Званично писмо државе

Које писмо по вама треба да буде званично у Србији ?

• ћирилица

• latinica

• neko treće pismo...

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
ЋИРИЛИЦА – ИНОСТРАНСТВО И СРБИЈА

Хабсбуршка монархија и поред најсуровијег притиска режима за истребљење ћирилице:

Грчки угоститељи уважавају бројне туристе из Србије:

Београд, дочек олимпијаца, окружење за националне репрезентативце и националну химну:

ОДГОВОР ЗАШТИТНИКА ГРАЂАНА

Мој колега чувар ћирилице из Ниша Звонко Илић је данас добио одговор заменика заштитника грађана поводом његове жалбе на банку која не уважава његову ћириличну адресу електронске поште. У првом делу текста се говори да банке не врше јавна овлашћења и да због тога нису дужне да у свом раду користе ћирилицу.

У другом делу се говори шта је заштитник грађана до сада предузео по питању жалби других грађана.

ОТВОРЕНО ПИСМО ПРЕМИЈЕРУ ВУЧИЋУ

Приликом представљања нове владе у Скупштини премијер Вучић је први пут јавно говорио о ћирилици. Нишки чувари ћирилице су му упутили ово отворено писмо.

http://чуварићирилице.срб/свитак_42.Срб

ПРВО РЕАГОВАЊЕ

Mihajlo Todic: Moram da napisem latinicom jer pisem s telefona :)
JNA, Sibenik 1989. Ja dezurni u kasarni. Trebalo bi da popisem vojnike koji bi kod kapetana na razgovor za odsustvo. Da ne bih isao od jednog do drugog, na tabli u ucionuci napisem obavestenje o spisku za razgovor. Popodne dodje jedan Slovenac, super lik, sjajno smo se druzili, i pita zasto mu nisam rekao za sluzbeni razgovor. Pokazem mu tablu, a on kaze da ne ume da cita cirilicu!!
Ja se zbunim. Kako ne ume? Kaze, nikad nije ucio. Pogledam, a na spisku stvarno nema Slovenaca i Hrvata.
Jel' tako, kazem. E, naucite cirilicu pa cete na odsuatvo!
Bilo jos slicnih situacija sa pismom, ali ovo je bila "najmasovnija".

УЧИТЕЉИЦА ИЗ БАРА: ИЗМЕЂУ ЋИРИЛИЦЕ И ХЉЕБА БИРАМ ЋИРИЛИЦУ!

15. септембар 2016.

ЗАТО ШТО САМ УЧИТЕЉИЦА!

Учитељица ОШ „Југлославија“ из Бара, Милена Зорановић упутила је отворено писмо министру просвјете Предрагу Бошковићу, у којем наводи да када је ријеч о бирању између посла и ћирилице, њен избор је ћирилица, и истиче да је нови дневник на латиничном писму попунила ћирилицом. Такође, истиче да је избацивање ћирилице из званичне документације школа политичка одлука којом се крше Уставна права оних који пишу ћирилицом.

„Обраћам се јавним писмом зато што знам да службе у Министраству не одговарају на дописе које сам и лично, али и моје колеге, упутила Министарству поводом разних недоумица које је требало отклонити. Господине Министре, политичком одлуком избацили сте ћирилицу из званичне документације и преписке у Школама. Ниједан документ из Школа, већ годинама, у Министарство не долази написан ћирилицом. Наставак потирања ћирилице било је увођење и образаца за сведочанства, а од ове школске године дневници, ђачке књижице, матичне књиге. Ћирилице нема ни у траговима. Можда табла на улазу у неку школу и то је све. Да ли ће школе бити образованије, културније, стручније, професионалније, европскије институције ако наредите и демонстрирате силу причом око примене правописног правила да би образац требало попуњавати писмом на коме је дат? Молим Вас, не вређајте ме причом да су, по Уставу, оба писма равноправна. Ја немам алтернативу. Наредили сте. Нисте ми оставили могућност избора. Покажите ми где је ту равноправност„, написала је Зорановић у отвореном писму.
Даље, Зорановићева поставља питање да ако Министарство не поштује њено Уставано право зашто би онда она морала да буде професионалац и поштује правописно правило?

Како каже, она може да разуме одлуке Бошковића, јер он мора да остави политички траг зарад његове политичке будућности, али јој није јасно зашто на такав начин.
„Има и других начина да Вас препознају и цене. Уважени Министре, дневник, латинични образац, попунила сам ћириличним писмом. Колико сам погрешила? Која је казна и за онога ко не примењује Устав и за мене која не поштује правописно правило?“, наводи се у писму уз констатацију да је лакше у Хрватској бранити ћирилицу него у Црној Гори.
„И знам ја, Министре, да је између хљеба и ћирилице паметније бирати хљеб али, ја ипак бирам ћирилицу зато што сам учитељица!“, закључила је она.

СРПСКЕ БАНКЕ – ПРАВНИЦИМА ПРОТИВ ПРАВА!

Нацистички сејач смрти Јозеф Менгеле је имао чак два доктората – из антропологије и медицине. Он је пример злоупотребе људских знања у корист зла. Лекари су стекли врло висока знања из медицине да би могли да се посвете својој професији – лечењу људи и продужавању њихових живота. Међутим, постоје и лекари који су своја висока медицинска знања злоупотребили да би убили своје супруге да би са љубавницама наставили да „живе к'о људи“. Тачно су знали који отров да употребе а који обдукцијом не може бити откривен; тачно су знали који крвни суд да пресеку да би жртва што пре искрварила. Дакле, своје стручно знање су злоупотребили да би извршили злочин. Неки официри из конструкторских бироа и разних института су своја знања о развоју нових оружја у њиховим армијама злоупотребили ради личне материјалне користи упркос знању да саопштавањем тих техничких новина непријатељу чине издају, и своје земље доводе у ризике. Информатичари у банкама су највећи протеривачи ћирилице, па своје незнање и лењост „оправдавају“ – техничким разлозима! Они се потајно надају да неуки народ „неће знати за јадац“ и да ће „лећи на руду“.

