Boljarin
Buduća legenda
- Poruka
- 28.390
Mislim da je sadasnje resenje najbolje iz vise razloga.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Поменуо могућност техничког ограничења јер ови старији текстови нису увек доступни у електронском формату. Али, у праву си. Могуће да је реч о свесној одлуци. Вероватно су проценили да је међу онима којима је до Караџићевих Српских народних приповједака већа потражња за ћириличним издањем. Ако је тако, то је прилично жалосно, јер значи да је пресудила чисто пословна одлука. Где је ту брига за националну културу, и језик као њен основни елемент? Да ли се 'Лагуна' и 'Вулкан издаваштво' бар посредно баве културом, или ово за њих само 'бизнис'?
Сличан пример нам пружају и латиничне дневне новине које убацују разноразне специјалне додатке на ћирилици за Божић и сличне црквене празнике. Међу њима има и оних изразито антицрквено настројених, којима очито не смета да се шлепују уз православље зарад профита.
'Службени гласник' свакако треба да има обавезу да штампа ћирилицом. Жалосно је што сами нису свесни те своје моралне обавезе и што неко сада треба да им то намеће споља. Очекивао бих више од једне такве институције, која је, без икакве сумње, један од стубова наше културе.
Не спорим да 'Службени гласни' има велики број ћириличних издања. Њихов рад током последњих пар година заслужује похвале и по том и низу других питању. Ипак, не могу да се отргнем утиску да број латиничмних издања расте, што је врло лош знак и доста нам говори о искрености оних на власти да заштите ћирилицу. Да то заиста желе, почели ли би са увођењем искључиве употребе ћирилице у свим државним институцијама.
Ја никада не купујем, нити читам, латинична издања на српском језику. Просто, доживљавам употребу латинице као неки вид лицемерја. Не може неко да ми говори о култури и неким високим вредностима, кад јасно указује на то да нема нимало поштовања према сопственој националној култури, нити се брине о њеном очувању. Па, толико поштовања треба имати и према туђим културама, а камоли својој.
Прилично сам скептичан у погледу постојања било какве савести с њихове стране.Данас се све то ради на рачунарима, тако да свакако уносе текст и могу га пресловити. Мислим да су били свесни да је срамотно штампати Вукова дела на латиници и да би добили доста замерки ако би се, којим случајем, одлучили на тако нешто. Иначе, и "Лагуна" и "Вулкан" се можда посредно баве културом, али бих рекао да им је профит на првом месту.
Заиста испод сваког нивоа. Зар од таквих да црпим информације о дешавањима у свету? Не разумем оне који могу да толеришу такве моралне наказе.Добро примећено, а неукусно по свим аспектима.
Телеком Србија користи ћирилицу једино у реклами која се појављује на задњој корици часописа 'Елементи', и то на захтев самог часописа.Слажем се и ваљда је и има, али не знам како је заобилизаи. Зар не би и "Телеком Србија" требало исто то да примењује? Међутим, код њих ћ од ћирилице нема.
Управо. Имамо само још један доказ да ова влада наставља политикз жутих, и да је њихова заинтересованост за очување српске ћирилице, и националне културе у целини, чисто деклеративна.То би требало питати гђу Триван, јер је она на челу СГ-а, а с обзиром на то да се ради о државном предузећу, именовала ју је влада. Толико о заштити ћирилице од стране власти.
Телеком Србија користи ћирилицу једино у реклами која се појављује на задњој корици часописа 'Елементи', и то на захтев самог часописа.

Глуп и потпуно непотребан потез. Да су се бар вратили на арапско писмо, па да човек и разуме. Скоро све штампано на казашком језику, штампано је на ћирилици. Ћирилица је званично писмо већ скоро осам деценија, а коришћена је и деценијама пре тога. Значај тога постаје јаснији када се узме у обзир да је писана реч на казашком језику тек стварно заживела у другој половини 19. века.Председник Казастана Нурсултан Назарбајев издао декрет о преласку казашког језика на латиничко писмо. Предвиђа се да се прелазак обави етапно, до 2025.
Латиничка норма је већ припремљена.
Глуп и потпуно непотребан потез. Да су се бар вратили на арапско писмо, па да човек и разуме. Скоро све штампано на казашком језику, штампано је на ћирилици. Ћирилица је званично писмо већ скоро осам деценија, а коришћена је и деценијама пре тога. Значај тога постаје јаснији када се узме у да је писана реч на казашком језику тек стварно заживела у другој половини 19. века.
