Zoom in: Melancholia

..nacitah se nekih glupih besjeda o triru mizoginicaru

Mizo-šta? Ko se to i kad usudio da preimenuje romantika? Nego, istinu na stranu…

Ovom fanatiku je Tarkovski bio presudan! Gledam ti ja Antihrista; poslednja scena; mislim u sebi: nista posebno, svakom se desi da malo omane, a onda je usledilo zaslepljujuce "Dedicated to..." propraceno najiskrenijim histericnim cerekanjem koje su komsije iz ulice N.P.-a ikad cule...

Ako odajes pocast nekome/necemu, skini taj secesioni kez s lica, majku mu…

Da je nasuprot Trirovoj posveti stajalo: “In Spite Of Andrei Tarkovsky (I move forward)”, Melanholiju bih do sada najverovatnije vec zavejavao hvalama poput tebe, Nora.

Dalje… Pre par dana sam na YT slusao uvertiru Tristana i Izolde kad spazih Melanholijin trejler u “related videos”. Posto je Danskjävlar tu temu (izgleda) prozeo kroz citav film, i posto iz Justininih prstiju šiba nekakva enerdjija, interesuje me, da l’ je romansa iz Vagnerove opere preneta na pokretne slike? Ima li Justina (metaforicno) isceljiteljskih moci koje nikome ne donose korist, ili je muzika tu samo zbog milozvucnosti? Mozda se budem razljutio za jedno 30 godina… a trenutno me mrzi da istrazujem. Praticu temu, instead. :)

Mizo-šta? Ko se to i kad usudio da preimenuje romantika? Nego, istinu na stranu…

Ovom fanatiku je Tarkovski bio presudan! Gledam ti ja Antihrista; poslednja scena; mislim u sebi: nista posebno, svakom se desi da malo omane, a onda je usledilo zaslepljujuce "Dedicated to..." propraceno najiskrenijim histericnim cerekanjem koje su komsije iz ulice N.P.-a ikad cule...

Ako odajes pocast nekome/necemu, skini taj secesioni kez s lica, majku mu…

Da je nasuprot Trirovoj posveti stajalo: “In Spite Of Andrei Tarkovsky (I move forward)”, Melanholiju bih do sada najverovatnije vec zavejavao hvalama poput tebe, Nora.

Dalje… Pre par dana sam na YT slusao uvertiru Tristana i Izolde kad spazih Melanholijin trejler u “related videos”. Posto je Danskjävlar tu temu (izgleda) prozeo kroz citav film, i posto iz Justininih prstiju šiba nekakva enerdjija, interesuje me, da l’ je romansa iz Vagnerove opere preneta na pokretne slike? Ima li Justina (metaforicno) isceljiteljskih moci koje nikome ne donose korist, ili je muzika tu samo zbog milozvucnosti? Mozda se budem razljutio za jedno 30 godina… a trenutno me mrzi da istrazujem. Praticu temu, instead. :)

Pa, meine Liebe, ne bih znala kasti šta bi drugo mogao biti razlog da odjednom dobijem super skills podizanja jedne (leve) obrve, osim činjenica da (obvious) ti ne odmače od trailera a film postoji, ima godinica.
No, 'ajd' da računamo da si bio na poštedi (ta posveta je takva zato što je tako pametnije, dugoročno, a, čak i Von Trier zna da stane pred nečim, kad je, dugoročno, pametnije: videsmo (i) letos - mislim na ono prvo letošnje, ne ono posle).

