Жељко Филиповић
Aktivan član
- Poruka
- 1.124
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.

Невероватно је како људи у нашим банкама гаје нетрпељивост према употреби ћирилице у банкарској документацији и платним картицама! Чак и у „Московској банци“ и „Сбербанци“!

Ja ovo "čuvanje ćirilice" nikako ne kontam , jer je u pitanju obično pismo kao i svako drugo , samo što ćirilica zbog globalane umreženosti i komunikacije sama ide u nepovrat,I svako insistiranje na tome da ona bude deo modernih trendova je pravljenje čudovišta i služi običnoj nacionalističkoj propagadni koja samo šteti ljudima...:

Ja ovo "čuvanje ćirilice" nikako ne kontam , jer je u pitanju obično pismo kao i svako drugo , samo što ćirilica zbog globalane umreženosti i komunikacije sama ide u nepovrat.
I svako insistiranje na tome da ona bude deo modernih trendova je pravljenje čudovišta i služi običnoj nacionalističkoj propagadni koja samo šteti ljudima i odvraća ih od suštine , a suština je SADRŽAJ I SVRHA NAPISANOG a ne pismo samo po sebi.
Drugo m srpska ćirilica iliiti bolje rečeno Vukova ćirilica je ekvivalent latinici koju koristimo , i svako onaj sa pola mozga i sa zavrešnim jednim razredom osnovne škole može porede latinice naučiti ćirilicu , zato je njeno "čuvanje" totalna besmislica jer to nije staroslovenska ćirilica i glagoljica koja nije modernizovana i nema pandana u modernoj našoj latinici i nije prilagođena našem jeziku.
Primer su današnji mladi Hrvati koji kad im na nekom forumu staviš ćoirilični tekst oni ga bez problema pročitaju , a nikad nisu učili u školi ćirilicu.
Ja ne znam odakle ljudima priča da je jedno pismo više naše a drugo nije?! , latinica je isto srpska kao i ćirilica , svaka reč napisana latinicom je jednako razumljiva i da je napisana ćirilicom.
Poenta je u jeziku a ne u pismu , jer mi možemo pisati srpskim jezikom i na arapskom pismu.
Oba pisma su ravnopravna u Srbiji , i svako ih mora znati i svako ima pravo da ga koristi kad hoće i gde hoće , pa tako imaju pravo i profesori pisati na kojem hoće pismu.
Ovi "čuvari ćirilice" podcenju naš narod i misle da su Srbi totalni idioti pa će eto zaboraviti ćirilicu , ili su "skloni izdaji" pa će namern o da koriste latinicu a ne ćirilicu.
Ovo podseća na braću Rvate i njihove jezičke nebuloze , gde ako njihovi lingvisti ne izmišljalju reči svi će Hrvati postati ili Englezi ili ne daj bože Srbi., tako da i oni misle da im je hrvatski narod totalno glup i da je sklomn izdaji , naravno u korist Srba.![]()
Sa ovim se slažem.Код наших људи само оштро, нема вајде од финоће.
Ja ovo "čuvanje ćirilice" nikako ne kontam , jer je u pitanju obično pismo kao i svako drugo , samo što ćirilica zbog globalane umreženosti i komunikacije sama ide u nepovrat.
I svako insistiranje na tome da ona bude deo modernih trendova je pravljenje čudovišta i služi običnoj nacionalističkoj propagadni koja samo šteti ljudima i odvraća ih od suštine , a suština je SADRŽAJ I SVRHA NAPISANOG a ne pismo samo po sebi.
Drugo m srpska ćirilica iliiti bolje rečeno Vukova ćirilica je ekvivalent latinici koju koristimo , i svako onaj sa pola mozga i sa zavrešnim jednim razredom osnovne škole može porede latinice naučiti ćirilicu , zato je njeno "čuvanje" totalna besmislica jer to nije staroslovenska ćirilica i glagoljica koja nije modernizovana i nema pandana u modernoj našoj latinici i nije prilagođena našem jeziku.
Primer su današnji mladi Hrvati koji kad im na nekom forumu staviš ćoirilični tekst oni ga bez problema pročitaju , a nikad nisu učili u školi ćirilicu.
Ja ne znam odakle ljudima priča da je jedno pismo više naše a drugo nije?! , latinica je isto srpska kao i ćirilica , svaka reč napisana latinicom je jednako razumljiva i da je napisana ćirilicom.