Слично раде и правници у банкама у Србији. Правници, а поготово адвокати, су на лошем гласу у народу као људи, јер стручност им нико не оспорава, али народ за њих говори да зарађују на туђој невољи, несрећи, мукама. Сигурно знате онај виц о адвокатима оцу и сину, када је отац прекорео сина што је парничарима саветовао да једноставно посеку дрво на њиховој заједничкој међи, а које је било узрок њихових вишегенерацијских бесконачних парничења и непотребних трошкова због ангажовања адвоката: „Еј, синко, то дрво је тебе отхранило и ишколовало“! Невероватно је како људи у нашим банкама гаје нетрпељивост према употреби ћирилице у банкарској документацији и платним картицама! Чак и у „Московској банци“ и „Сбербанци“! Као да су током школовања имали „специјални предмет“ – како мрзети ћирилицу! У банкама су правници добили специјална задужења како да изврдају коришћење ћирилице и како да их правничким марифетлуцима ослободе обавезе да користе ћирилицу. Све банке редом од Народне банке Србије па до последње домаће или филијале иностраних банака својим клијентима на њихово питање зашто не користе ћирилицу одговарају као по команди: „Обавеза коришћења ћирилице се односи на државне установе које врше јавну функцију, а банке не спадају у такве установе“! Нашли рупу у прописима. А и уставотворци и законодавци су се сами постарали да им „помогну у налажењу таквих рупа у закону“!

Погледајте као су сви ти правници, банкарски финансијски стручњаци и информатичари остали без гаћа пред једном породичном трговинском фирмом из Доњег Душника у општини Гаџин Хан код Ниша. Поред изузетне пословне досетке да својим муштеријама омогуће тромесечни предах у плаћању купљене робе, њихове потрошачке картице су потпуно на ћирилици, без и једног јединог латиничног слова!

Када сам о томе обавестио мог колегу чувара ћирилице, опрезно ме је питао да нису те картице можда – картонске? Не, пластичне су, као и све банкарске картице код нас и у свету. Пластичне и ћириличне! Све њихове продавнице „Ас“ у Гаџином Хану и Нишу имају фирме на ћирилици, и сви натписи у продавницама су им такође на ћирилици. И њихова страница на Фејсбуку је такође сва на ћирилици! Њихов уређивач странице на Интернету и Фејсбуку није током школовања бежао са часова! Та породична фирма не размишља о „правничким марифетлуцима“ попут наших банака, него о народној и породичној традицији и неговању једне од значајнијих ставки те традиције – наше ћирилице!

Ето мени прве картице у којој се не зовем „Зељко“, не презивам „Филиповиц“, супруга ми није „Снезана“, улица ми није „Воздова“, град ми није „Нис“, него све пише тачно онако као треба!

Ево чак и влада преко свог министарства прихвата „правничке марифетлуке“ банкарских адвоката! Сасвим нов документ, још „врућ испод чекића“!

Наше банке „имају право да саме одаберу писмо свог пословања“!

Какво богатство! Каква демократија! У недемократским земљама – Француској, Британији, Немачкој, Италији, Грчкој, Мађарској, Америци, Канади... – банке могу само да завиде банкама у Србији на могућности „избора писма“!

Баш да видимо како ће Јоргованка и „њени ђачићи“ по банкама сада оговарати ову породичну фирму „Ас“!

Невероватно је како људи у нашим банкама гаје нетрпељивост према употреби ћирилице у банкарској документацији и платним картицама! Чак и у „Московској банци“ и „Сбербанци“!

И мени је то запало за око, кад сам видео те нове банке на тржишту Србије. С обзиром на то да су руске, зашто не на ћирилици? Уосталом, тако је и "изворно".

Сем тога, "Сбербанка" је заправо "Сбербанк (Србија)" (као да је било тешко додати једно а).
У међувремену, "Московска банка" (у овом случају је изворни назив "Банк Москвы" преведен на српски) постала је ВТБ Банка. Но, и она је "на латиници": www.vtbbanka.rs

Poslednja izmena:
Ja ovo "čuvanje ćirilice" nikako ne kontam , jer je u pitanju obično pismo kao i svako drugo , samo što ćirilica zbog globalane umreženosti i komunikacije sama ide u nepovrat.
I svako insistiranje na tome da ona bude deo modernih trendova je pravljenje čudovišta i služi običnoj nacionalističkoj propagadni koja samo šteti ljudima i odvraća ih od suštine , a suština je SADRŽAJ I SVRHA NAPISANOG a ne pismo samo po sebi.

Drugo m srpska ćirilica iliiti bolje rečeno Vukova ćirilica je ekvivalent latinici koju koristimo , i svako onaj sa pola mozga i sa zavrešnim jednim razredom osnovne škole može porede latinice naučiti ćirilicu , zato je njeno "čuvanje" totalna besmislica jer to nije staroslovenska ćirilica i glagoljica koja nije modernizovana i nema pandana u modernoj našoj latinici i nije prilagođena našem jeziku.
Primer su današnji mladi Hrvati koji kad im na nekom forumu staviš ćoirilični tekst oni ga bez problema pročitaju , a nikad nisu učili u školi ćirilicu.

Ja ne znam odakle ljudima priča da je jedno pismo više naše a drugo nije?! , latinica je isto srpska kao i ćirilica , svaka reč napisana latinicom je jednako razumljiva i da je napisana ćirilicom.

Poenta je u jeziku a ne u pismu , jer mi možemo pisati srpskim jezikom i na arapskom pismu.

Oba pisma su ravnopravna u Srbiji , i svako ih mora znati i svako ima pravo da ga koristi kad hoće i gde hoće , pa tako imaju pravo i profesori pisati na kojem hoće pismu.

Ovi "čuvari ćirilice" podcenju naš narod i misle da su Srbi totalni idioti pa će eto zaboraviti ćirilicu , ili su "skloni izdaji" pa će namern o da koriste latinicu a ne ćirilicu.
Ovo podseća na braću Rvate i njihove jezičke nebuloze , gde ako njihovi lingvisti ne izmišljalju reči svi će Hrvati postati ili Englezi ili ne daj bože Srbi., tako da i oni misle da im je hrvatski narod totalno glup i da je sklomn izdaji , naravno u korist Srba.:mrgreen:

РАВНОПРАВНОСТ ПИСАМА У СРБИЈИ

Ja ovo "čuvanje ćirilice" nikako ne kontam , jer je u pitanju obično pismo kao i svako drugo , samo što ćirilica zbog globalane umreženosti i komunikacije sama ide u nepovrat,I svako insistiranje na tome da ona bude deo modernih trendova je pravljenje čudovišta i služi običnoj nacionalističkoj propagadni koja samo šteti ljudima...:

Да, и ја могу да скочим у вис 2,5 метра, и то из места. Шта ме кошта да то изјавим. Као што ни тебе не кошта ништа да изјавиш то што си изјавио.

