ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Bila danas kod privatnog zubara da se konsultujen oko "sredjivanja" jedinica i dvojki gornje vilice. Malo me iznenadilo sto su me savetovali da mi rade metal keramiku iako sam pitala i bila spremna da radim i platim bezmetalnu kreamiku. Na moje pitanje zasto ne bezmetalna receno mi je da je se ova prethodna ipak duze koristi da je materijal od koga se pravi krunica isti i kod prve i kod druge opcije s tim da bezmetalna sama po sebi nema taj metalni nosac (ili kako god se zvao). I pored toga da bi moralo mnogo vise da se brusi, da su mi zubi tanki i da imam dubok zagrizaj.
Nisam fanatik da sad moram posto poto da radim bezmetalnu keramiku ali me zanima i necije strucno misljenje u vezi ovoga jer ono sto zelim postici jeste proporcionalnost novih krunica u odnosu na druge zube i boja koja se uklapa u boju ostatka mojih zuba. Da li ce to moci da se postigne metal keramikom ili je bezmetalna ipak na " visem nivou"? po tom pitanju. Ne ocekujem osmeh filmskih zvezda ali me zanima necije iskustvo.

Da napomenem da na obe jedinice imam navlake ( to su valjda te metal keramicke) al bas nisu najbolje odradjene... jest da su prilicno stare...

Gordana sve zavisi. Bezmetalna keramika je estetski bolja to je definitivno ali se i sa metal keramickom krunicom mogu postici fenomenalni estetski rezultati. Na dalje metal keramika trpi veci pritisak od bezmetalne keramike na primer. Itd itd itd sta hocu da kazem to je da postoje indikacije kad moze da ide i gde moze da ide bezmetalna keramika. Znaci vas zubar zna zasto vam preporucuje metalokeramicku krunu i ako je mogao da bude alav na pare pa da vam preporuci bezmetalni ali ipak nije.

Gordana sve zavisi. Bezmetalna keramika je estetski bolja to je definitivno ali se i sa metal keramickom krunicom mogu postici fenomenalni estetski rezultati. Na dalje metal keramika trpi veci pritisak od bezmetalne keramike na primer. Itd itd itd sta hocu da kazem to je da postoje indikacije kad moze da ide i gde moze da ide bezmetalna keramika. Znaci vas zubar zna zasto vam preporucuje metalokeramicku krunu i ako je mogao da bude alav na pare pa da vam preporuci bezmetalni ali ipak nije.

hvala puno na odgovoru. i meni se se ipak ucinilo da je covek ok. da, objasnio mi je i detaljno zasto moji zubi nisu za bezmetalnu nego na ovo danasnje vreme bilo mi cudno... ocekivala sam tras tras 4*250 eur posto je danas stomatologija ocigledno veliki biznis al izgleda da ima i jos normalnih... vec sam u procesu izrade metal kreamickih krunica i trebaju za dan dva da budu gotove. nadam se da ce i estetika biti dobro odradjena jer napominjem opet za ove pare ne ocekujem da cu moci da reklamiram pastu za zube ali mi je bitno da nemam ni konjsko zubalo :)
hvala jos jednom na strucnom odgovoru !!!

Volela bi da mi odgovori neko kome je stomatologija-struka.
Imam sina od 16 godina, jako pazi na svoje zube, redovno ih pere... Osim onih prednjih zuba, svi ostali su mu jos mlecni i potpuno zdravi. Da li je to normalno ? U njegovim godinama, ne da nisam imala ni jedan mlecni kutnjak, nego sam vec imala i opravljanih stalnih zuba.

Volela bi da mi odgovori neko kome je stomatologija-struka.
Imam sina od 16 godina, jako pazi na svoje zube, redovno ih pere... Osim onih prednjih zuba, svi ostali su mu jos mlecni i potpuno zdravi. Da li je to normalno ? U njegovim godinama, ne da nisam imala ni jedan mlecni kutnjak, nego sam vec imala i opravljanih stalnih zuba.

Nije normalno da sa 16 godina ima skoro sve mlecne zube.
Uradite ortopan snimak (rendgen snimak svih zuba) da se vidi o cemu se radi. Trazite da vam snime i na CD pa ukoliko zelite okacite ovde.