Poenta je u jeziku a ne u pismu , jer mi možemo pisati srpskim jezikom i na arapskom pismu.
Oba pisma su ravnopravna u Srbiji , i svako ih mora znati i svako ima pravo da ga koristi kad hoće i gde hoće , pa tako imaju pravo i profesori pisati na kojem hoće pismu.
Ovi "čuvari ćirilice" podcenju naš narod i misle da su Srbi totalni idioti pa će eto zaboraviti ćirilicu , ili su "skloni izdaji" pa će namern o da koriste latinicu a ne ćirilicu.
Ovo podseća na braću Rvate i njihove jezičke nebuloze , gde ako njihovi lingvisti ne izmišljalju reči svi će Hrvati postati ili Englezi ili ne daj bože Srbi., tako da i oni misle da im je hrvatski narod totalno glup i da je sklomn izdaji , naravno u korist Srba.![]()
Problem je što tek u momentu kada se službeno izjasnimo i kažemo "latinica nije srpsko pismo" i "latinica je hrvatsko pismo" pravimo veliku štetu. Tunjavi mačkar je uspeo u ustav da progura ćirilicu kao jedino službeno pismo, a korumpirani (Ne)Sreten Ugričić je predao Hrvatima srpskohrvatski (koji je u stvari srpski) na p(l)a(d)nju. I sad smo na pola puta ka obistinjenju Zbiljićevih laprdorija - "da mi Srbi, ustvari, pišemo hrvatskim jezikom."
http://forum.krstarica.com/showthre...смо-државе?p=28439984&viewfull=1#post28439984
Када се заштита ћирилице претвори у прогон латинице, то је већ нешто сасвим друго. Када се томе придода и екавица (која је многима, мада не баш сваком „ћириличару”, једини српски изговор јата) ствар постаје крајње озбиљна. Признајем, није ми баш јасно како сви они којима су пуна уста Ватикана, усташтва, латинизације и сл. никако не могу да виде једну веома јасну чињеницу. Ако заиста постоје вишевјековна настојања Ватикана да полатини Србе и да их преведе у Хрвате (а постоје), онда је, бар кад је језик у питању, кључна ријеч – кроатистика.
Два су основна начела на којима се гради цијела кроатистика:
1. српска је ИСКЉУЧИВО ћирилица
2. српска је ИСКЉУЧИВО екавица (штокавска)
Ова два начела могу се сажети и у једно, у остварење давнашњег сна о језичкој граници на Дрини – западно од Дрине нема (нити је икада било) српског језика. (Да не помињем и то да би и тај преостали „источнодрински” српски временом постао само ћирилицом писани хрватски.)
Како ће се то Српство одбранити од латинизације ватреним залагањем за спровођење темељних начела на којима та латинизација почива? Зашто бих се одлучно бранио кад ми неки Хрвоје Хорват из Загреба намеће ова начела, а одушевљено потрчао у загрљај неком Србољубу Србљановићу из Београда који ми намеће то исто?
Овоме раније написаном придодаћу само још један редак:
Да би језички зид на Дрини био чврсто саграђен, грађење зида морају потпомоћи обје стране – кроатистика са једне (западне) и тврдоћириличарство са друге (источне).
Нека Гај још само поправи петнаест слова, па ће му писмо бити идеално – смејао му се Вук.Prema tome, jasno je da latinica koju je objavio Gaj i koju je nadogradio Daničić predstavlja latiničnu transkripciju Vukovog srpskog azbučnog grafijskog sistema te da služi isključivo za pisanje srpskog jezika tj. njegovih standardnih varijanata.
.

Па ми Срби смо ти народ који највише чува ћирилицу, мислим оно, чувамо је, штедимо, не користимо је, да се не изанђа, да се не потроши, а други арче ли арче ћирилице.
Мислим ове флоскуле које су ушле у подсвест су смешне, то је чиста патетика, она отужна, српска, примитивна. Какво црно чување или нечување, на то су се примили и наши Збиљићи разних врста, па и они допринели слуђивању већ слуђеног народа који ионако није дужан да ради посао за који су плаћени лингвисти и филолози, који опет, или не знају, или су и они потпали под мантре и флоскуле.
Писмо се не чува, чува се језик, нормира се језик, и то према традицији, култури, стремљењима, језик се негује, а не писмо. У оквиру норме, језик треба да има једно писмо, оно које је у складу са његовом традицијом, културом, историјом, народ који претендује на 1000 година историје не може да бира писмо тек тако, само ајд ти то објасни људима.