Народна канцеларија председника Републике. Њихови рачунари нису могли ни да примају ни да шаљу поруке на равноправној ћирилици. Ово је њихов одговор на моју примедбу. Женска ми се јавила телефоном и није ми рекла да сам националиста, него да сам острашћен. Сутрадан ме је поново назвала, извинила ми се „ако сам помислио да она има нешто против ћирилице“, рекла да је моја примедба основана, умесна и оправдана, и да ће Канцеларија предузети потребне мере да се недостаци њихових рачунара отклоне. И заиста, од септембра 2010. г. њихови рачунари уредно и читају и пишу ћирилицом. Ово је пример како „ćirilica zbog globalane umreženosti i komunikacije sama ide u nepovrat“ (поготово ако јој ми, попут тебе, "помогнемо" у томе!)

Ово нису урадили Словенци, него баш Срби:

Државна установа Агенција за привредне регистре даје свој допринос равноправности писама:

Државна установа Пошта Србије љубоморно чува равноправност писама:

Љубоморним чуварима равноправности грађанин је упутио примедбу:

Одговор Поште. Нису му рекли ни да је националиста ни да је острашћен:

Електронско заказивање прегледа у државној дечијој болници:

Шта ће ти аргументи кад можеш да употребиш метод дисквалификације – „националиста, прављење чудовишта, и са пола мозга се може научити ћирилица и зато је њено чување тотална бесмислица, Хрвати ћирилични текст без проблема читају а никад нису учили ћирилицу“.

Хрвати ћирилицу нису учили ни у Југославији уз Новосадски договор, јер је он важио само за Србе, националисте. Али су теби дисали за врат док си се "опредељивао" за једно од два „равноправна писма“. Зато ти у погледу прилика са писмом код нас сматраш да су државе, народи, језици и писма настали у тренутку твог рођења, и да пре тебе није било држава, народа, језикâ и писама. Ти у „избору писма“ ниси био слободан, они су ти одабрали писмо, дисали су ти за врат!

60% светског становништва не пише латиничним писмима, и ни један од тих народа нема никаквих „техничких проблема“ да на рачунарима, мобилним телефонима, телетексту користи своје писмом нити му писмо "иде у неповрат".

Осим твог.

Уђем ја недавно у једну радњицу да купим нешто и док ме услуживала приметим (кажем) како није у реду што су цене производа исписане латиницом. Ту било двоје, и једно од њих поче да лупа, као и овај Косматац, само што је то била проста жена, хоћу да кажем мање школована. Изнервира ме и ја ту пукнем, издерем се у оној радњи и изађем. Мислио сам да више не уђем у ту радњу, а рачунао сам да ме после тога више не би ни примили. Ипак, после краћег времена, нешто ми је било хитно и ја свратим. Кад, унутра, одмах ми на два места приметим рекламе АКЦИЈА – исписано крупним словима на ћирилици!
Наравоученије:
Код наших људи само оштро, нема вајде од финоће.

Ja ovo "čuvanje ćirilice" nikako ne kontam , jer je u pitanju obično pismo kao i svako drugo , samo što ćirilica zbog globalane umreženosti i komunikacije sama ide u nepovrat.
I svako insistiranje na tome da ona bude deo modernih trendova je pravljenje čudovišta i služi običnoj nacionalističkoj propagadni koja samo šteti ljudima i odvraća ih od suštine , a suština je SADRŽAJ I SVRHA NAPISANOG a ne pismo samo po sebi.

Drugo m srpska ćirilica iliiti bolje rečeno Vukova ćirilica je ekvivalent latinici koju koristimo , i svako onaj sa pola mozga i sa zavrešnim jednim razredom osnovne škole može porede latinice naučiti ćirilicu , zato je njeno "čuvanje" totalna besmislica jer to nije staroslovenska ćirilica i glagoljica koja nije modernizovana i nema pandana u modernoj našoj latinici i nije prilagođena našem jeziku.
Primer su današnji mladi Hrvati koji kad im na nekom forumu staviš ćoirilični tekst oni ga bez problema pročitaju , a nikad nisu učili u školi ćirilicu.

Ja ne znam odakle ljudima priča da je jedno pismo više naše a drugo nije?! , latinica je isto srpska kao i ćirilica , svaka reč napisana latinicom je jednako razumljiva i da je napisana ćirilicom.

Poenta je u jeziku a ne u pismu , jer mi možemo pisati srpskim jezikom i na arapskom pismu.

Oba pisma su ravnopravna u Srbiji , i svako ih mora znati i svako ima pravo da ga koristi kad hoće i gde hoće , pa tako imaju pravo i profesori pisati na kojem hoće pismu.

Ovi "čuvari ćirilice" podcenju naš narod i misle da su Srbi totalni idioti pa će eto zaboraviti ćirilicu , ili su "skloni izdaji" pa će namern o da koriste latinicu a ne ćirilicu.
Ovo podseća na braću Rvate i njihove jezičke nebuloze , gde ako njihovi lingvisti ne izmišljalju reči svi će Hrvati postati ili Englezi ili ne daj bože Srbi., tako da i oni misle da im je hrvatski narod totalno glup i da je sklomn izdaji , naravno u korist Srba.:mrgreen:

Ko da sam ja pisao.

Problem je što tek u momentu kada se službeno izjasnimo i kažemo "latinica nije srpsko pismo" i "latinica je hrvatsko pismo" pravimo veliku štetu. Tunjavi mačkar je uspeo u ustav da progura ćirilicu kao jedino službeno pismo, a korumpirani (Ne)Sreten Ugričić je predao Hrvatima srpskohrvatski (koji je u stvari srpski) na p(l)a(d)nju. I sad smo na pola puta ka obistinjenju Zbiljićevih laprdorija - "da mi Srbi, ustvari, pišemo hrvatskim jezikom."

Prema tome, jasno je da latinica koju je objavio Gaj i koju je nadogradio Daničić predstavlja latiničnu transkripciju Vukovog srpskog azbučnog grafijskog sistema te da služi isključivo za pisanje srpskog jezika tj. njegovih standardnih varijanata.

- - - - - - - - - -

Sa ovim se slažem.

