ZUBAR!

• Začetnik teme Začetnik teme malika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Imam razdvojene zube i htela sam da nosim protezu. Otisla sam u dom zdravlja i doktorka mi je na pregledu rekla da ako mi stavi protezu (nije rekla da li fiksnu ili koju god) da ce mi se zubi ponovo vratiti kao sto su i bili jer imam dovoljno prostora ''da oni setaju po vilicu'' ?

Sta vi cenjeni zubari mislite o tome?

Ja nisam zubar,ali ako je vec tako,sta ima veze. Meni su razdvojeni zubici simpaticni.:)

Ja imam jedno pitanje.
Vadila sam zub danas,normalnim putem( niej hiruska intervencija).
Jel smem da ispiram zube anti plakom ili da sacekam dan,dva?

Ponavljam u nadi da ce mi neko odgovoriti... meni su oni totalno grozni....

Imam razdvojene zube i htela sam da nosim protezu. Otisla sam u dom zdravlja i doktorka mi je na pregledu rekla da ako mi stavi protezu (nije rekla da li fiksnu ili koju god) da ce mi se zubi ponovo vratiti kao sto su i bili jer imam dovoljno prostora ''da oni setaju po vilici'' ?

Taj tvoj problem se zove "rastresitost zuba". Postoje dve osnovne vrste rastresitosti-Primarna i sekundarna(u zavisnosti kako nastaju).
Sto se lecenja i recidiva("vracanja zuba") tice mogu da kazem sledece. To je kompleksan problem koji zahteva analizu:
1. razloga nastanka rastresitosti,
2. vrste aparata koji bi bili korisceni u terapiji
3. da li se tvoji zubi sada nalaze u okluzalnoj ravnotezi
4. da li se tvoji zubi sada nalaze u ravnotezi sila koje proizvode tvoja meka tkiva i da li se ta ravnoteza moze postici nekim novim polozajem.
5. jacine sila koje bi se koristile u terapiji,
6. potrebnu retenciju nakon lecenja

...itd...itd....

Ovo sam napisao da bi ti bar malo priblizio kompleksnost te odluke. Niko ti putem foruma ne moze reci "moguce je resiti problem rastresitosti" ili "ne,nemoguce je resiti problem rastresitosti". Ja ne znam da li si razgovarala sa ortodontom ali jedino ti oni mogu,nakon sto razmotre razne stavke u terapiji dati odgovor na tvoje pitanje.

Ponavljam u nadi da ce mi neko odgovoriti... meni su oni totalno grozni....

Imam razdvojene zube i htela sam da nosim protezu. Otisla sam u dom zdravlja i doktorka mi je na pregledu rekla da ako mi stavi protezu (nije rekla da li fiksnu ili koju god) da ce mi se zubi ponovo vratiti kao sto su i bili jer imam dovoljno prostora ''da oni setaju po vilici'' ?

Gluposti!!! Naravno da moze da se vrati ali to samo ako se terapija ne sprovede kako treba ili je pacijent ne odgovoran. Znaci treba povaditi impaktirane umnjake ako ih ima da oni ne bi pogurali zube nazad. Nakon nosenja proteze sledecih godinu dana do dve godine treba nositi retainer, to je kao plasticna jaka folija koja drzi zube i omogucava da oni ostanu na mestu dok se kost u potpunosti ne formira i zubi ne fiksiraju u tom polozaju.

Koliko imate godina?
Imate li snimak da mi posaljete na pp?
Da li su svi zubi razdvojeni ili samo neki?

Ok je to sve komplikovano...
ali mene interesuje da li je zubarka (ortoped) bila u pravu kada je rekla da bi se oni mogli vratiti posle nosenja proteze

Pa mogli bi se vratiti. Ali i plomba moze da ispadne posle stavljanja. Hocu reci,kvalitet ortodnonta se ogleda i u dugotrajnosti efekata njegovog rada. Ali i u proceni kod koga moze(iz subjektivnih ili objektivnih razloga) da postigne terapijski uspeh a kod koga ne.
To je procena tvog ortodonta...mozda je pravilna a mozda i nije. Potrazi misljenje jos nekog ortodonta(ne znam odakle si)..

Znaci treba povaditi impaktirane umnjake ako ih ima da oni ne bi pogurali zube nazad.