Elem, iza Melancholie stoji, u prvom redu, Andersenova bajka Clumsy Hans ("Bio jedan kralj, imao trojicu sinova..." - kad smo kod kraljevstava, srećom, urlanje sa krovova (ni sa nuklearki) još nije zabranjeno, čak je i preporučljivo, tarapeutske svrhe). z:) Ili, što reče ovaj BBC-jev Holms: "All lives end, all harts are broken. Caring is not an advantage"

Wagner dolazi posredno, preko Prusta (a Prust ga koristi za koje što šta, da ne smaram sad, iako je, nominalno, njegov veliki poštovalac), tako von Trier kaže.
Realno, ima nekih elemenata iz tog mita (na koji Von Trier ima prava koliko i Wagner) o kojima neću pisati jer bi to stvarno bio spojlerski bezobrazluk. Ako mene pitaš, to je još jedna od onih njegovih skrama (ne, ne prelazim sad na onog Wagnerovog drugara što je pričao o "skrami na zalelujanoj vodi" :cepanje:) sa svrhom zamućivanja pogleda.
Znamo šta "Dogma" misli o muzici, znamo da Von Trier ništa ne koristi tek onako (pa ni ako je svrha krajnje prozaična, such as milozvučnost), te me čudi što misliš da je ovaj Wagner (baš), na ovom mestu naivan ili slučajan.
Justina nema isceliteljskih moći, nikad tako ne bih rekla. Ali da zna rešenje - moguće.

Hint (a tako nekako i Prust koristi Wagnera): http://www.imdb.com/title/tt0068361/
Ako sam dobro shvatila, brineš se za Wagnera? Just, relax, to je Von Trier! z;) Ako će Umetnost ikada spasiti Svet, on će biti u prvim redovima odlučujuće bitke.

Nego, ova infromacija od večeras meni mnooogo smrdi: http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2012&mm=01&dd=08&nav_id=571992 :deda:

Šta poznavaoci reditelja mogu da kažu o njegovim metodima rada? Koliki je perfekcionista Lars, tj. ima li smisla tražiti u svakoj sceni i u svakom detalju neku nameru i simbol? Ja nekako smatram da u svakoj dobroj umetnosti ima nešto od Roršahovog psiho-testa.

Meni su, između ostalog, zanimljivi karakteri roditelja Claire i Justine, koji simbolizuju dekadenciju, besmisao ''iskustva'', pa samim tim i pesimističko predskazanje budućnosti potomaka. Otac je senilni hedonista, a majka ogorčeni pasivni cinik, oboje neupotrebljivi kao podrška svojoj deci. Osim njih, i drugi likovi mogu da se tumače kao paradigme određenih osobina i strana civilizacije.

I nadovezao bih se na dve stvari koje su već rečene. Scenu sa nagom Justine sam i ja u prvi mah shvatio onako kako je Nora opisala, ali posle mi je više zaličila na erotski odnos. S obzirom da je u prologu Justine prikazana kako dočekuje Melanholiju u venčanici, to mi više ima smisla, iako ne isključuje ni prvo tumačenje.
Druga stvar: Brojgelova slika. Nije mi najjasnija njena simbolika, jer ja sam tu sliku oduvek doživljavao kao idiličnu pastoralu.

Šta poznavaoci reditelja mogu da kažu o njegovim metodima rada? Koliki je perfekcionista Lars, tj. ima li smisla tražiti u svakoj sceni i u svakom detalju neku nameru i simbol? Ja nekako smatram da u svakoj dobroj umetnosti ima nešto od Roršahovog psiho-testa.

Ovo je jedna od pametnijih izjava koje sam čula u poslednje vreme. I meni se čini da je tako (za lični primer imam više potvrda). S druge strane, zaista verujem da je von Trier veoma, veoma inteligentan umetnik, te je malo verovatno da je išta kod njega slučajno. A da svako vidi svoju (pod)svest, sasvim moguće.