Па ми Срби смо ти народ који највише чува ћирилицу, мислим оно, чувамо је, штедимо, не користимо је, да се не изанђа, да се не потроши, а други арче ли арче ћирилице.

Мислим ове флоскуле које су ушле у подсвест су смешне, то је чиста патетика, она отужна, српска, примитивна. Какво црно чување или нечување, на то су се примили и наши Збиљићи разних врста, па и они допринели слуђивању већ слуђеног народа који ионако није дужан да ради посао за који су плаћени лингвисти и филолози, који опет, или не знају, или су и они потпали под мантре и флоскуле.

Писмо се не чува, чува се језик, нормира се језик, и то према традицији, култури, стремљењима, језик се негује, а не писмо. У оквиру норме, језик треба да има једно писмо, оно које је у складу са његовом традицијом, културом, историјом, народ који претендује на 1000 година историје не може да бира писмо тек тако, само ајд ти то објасни људима.

И кака бре глобална умреженост, то су све форе Ивана Клајна, те не може математика, те не може хемија те не могу програмски језици ћирилицом. Мућните главом људи, језик, спркси језик је језик, математика је математика, математика има правила, има и језик, има и других језика који се не пишу латиницом, па људи имају и програмске језике, и математику, и физику.

И сам тај термин наше писмо, и томе су неки дали погрешан смисао, писмо није ничије власништво ни патент, али се овде ради о поштовању своје културе и традиције, али опет кажем, то треба да потекне од оних који су плаћени за то, нажалост, као и у случају рецимо Косова данас, ти који су плаћени да бране нешто, они су први то издали и продали, оставили нама да бранимо ћирилицу и онима на Косову да сами бране државу и државну имовину.
Није поента у разумљивости, као ти рече, може се српски писати и арабицом, али српски језик треба и заслужује да има писмо које има 1000 година континуитета.

Problem je što tek u momentu kada se službeno izjasnimo i kažemo "latinica nije srpsko pismo" i "latinica je hrvatsko pismo" pravimo veliku štetu. Tunjavi mačkar je uspeo u ustav da progura ćirilicu kao jedino službeno pismo, a korumpirani (Ne)Sreten Ugričić je predao Hrvatima srpskohrvatski (koji je u stvari srpski) na p(l)a(d)nju. I sad smo na pola puta ka obistinjenju Zbiljićevih laprdorija - "da mi Srbi, ustvari, pišemo hrvatskim jezikom."

http://forum.krstarica.com/showthre...смо-државе?p=28439984&viewfull=1#post28439984
Када се заштита ћирилице претвори у прогон латинице, то је већ нешто сасвим друго. Када се томе придода и екавица (која је многима, мада не баш сваком „ћириличару”, једини српски изговор јата) ствар постаје крајње озбиљна. Признајем, није ми баш јасно како сви они којима су пуна уста Ватикана, усташтва, латинизације и сл. никако не могу да виде једну веома јасну чињеницу. Ако заиста постоје вишевјековна настојања Ватикана да полатини Србе и да их преведе у Хрвате (а постоје), онда је, бар кад је језик у питању, кључна ријеч – кроатистика.
Два су основна начела на којима се гради цијела кроатистика:
1. српска је ИСКЉУЧИВО ћирилица
2. српска је ИСКЉУЧИВО екавица (штокавска)
Ова два начела могу се сажети и у једно, у остварење давнашњег сна о језичкој граници на Дрини – западно од Дрине нема (нити је икада било) српског језика. (Да не помињем и то да би и тај преостали „источнодрински” српски временом постао само ћирилицом писани хрватски.)

Како ће се то Српство одбранити од латинизације ватреним залагањем за спровођење темељних начела на којима та латинизација почива? Зашто бих се одлучно бранио кад ми неки Хрвоје Хорват из Загреба намеће ова начела, а одушевљено потрчао у загрљај неком Србољубу Србљановићу из Београда који ми намеће то исто?

Овоме раније написаном придодаћу само још један редак:
Да би језички зид на Дрини био чврсто саграђен, грађење зида морају потпомоћи обје стране – кроатистика са једне (западне) и тврдоћириличарство са друге (источне).

Овоме раније написаном придодаћу само још један редак:
Да би језички зид на Дрини био чврсто саграђен, грађење зида морају потпомоћи обје стране – кроатистика са једне (западне) и тврдоћириличарство са друге (источне).

А да мало РС утврди своје границе ћирилицом свуда, а не само на оним таблама "добродошли у РС".

Prema tome, jasno je da latinica koju je objavio Gaj i koju je nadogradio Daničić predstavlja latiničnu transkripciju Vukovog srpskog azbučnog grafijskog sistema te da služi isključivo za pisanje srpskog jezika tj. njegovih standardnih varijanata.

.
Нека Гај још само поправи петнаест слова, па ће му писмо бити идеално – смејао му се Вук.

СРПСКИ УСУД

Срби – мали народ великих деоба! Обреновићевци – карађорђевићевци, четници – партизани, патизановци – звездаши, микисти – ђокисти, леписти – силванисти, фејсбуковци – твитераши, сад још и ћириличари – латиничари, о страначким закрвљеностима да и не говоримо. Ја сам још када сам као петнаестогодишњи дечак отишао у ЈНА одмах видео нешто што ми до тада није било ни на крај памети да о томе уопште и размишљам – да „ћирилица овде не станује“. Тај „судар светова“ је био видљив из авиона. Читаво дотадашње детињство сам провео у окружењу ћирилице – натписи на јавним установама, називи школâ, „Народни биоскоп“, називи предузећâ, штампа, књиге, уџбеници. Са латиницом сам се први пут срео школске 1955/56. године када сам као ученик трећег разреда основне школе учио „друго писмо Новосадског договора“ и две године касније када сам у петом разреду добио француски језик. А сада, одједном, у ЈНА – друга држава, други свет! Сви натписи на свим објектима у касарнама, уџбеници, учила, дипломе, војна штампа и периодика, документарни и наставни филмови „Заставе филма“, обрасци, дозволе за излазак у град, техничке књижице за наоружање, средства везе, возила и инжењеријске машине – само латиница, без изузетка. А прва реченица дефиниције те војске је гласила: „У ЈНА писма су равноправна“!

