"Znat ćete ih kad dođu da me osvete"

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.572
Lepa Radić (Gašnica, kod Bosanske Gradiške, 19. decembar 1925 — Bosanska Krupa, 11. februar 1943) bila je učesnica Narodnooslobodilačke borbe i narodni heroj Jugoslavije.

Lepa_Radic.jpg

Lepa Radić - Wikipedia

Ponudili su joj život? ukoliko kaže ko su rukovodioci i komunisti među zarobljenim narodom. Lepa im je odgovorila — Ja nisam izdajnik svoga naroda. Oni će se sami otkriti kad budu uništavali zlikovce kao što ste vi!.

Ulice sa njenim imenom danas postoje u Gradišci, Prijedoru, Laktašima i Futogu.

Mnogi će od nas reći da je ovo neki istorijski artefekat ali, ovakva i slična zvjerstva se i danas dešavaju i to mnogo više nego što smo svjesni.
Nevjerovatno hrabra mlada djevojka, koja je odbila da bude izdajica svoga naroda u zammjenu za život. A život je jedan, jedini.. nema reprizu..:cool:

Relativno nepoznata činjenica o velikoj hrabrosti djevojke koja je, kada je obješena od strane nacista imala samo 17 godina.
Neka nikad ne bude zaboravljena.. njeno ime je sinonim za slobodu, za svoj narod za koji je dala život.

Na žalost, danas se mnogi od nas prodaju za šačicu dolara, eura, zlata.. njima ništa ne znače ovakve žrtve za slobodu, koju danas imamo.
Neka njena duša počiva u vječnom miru.

ona je imala ideale zbog kojih je umrla sa osmehom na usnama i prkosom u glasu

Ok, nismo u istoj magistrali.. "za ideale, svakako ginu budale".. dala je život da bi spasila nekoliko drugih..i to nisu nikakvi "drugi ideali"
Možda griješim, ne znam.. ovako ispada da su budale (neka mi oproste na ovom izrazu) svi oni koji su se borili protiv fašizma, protiv ustašstva, pokolja, istrebljenja..

Ok, nismo u istoj magistrali.. "za ideale, svakako ginu budale".. dala je život da bi spasila nekoliko drugih..i to nisu nikakvi "drugi ideali"
Možda griješim, ne znam.. ovako ispada da su budale (neka mi oproste na ovom izrazu) svi oni koji su se borili protiv fašizma, protiv ustašstva, pokolja, istrebljenja..
pusti ti boru corbu

bilo je to drugo vreme imali su snove , imali su neke vizije buducnosti

to sto sada neki to omalozavaju uzdizuci saradnike okupatora je nas problem

Može se biti NA magistrali, nikako U.
Lepa služi za primer jer je njena situacija poznata javnosti, a gde su žene kojih se ne sećamo, gde su one koje su utonule u zaborav, kojima se izgubio svaki trag, a ima ih?
Tako i danas mislim da bi mnogo žena bile kao Lepa.

Može se biti NA magistrali, nikako U.
Lepa služi za primer jer je njena situacija poznata javnosti, a gde su žene kojih se ne sećamo, gde su one koje su utonule u zaborav, kojima se izgubio svaki trag, a ima ih?
Tako i danas mislim da bi mnogo žena bile kao Lepa.

Nekako ne vidim razliku izmedju NA i U, tako da mi je to isto. :D
"Gde su žene kojih se ne sećamo.."
One su tu, dok ima neko da piše o njima, dok žive u nečijim srcima, sjećanjima..

"to sto sada neki to omalozavaju uzdizuci saradnike okupatora je nas problem" :ok:

Nekako ne vidim razliku izmedju NA i U, tako da mi je to isto. :D
"Gde su žene kojih se ne sećamo.."
Pa, nije isto... stvar je pismenosti, ali ok... :zcepanje:

Žena nema, imamo jednu Lepu i mislimo da je to sve.
Lepa nije jedina žena koja je platila glavom za Srbiju i čast, zato što je bila Srpkinja, to želim da nam je svima jasno.
Ona je ime po kom se pamti strašan pogrom i užas koji nam se desio.

Pa, nije isto... stvar je pismenosti, ali ok... :zcepanje:

Žena nema, imamo jednu Lepu i mislimo da je to sve.
Lepa nije jedina žena koja je platila glavom za Srbiju i čast, zato što je bila Srpkinja, to želim da nam je svima jasno.
Ona je ime po kom se pamti strašan pogrom i užas koji nam se desio.
..ili je stvar pogleda, ali ok.. :D

Ne mislim da je "jedina" koja se žrtvovala.. i sasvim mi je to jasno. :rtfm:

ona je imala ideale zbog kojih je umrla sa osmehom na usnama i prkosom u glasu
i sta ostade od tih njenih ideala?
Zato je veoma diskutabilno, dati zivot za odtadzbinu, svoj narod, ideale................
Toliki partizani izgibose za ovu drzavu i ovaj narod a danas ih nazivaju zlocincima, ubicama.......pluju po njihovim spomenicima i ruiniraju ih.
Ideali , mozda, a li u nekom drugom "idealnom svetu" ..........inace, najveca glupost u danasnjem svetu.

Nikad mi neće biti jasno zašto čovek na čoveka krene, zašto mu ne pomišlja na život...
Hvala, Lepa!
Nadam se da se ovakve stvari neće nikad više desiti, a znam... dešavaju se uvek i svaki dan.
I bez rata neko u duši ima mržnju i rat... i to se vodi samo da odnese svoje žrtve.
Mozda zato sto su ljudi u osnovi losi?? Bar polovina.

Zasto ljudi lako sljede nekoga ko ne valja, ko nije dobar ni covjek ni ... daleko lakse nego nekoga ko je dobar? Mozda zato sto i sami ne valjaju.

i sta ostade od tih njenih ideala?
Zato je veoma diskutabilno, dati zivot za odtadzbinu, svoj narod, ideale................
Toliki partizani izgibose za ovu drzavu i ovaj narod a danas ih nazivaju zlocincima, ubicama.......pluju po njihovim spomenicima i ruiniraju ih.
Ideali , mozda, a li u nekom drugom "idealnom svetu" ..........inace, najveca glupost u danasnjem svetu.
u sustini covecanstvo se vrti svadjajuci se oko istih stvari sa malim varijacijama

da su nemci pobedili cela evropa bi bila nemacka, recimo

u srbiji bi bila nemacka , ne bi morao da se cimas da vadis vizu da bi isao u nemacku da radis , bio bi u njoj

takodje i oko religije

nista ne bi bilo mnogo drugacije da je ceo balkan katolicki

samo ne bi bilo nekih ratova i mrznje koja se vuce

mozda bi bilo nekog drugog bezveznog razloga a mozda bi i njega nadvladali

u sustini covecanstvo se vrti svadjajuci se oko istih stvari sa malim varijacijama

da su nemci pobedili cela evropa bi bila nemacka, recimo

u srbiji bi bila nemacka , ne bi morao da se cimas da vadis vizu da bi isao u nemacku da radis , bio bi u njoj

takodje i oko religije

nista ne bi bilo mnogo drugacije da je ceo balkan katolicki

samo ne bi bilo nekih ratova i mrznje koja se vuce

mozda bi bilo nekog drugog bezveznog razloga a mozda bi i njega nadvladali

..onda bi bili ubijeni svi Židovi, Romi i ko zna ko još bi došao na red.

Back