sam bila indiskretna, nije mi bila namera.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ok, izvini ako sam bila indiskretna, nije mi bila namera.![]()
Мислим да је врло јасно и на овој теми више пута речено - има много више потенцијалних усвојитеља него расположиве деце....![]()
Na široko i daleko je poznata trgovina decom na taj način.![]()
Osnovna razlika između usvojitelja i hranitelja je u motivaciji: usvojitelji žele da zadovolje, ispune svoju želju za roditeljstvom, hranitelji žele da pomognu detetu koje ne može da živi u svojoj porodici...Iz toga ide i sve ostalo, izbor deteta, nacionalnosti, pola, uzrasta.
Mnogo će vode proteći dok kod se našeg naroda ne razvije svest o mogućnosti usvajanja deteta da bi detetu bilo bolje, a ne da bi mi imali malu princezu. Nadam se da me nećete pogrešno shvatiti, ali mislim da ipak sudbina deteta treba da bude na prvom mestu.
Padre, i dalje decu smeštaju centri za socijalni rad, dogovaraju se i saradjuju sa centrima za porodični smeštaj (kojih ima cela dva u Srbiji-beogradski i onaj u Miloševcu), ali odluka o smeštaju je na organu starateljstva, tj. centru za socijalni rad.
Uloga centra za porodični smeštaj je u podršci i pomoći deci i hraniteljskim porodicama, i naravno, kontroli, i još mnogo toga drugo, nije tema...
Ne, nema još uvek, ima ljude koji su za to obučeni, ali zvanično postoje samo beogradski i miloševački.
Za smeštaj bi trebalo da si u pravu, ali u praksi još uvek nije tako baš svaki put.
Registre, potpuno iste, vode i centri za porodični smeštaj i csr.
U suštini, zamišljeno je da ove dve ustanove rade zajedno, zajedno planiraju, saradjuju, a to je nešto što se gradi, ne može čarobnim štapićem odmah i sad, naročito ne u zemlji Srbiji.
@tema
tema glasi: Zvečanska je puna dece kojoj je potrebna ljubav. U Zvečanskoj je najviše dece romske nacionalnosti i dece sa posebnim potrebama.
da...mada mozda bi bio veci broj usvojene dece da usvoitelji ne biraju...
А шта би било да не могу да бирају и да морају да усвоје дете које можда неће умети да подижу или за које немају довољно енергује, психичке снаге и спремности на жртвовање?
Ја прва не бих усвојила дете са посебним потребама јер искрено признајем да никада не бих СВЕСНО ОДАБРАЛА да цео свој живот жртвујем и посветим само нези детета.... Да се тако нешто задеси само од себе - па где си ту си, немаш избора, наравно да ћеш чинити све што можеш, трудити се колико можеш и подредити се ситуацији...али сматрам да није срамота рећи да ниси спреман да СВЕСНО И СВОЈЕВОЉНО ИЗАБАРЕШ да све своје активности и сав свој живот подредиш бризи о непокретном или ретардираном детету.
Искрено, ни сопствну децу нисам рађала из пуког алтруизма, него да бих, између осталог, задовољила и неке своје потребе....И не мислим да је ти ружно, себично или шта већ...
Мислим да треба поштовати када неко има свест о сопственим могућностима и потребама. Ништа у животу не радимо само због племенитости, увек испуњавамо и неке своје потребе и оријентишемо се према сопственим способностима и могућностима, усклађујемо са својим животним вредностима....
Некако, на темама о томе да ли имати или немати деце увек смо пуни рзаумевања за оне који не желе децу и увек кажемо да онај ко не жели и није спреман за децу - не треба ни да их има! И пуна су нам уста поштовања за туђе изборе....
А када причамо о усвајању онда немамо ту врсту поштовања туђих избора и туђе свести о ограничењима и способностима и често осуђујемо евентуалне усвојитеље што кажу да не желе да усвоје децу са посебним потребама или старију децу....јер, побогу, нису довољно племенити....
Зашто се у једном случају поштује право на избор, а у другом осуђује?
(Не питам тебе, твој пост сам само цитирала као шлагворт...Више онако гласно размишљам...)
Hellen, takvo razmišljanje je samo za poštovanje, iskreno je i samosvesno.
Ni ja nikad ne bih mogla da usvojim, čak ni da budem hranitelj detetu sa posebnim potrebama, svesna sam svojih snaga i mogućnosti.
Samo iznosim činjenice, jedan od razloga zašto se dugo čeka na usvojenje a mediji bruje da je zvečanska puna dece, a ne kažu, a i kad kažu usvojitelji to ne čuju, ko su deca iz zvečanske.
Kod nas postoji i inostrano usvojenje, strani državljani usvajaju decu i to baš decu sa posebnim potrebama.
I to jeste divno humano, ali i neopisivo teško, naročito kod nas, gde nema ni podrške institucija, niti će familija, prijatelji, komšije, to razumeti.
To se gradi godinama, decenijama, a mi još nismo savladali ni lekciju zvanu prilazne rampe za invalide.
S druge strane, znam da postoje ljudi koji su hranitelji dece sa posebnim potrebama, koji to odlično rade,iskreno, predano i sa puno razumevanja
Moj savet i usvojiteljima i hraniteljima i onima koji to žele da postanu je: ne donosite zaključke i odluke unapred, ne budite rob predrasuda, sačekajte da čujete sve o detetu, pitajte...
Dete sa posebnim potrebama zaista jeste svako dete koje je neko vreme provelo u domu, i vi biste bili da vas smeste tamo, u rešetke, a vi ste dete koje treba da se igra i mazi sa nekim ko ga voli.
