ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam juče završila "Skadar na Bojani" (4 meseca je trajalo celokupno sređivanje zuba).
Ako si iz BG -a mogu da Ti preporučim najboljeg zubara.
Srećno
samouka (znam kako je)

Okolina Bg, kao sto kaze nick Sopot. Preporuči slobodno, svaka preporuka znači. Ja sam radije za neke prirodne metode jer kolko znam i režanj i transplantacija kosti su privremena rešenja a ne baš jeftina, Režanj na stomatološkom 2000 po zubu (a imao bih otprilike 12 režnjeva), transplantacija verovatno i više, pa to ode u nebesa. Pozz vel`ki.

Za postavljaca teme: poslusaj savete ovih ljudi, ne radi sa totalnom anestezijom. Inace, moram da primetim da imas cudan nacin razmisljanja. Ne bi dala da ti radi neko bez 5 000? To je suludo razmisljanje. Takodje, ici ces u ordinaciju koja ima sajt, ne bi li procitala o njima? Moj ti je savet da pre ides kod onog ko ima najvise preporuka od ljudi koje licno znas, jer ti sajtovi mogu da unajme strucnjaka za marketing koji poznaje psihu ljudi i da napise bas ono sto bi ti zelela da procitas. Ovo je dobronamerno, ne zameri.

pozdrav svima iz zagreba
danas sam izvadio donju desnu osmicu i sad me toliko boli da je ovo za poludit..ne znam vise sta da pijem protiv bolova,,pomozite ljudi, ovo se ne da trpit vise

kao novajlija - iscitala sam najpre 10-15 strana ove rubrike, nadajuci se da osim strahova i manje bitnih problema - ima tu i nekih posebno dobrih saveta...
nije da nema, samo nisu za mene -

ok, mozda mi je nesto promaklo u arhivi, pregledacu jos -
/a posle se mozda i javim za konkretna pitanja/

Dobro vece dobri drugari...
Malopre stigoh od zubara... pre x meseci sam imao nekih problema sa umnjacima koji mi rastu vec... 5-6-7 godina... verovao sam da cu samo da ga pitam za misljenje, pa na snimanje da odem, no on je pogledao i doneo inekciju, pa onako, drugarski reko "da vadimo"...vise kao konstataciju nego pitanje...
A kako sam tvrdo resio da to povadim jos pre tih x meseci kad mi se vilica od upale ukocila, ja sam se, jelte, slozio i zinuo jako... Moj kolega, s kojim sam posao je sa istom namerom krenuo te dok sam ja cekao na moju anesteziju, njemu su kamenac skinuli i onda je mojih 10-ak minuta vadjenja pocelo... a njemu je cini mi se za pola minuta zub zvecunuo u kanti... po mnogim forumima sam citao ispovesti prezivelih te sam se za najgore spremio, no ispostavilo se da je majtor imao laku ruku...
Ali... nista od toga nije vazno...
Sledeceg ponedeljka idem da vadim sledeci, ozbiljno ohrabren danasnjim iskustvom iako vec sad pocinje da boli par zuba pored rane...il nepce oko rane mozda.... nisam jos siguran...
opet sam odlutao... Baja je pomenuo ozosept... rastvor kojim sam ispirao usta za vreme one gadne upale od pre x meseci, a kolega veli da nam je zubar rekao da njime tek posle cetvrtka ispiramo, valjda kad ovo malo sraste, te sam sad u nedoumici, smemo li i kako da peremo zube i taj pusti rastvor kad smemo?
Imam utisak da bi mi sad bas prijao, al ne znam smem li...
Hvala unapred.

Rana posle vadjenja zuba ne sme da se ispira, krvni koagulum (ugrusak) treba da ostane u rani to je jako bitno. Higijenu odrzavati sasvim normalno. Posle pranja zuba ispirati tako da se ne ispere rana. Danas nista toplo.
Ako se bol nastavi i sutra javite se svom stomatologu.