Током моје службе у тој војсци заиста никада нико од несрба (ево правописне „зврчке“ – како се ова „група нација“ пише, малим или великим словом!) није ми ни једном речју пребацио што сам користио ћирилицу, али јесу – Срби! Један Шумадинац ме је подругљиво питао да ли ја „и бројеве пишем ћирилицом“, иако ја њега нисам питао да ли бројеве пише латиницом. Ееееј, Шумадинац! Крај оваквих „Шумадинаца“ Загорци могу слободно да држе руке у џеповима... Приликом једног теренског задатка у Загребу ЈНА је сарађивала са Службом безбједности Хрватске на тражењу организаторâ и учесникâ у илегалној шпијунској радио-вези Загреб-Штутгарт, на коју су нас упозорили Руси! јер у хрватској служби безбедности о томе „ниш нису знали“. Чим сам ушао у канцеларију хрватских безбедњака, један од њих, иако ме први пут у животу види, ми је без пардона скресао: „Иако говориш „бре“ ипак си ми симпатићан“! И пред свима, и нашим и њиховим, испричао ми виц: „Знате кај је то национализам? То је кад мрзиш Србина мало више него кај је то нормално“. Отишао сам у пензију а да нисам сазнао колико је то „нормално да мрзиш Србина“. Током тог задатка дошао је и 22. децембар, Дан ЈНА, па су у касарни приредили „кратак предах уз војнички пасуљ“. 90% старешина те јединице су били Срби, а певали су само „Лепе ти је Загорје зелено“, „Рожица сем била“ и друге загорске песме. Видело се да су службовањем у тој средини стекли „условни рефлекс“ и „научили домаћи ред“. Шта мислите, колико су овакви „Срби“ били спремни да запевају неку српску песму, или – не дај боже – нешто напишу ћирилицом? Тада сам „сабрао два и два“ и видео да су моји сународници у снисходљивости према другима спремни да жртвују све своје – и песме, и историју, и име језика, а изнад свега – ћирилицу! И да скратим: Током извршења тог задатка командант Загребачке армијске области је био – Мартин Шпегељ! Тек касније, после распада Југославије и Шпегељевог преласка у Туђманову војску, ми смо „вратили филм у назад“ и схватили да смо били – изиграни! Осећали смо се постиђено и понижено. „Тражили смо“ нешто што је било ућуткано, притајено, у чему је друг Шпегељ сигурно вукао конце. Епизоду из 1984. године када сам покренуо питање непостојања равноправне ћирилице у ЈНА сам већ објавио и на овом форуму.

После пензионисања набавио сам рачунар и почео да посећујем Интернет. Преокрет у мојој ћириличарској каријери је био када сам на једном железничарском форуму видео неке фотографије које су показивале „редовне ћириличарске прилике на железници“ из прошлости нашег народа у Хабсбуршкој монархији, Краљевини Црној Гори, Краљевини Србији и Југославији пре Новосадског договора. То је био свет на који сам ја навикао као дечак пре одласка у ЈНА. А када сам видео аустро-угарску ћириличну возну карту Требиње – Сарајево из 1913. године, одлучио сам да скупљам сличне фотографије на Интернету и да их користим у мом ћириличарењу. Слично оном „судару светова“ када сам као петнаестогидишњак отишао у ЈНА, следећи „тресак у лице“ сам доживео када сам на ћириличарским форумима схватио да су Марија Терезија, Калај, Павелић, Броз и Мило Ђукановић права мала деца у затирању ћирилице према – Србима латиничарима! ''Не бојим се ја вражијега кота, нека га је ка' на гори листа, но се бојим од зла домаћега''. Свестан сам да су бројне генерације наших сународника у последњих 60 година рођене и одрасле у планираном и диригованом окружењу превласти па и искључивости латинице, па је осећају као „наше писмо“. Како је било десет векова до тада, то њима није познато, а и не воле баш да неко „таласа“ и да их „узнемирава“ у њиховом уљуљкивању „богатством двоазбучја“. Одлучио сам да се посветим приказивању нашим сународницима текстом и фотографијама да искорењивање наше ћирилице није никакав „спонтани процес“, него да је ћирилица – организовано нападнута! Реакције су различите – од потврђивања прилика на које ја указујем, преко поштеног признања да је то за њих непријатно сазнање и изненађење и да им „тек сад постају јасне неке ствари“, до изражавања нескривене мржње према мени и упућивања етикета „националиста, ретроградан, загледан у прошлост, не схвата дух времена и неминовност напуштања ћирилице“ и сл. А најнапреднији међу њима ме називају и усташом.

Ја им то не замерам, знам да они нису „кривци“ него жртве! Жртве окружења које им је организовао режим из времена Новосадског договора.

Мој ћириличарски окидач:

Poslednja izmena:
Па ми Срби смо ти народ који највише чува ћирилицу, мислим оно, чувамо је, штедимо, не користимо је, да се не изанђа, да се не потроши, а други арче ли арче ћирилице.

Мислим ове флоскуле које су ушле у подсвест су смешне, то је чиста патетика, она отужна, српска, примитивна. Какво црно чување или нечување, на то су се примили и наши Збиљићи разних врста, па и они допринели слуђивању већ слуђеног народа који ионако није дужан да ради посао за који су плаћени лингвисти и филолози, који опет, или не знају, или су и они потпали под мантре и флоскуле.

Писмо се не чува, чува се језик, нормира се језик, и то према традицији, култури, стремљењима, језик се негује, а не писмо. У оквиру норме, језик треба да има једно писмо, оно које је у складу са његовом традицијом, културом, историјом, народ који претендује на 1000 година историје не може да бира писмо тек тако, само ајд ти то објасни људима.

И кака бре глобална умреженост, то су све форе Ивана Клајна, те не може математика, те не може хемија те не могу програмски језици ћирилицом. Мућните главом људи, језик, спркси језик је језик, математика је математика, математика има правила, има и језик, има и других језика који се не пишу латиницом, па људи имају и програмске језике, и математику, и физику.

И сам тај термин наше писмо, и томе су неки дали погрешан смисао, писмо није ничије власништво ни патент, али се овде ради о поштовању своје културе и традиције, али опет кажем, то треба да потекне од оних који су плаћени за то, нажалост, као и у случају рецимо Косова данас, ти који су плаћени да бране нешто, они су први то издали и продали, оставили нама да бранимо ћирилицу и онима на Косову да сами бране државу и државну имовину.
Није поента у разумљивости, као ти рече, може се српски писати и арабицом, али српски језик треба и заслужује да има писмо које има 1000 година континуитета.