Što se metoda tiče (najpre mislim na kameru iz ruke), slabo se razumem u tehnike i te filmadžijske cake. Kažu da je ovaj film snimljen tako što je sam von Trier snimao, a "pravi kamerman" ga je pratio u stopu - mirror fazon (i to ne radi prvi put). To jeste neka vrsta patološkog perfekcionizma/dominacije, ali, nije li ceo von Trier takav: control freak? Jednom su mi objasnili da je jedna od glavnih svrha kadriranja usmeravanje centra pažnje gledaocu koje može da ide i do narušavanja osećaja za ravnotežu. Koliko sam shvatila, kad se kod nekih reditelja linija akcije brzo i često menja i narušava to dodatno zbunjuje, diže tenziju i nervozu, ili, kad toga nema, postiže se neki drugi efekat (jedan od primera koje sam zapamtila je "Hunger" u kome postoji šesnaestominutna scena iz jednog kadra). I meni često smeta ta kamera iz ruke (naročito u ranijim filmovima, tipa "Idioterne" ili u "Festen" kod Vinterberga), ali nekako mislim da je svrha toga približavanje priče gledaocu (kao prvo lice iz književnosti). Možda i nije, ne znam. U svakom slučaju, i tu kameru doživljavam kao još jedan način da se sakriju detalji (malo bi mi holivudski bilo da sve što je bitno zumira po nekoliko sekundi). Isto tako mislim da na dosta mesta možda i nema smibolike, nego je svrha zavaravanje (npr. Justine čita nešto sa čokoladica koje jede, onda dobijamo kutiju čokoladica u kadru - ja ne vidim ništa :zroll:).

Meni su, između ostalog, zanimljivi karakteri roditelja Claire i Justine, koji simbolizuju dekadenciju, besmisao ''iskustva'', pa samim tim i pesimističko predskazanje budućnosti potomaka. Otac je senilni hedonista, a majka ogorčeni pasivni cinik, oboje neupotrebljivi kao podrška svojoj deci
.

Mislim da sam negde pročitala von Trierovu izjavu da je Jutineina i Claireina majka upravo njegova majka (koja mu je pred smrt saopštila ko mu je biološki otac, a koja ga je prethodno sa drugim ocem vodala po koje kakvim nudističkim kampovima i upražnjavala mnoge aktivnosti svojstvene ober komunistima - što su mu roditelji i bili, a čega se on, kako vidimo iz silnih filmova i izjava - gnuša). Naravno, i da nije slikao svoje roditelje (i da jeste, nije bitno), rekla bih da je jaz između Justinine generacije (a ona je, recimo, rođena kasnih '70. ili ranih '80.) i generacije njenih roditelja zaista toliki i u stvarnosti. Najzad - Danac je! z:lol:

Scenu sa nagom Justine sam i ja u prvi mah shvatio onako kako je Nora opisala, ali posle mi je više zaličila na erotski odnos. S obzirom da je u prologu Justine prikazana kako dočekuje Melanholiju u venčanici, to mi više ima smisla, iako ne isključuje ni prvo tumačenje

Zanimljivo! Palo mi je to , ali vizualnu erotiku ne razumem baš najbolje, pa nisam htela da se petljam. Evo još jedne ideje koja ide u prilog tvom utisku, čini mi se: kupanje Dijane se prikazuje u nekom sličnom ambijentu.Ova mi slika puca od Erosa:

Boucher_Diana_Bath1.gif

I za Brojgrela si u pravu, međutim, to je jedan od prvih inata inkviziciji (banalno: "slikam šta mi se slika, a ne šta crkva naredi"), zbog koga je i došlo do slobode slikarstva, a možda, čak i umetnosti (u najširem mogućem značenju te reči).

I baš lepo što si se pridružio z:)

Ja najvise volim filmove koji izazivaju totalno razlicite komentare,poput ovog,ili kazu da je film genijalan ili da je "genijalna" glupost...Kako sam obecala da nikada necu suditi o filmu koji nisam gledala i iako mi je sama Kirsten ogavna za gledanje,potrudicu se da odgledam film.Bas me zanima sta je toliko interesantno....

