Znameniti srbi muslimani

A ,Bajo iz Bosanskog sela Sokola,kasnije poznatiji kao Mehmed Pasa, nebese li on Srbin, Muhamedove vere, ili mi se cini nesto, kao i mnogi tzv.. Turski velikodostojnici koji nikad nisu zaboravili svoje Srbstvo nego su ga u srcu nosili, maleni su prema njima razni Zukorlici, Izetbegovici i dr... mnogo maleni.

Da, Mešini Selimovići su porijeklom Vujovići iz Hercegovine. Bilo je nekada, čini mi se u XVII vijeku, sedam braće Vujovića. Dvojica su se poturčila i od njih su nastale porodice Selimovići i Ovčine, danas veoma brojne porodice. Meša nikada nije bježao od svog srpskog porijekla. Čak ga je i isticao i zbog toga uvijek bio na crnim listama onih koji bi rado da zaborave srpske korijene.

Da, Mešini Selimovići su porijeklom Vujovići iz Hercegovine. Bilo je nekada, čini mi se u XVII vijeku, sedam braće Vujovića. Dvojica su se poturčila i od njih su nastale porodice Selimovići i Ovčine, danas veoma brojne porodice. Meša nikada nije bježao od svog srpskog porijekla. Čak ga je i isticao i zbog toga uvijek bio na crnim listama onih koji bi rado da zaborave srpske korijene.

Pa onda je valjda Crnogorac..Svi Srbi čoveče!Da nisu i Nemci poreklom Srbi!Svašta!

Mora li biti cetnik musliman da bi bio srbin zar je toliko neverovatno da postoje srbi muslimanske vere..

Ma naravno da postoje..samo je to nekako postalo na Balkanu smijesno i sluzbena teorija je da su svi muslimani ovih nasih zemalja ako pricaju slavenskim jezicima Bosnjaci,svi pravoslavci Srbi,a katolici Hrvati...malo smijesno ali eto..svakog ko sebe smatra ili je smatrao Srbinom za takvog i sam drzim bez obzira sto je musliman,isto tako i obrnuto jer imas urednika stranice Bosnjaci.net koji se zove Zeljko Milicevic i Bosnjak je,zatim npr.meni je u srednjoj predavala bosanski jezik Ljiljana,koja je okorjeli bosnjacki nacionalista,zastupa ideju da se u Srbiji prica istocna a u Hrvatskoj zapadna verzija bosanskog jezika,imas niz franjevaca isto koji sebe "ne zovu ni Srbom nit Hrvatom no Bosnjakom"..apsolutno mislim da po tom pitanju vjera nije atribut za naciju,jer sta bi sa ateistima..il sa konvertitima..nacija je na Balkanu subjektivni osjecaj jer nema toga ko ce rasplesti ko je kojeg porijekla,mix naroda koji su protutnjali ovim krajevima u zadnjih 1500 godina je previse slozen

Ejup Ganic je pricao da je Srbin jedno vreme :evil: ,a negde sam cuo da je i gosn Muhamed Filipovic, koji se ubi da dokaze samobitnost Bosnjaka, jedno vreme bio Srbin, mada ne znam da li je to tacno ;)

Muhamed Filipovic nije nikad,njegovi su porijeklom od fra Filipovica koji je negdje u 16.st. presao na islam,dakle porijeklom jeste od katolika ali nacionalno mislim da tog fra Filipovica tesko da mozemo negdje svrstati, jer ko iole zna historiju zna da pojam nacije kakvom je mi vidimo danas nastaje sa macchiavelliem u italiji puno puno kasnije...a za Ejupa cisto sumnjam prosto ne vjerujem ;)

Back