Međutim, većina dece relativno brzo prevaziđe zaostajanje u razvoju koje nosi institucija boravkom u usvojiteljskoj ili hraniteljskoj porodici - zato je strašno važno da uopšte ne uđe u dom.
Zato treba čuti kakve su to smetnje koje dete ima-recimo može da bude da je lako mentalno ometeno u razvoju- a u stvari - samo je mnogo edukativno zapušteno: niko ga nikad ničemu nije naučio i on nije znao da odgovori na pitanja na testu-česta pojava kod romske dece.
zdravo procitala sam tvoj komentar i molila bih te da mi posaljes tekst u casopisu mama o usvajanju deteta jer planiramo da usvojimo jedno jer nemozemo imati dece zbog fizickih teskoca mene licno. bila bi ti puno zahvalnaDrage moje mame i tate ( i one buduci roditelji)!
Dugo sam i ja bila ubedjena da je kod nas pojam "usvajanja" jedna procedura koja je izuzetno mucna, dugacka i teska - maltene neizvodljiva, koja traje i traje... I znate sta sam saznala ovog meseca? Postoji jedan casopis kod nas i zove se MAMA. Ja ga kupujem od 99 god. redovno i mnogo su mi pomogli svi ti clanci pedijatara, decijih pedagoga, njihovi saveti, igrice i sl.i sl.... i u ovom novom "aprilskom" broju, upravo na par stranica su sve napisali i opisali na temu "usvajanja dece". Da li verujete da je to mnogo jednostavnije, nego sto mi mislimo? U razgovoru (nakon tog clanka) sa jednom komsinicom, koja je socijalni radnik (sa kojom sam inace bila na "Dobar dan", pa sam radoznalosti radi zapocela temu u liftu, znate ono: Izvinte, nikada vas to nisam pitala, a vi ste soc. radnik, da li mogu da vas zadrzim na par minuta....), dobila sam potvrdu celog tog teksta napisanog u MAMI. Sustina je da dete mozete da dobijete za oko 4 -6 nedelja maximum!!!!
Ako neko nije u mogucnosti da kupi MAMA casopis, neka ostavi e-mail, pa cu mu poslati tekst...
I eto...nadam se da ce nekome ove informacije dobro doci!
Drage moje mame i tate ( i one buduci roditelji)!
Dugo sam i ja bila ubedjena da je kod nas pojam "usvajanja" jedna procedura koja je izuzetno mucna, dugacka i teska - maltene neizvodljiva, koja traje i traje... I znate sta sam saznala ovog meseca? Postoji jedan casopis kod nas i zove se MAMA. Ja ga kupujem od 99 god. redovno i mnogo su mi pomogli svi ti clanci pedijatara, decijih pedagoga, njihovi saveti, igrice i sl.i sl.... i u ovom novom "aprilskom" broju, upravo na par stranica su sve napisali i opisali na temu "usvajanja dece". Da li verujete da je to mnogo jednostavnije, nego sto mi mislimo? U razgovoru (nakon tog clanka) sa jednom komsinicom, koja je socijalni radnik (sa kojom sam inace bila na "Dobar dan", pa sam radoznalosti radi zapocela temu u liftu, znate ono: Izvinte, nikada vas to nisam pitala, a vi ste soc. radnik, da li mogu da vas zadrzim na par minuta....), dobila sam potvrdu celog tog teksta napisanog u MAMI. Sustina je da dete mozete da dobijete za oko 4 -6 nedelja maximum!!!!
Ako neko nije u mogucnosti da kupi MAMA casopis, neka ostavi e-mail, pa cu mu poslati tekst...
zvecanska je puna dece kojoj treba ljubav kao i domovi sirom srbije.
zasto se izbegava usvajanje dece?
mnogi parovi u srbiji a i sire ne mogu iz raznih razloga da imaju decu-zasto izbegavate usvajanje.
ovo govorim iz licnog iskustva, ja sam jedno srecno usvojeno dete koje moje roditelje nebih menjala nizasta na svetu a za svoje bioloske roditelje ne zelim ni da pitam da li postoje-majka je ona koja voli, cuva i izvede na pravi put a ne ona koja te rodi.
Zalosno ali tako je....toliko brakova bez dece a ni da pomisle na usvajanje,ali dobro veliki je to korak za primitivnu sredinu,a ja savetujem svima koji nemaju dece da ih usvoje....to je nesto najhumanije.....![]()
Zalosno ali tako je....toliko brakova bez dece a ni da pomisle na usvajanje,ali dobro veliki je to korak za primitivnu sredinu,a ja savetujem svima koji nemaju dece da ih usvoje....to je nesto najhumanije.....![]()
Колико си ти деце усвојио?
Nijedno.....jer sam i sam dete,ali moja porodica svakog meseca novcano podpomaze ugrozene.......tako da ne brini....![]()
А што твоја породица није усвојила неко дете? Мислим - то је тако хумано, што то ниси саветовао и својим родитељима?
Nazalost nisu, tata je poginuo....tako da moja majka finansiski pomaze ne samo ustanove za decu vec i druge ustanove.....ali rekoh ti, brini ti svoju brigu....![]()
А ја баш мислила да теби натоварим да мало бринеш о мојим бригама....
Реко си да препоручујеш усвајање деце, па сам се зато запитала на основу чега ти то препоручујеш. Претпоставила сам да имаш неког искуства у томе, јер не би ваљда препоручивао нешто у чему немаш ништа више ни сазнања ни искуства од нас....![]()
Drage moje mame i tate ( i one buduci roditelji)!