Zdravo svima, imam 21 god. i imam neke probleme sa prednjim subima..

kada stavim svetlo na prednja 2 zuba... oni se vide onako kao da su providni i da imaju 2-3 crte kao da su napukli ili kako vec a na obicno svetlo se to ne vidi... jedino po ivicama se vidi da su malo providni tj. da nisu skroz beli... a inace skoro sam ne znam ni ja kako ogrebao jedan prednji zub i sada se vidi tu malo veca bela tackica... bio sam kod zubara on mi je samo presao sa nesto mekano da me ne grebe ali je sve ostalo isto... sta mi vi predlazete ?

da li ima nesto sto jaca zube, kako da popunim tu belu rupicu koja mi fali? :((((( molim za pomoc :(

Dobro vece dobri drugari...
Malopre stigoh od zubara... pre x meseci sam imao nekih problema sa umnjacima koji mi rastu vec... 5-6-7 godina... verovao sam da cu samo da ga pitam za misljenje, pa na snimanje da odem, no on je pogledao i doneo inekciju, pa onako, drugarski reko "da vadimo"...vise kao konstataciju nego pitanje...

blago tebi, naleteo si na pravog -

/meni rastu vec nekih 20-ak godina i nikako da izrastu, verovatno i nece... jedan se samo upalio, posto su stari mostovi poceli da se klate, desni se povlace, znam da moram sve to da povadim, vec imam gomilu trulezi u ustima, itd.
pretpostavljam da cu morati sve zivo da povadim i da namestim vestacku vilicu, jerbo ti implanti - ne samo sto mnogo kostaju, nego i mnogo komplikuju zivot/

& ako neko ima neka novija iskustva sa oralnim hirurzima u zoni novobeogradskih blokova /i sire/ - molim za komentar na mejl!

Jos jedno kratko pitanje...
U ponedeljak sam taj pusti umnjak izvadio... danas je vec cetvrtak, a i dalje me boli... racunao sam da je samo nagnjeceno meko tkivo oko rane pa da zbog toga bolucka, no rana je vec skoro zarasla, i preko nje su se vec pojavile uske bele prugice za koje sam prvo mislio da su tragovi gnojenja rane, ali negde procitah da je to deo zarastanja... nepce me boli tamo gde je anestezija ubodena i kako smem da predpostavim kost ili rupa u njoj zato sto je taj bol nekako dubok a ne na samoj rani.
elem, pitanje. Zubar mi rece da ako me bude bolelo da pijem brufen, ali, za ovih par dana kako pijem po jedan ujutru i uvece primetio sam da se dejstvo sve vise skracuje... jutros sam oko 8 popio i vec u 6 sam morao ponovo. jel smem na svoju ruku da popijem orvagil koji sam pio kad sam imao neku upalu bas tog umanjaka ili da se drzim brufena?
Racunao sam da ne idem kod njega ponovo jer u ponedeljak idem da vadim sledeci, ali, ovo me vec ozbiljno brine...
Hvala u napred.

Jos jedno kratko pitanje...
U ponedeljak sam taj pusti umnjak izvadio... danas je vec cetvrtak, a i dalje me boli... racunao sam da je samo nagnjeceno meko tkivo oko rane pa da zbog toga bolucka, no rana je vec skoro zarasla, i preko nje su se vec pojavile uske bele prugice za koje sam prvo mislio da su tragovi gnojenja rane, ali negde procitah da je to deo zarastanja... nepce me boli tamo gde je anestezija ubodena i kako smem da predpostavim kost ili rupa u njoj zato sto je taj bol nekako dubok a ne na samoj rani.
elem, pitanje. Zubar mi rece da ako me bude bolelo da pijem brufen, ali, za ovih par dana kako pijem po jedan ujutru i uvece primetio sam da se dejstvo sve vise skracuje... jutros sam oko 8 popio i vec u 6 sam morao ponovo. jel smem na svoju ruku da popijem orvagil koji sam pio kad sam imao neku upalu bas tog umanjaka ili da se drzim brufena?
Racunao sam da ne idem kod njega ponovo jer u ponedeljak idem da vadim sledeci, ali, ovo me vec ozbiljno brine...
Hvala u napred.