И кака бре глобална умреженост, то су све форе Ивана Клајна, те не може математика, те не може хемија те не могу програмски језици ћирилицом. Мућните главом људи, језик, спркси језик је језик, математика је математика, математика има правила, има и језик, има и других језика који се не пишу латиницом, па људи имају и програмске језике, и математику, и физику.
И сам тај термин наше писмо, и томе су неки дали погрешан смисао, писмо није ничије власништво ни патент, али се овде ради о поштовању своје културе и традиције, али опет кажем, то треба да потекне од оних који су плаћени за то, нажалост, као и у случају рецимо Косова данас, ти који су плаћени да бране нешто, они су први то издали и продали, оставили нама да бранимо ћирилицу и онима на Косову да сами бране државу и државну имовину.
Није поента у разумљивости, као ти рече, може се српски писати и арабицом, али српски језик треба и заслужује да има писмо које има 1000 година континуитета.

Ko da sam ja pisao.
Problem je što tek u momentu kada se službeno izjasnimo i kažemo "latinica nije srpsko pismo" i "latinica je hrvatsko pismo" pravimo veliku štetu. Tunjavi mačkar je uspeo u ustav da progura ćirilicu kao jedino službeno pismo, a korumpirani (Ne)Sreten Ugričić je predao Hrvatima srpskohrvatski (koji je u stvari srpski) na p(l)a(d)nju. I sad smo na pola puta ka obistinjenju Zbiljićevih laprdorija - "da mi Srbi, ustvari, pišemo hrvatskim jezikom."
Prema tome, jasno je da latinica koju je objavio Gaj i koju je nadogradio Daničić predstavlja latiničnu transkripciju Vukovog srpskog azbučnog grafijskog sistema te da služi isključivo za pisanje srpskog jezika tj. njegovih standardnih varijanata.
- - - - - - - - - -
Sa ovim se slažem.
Уђем ја недавно у једну радњицу да купим нешто и док ме услуживала приметим (кажем) како није у реду што су цене производа исписане латиницом. Ту било двоје, и једно од њих поче да лупа, као и овај Косматац, само што је то била проста жена, хоћу да кажем мање школована. Изнервира ме и ја ту пукнем, издерем се у оној радњи и изађем. Мислио сам да више не уђем у ту радњу, а рачунао сам да ме после тога више не би ни примили. Ипак, после краћег времена, нешто ми је било хитно и ја свратим. Кад, унутра, одмах ми на два места приметим рекламе АКЦИЈА – исписано крупним словима на ћирилици!
Наравоученије:
Код наших људи само оштро, нема вајде од финоће.
Kakva crna hiljadugodišnja tradicija ćirilice?? , šta to znači kad je pismo uvek samo sredstvo a ne kulturno ili nacionalno obeležje?!
Ima li ijedan narod da je ponosan na hiljadu godina latinice,arabice,....?! , to je totalno van svake pameti i to nema veze ni sa tradicijom već samo sa nacionalističkom propagandom da se nekog proganja jer eto hoće da "uništi" ćirilicu i namerno uvede latinicu jer je sklopio tajni ugovor sa Vatikakom , što ujedno nosi i pokatoličavanje.
To je ta vrsta mozga koji "brani i čuva" ćirilicu.
Ovim koji "čuvaju" ćirilicu nije važna pismenost već im je važno da se izderu na proadavačicu koja je artikle napisala na latinici , i da ***** kad dobiju neki dopis na latinici od strane države.
Znači vraćam se na poentu , bitan je sadržaj i svrha , a ne sredstvo.
Hiljadu godina tradicije ćirilice?? , pa ti retki pismeni Srbi nisu pisali ćirilicom radi nje same nego radi sadržaja.
Drugo , ćirilica koja je korišćena pre Vuka nije bila u službi srpskog jezika već staroslovenskog(mrtvog) i njegovih varijanti koje nisu bile razumljive Srbima tj.običnom narodu ama baš nikada , što znači da 800 godina "tradicije ćirilice" možeš okačiti mačku o rep.
Poslednjih 200 godina "tradicije ćirilice" ali ove Vukove je većnski takođe smešna , jer srpska elita nije se potrudila da opismeni narod , već ga je kao po staroj srpskoj ćiriličnoj tradiciji držala u mraku jer pismen Srbin može krenuti i razmišljati sovjom glavom.