Kakva crna hiljadugodišnja tradicija ćirilice?? , šta to znači kad je pismo uvek samo sredstvo a ne kulturno ili nacionalno obeležje?!

Ima li ijedan narod da je ponosan na hiljadu godina latinice,arabice,....?! , to je totalno van svake pameti i to nema veze ni sa tradicijom već samo sa nacionalističkom propagandom da se nekog proganja jer eto hoće da "uništi" ćirilicu i namerno uvede latinicu jer je sklopio tajni ugovor sa Vatikakom , što ujedno nosi i pokatoličavanje.:dash:
To je ta vrsta mozga koji "brani i čuva" ćirilicu.

Ovim koji "čuvaju" ćirilicu nije važna pismenost već im je važno da se izderu na proadavačicu koja je artikle napisala na latinici , i da ***** kad dobiju neki dopis na latinici od strane države.

Znači vraćam se na poentu , bitan je sadržaj i svrha , a ne sredstvo.

Hiljadu godina tradicije ćirilice?? , pa ti retki pismeni Srbi nisu pisali ćirilicom radi nje same nego radi sadržaja.
Drugo , ćirilica koja je korišćena pre Vuka nije bila u službi srpskog jezika već staroslovenskog(mrtvog) i njegovih varijanti koje nisu bile razumljive Srbima tj.običnom narodu ama baš nikada , što znači da 800 godina "tradicije ćirilice" možeš okačiti mačku o rep.
Poslednjih 200 godina "tradicije ćirilice" ali ove Vukove je većnski takođe smešna , jer srpska elita nije se potrudila da opismeni narod , već ga je kao po staroj srpskoj ćiriličnoj tradiciji držala u mraku jer pismen Srbin može krenuti i razmišljati sovjom glavom.
I da se sve bude gore po "čuvare ćirilice" dođoše ovi Jugosloveni tj.srpske i hrvatske komunjare koje su furale latinicu takođe i pre 60 godina napraviše najveće opismenjevanje naroda.

Ja lično ćirilicu koristim samo kadd rukom pišem i to onu "pisanu" a ne štampanu jer mi je ona gadna i nikako mi se ne uklapa u bilo šta moderno.
Zato sam ja veći "čuvar tradicije ćirilice" nego bilo koji ovaj "čuvar" koji hoće da mu cene komjpuuterskih artikala budu napisani ćirilicom , a to je kao da babi od 80 godina navučeš mini suknju.
Ovo je lično moj izbor i ja tako razmišljam.

Ko da sam ja pisao.

- - - - - - - - - -

Sa ovim se slažem.

Svako pismo koje je u svrsi razumljivosti i da ga običan čovek može bez problema pročitati je NAŠE SRPSKO , jer ako kažemo da nije naše već eto ono nam je nametnuto i ono nije deo naše "tradicije" , onda moramo biti dosledni u svemu po pitanju jezika i pisma a ne samo što nekim odgovara.
A to znači da moramo izbaciti sve tuđice jer su i one nametnute kao i latinica , a naroičito latinštine i turcizmi.
Pa onda moramo i Vuka odbaciti jer on se vodio zapadnim modelima kad je uređivao ćirilicu , i izbaccio ono "pravo srpsko" iz svoje nove ćirilice koje su Srbi koristili već 800 godina.

Što takođe znači da bi tako ostali potpuno nepismeni i bez ičega ako ćemo biti dosledni i ako slušamo "čuvare" ćirilice.

Уђем ја недавно у једну радњицу да купим нешто и док ме услуживала приметим (кажем) како није у реду што су цене производа исписане латиницом. Ту било двоје, и једно од њих поче да лупа, као и овај Косматац, само што је то била проста жена, хоћу да кажем мање школована. Изнервира ме и ја ту пукнем, издерем се у оној радњи и изађем. Мислио сам да више не уђем у ту радњу, а рачунао сам да ме после тога више не би ни примили. Ипак, после краћег времена, нешто ми је било хитно и ја свратим. Кад, унутра, одмах ми на два места приметим рекламе АКЦИЈА – исписано крупним словима на ћирилици!
Наравоученије:

Bravo , ovo je bilo u duhu srpskog prosvećenja i pismenosti.

A šta ako neka druga prodavačice posle tvog prosvetiteljskog oštrog deranja ne promeni latinične cene u ćirilične?? , hoćeš li doći sa puškom i uperiti u nju??

Zbog takvih kao ti ćirilica i odlazi u nepovrat jer pismo mora b iti u funkciji napretka i samog sadržaja napisanog , a očito to tebi nije bitno već tvoj osećajj da nekome zapreetiš i oštrim glasom mu kažeš da je loš Srbin jer eto koristi latinicu.

Kakva crna hiljadugodišnja tradicija ćirilice?? , šta to znači kad je pismo uvek samo sredstvo a ne kulturno ili nacionalno obeležje?!

Ima li ijedan narod da je ponosan na hiljadu godina latinice,arabice,....?! , to je totalno van svake pameti i to nema veze ni sa tradicijom već samo sa nacionalističkom propagandom da se nekog proganja jer eto hoće da "uništi" ćirilicu i namerno uvede latinicu jer je sklopio tajni ugovor sa Vatikakom , što ujedno nosi i pokatoličavanje.:dash:

Ovim koji "čuvaju" ćirilicu nije važna pismenost već im je važno da se izderu na proadavačicu koja je artikle napisala na latinici , i da ***** kad dobiju neki dopis na latinici od strane države.

Hiljadu godina tradicije ćirilice?? , pa ti retki pismeni Srbi nisu pisali ćirilicom radi nje same nego radi sadržaja.
Drugo , ćirilica koja je korišćena pre Vuka nije bila u službi srpskog jezika već staroslovenskog(mrtvog) i njegovih varijanti koje nisu bile razumljive Srbima tj.običnom narodu ama baš nikada , što znači da 800 godina "tradicije ćirilice" možeš okačiti mačku o rep.
Poslednjih 200 godina "tradicije ćirilice" ali ove Vukove je većnski takođe smešna , jer srpska elita nije se potrudila da opismeni narod , već ga je kao po staroj srpskoj ćiriličnoj tradiciji držala u mraku jer pismen Srbin može krenuti i razmišljati sovjom glavom.
I da se sve bude gore po "čuvare ćirilice" dođoše ovi Jugosloveni tj.srpske i hrvatske komunjare koje su furale latinicu takođe i pre 60 godina napraviše najveće opismenjevanje naroda.