Mislis da bi trebalo rutinski vaditi umnjake bez obzira na to sto devojka ima rastresitost i sto su joj mozda pravilno postavljeni(umnjaci)?

Mislis da bi trebalo rutinski vaditi umnjake bez obzira na to sto devojka ima rastresitost i sto su joj mozda pravilno postavljeni(umnjaci)?

Ne cepidlaci :) Ukoliko su postavljeni tako da postoji opasnos da kasnije ugroze ceo posao ortodonta :) Ako ima sanse da niknu i da ne ugroze posao onda ok. Ne znamo koliko gospodja ili gospodjica ima godina i ako tamo stoji neki broj pored nicka ne bih da predpostavljam.

Ne cepidlaci :) Ukoliko su postavljeni tako da postoji opasnos da kasnije ugroze ceo posao ortodonta :) Ako ima sanse da niknu i da ne ugroze posao onda ok. Ne znamo koliko gospodja ili gospodjica ima godina i ako tamo stoji neki broj pored nicka ne bih da predpostavljam.

Izgleda da je doktorka samo htela da se otarasi posla (ocigledno jer sam otisla u drzavni dom zdravlja, i ako svi pricaju da je odlican ortoped - ili kako se vec kaze)

@ MilgredBulf poslala sam vam na pp odgovore.

Može li kočić-nadogradnja da se iščupa a da sa njim ne ode i koren zuba?
Koliko je to rizično.Zub bi trebalo ponovo da se leči.Prošlo je deset godina od stavljanja kočića.

Treba da mi se jedinice i jedna dvojka učvrsti ugradnjom veštačke vilične kosti,Koliko je to uspešna operacija i mogu li nakon svega takvi zubi izdržati(nositi) valplast protezu?

Meni vec 9 dana ne zarasta rana od zuba. U pitanju je gornja sestica.
Pocela sam da pijem antibiotke,ali nisam bas redovno:(
Kaze mi zubar da dodje da mi radi kiretazu ako mi ne zaraste posle antibiotika?
Sta je to, jel ce nesto da mu gura u ranu?
Jao:sad2:

Meni vec 9 dana ne zarasta rana od zuba. U pitanju je gornja sestica.
Pocela sam da pijem antibiotke,ali nisam bas redovno:(
Kaze mi zubar da dodje da mi radi kiretazu ako mi ne zaraste posle antibiotika?
Sta je to, jel ce nesto da mu gura u ranu?
Jao:sad2:

Da li te boli rana i kada je pocelo da te boli?
Dace ti anesteziju da bi ti iskiretirao i stavio lek (alvogyl,najverovatnije)
Moje misljenje je da treba to odmah da uradis nevezano za antibiotike (da li ti je dr rekao daih pijes ili ih pijes na svoju ruku?)

Da li te boli rana i kada je pocelo da te boli?
Dace ti anesteziju da bi ti iskiretirao i stavio lek (alvogyl,najverovatnije)
Moje misljenje je da treba to odmah da uradis nevezano za antibiotike (da li ti je dr rekao daih pijes ili ih pijes na svoju ruku?)

Ne boli me vise. Cini mi se da je pocelo da zarasta. A antibiotik mi je on dao. Amoksicilin.
Jao,bas bih volela da ne idem na to. Ici cu na kontrolu da vidim sta zubar kaze.

Zdravo svima!
Od danas sam zvanicni clan ovog foruma, pa mozda i zalutali! :confused: Ako je tako, unapred izvinjenje svima, i ako mozete da me uputite na pravi naziv foruma!
Pitanje je za stomatologa:
Na desnima, iznad gornje desne petice mi se pojavio mali otok, koji je vec par dana ne prolazi. Prvobitno sam mislila da je iritacija novom pastom, grubom cetkicom, ali sada se vec pribojavam da je nesto ozbiljnije. Ta petica je inace plombirana, nema karijesa na njoj, kao ni na ostalim zubima ( poslednja kontrola uradjena pre 3 meseca u BGu).
Zub me ne boli, reaguje malo na bas ledenu vodu, ali inace ne. Otok me boli na dodir.Spomenucu da je otok prisutan samo sa spoljasnje strane desnih.
Pod dodirom, otok najvise boli u nekom srednjem predelu desnih, ne toliko ni prema samoj ivici sa zubom ( mada osjetljiviji je taj predio), a ne ni prema samom korenu.
Iscitala sam dosta toga o gangreni, gingivitisu, paradentozi,...poprilicno sam isprepadana jer ovo je prvi put za mene, da imam neki problem sa desnima.Inace, zube perem posle svakog jela, koristim konac, vodicu za ispiranje usta,ishrana je redovna i uravnotezena.
Jedino mozda "dijagnosticki" bitno je da sam na severu Nemacke, pa otud i cesto izlozena vetrovima, kao i prehladjena.
Uzgred, stara sam 26 godina, i otezavajuca okolnost za mene je upravo to sto sam trenutno u Nemackoj,pa sam suzdrzana o "letenja" kod stomatologa ovde, mada bi to mozda i bilo najbolje.
Molim vas pomagajteeee!!! :sad2:

Zdravo svima!
Od danas sam zvanicni clan ovog foruma, pa mozda i zalutali! :confused: Ako je tako, unapred izvinjenje svima, i ako mozete da me uputite na pravi naziv foruma!
Pitanje je za stomatologa:
Na desnima, iznad gornje desne petice mi se pojavio mali otok, koji je vec par dana ne prolazi. Prvobitno sam mislila da je iritacija novom pastom, grubom cetkicom, ali sada se vec pribojavam da je nesto ozbiljnije. Ta petica je inace plombirana, nema karijesa na njoj, kao ni na ostalim zubima ( poslednja kontrola uradjena pre 3 meseca u BGu).
Zub me ne boli, reaguje malo na bas ledenu vodu, ali inace ne. Otok me boli na dodir.Spomenucu da je otok prisutan samo sa spoljasnje strane desnih.
Pod dodirom, otok najvise boli u nekom srednjem predelu desnih, ne toliko ni prema samoj ivici sa zubom ( mada osjetljiviji je taj predio), a ne ni prema samom korenu.
Iscitala sam dosta toga o gangreni, gingivitisu, paradentozi,...poprilicno sam isprepadana jer ovo je prvi put za mene, da imam neki problem sa desnima.Inace, zube perem posle svakog jela, koristim konac, vodicu za ispiranje usta,ishrana je redovna i uravnotezena.
Jedino mozda "dijagnosticki" bitno je da sam na severu Nemacke, pa otud i cesto izlozena vetrovima, kao i prehladjena.
Uzgred, stara sam 26 godina, i otezavajuca okolnost za mene je upravo to sto sam trenutno u Nemackoj,pa sam suzdrzana o "letenja" kod stomatologa ovde, mada bi to mozda i bilo najbolje.
Molim vas pomagajteeee!!! :sad2:

Pa sta moze neko ovde da ti kaze... Moras kod zubara,nema druge.
Sto se tice desni najveci neprijatelj je KAMENAC. Od toga sve krece...
Ako vec imas otok i boli te,pravac kod zubara.
Ja nisam imala nikakve simptome,pa kad sam otisla na pregled on mi kaze da su mi desni jako upaljene.
Najvaznije da skines kamenac,pa onda ce ti reci sta dalje. Ja trenutno mazem gengigel svako vece i zubar kaze da su mi se desni vratile u normalu.
A mozda nije uopste problem sa desnima,mozda imas cistu neku...

Oko 300 do 1000 eura koliko ja znam. I na zalost cena je u ortodonciji diktirana kvalitetom i iskustvom terapeuta u 98% slucajeva. Obavezno treba da proveris i sta sve cena ukljucuje. Da li ukljucuje celu terapiju sa svim kontrolama ili samo postavku a kontrole placas sama.

Oko 300 do 1000 eura koliko ja znam. I na zalost cena je u ortodonciji diktirana kvalitetom i iskustvom terapeuta u 98% slucajeva. Obavezno treba da proveris i sta sve cena ukljucuje. Da li ukljucuje celu terapiju sa svim kontrolama ili samo postavku a kontrole placas sama.

Ma treba prvo da idem u ns da slikam zube... pa tek onda cu videti. Hvala u svakom slucaju :)

E.. bio ja danas kod zubara... i sad... ta zena radi PLASTICNE proteze (NE FIKSNE) i kaze da moze da mi se isprave zubi za 3 meseca, i jos 3 meseca da drze tu poziciju... mislim ne znam sta da kazem.. ? Da li da uradim fiksnu ili ovu plasticno-skidajucu? Da li neko, ko ima preko 20 godina ima iskustva sa tim PLASTICNIM protezama?

Back