I da se sve bude gore po "čuvare ćirilice" dođoše ovi Jugosloveni tj.srpske i hrvatske komunjare koje su furale latinicu takođe i pre 60 godina napraviše najveće opismenjevanje naroda.
Ja lično ćirilicu koristim samo kadd rukom pišem i to onu "pisanu" a ne štampanu jer mi je ona gadna i nikako mi se ne uklapa u bilo šta moderno.
Zato sam ja veći "čuvar tradicije ćirilice" nego bilo koji ovaj "čuvar" koji hoće da mu cene komjpuuterskih artikala budu napisani ćirilicom , a to je kao da babi od 80 godina navučeš mini suknju.
Ovo je lično moj izbor i ja tako razmišljam.
Svako pismo koje je u svrsi razumljivosti i da ga običan čovek može bez problema pročitati je NAŠE SRPSKO , jer ako kažemo da nije naše već eto ono nam je nametnuto i ono nije deo naše "tradicije" , onda moramo biti dosledni u svemu po pitanju jezika i pisma a ne samo što nekim odgovara.
A to znači da moramo izbaciti sve tuđice jer su i one nametnute kao i latinica , a naroičito latinštine i turcizmi.
Pa onda moramo i Vuka odbaciti jer on se vodio zapadnim modelima kad je uređivao ćirilicu , i izbaccio ono "pravo srpsko" iz svoje nove ćirilice koje su Srbi koristili već 800 godina.
Što takođe znači da bi tako ostali potpuno nepismeni i bez ičega ako ćemo biti dosledni i ako slušamo "čuvare" ćirilice.
Kakva crna hiljadugodišnja tradicija ćirilice?? , šta to znači kad je pismo uvek samo sredstvo a ne kulturno ili nacionalno obeležje?!
Ima li ijedan narod da je ponosan na hiljadu godina latinice,arabice,....?! , to je totalno van svake pameti i to nema veze ni sa tradicijom već samo sa nacionalističkom propagandom da se nekog proganja jer eto hoće da "uništi" ćirilicu i namerno uvede latinicu jer je sklopio tajni ugovor sa Vatikakom , što ujedno nosi i pokatoličavanje.
To je ta vrsta mozga koji "brani i čuva" ćirilicu.
Ovim koji "čuvaju" ćirilicu nije važna pismenost već im je važno da se izderu na proadavačicu koja je artikle napisala na latinici , i da ***** kad dobiju neki dopis na latinici od strane države.
Znači vraćam se na poentu , bitan je sadržaj i svrha , a ne sredstvo.
Hiljadu godina tradicije ćirilice?? , pa ti retki pismeni Srbi nisu pisali ćirilicom radi nje same nego radi sadržaja.
Drugo , ćirilica koja je korišćena pre Vuka nije bila u službi srpskog jezika već staroslovenskog(mrtvog) i njegovih varijanti koje nisu bile razumljive Srbima tj.običnom narodu ama baš nikada , što znači da 800 godina "tradicije ćirilice" možeš okačiti mačku o rep.
Poslednjih 200 godina "tradicije ćirilice" ali ove Vukove je većnski takođe smešna , jer srpska elita nije se potrudila da opismeni narod , već ga je kao po staroj srpskoj ćiriličnoj tradiciji držala u mraku jer pismen Srbin može krenuti i razmišljati sovjom glavom.
I da se sve bude gore po "čuvare ćirilice" dođoše ovi Jugosloveni tj.srpske i hrvatske komunjare koje su furale latinicu takođe i pre 60 godina napraviše najveće opismenjevanje naroda.
Ja lično ćirilicu koristim samo kadd rukom pišem i to onu "pisanu" a ne štampanu jer mi je ona gadna i nikako mi se ne uklapa u bilo šta moderno.
Zato sam ja veći "čuvar tradicije ćirilice" nego bilo koji ovaj "čuvar" koji hoće da mu cene komjpuuterskih artikala budu napisani ćirilicom , a to je kao da babi od 80 godina navučeš mini suknju.
Ovo je lično moj izbor i ja tako razmišljam.
Па кад је писмо само средство како то нема ниједан језик около, а ни много шире, да се пише како се коме ћефне? Како то само код нас ништа нема везе ни са чим, ајде ми нађи неку књигу на грчком језику, или неке новине, писане латиницом рецимо.