Ne volim ja Vagnera, a tek ne Prusta... To sam pitanje postavio iz ciste znatizelje. ((da se sad malo udaljim od melanholije)) Posvetu Tarkovskom ne mogu a da ne dozivim kao skrnavljenje. Slicno osecanje je u meni izazvao trejler za Dragojevicevu "Paradu". Ne shvatam samo koji imbecil se (najverovatnije bez dovole copyright-o-drzca) usudio da iskasapi Mikelandjelovo delo, pa jos uz (zbog aluzije), seljacku repliku: "Film za anale!". Hocu reci, i Vesna Dedic Milojevic bi mogla da podari svoju knjigu upokojenom velikanu ali bi najpre morala da umre i reinkarnira se kao osoba sa tragovima inteligencije. <--- Ovaj pasus stavi na ignore, jer nema blage veze s tvojom temom.

Realno, ima nekih elemenata iz tog mita (na koji Von Trier ima prava koliko i Wagner) o kojima neću pisati jer bi to stvarno bio spojlerski bezobrazluk. Ako mene pitaš, to je još jedna od onih njegovih skrama [...] sa svrhom zamućivanja pogleda.

Znamo šta "Dogma" misli o muzici...

Trejler kaze da nema dogmi. :) Imaj srca, do sad su svi postovi bili spojler do spojlera... I obecavam da vise necu remetiti mir. Za jednog prezritelja previse zapitkujem, da.

Oh, prezritelj! :zag:

Nisi mi is iz prve učinio (valjda zbog Rigeta).

Trejler koji to kaže nisam videla. Ovo nije "Dogma" film, stoji, ali je muzika korišćena kako bi je koristila osoba koja je izmislila manifest "Dogme". To htedoh reći.
Najavila sam spoiler za film, ne i za operu i mit. Dakle, bezobrazluk u mom sistemu vrednosti.

A za tu posvetu...hmm...reče on i da je "the best film director in the World". Izvađeno iz konteksta zvuči ogavno, da. Tarkovskom se von Trier nije sviđao, to je poznato, što ovog drugog ne sprečava da izražava njegov uticaj na sebe i da ga naziva Bogom. Jednako logično koliko i Dragojevićevo shvatanje Mikelanđela (nisam gledala film, pa stavljam mrvicu soli pre svega, zajedno sa planinčinom nade da sam u zabludi): od svega u vezi s njim, kako vidimo, najupećatljiviji mu je podatak da je ovaj bio gay i to naglašeni, čuven u istoriji.(čemu onda replika, je l'?). A o kome velikanu je reč kod Vesne Dedić - ne znam. Svako se ispruži koliko je dugačak.

A što se zapitkivanja tiče - nalazim ih sasvim simpatičnim i ne remete ništa, upravo suprotno z:)

Poslednja izmena:
Upropasti me!

:rotf:

Sinergija supernatural seksualnih akrobacija dotične i afrodizijačnih dejstava nekih aboridžinskih droga mi je jedino smisleno obrazloženje za ovaj ... izgred.

Sad, da l' je i Lars ovisnik o nečemu sličnom, ne bih znala.

pa pise na - http://en.wikipedia.org/wiki/Ophelia_(painting) pod -

Influence

The painting has been widely referenced and pastiched in art, film and photography. In The Ring 2, while Rachel Keller browses the pages of the book found in the cellar of Samara Morgan's house, this painting can be seen on the book. Laurence Olivier's film Hamlet (1948) based its portrayal of Ophelia's death on the painting. In Ken Russell's biopic of Rossetti, Dante's Inferno, the composition is used to symbolise Elizabeth Siddal's own death. The video of Nick Cave's song "Where the Wild Roses Grow" depicted Kylie Minogue mimicking the pose of the image. The video was included in the Van Gogh Museum's 2008 exhibition of Millais's work. The museum also created the exhibition and book Ik, Ophelia (I, Ophelia) which included re-creations and explorations of the composition by photographers. It included work by Sam Taylor-Wood, Rineke Dijkstra and Hellen van Meene.[13] The still of Kirsten Dunst floating down a stream in her wedding dress with her bouquet in Lars von Trier's Melancholia is also inspired by Ophelia.