Ne znam koji je intenzitet bola. Ne bih da te plašim, ali nije na odmet znati, pa ću ispričati.
Boleo me je zub, petak veče, gde ću-kud ću, ja kod privatnika. Kaže - da ga popravljamo ne vredi, dugotrajno lečenje, skupo, a pitanje da li ćemo išta uraditi, nego da vadimo. I ja pristanem. Izvadi on moj zub, a da prethodno nije snimljen. Izašla anestezija... jooooj, kad je počeo bol, pa to je užas. Sutradan naveče odveze me tata na dežurstvo u Ivana Milutinovića u Bg-u. Tamo pogledaju, kažu ok je, lepo zarasta, ne bi trebalo da boli, nemoj da se maziš. I daju mi kutiju dovicina da popijem. Sledećih nedelju dana, otprilike, bio je užas, ali bez preterivanja užas od bolova. Opet odem kod zubara, ma sve ok, lepo sraslo, sve u redu, sve je to meni iz glave. A ja jedem kašice, kao za bebe, a suze same idu niz obraze od bolova, ne mogu da pričam, spavam, cela vilica puca, glava, sve. To je bilo krajem novembra, možda zadnja nedelja novembra, možda i koji dan pre.
Oko nove godine, kada je izvadjeni zub i svi bolovi i muke za to vezani, već bio zaboravljen, krenu mi temperature. Prvo 37 "sa kusur", pa me u studentskoj tada, vozali, nisu znali šta mi je, pa antibiotici, pa temp raste, pa period kada je nemam uopšte, pa opet lekari, opet nemaju pojma šta mi je... da bi se negde u martu temperatura ustalila na oko 40, sedimentacija, koja inače treba da bude ispod 12, bila je - trocifrena, a ja, sa 15 kg manje, jedva živa. Sredinom aprila se konačno smiluju da me pošanju na infektivnu, na ispitivanje, i tamo mi ustanove sepsu - bakteriju u krvi. Streptoccocus viridans, za koju je tipično da se unosi u organizam oralnim putem. 3 meseca i nekih 10-tak dana preko sastavih u bolnici, prvo na infektivnoj, pa na kargiologiji, jer je bakterija napala srčani zalistak i napravila endokarditis. Jedva izvukoh živu glavu.
10 godina ima od onda, i svih tih 10 godina ja sam srčani bolesnik, više puta kandidat za operaciju zamene zaliska, pa su odustali, jer još može ovako. Za svaku, i najmanju posekotinu ili ogrebotinu moram piti antibiotike, trudnoća i porodjaj su mi bili visokorizični po zdravlje i sam život... osude te na posete lekarima zauvek, i za najmanju glupost.
E, a da je zub prvo snimljen, videlo bi se da je proces počeo i prvo bi bio lečen antibioticima, pa onda vadjen i ničega ovoga nebi bilo. A kada je već tako ispalo, da je samo neko obratio pažnju i dao mi neke jače antibiotike na vreme, da se infekcija suzbije u korenu, ničega ne bi bilo. I da je bilo po knjizi, pa da su mi sat vremena pre vadjenja dali longacef, pa onda vadili zub, opet ničega ne bi bilo.
Dakle, idi lekaru, i insistiraj da te neko ljudski pregleda. Kaži šta je i kako je, koliko te boli i sve to, pa onda neka vide šta dalje. I ako operišeš ili vadiš sledeći zub, traži preventivno longacef, plati ga ako treba, intravenski ti daju sat vremena pre intervencije i onda si zaštićen od bilo koje infekcije i to u znatnom procentu.

Mhhh...
Veselo, kako zvuci, bol nije preterano jak ali ga blizina nekog facialnog zivca i polozaj rane tako duboko u usima cini bezmalo nepodnosljivim...
Jos kad se tome pridoda ova i jos brdo slicnih prica, dobijem zelju da platim totalnu anesteziju i povadim svo to djubre iz glave a usadim celicne...
Jos koliko sutra idem kod lekara da vidim sta mi je ciniti...
Iako sumnjam da pravi neku razliku, samo da napomenem da je ta upala od koje mi je vilica par dana bila ukocena i kad sam, za smirivanje te upale il infekcije pio taj orvazil bila jos jesenas a kad mi je ovaj baja gledao i vadio zub, sva cetiri su bila mirna vec neko vreme... a ovaj izvadjeni je ,bar na oko, zdrav i kako vidim po tragu desni na njemu regularno i ravno iznikao, sa 3 srasla i jednim slobodnim korenom, dug ~18-19mm...
No, hvala jos jednom.