Која бре писменост, ми смо ти неписмени, код нас се ни не зна како се пише рецимо реч СВЕТЛОСТ; код нас може и СВЕТЛОСТ, и SVJETLOST, и СВЈЕТЛОСТ и SVETLOST, ти ниси ни свестан своје несвести.
Даље, ћирилица пре Вука јесте наша веза, континутитет са језиком наших предака, и то елите, писмене елите наших предака, а обичан народ је увек био обичан народ, и данас имаш мање или више разумљиве локалне дијалекте. А иначе, видим што смо данас писмени, и видим колико ти размишљаш својом главом, размишљаш главама оних који су ти утувили у главу накарадне ставове, чуј ти њега не уклапа се ћирилица њему у било шта модерно, ти ниси ни свестан колико ти је мозак испран.
А што се тиче тога да ти тако размишљаш, ко коме може да забрани данас да буде глуп?
- - - - - - - - - -
Ти очигледно ниси чуо за језичку норму, за нормирање језика, jer po tebi mozhe onda i ovako da se pishe, jer je i to razumlyivo obichnom Srbinu.
Јасно је да си ти човек оперисан потпуно од критичког мишљења и било какве логике.
Даље, ћирилица пре Вука јесте наша веза, континутитет са језиком наших предака, и то елите, писмене елите наших предака, а обичан народ је увек био обичан народ, и данас имаш мање или више разумљиве локалне дијалекте. .

Pa da postoje govornici i eetničke grupe grčkog jezika ali druge vere i nasleđa , verovano bi postojalo i kod Grka latinica ili arabica ravnopravno.
Mi imamo nesrreću da živimo tu gde živimo i da nam tradicija je pod više uticaja pa samim time imamo više pisama , jer ruku na srce ono što je razzumljivo SSrbima nije bilo pisano sve do Vuka , dok na latinici jeste.
A šta ćemo sa Turcima?? , oni bez problema odbaciše hiljadu godina arabice i uzeše kaursku latinicu?? , kakvi su to izdajnici svoje tradicije , strašno!
Vuk Karadžić je svoju ćirilicu i srpski jezik normirao na osnovu srpskog narodnog pesništva i DUBROVAČKE KNJIŽEVNOSTI.
A dubovačka književnost je primer srpskog jezika pisanog na narodnom jeziku razumljivom svakom Srbinu , za razliku od onoga što je predhodilo Vuku a pisano je na ćirilici i rusko-slovenskom,slavjanoserbskom,...
Znači vukova norma je usko vezana za jezik koji je bio pisan latinicom , a samo uređenje ćiirilice je takođe po zapadnim modelima rađen , dakle po ugledu na latinična rešenja , a da ne govorim o Đuuri Daničiću i njegovoj latinici koja je preslikana Vukova.
Od koga mi je ispran mozak?? , od Vatikana ili od Masona??
Ja nemam preoblem sa nijednim pismom dok ti imaš.
Ja lilčno preferima latinicu kad kucam , a rukom pišem ćirilicom i to pisanom a ne štampanom , jer mi je moderna štampana ćirilica ružna , ali to je samo moja lipčna stvar i to nema veze sa bilo čime a kamoli pismom i njegove funkcije.
Tako da hvatanje za to je tvoja nemoć i zaista glupost.
Šta reći na ovako nešto netačno i totlano glupo?? , pa ništa sem toga da ti nikad nisi čitao staroslovenski niti poznjaeš taj jezik , jer da ga poznaješ znao bi da je to MRTAV jezik , i da je to dijalekt nekog plemena od pre 1200 godina.
Tako da to nije bio jetzik ni naših predaka , bar ne onih za koje znamo da su Srbi i da su pisali ćirilicom.
Drugo staroslovenski jezik nije jezik opšte narodne komunikacije već je isključivo za obožavanje Boga i liturgiju.
I zato i dilazi Vuk i pravi reformu jer šta će narodu ako misli biti pismen MRTAV JEZIK.
Наравно да је писмо средство за биљежење (записивање) изговореног, наравно да је писмо дио језика, а не обратно, наравно да се питање традиције често потеже олако...
Да Ватикан и те како има своје прсте уплетене у српски језик није никаква националистичка пропаганда већ неспорна, лако доказива чињеница.
Ово са модерношћу латинице и старомодношћу ћирилице ти није требало јер нема везе ни са чим сем можда са оним што би се могло назвати синдромом покондирене тикве.