Ispao mi je lek i ponovo je pocela da se kvari.Kad mi je stavljao lek bio mi je brusio zub i tako me je ubo sa onim sranjetom (ne znam kako se zove) znaci oci su mi ispale,posle mi je toliko bilo lose od anestezije da se ne usudjujem da odem.A znam da cu sa tim odlaganjem samo pogorsati situaciju ali jednostavno ne mogu vise da slusam zujanje one busilice,brusilice sta li je vec i da se drogiram sa lekovima posle.Doduse ja to i sad radim :pop2:

Za detalje cete morati da pitate specijalistu ortodoncije. Ako me pitate zasto smatram da je prerano zato sto je niklo suvise malo zuba? Sta ce da ispravljaju sestice i keceve ?
Sirina vilice nema nikakve veze sa krajnicima :)

@MilgredBulf

Prvo:
Ako nešto ne znaš, nemoj ni da pričaš o tome!
Sudeći po ovome što pišeš u prethodnim postovima može se pretpostaviti da si zubar iliti stomatolog. Ako jesi, trebalo bi da si u toku studija slušao, učio i položio predmet koji se zove: ortopedija vilica. Ako i to jesi, onda bi trebalo da znaš da razvoj gornje vilice itekako ima veze sa krajnicima a pogotovo sa trećom krajnikom (koji otežava disanje na nos, dete diše na usta, bla bla, manji pritisak u nosnoj šupljini... visoko nepce,.. odsustvo pritiska jezika,.. sve u svemu: uža gornja vilica!).
Takođe bi trebalo da znaš da se mobilnim ortodontskim aparatima - protezama, može utucati na razvoj vilica i položaj zuba i to samo u periodu dok još traje razvoj vilica, a to je period mešovite denticije (kada su prisutni i mlečni i stalni zubi). I da njima neće samo da se ispravljaju "šestice" i "kečevi"! A kasnije, kada niknu stalni zubi i završi se razvoj, značajan efekat imaju samo fiksni aparati!

Ovo bi trebalo da zna i zubar koji nije specijalista ortodoncije!

Drugo:
Ako već hoćeš da sevetuješ druge i da im pomogneš, ako već nešto ne znaš, kao što rekoh, nemoj ni da pričaš, tako bar ne odmažeš ljudima šireći neproverenu ili netačnu informaciju.
A i ako nešto znaš, pa hoćeš da pomogneš, trudi se da u komunikaciji sa ljudima koji nisu štručni za oblast stomatologije, koristiš što manje stručnih izraza, i da pričaš narodnim jezikom. Jer na kraju krajeva, poenta je da te ljudi razumeju!

..imam pitanje:
u kom sluchaju se kod odrasle osobe, na stalnom zubu, radi (citiram po secanju) cis-amp amputacija korena?
..koliko mi se chini, to se primenjuje na mlechne zube kod dece..
..koliko je metoda sigurna i trajna, u poredjenju sa klasichnimm punjenjem kanala?

Amputacija korena je procedura pri kojoj se jedan od korena vise korenog zuba ukloni a ostavi se zdrav.
Naravno uvek je bolje kad uspe endodontska terapija pa se zub sto se kaze ostavi ceo a ne u delicima.
Sto se tice klasicnog punjenja kanala ono mora da se radi :) Jer su korenovi povezani ukoliko je oboleo onaj koji se uklanja onda sa pravom sumnjamo da je oboleo i onaj drugi (ili oni drugi)samo ne toliko. Sto ce reci da taj drugi moramo da ga endodontski lecimo i na kraju ga napunimo.

Amputaciju na mlecnim zubima ne bi radio ni pijan sto se mene tice. Ako je mlecni zub za vadjenje njega treba izvaditi. Endodoncija na mlecnim zubima nikako u nasim uslovima. Drugo je Amerika i slicne zemlje gde je na raspolaganju gas smejavac i gde moze dete da se nadrogira da budem malo slobodan u izrazavanju i da se lepo radi.

Sutra cu otici kod privatnika mada zelim da pitam i ovde , imam sedmicu koja je vremenom naprsla povrsinski i sve kazem sebi danas cu sutra cu kod zubara i tako mi se ona polomila jadna cela i ostalo je pola sedmice , i ta polovina je malko pokvarena . Jel postoji sansa da se taj zub popravlja ? Naime reaguje mi taj zub na prelazak iz toplo u hladno i znam da kad stavim jorgance na tu stranu (pomalo hladno) i kad stisnem da mi to odgovara da me ne boli :lol:
:gace::gace:

Izvadio sam ga . Umro sam dok mi ga je vadio po prvi put u zivotu sam imao osecaj da mi vilica puca :sad2: Izvadio ga je i naplatio mi ga je kao "tesko vadjenje" (imam korenje koje ide uz vilicu , odvratno) i sad cu da umrem kad prodje anestezija . :(

Iznenadjujuce, prosla mi je anestezija, zapravo oseca se jos vrlo vrlo malo . I posle onoliko secanja, trzanja i bolova na zubarskoj stolici, ja bez lekova sada osecam samo neprijatan osecaj i kao da me svrbi (tera me jezikom da promandam novi outfit na vilici :lol: ) , u prevodu ne osecam nikakav bol :lol:

haha...'oce to, a danas junace? :zper:

Postavio sam vec pitanje davno, niko nije odgovorio, a posto vidim da se stalno javljaju novi ljudi sa slicnim problemom (strah od zubara), neka neko ko se bavi stomatologijom odgovori da li ima u Srbiji da se SVE, dakle i obicne popravke, rade laserom. Hvala.

Back