Mhhh...
Veselo, kako zvuci, bol nije preterano jak ali ga blizina nekog facialnog zivca i polozaj rane tako duboko u usima cini bezmalo nepodnosljivim...
Jos kad se tome pridoda ova i jos brdo slicnih prica, dobijem zelju da platim totalnu anesteziju i povadim svo to djubre iz glave a usadim celicne...
Jos koliko sutra idem kod lekara da vidim sta mi je ciniti...
Iako sumnjam da pravi neku razliku, samo da napomenem da je ta upala od koje mi je vilica par dana bila ukocena i kad sam, za smirivanje te upale il infekcije pio taj orvazil bila jos jesenas a kad mi je ovaj baja gledao i vadio zub, sva cetiri su bila mirna vec neko vreme... a ovaj izvadjeni je ,bar na oko, zdrav i kako vidim po tragu desni na njemu regularno i ravno iznikao, sa 3 srasla i jednim slobodnim korenom, dug ~18-19mm...
No, hvala jos jednom.

Pametno javite se stomatologu koji vam je vadio zub. Verovatno je doslo do alveolitisa sto je cesta komplikacija vadjenja zuba. Bele naslage su naslage fibrina ako vas to zanima i jesu normalan deo toka zarastanja.

Jel ima neko da je radio implante?
I razlozi za i protiv- implanti i za i protiv- most?
Nisam ih radila, ali sam nezvanično pričala sa maksilofacijalnih hirugrom koji je i zubar.
Kaže da se ne primi svaki implant, ustvari mnogo njih se ne primi.
To je dobro rešenje za mlađe ljude sa zdravim zubima kojima fali samo 1-2 zuba.
Cena ugradnje je 1.000-2.000 eura.
S druge strane, sestra moje komšinice (sredovečna žena) je ugradila bar 10 implanata i ništa joj ne fali, ali ona je medicinska sestra i ima poznanstva u zdravstvu pa zna kod koga da ide.

A jel znas kakav je postoperativni tok?
Za sada guglam, i koliko sam shvatila implant se ugradjuje i tek posle 8 meseci je oprilike gotovo sve. Prvo se ugraduje implant i ceka se dok ne uraste u kost. Pa tek posle toga moze da se stavlja krunica.

Jos nesto sto sam procitala je da moze da se jede tvrda hrana tek posle 3 meseca?

Jel si pricala sa hirurgom nesto u vezi toga?
Malo mi je strasno sve to... Volela bih da cujem iskustva...

Sto se implantata tice. Prednost u odnosu na krunice su te sto se ne bruse zdravi zubi , mane su visoka cena i mogucnost odbacivanja. Kada govorimo o mogucnosti odbacivanja ona je svedena na manje od 2% sa novijim implantatima. U tih 2% doduse spadaju samo spondana odbacivanja ali ne i ona usled recimo lose higijene, implantati traze besprekorno odrzavanje, i licno smatram da pacijenti sa kamencem u ustima i losom higijenom nisu za ugradnju implantata.

Posto operativni tok je uglavnom lak , uz eventualne minorme bolove koji se lako smiruju brufenom ili nekim slicnim analgetikom i uz prisustvo otoka koji ako se javlja spada nakon tri dana. Konci se skidaju nakon 7 dana. Implantati se mogu opteretiti odma nakon skidanja konaca ako se proceni tokom zahvata da imaju dobru primarnu stabilnost. A ponekad mora da se ceka i par meseci. Posle par meseci ili 7 dana zavisno sta se odluci se obreze sluzokoza iznad implantata i oni se otkriju (na kraju operacije prekrivaju se sluzokozom) , postave se abatmenti i uzima se otisak.

Radi se u lokalnoj anesteziji.

U lokalnoj:sad2:
Jel si prisustvovao nekad operaciji? Kako ide to busenje kosti? Jel pacijentu deluje ko obicna stomatoloska busilica ili strasnije?

ne. ovde se koristi posebna, tzv smrt -bušilica, pri čemu lekar usmerava glavno svrdlo, dok dva asistenta drže telo bušilice.
Sve u prisustvi hitne pomoći i sveštenika (ko želi) naravno..

(heh heh the shala mala)

Back