Mizo-šta? Ko se to i kad usudio da preimenuje romantika? Nego, istinu na stranu…
Ovom fanatiku je Tarkovski bio presudan! Gledam ti ja Antihrista; poslednja scena; mislim u sebi: nista posebno, svakom se desi da malo omane, a onda je usledilo zaslepljujuce "Dedicated to..." propraceno najiskrenijim histericnim cerekanjem koje su komsije iz ulice N.P.-a ikad cule...
Ako odajes pocast nekome/necemu, skini taj secesioni kez s lica, majku mu…
Da je nasuprot Trirovoj posveti stajalo: “In Spite Of Andrei Tarkovsky (I move forward)”, Melanholiju bih do sada najverovatnije vec zavejavao hvalama poput tebe, Nora.
Dalje… Pre par dana sam na YT slusao uvertiru Tristana i Izolde kad spazih Melanholijin trejler u “related videos”. Posto je Danskjävlar tu temu (izgleda) prozeo kroz citav film, i posto iz Justininih prstiju šiba nekakva enerdjija, interesuje me, da l’ je romansa iz Vagnerove opere preneta na pokretne slike? Ima li Justina (metaforicno) isceljiteljskih moci koje nikome ne donose korist, ili je muzika tu samo zbog milozvucnosti? Mozda se budem razljutio za jedno 30 godina… a trenutno me mrzi da istrazujem. Praticu temu, instead.
Pa, meine Liebe, ne bih znala kasti šta bi drugo mogao biti razlog da odjednom dobijem super skills podizanja jedne (leve) obrve, osim činjenica da (obvious) ti ne odmače od trailera a film postoji, ima godinica.
No, 'ajd' da računamo da si bio na poštedi (ta posveta je takva zato što je tako pametnije, dugoročno, a, čak i Von Trier zna da stane pred nečim, kad je, dugoročno, pametnije: videsmo (i) letos - mislim na ono prvo letošnje, ne ono posle).
Elem, iza Melancholie stoji, u prvom redu, Andersenova bajka
Clumsy Hans ("Bio jedan kralj, imao trojicu sinova..." - kad smo kod kraljevstava, srećom, urlanje sa krovova (ni sa nuklearki) još nije zabranjeno, čak je i preporučljivo, tarapeutske svrhe).

Ili, što reče ovaj BBC-jev Holms: "All lives end, all harts are broken. Caring is not an advantage"
Wagner dolazi posredno, preko Prusta (a Prust ga koristi za koje što šta, da ne smaram sad, iako je, nominalno, njegov veliki poštovalac), tako von Trier kaže.
Realno, ima nekih elemenata iz tog mita (na koji Von Trier ima prava koliko i Wagner) o kojima neću pisati jer bi to stvarno bio spojlerski bezobrazluk. Ako mene pitaš, to je još jedna od onih njegovih skrama (ne, ne prelazim sad na onog Wagnerovog drugara što je pričao o "skrami na zalelujanoj vodi"

) sa svrhom zamućivanja pogleda.
Znamo šta "Dogma" misli o muzici, znamo da Von Trier ništa ne koristi tek onako (pa ni ako je svrha krajnje prozaična, such as milozvučnost), te me čudi što misliš da je ovaj Wagner (baš), na ovom mestu naivan ili slučajan.
Justina nema isceliteljskih moći, nikad tako ne bih rekla. Ali da zna rešenje - moguće.
Hint (a tako nekako i Prust koristi Wagnera):
http://www.imdb.com/title/tt0068361/
Ako sam dobro shvatila, brineš se za Wagnera? Just, relax, to je Von Trier!

Ako će Umetnost ikada spasiti Svet, on će biti u prvim redovima odlučujuće bitke.
Nego, ova infromacija od večeras meni mnooogo smrdi:
http://www.b92.net/kultura/vesti.php?nav_category=268&yyyy=2012&mm=01&dd=08&nav_id=571992