Zujanje/Šum u ušima

Ja nisam nikada imala veze sa preterano glasnom muzikom, od te
preglasne muzike gubi se sluh, za tinitus se ne zna uzrok.
Ako nekada pogledas neki simfonijski orkestar i zagledas
se malo detaljnije u one sa trubom, pa i sa violinom, videces
da svi imaju u usima aparate za slusanje jer su gluvi ko topovi.
Ali tinitus nemaju ;)
Koga to stvarno muci ( a muci mnoge ljude i to bas gadno)
trebalo bi da ode u neku akusticasku radnju ( ali kod skolovanih
i iskusnih ljudi koji uopste i razumeju koja je to problematika)
da isprobaju nekoliko aparata ( obicno je samo jedno uho u pitanju)
jer ti aparati mogu da se podese tako da zvuk prijatnih tonova
bde jaci od ovog lupanja ili zujanja tako da se ovaj glavni , neprijatan
zvuk i ne registruje.
Dok radim, pricam, gledam tv, medju ljudima sam, ne primecujem to
Kad sam sama u tisini ponekad smeta.

Onda nije strasno, ja sam ( nego nije dugo trajalo) izbegavala
bilo kakve susrete, razgovore, telefoniranje, bila sam ocajna je
mi je mozak bio samo skoncentrisan na ovaj shum.
Vremenom ces se navici, a nece se pogorsavati.
Nadam se.
Mada sam primetila da mi je kad smo radili te proslave, znalo da se pojaca, tacno posle glasne muzike dan dva bude jace pa se smanji.
Sad ne radimo vec duze vreme i uvek je isto. Nije strasno.

Zato i razmisljam da ne radim vise.
Jos malo i to je to.

Svi glasni zvuci štete slušnom aparatu.
Današnji klinci nisu svesni koliko će ih u starosti koštati slušalice u ušima i muzika odvrnuta do kraja.
Nagluvost je ozbiljan problem.
Kako sutra raditi? Ići na sastanke? Pregovarati?
Plus dodatni efekti tipa zujanja u ušima.

Svi glasni zvuci štete slušnom aparatu.
Današnji klinci nisu svesni koliko će ih u starosti koštati slušalice u ušima i muzika odvrnuta do kraja.
Nagluvost je ozbiljan problem.
Kako sutra raditi? Ići na sastanke? Pregovarati?
Plus dodatni efekti tipa zujanja u ušima.
Ma vec su i polugluvi, ali to ne primecuju, tu je najveci problem
oko te gluvoce. Prvih godina covek uopste i ne registruje
da losije cuje, pojacava zvucnike, TV, radio ( sta vec) bez
da i pomisli da gubi slh.

Pazi, ja sam koristio baš dosta, znači svaki put kad izadjem iz kuće nosim slušalice i uvek do kraja pojačano, nikad ranije mi se nije desilo iako sam ih baš dosta koristio, pre nekih 3 meseca sam uzeo veliki zvučnik da koristim za kompjuter i stoji sa moje desne strane na podu i mislim da se zbog toga oštetilo desno uvo što sam rekao gde sam čuo pulsirajući zvuk srca pa me je prošlo posle možda mesec dana. Za novu godinu sam slušao po 6-7 sati glasnu muziku a počeo sam primećivati taj zvuk kad sam krenuo na spavanje tek nedelju dana kasnije
Jedno vreme nemoj da slušaš muziku uopšte, da ti se sluh malo vrati u normalu. A za to vreme, nabavi što kvalitetnije poluotvorene slušalice. Ja sam kupio AKG 141, to ti je prava stvar. Jesu 150 evra, ali ćeš sačuvati sluh. I muziku uvek slušaj na jednu trećinu jačine. Što glasnije slušaš, uši se brže zamaraju i stalno ti traže da pojačavaš muziku.
Druga stvar, muzika se nikada ne sluša toliko dugo. Jer posle nekog vremena, uši počinju da se zamaraju od muzike i ton postaje sve mutniji, tako da ćeš sve manje detalja čuti. Oko sat, do sat i po, pa napravi pauzu 45 minuta.

Jedno vreme nemoj da slušaš muziku uopšte, da ti se sluh malo vrati u normalu. A za to vreme, nabavi što kvalitetnije poluotvorene slušalice. Ja sam kupio AKG 141, to ti je prava stvar. Jesu 150 evra, ali ćeš sačuvati sluh. I muziku uvek slušaj na jednu trećinu jačine. Što glasnije slušaš, uši se brže zamaraju i stalno ti traže da pojačavaš muziku.
Druga stvar, muzika se nikada ne sluša toliko dugo. Jer posle nekog vremena, uši počinju da se zamaraju od muzike i ton postaje sve mutniji, tako da ćeš sve manje detalja čuti. Oko sat, do sat i po, pa napravi pauzu 45 minuta.
Ne, niste me dobro razumeli, slušao sam kod prijatelja muziku preko velikih zvučnika. Slušalice ovako koristim.

Mora da zaboravim sve sto sam citao u medicinskim knjigama...

Jer totalno drugacije je moje znanje....
Visok pritisak, nervne bolesti ili akutni nervni napadi mogu biti uzrok zujanja koje prodje.
Visok pritisak kad padne, nema zvuka...nervne bolesti kad uzmes lekice mozda nestane...a akutni nervni napad, odnosno ostecenje nekih nerava, pa i slusnih se cuje kao varnicenje i moze da prodje, kad se nerv zaleci, sam od sebe...npr hemija mu bila poremecena.

Zujanje zbog glasnog koncerta, vise nego uobicajeno , ima da ti zuji do ujutro...i vise...

I dalje mi traje isto, zvuk ne bih opisao kao zujanje, već baš kao taj neki pozadinski zvuk nekog mikrofona (šuštanje), kad zapušim uši ili kad legnem na jedno uvo, čujem malo jače. Nekako osećam kao da mi se izdiše iz uveta (imam taj osećaj samo na levom uvetu). Muziku slušam na 40-50% na slušalicama. Imam osećaj kad se probudim ujutru da skoro pa ne čujem nikakvo šuštanje, ali to samo nakon što se probudim.

Back