Ja lično ćirilicu koristim samo kadd rukom pišem i to onu "pisanu" a ne štampanu jer mi je ona gadna i nikako mi se ne uklapa u bilo šta moderno.
Zato sam ja veći "čuvar tradicije ćirilice" nego bilo koji ovaj "čuvar" koji hoće da mu cene komjpuuterskih artikala budu napisani ćirilicom , a to je kao da babi od 80 godina navučeš mini suknju.

Па кад је писмо само средство како то нема ниједан језик около, а ни много шире, да се пише како се коме ћефне? Како то само код нас ништа нема везе ни са чим, ајде ми нађи неку књигу на грчком језику, или неке новине, писане латиницом рецимо.

Која бре писменост, ми смо ти неписмени, код нас се ни не зна како се пише рецимо реч СВЕТЛОСТ; код нас може и СВЕТЛОСТ, и SVJETLOST, и СВЈЕТЛОСТ и SVETLOST, ти ниси ни свестан своје несвести.

Даље, ћирилица пре Вука јесте наша веза, континутитет са језиком наших предака, и то елите, писмене елите наших предака, а обичан народ је увек био обичан народ, и данас имаш мање или више разумљиве локалне дијалекте. А иначе, видим што смо данас писмени, и видим колико ти размишљаш својом главом, размишљаш главама оних који су ти утувили у главу накарадне ставове, чуј ти њега не уклапа се ћирилица њему у било шта модерно, ти ниси ни свестан колико ти је мозак испран.

А што се тиче тога да ти тако размишљаш, ко коме може да забрани данас да буде глуп?

- - - - - - - - - -

Svako pismo koje je u svrsi razumljivosti i da ga običan čovek može bez problema pročitati je NAŠE SRPSKO , jer ako kažemo da nije naše već eto ono nam je nametnuto i ono nije deo naše "tradicije" , onda moramo biti dosledni u svemu po pitanju jezika i pisma a ne samo što nekim odgovara.
A to znači da moramo izbaciti sve tuđice jer su i one nametnute kao i latinica , a naroičito latinštine i turcizmi.
Pa onda moramo i Vuka odbaciti jer on se vodio zapadnim modelima kad je uređivao ćirilicu , i izbaccio ono "pravo srpsko" iz svoje nove ćirilice koje su Srbi koristili već 800 godina.

Što takođe znači da bi tako ostali potpuno nepismeni i bez ičega ako ćemo biti dosledni i ako slušamo "čuvare" ćirilice.

Ти очигледно ниси чуо за језичку норму, за нормирање језика, jer po tebi mozhe onda i ovako da se pishe, jer je i to razumlyivo obichnom Srbinu.

Јасно је да си ти човек оперисан потпуно од критичког мишљења и било какве логике.

Наравно да је писмо средство за биљежење (записивање) изговореног, наравно да је писмо дио језика, а не обратно, наравно да се питање традиције често потеже олако...
Да Ватикан и те како има своје прсте уплетене у српски језик није никаква националистичка пропаганда већ неспорна, лако доказива чињеница.
Ово са модерношћу латинице и старомодношћу ћирилице ти није требало јер нема везе ни са чим сем можда са оним што би се могло назвати синдромом покондирене тикве.

Па кад је писмо само средство како то нема ниједан језик около, а ни много шире, да се пише како се коме ћефне? Како то само код нас ништа нема везе ни са чим, ајде ми нађи неку књигу на грчком језику, или неке новине, писане латиницом рецимо.

Која бре писменост, ми смо ти неписмени, код нас се ни не зна како се пише рецимо реч СВЕТЛОСТ; код нас може и СВЕТЛОСТ, и SVJETLOST, и СВЈЕТЛОСТ и SVETLOST, ти ниси ни свестан своје несвести.

Даље, ћирилица пре Вука јесте наша веза, континутитет са језиком наших предака, и то елите, писмене елите наших предака, а обичан народ је увек био обичан народ, и данас имаш мање или више разумљиве локалне дијалекте. А иначе, видим што смо данас писмени, и видим колико ти размишљаш својом главом, размишљаш главама оних који су ти утувили у главу накарадне ставове, чуј ти њега не уклапа се ћирилица њему у било шта модерно, ти ниси ни свестан колико ти је мозак испран.

А што се тиче тога да ти тако размишљаш, ко коме може да забрани данас да буде глуп?

- - - - - - - - - -

Ти очигледно ниси чуо за језичку норму, за нормирање језика, jer po tebi mozhe onda i ovako da se pishe, jer je i to razumlyivo obichnom Srbinu.

Јасно је да си ти човек оперисан потпуно од критичког мишљења и било какве логике.

Pa da postoje govornici i eetničke grupe grčkog jezika ali druge vere i nasleđa , verovano bi postojalo i kod Grka latinica ili arabica ravnopravno.
Mi imamo nesrreću da živimo tu gde živimo i da nam tradicija je pod više uticaja pa samim time imamo više pisama , jer ruku na srce ono što je razzumljivo SSrbima nije bilo pisano sve do Vuka , dok na latinici jeste.
A šta ćemo sa Turcima?? , oni bez problema odbaciše hiljadu godina arabice i uzeše kaursku latinicu?? , kakvi su to izdajnici svoje tradicije , strašno!

Vuk Karadžić je svoju ćirilicu i srpski jezik normirao na osnovu srpskog narodnog pesništva i DUBROVAČKE KNJIŽEVNOSTI.
A dubovačka književnost je primer srpskog jezika pisanog na narodnom jeziku razumljivom svakom Srbinu , za razliku od onoga što je predhodilo Vuku a pisano je na ćirilici i rusko-slovenskom,slavjanoserbskom,...

Znači vukova norma je usko vezana za jezik koji je bio pisan latinicom , a samo uređenje ćiirilice je takođe po zapadnim modelima rađen , dakle po ugledu na latinična rešenja , a da ne govorim o Đuuri Daničiću i njegovoj latinici koja je preslikana Vukova.

Od koga mi je ispran mozak?? , od Vatikana ili od Masona??