Латиница је била у званичној употреби свега непуних 13 година, у периоду 1927-40. године, и што је најгоре, та латиница уопште није она коју сада планирају да уведу. Ова нова је неупоредиво гора - уместо дијакритичких знакова користи апострофе. На пример, уместо Ğ користи G'.
Америка, свакако, али и Турска која се намеће као нека 'матица' свих туркијских народа, што се првенствено огледа у својатају свега туркијског и стипендирању студената из других већински туркијских земаља. Ти ученици одлазе у Турску да студирају, тамо су изложени коктелу ислама и нактуркизма, а затим се враћају у своје земље и постају део образоване елите, и свесно или несвесно раде у интересу Турске.Džaba pameti - Amerikanac je ubo debelu lovu da ih što više udalji od Rusa. Imanje istog pisama sa Rusima orijentiše ih na ruski kao prvi strani jezik, dok je plan Amera da kroz 20 godina marginalizuju broj Kazahstanaca koji uče ruski i time oslabi kulturne i ekonomske veze između dve države i naroda.
Глуп и потпуно непотребан потез. Да су се бар вратили на арапско писмо, па да човек и разуме. Скоро све штампано на казашком језику, штампано је на ћирилици. Ћирилица је званично писмо већ скоро осам деценија, а коришћена је и деценијама пре тога. Значај тога постаје јаснији када се узме у обзир да је писана реч на казашком језику тек стварно заживела у другој половини 19. века.
Латиница је била у званичној употреби свега непуних 13 година, у периоду 1927-40. године, и што је најгоре, та латиница уопште није она коју сада планирају да уведу. Ова нова је неупоредиво гора - уместо дијакритичких знакова користи апострофе. На пример, уместо Ğ користи G'.

Симпатично је када то долази од некога чији коментар просто врви од правописних грешака.pobornici ćirilice su većinom nepismeni idioti koje podržavaju ekstremni desničari
Последице вишедеценијске идеолошке индоктринације.Pismo je nebitno
Симпатично је када то долази од некога чији коментар просто врви од правописних грешака.
Последице вишедеценијске идеолошке индоктринације.
Одлично. Нека онда англофони прећу на ћирилицу, па ћу ја размислити о могућој употреби латинице.
http://www.delfi.rs/knjige/10017_pravopis_srpskoga_jezika_-_tvrd_povez_knjiga_delfi_knjizare.html
Ако немаш 1020 дин., јави ми.
Узгред, твоју неписменост сам поменуо због оног "неписмени идиоти".
Meni je ćirilica uvek bila lepa kad je pisana rukom , dok štampana je bar po meni loša za oko , ali to nije ni važno.
Važno je to da pobornici ćirilice su većinom nepismeni koje podržavaju ekstremni desničari kojima pismo ukras i simbol nacije.
Ja ne pišem na internetu ćirilicom jer je latinica prosto uvreženija i funckionalnija po svim segmentima života na ovom svetu , a to je osnovni razlog čemu i pismo služi.
Ćirilicom pišem rukom tj.njome se potpisujem , ali mislim da ću i od nje odustati i tom segmentu moje ličnosti jer su ćirilicu doslovno ukrali nacionalnisti i nepismeni od pismenih i normalnih ljudi , i ćirilicu koja jeste tradicionalno pismo nas Srba su pretvorili u svoj nacionalni masturbacijski ukras koji ničemu drugo ne služi nego upravo tome , masturbaciji.
Pismo je nebitno , bitan je sadržaj koji je napisan , ali to mojoj braći Srbima nije jasno , i to dovoljno govori o njihovoj pismenosti i intelektualnom kapacitetu koji maju tj.nemaju.
Писма,наравно, не могу да имају националност..али имају порекло, и порекло латинице везе нема са Србима па ни са Хрватима, бити је то икакво јужнословенско писмо. А и то је мање важно од чињенице да је латиница апсолутно сиромашно писмо које не задовољава основну функцију писма и посебно је погрешна за записивање гласова у језицима словенских народа. Она је у оптицају у европском свету дуги низ векова само због примата католичке цркве у западним земљама, а не зато што вреди као писмо.