Ne sumnjam da su von Trier i autor spota našli inspiraciju na istom mestu. Shvatila sam da se Mensch pita da je von Trieru spot bio inspiracija. U to sumnjam, zaista. Obojicu ih volim, Cavea ima u puno filmova, ali, kao što rekoh, ovo sa Kylie mi je izgred koji mogu da razumem jedino u gorepomenutom kontekstu.
Aman, nije li ona bila devojka/pajtos/muza onog Jasona Donovana koji ni za New kids on the block nije mog'o da prođe kasting (ovo sam upravo izmislila)?

Stvarno, mora da se Cave opasnom (i skupom) drogom snabdevao u tom periodu. A von Trier napravio Breaking the waves, iste godine.

Ne sumnjam da su von Trier i autor spota našli inspiraciju na istom mestu. Shvatila sam da se Mensch pita da je von Trieru spot bio inspiracija. U to sumnjam, zaista. Obojicu ih volim, Cavea ima u puno filmova, ali, kao što rekoh, ovo sa Kylie mi je izgred koji mogu da razumem jedino u gorepomenutom kontekstu.
Aman, nije li ona bila devojka/pajtos/muza onog Jasona Donovana koji ni za New kids on the block nije mog'o da prođe kasting (ovo sam upravo izmislila)?

Stvarno, mora da se Cave opasnom (i skupom) drogom snabdevao u tom periodu. A von Trier napravio Breaking the waves, iste godine.

ouh yeah... kako bi rekli kod nas na jugu... gimme some sugar

Ne volim ja Vagnera, a tek ne Prusta... To sam pitanje postavio iz ciste znatizelje. ((da se sad malo udaljim od melanholije)) Posvetu Tarkovskom ne mogu a da ne dozivim kao skrnavljenje. Slicno osecanje je u meni izazvao trejler za Dragojevicevu "Paradu". Ne shvatam samo koji imbecil se (najverovatnije bez dovole copyright-o-drzca) usudio da iskasapi Mikelandjelovo delo, pa jos uz (zbog aluzije), seljacku repliku: "Film za anale!". Hocu reci, i Vesna Dedic Milojevic bi mogla da podari svoju knjigu upokojenom velikanu ali bi najpre morala da umre i reinkarnira se kao osoba sa tragovima inteligencije. <--- Ovaj pasus stavi na ignore, jer nema blage veze s tvojom temom

Trejler kaze da nema dogmi. :) Imaj srca, do sad su svi postovi bili spojler do spojlera... I obecavam da vise necu remetiti mir. Za jednog prezritelja previse zapitkujem, da.

parsifal..i wagner..
jedan od najvecih klasicara(jedan od, mislim u 3-4)

Sinoć su javili na vestima da će današnji dan zbog velike oluje na Suncu, u Zemljanima izazivati pospanost, usporenost, zamor, bezvoljnost i melanholiju.
Danas sam razgovarala sa gomilom ljudi i svi su u jednom trenutku oko podneva osetili ovo isto.

Od svih filmskih verzija smaka sveta, izgleda da je Lars fon Trir jedini bio u pravu.

Za onoga koji film posmatra površno, njemu će se i činiti kao jednostavan.
Za onog koji film posmatra na drugi način, shvatiće da je ovo intimna priča o odnosu dve sestre, svake nemoćne na svoj način.
Kirsten i Šarlot su ta stanja fantastično prikazale, toliko uverljivo, da verujem da svako od nas može makar na trenutak da se prepozna u jednom od ta dva lika.

Zapravo, mislim da je to ono najstrašnije i najpotresnije što pogađa gledaoca, pored saznanja o skoroj apokalipsi sveta, to osećanje potpune nemoći pred prirodom, zatim i pred samim sobom.

Kraj filma sam dočekala ''s knedlom u grlu'', i to bi bilo najblaže moguće rečeno.

Treba da sačekam da mi se utisci još malo slegnu, s obzirom da sam film odgledala pre (bukvalno) 15 minuta.

Back