Ja nemam preoblem sa nijednim pismom dok ti imaš.
Ja lilčno preferima latinicu kad kucam , a rukom pišem ćirilicom i to pisanom a ne štampanom , jer mi je moderna štampana ćirilica ružna , ali to je samo moja lipčna stvar i to nema veze sa bilo čime a kamoli pismom i njegove funkcije.
Tako da hvatanje za to je tvoja nemoć i zaista glupost.

Даље, ћирилица пре Вука јесте наша веза, континутитет са језиком наших предака, и то елите, писмене елите наших предака, а обичан народ је увек био обичан народ, и данас имаш мање или више разумљиве локалне дијалекте. .

Šta reći na ovako nešto netačno i totlano glupo?? , pa ništa sem toga da ti nikad nisi čitao staroslovenski niti poznjaeš taj jezik , jer da ga poznaješ znao bi da je to MRTAV jezik , i da je to dijalekt nekog plemena od pre 1200 godina.
Tako da to nije bio jetzik ni naših predaka , bar ne onih za koje znamo da su Srbi i da su pisali ćirilicom.

Drugo staroslovenski jezik nije jezik opšte narodne komunikacije već je isključivo za obožavanje Boga i liturgiju.

I zato i dilazi Vuk i pravi reformu jer šta će narodu ako misli biti pismen MRTAV JEZIK.

Државе не поштује ни писмо али ни језик. Мени је мука од овога.:sad2:

aleksandar-vucic-foto-printskrin-1476181700-1009529.jpg

Pa da postoje govornici i eetničke grupe grčkog jezika ali druge vere i nasleđa , verovano bi postojalo i kod Grka latinica ili arabica ravnopravno.
Mi imamo nesrreću da živimo tu gde živimo i da nam tradicija je pod više uticaja pa samim time imamo više pisama , jer ruku na srce ono što je razzumljivo SSrbima nije bilo pisano sve do Vuka , dok na latinici jeste.
A šta ćemo sa Turcima?? , oni bez problema odbaciše hiljadu godina arabice i uzeše kaursku latinicu?? , kakvi su to izdajnici svoje tradicije , strašno!

Vuk Karadžić je svoju ćirilicu i srpski jezik normirao na osnovu srpskog narodnog pesništva i DUBROVAČKE KNJIŽEVNOSTI.
A dubovačka književnost je primer srpskog jezika pisanog na narodnom jeziku razumljivom svakom Srbinu , za razliku od onoga što je predhodilo Vuku a pisano je na ćirilici i rusko-slovenskom,slavjanoserbskom,...

Znači vukova norma je usko vezana za jezik koji je bio pisan latinicom , a samo uređenje ćiirilice je takođe po zapadnim modelima rađen , dakle po ugledu na latinična rešenja , a da ne govorim o Đuuri Daničiću i njegovoj latinici koja je preslikana Vukova.

Od koga mi je ispran mozak?? , od Vatikana ili od Masona??

Ja nemam preoblem sa nijednim pismom dok ti imaš.
Ja lilčno preferima latinicu kad kucam , a rukom pišem ćirilicom i to pisanom a ne štampanom , jer mi je moderna štampana ćirilica ružna , ali to je samo moja lipčna stvar i to nema veze sa bilo čime a kamoli pismom i njegove funkcije.
Tako da hvatanje za to je tvoja nemoć i zaista glupost.

Šta reći na ovako nešto netačno i totlano glupo?? , pa ništa sem toga da ti nikad nisi čitao staroslovenski niti poznjaeš taj jezik , jer da ga poznaješ znao bi da je to MRTAV jezik , i da je to dijalekt nekog plemena od pre 1200 godina.
Tako da to nije bio jetzik ni naših predaka , bar ne onih za koje znamo da su Srbi i da su pisali ćirilicom.

Drugo staroslovenski jezik nije jezik opšte narodne komunikacije već je isključivo za obožavanje Boga i liturgiju.

I zato i dilazi Vuk i pravi reformu jer šta će narodu ako misli biti pismen MRTAV JEZIK.

Опет будалаштина за будалаштином. Па јел постоје Срби католици данас? Па ми опет пишемо много више латиницом него ћирилицом.

Украјинац аима и православних и гркокатолика па опет пишу сви ћирилицом. Русини су сви гркокатолици па опет пишу ћирилицом. Румуни су сви православци па опет им је норма само латиничка.

Турци су латиницу усвојили онда кад су уместо Османског царства добили турску републику, тада су и жестоко реформисали језик, избацили много арабизама и персијских речи. И наравно, нормирали језик на једном писму, да нису можда задржали и друго за пелцер?

Дубровачка књижевност ренесансе је писана латиницом, Дубровчани свој језик, ма колико се неко трудио да фалсификује историју, нису звали српским. А у тексту бечког договора, испод кога је Вук ставио потпис латиницом, нигде се не помиње да је језик српски.

То што је ћирилица уређивана према латиници, и што је норма прављена према језику писаном латиницом само говори о томе да смо се поприлично удаљили од својих корена и свог језика, и да не можемо да прочитамо на свом језику ништа старије од 200 година, све захваљујући ставовима као ове које ти износиш.

Немам ни ја проблем ни са једним писмом, веома добро пишем енглески и хрватски латиницом, смао имам проблем кад се српски језик пише како се коме ћефне и још нам кажу како је то много добро.

Даље, да не улазимо у причу дубоко, језик пре Вука уопште није био старословенски, јасно је да ти никада ниси прочитао ништа пре Вука, иако се то може наћи на нету и упоредити језик, па и писмо.

Наравно да је писмо средство за биљежење (записивање) изговореног, наравно да је писмо дио језика, а не обратно, наравно да се питање традиције често потеже олако...
Да Ватикан и те како има своје прсте уплетене у српски језик није никаква националистичка пропаганда већ неспорна, лако доказива чињеница.
Ово са модерношћу латинице и старомодношћу ћирилице ти није требало јер нема везе ни са чим сем можда са оним што би се могло назвати синдромом покондирене тикве.

Ja sam siguran da imaš "mnoštvo činjenica" o ulozi Vatikana po pitanju ćitilice , ali ćeš me morati poštedeti toga jer onda će ti neprijatleji znatti na koji način čuvaš ćirilicu i samim time ćeš otrkiti položaj ćirilskih jedinica na frontu.

Meni je LIČNO štampana ćirilica ružna , dok mi je pisana rukom jako lepa i mnogo lepša od pisane latinice primera radi , ali biće da sam vatikanski plaćenik.:roll:

Back