Znak ili podznak

Moze li neko da mi objasni kako se to po fiz izgledu, boji kose i sl.. moze reci ko je koji podznak?
Strasno me zanima jer, kao vaga u podznaku sam pomalo zbunjena, ne pronalazim kod sebe skoro nista sto cini vagu kao znak, a za fizicki izgled tek ne znam kako je moguce da licim na vagu :confused:

Fizički izgled ne zavisi samo od znaka u kojem se nalazi Ascendent (opšte poznato kao "podznak" :-D), već od zaista mnogo faktora.
Ako si Vaga u podznaku, gledaj šta imaš oko Ascendenta, zatim šta imaš u 1. kući od planeta, zatim gde je Venera, u kom znaku, eventualno kakve aspekte ima - naročito bitno ako ima konjunkciju s nekom planetom jer onda ti poprimaš jako mnogo osobina upravo te planete, maltene više nego same Venere. Zatim, gleda se Mesec (kao lice, izraz lica), planete na uglovima (moj utisak je da više deluju ako su na Dsc ili MC-u) , eventualno stelijumi planeta ako postoje ...

Ne znam na kom ti je nivou znanje, uspevaš li da pratiš šta pišem ili sam se samo nafrljala izrazima ... ? :roll:

evo jos 'malo' o ASC-u:

"...to moze biti čovekovo lice koje nosi dok se predstavlja na poslu ili drustvu, skrivajuci svoju pravu prirodu za koju samo njegovi bliznji - a cesto cak ni oni - ne znaju da postoji.
Medjutim "slika ličnosti" koju drugi vide ne predstavlja se namerno - ona je automatska.
Isto tako, ona nije ni toliko povrsna koliko to dobar deo astroloske literature implicira.
...
Ascedent uvek ukazuje na nesto esencijalno, sto je istovremeno i spoljnje i unutrasnje. Gotovo je nemoguce da se osoba izrazava i deluje, a da to ne odrazava Ascedent. Ascedent simboliše individualni pristup samom zivotu.
...
Kad se ostatak karte ne uklapa, narocito u svojstva i energiju Asc-a, moze se činiti da je ASC prilično površna, neprirodna maska, koja može biti sasvim u suprotnosti s ostalim delom čovekove prirode"

.
Ne znam na kom ti je nivou znanje, uspevaš li da pratiš šta pišem ili sam se samo nafrljala izrazima ... ? :roll:

minimalnom, da nemam ovaj personal portrait sa astro.com-a sa svim planetama etc ne bih imala pojma o cemu pricas :D

Hm, mijenja li se vremenom ovaj znak/podznak odos, pa meni ne stima jos uvijek jer sam youngling ili je jednostavno tako, da nekim ljudima podznak ima malo uticaja?

Hm, pa podznak mora imati uticaja kod svakoga. Ne moraš fizički ličiti baš uvek na svoj podznak, već je to nijansirano svim onim faktorima koje sam navela.
Hoćeš da postaviš kartu da vidimo zašto ne ličiš na Vagu ? :wink:

a sta ako je vladar i znaka i podznaka isti (npr. merkur u mom slucaju - blizanac/devica)?

pitam ovo zato sto mi ljudi obicno daju 7-8 godina manje, a onda kad cuju znak kazu - a da, mladoliki blizanac... ok, ali gde je tu devica?

kako ste vi razvile to interesovanje za horoskop?
pritom mislim na vise od onog -znam koji mi je znak i glavne karakteristike i koji mi je podznak
(koji sam ja racunala nekom metodom dodavanja sati na sat rodjenja prije nekoliko god...)
jer, ne nailazi se na neke dublje informacije o temi u svakodnevnom zivotu

kako ste vi razvile to interesovanje za horoskop?
pritom mislim na vise od onog -znam koji mi je znak i glavne karakteristike i koji mi je podznak
(koji sam ja racunala nekom metodom dodavanja sati na sat rodjenja prije nekoliko god...)
jer, ne nailazi se na neke dublje informacije o temi u svakodnevnom zivotu

:shock: ja nisam žensko !

Moze li neko da mi objasni kako se to po fiz izgledu, boji kose i sl.. moze reci ko je koji podznak?
Strasno me zanima jer, kao vaga u podznaku sam pomalo zbunjena, ne pronalazim kod sebe skoro nista sto cini vagu kao znak, a za fizicki izgled tek ne znam kako je moguce da licim na vagu :confused:

Vage su obicno zbunjene i ne umeju da se odluce tako lako u sta da veruju, sta da pomisle i uvek im treba dva misljenja, dve postavke, dva aspekta, dve ideje, dva resenja... Stalno nesto misle i vagaju. Tako i ti. Stavi ovde podatke.

nema shanse da "rade na smenu" znak i podznak, mozda se radi bash o tome da se sunchev znak malo sporije razvija, kao shto se i ceo astroloshki zapis (natalna karta) razvija tokom celog zivota, otuda je nezgodno analizirati istu osobama koje su mladje.

Zasto mislis da ne rade na smenu, istovremeno, jedan vise ili manje aktivan? Jeste nezgodno analizirati mlade jer nisu formirane licnosti, nisu dostigle zrelost, cekaju da to sunce sazri i razvije se, da tako kazem, ali nije nemoguce. Kad mislis da je najbolje da se radi natalna karta? :?:

pa zato što mnogi ljudi podrazmevaju pod smenom mnogo duge periode (15-20 god) aktivnosti/neaktivnosti znaka/podznaka do te mere da isključuju samo postojanje istih, poenta je da su oba aktivna od rodjenja do smrti, i da je ostatak karte taj koji diktira intezitet aktivnosti znaka/podznaka.

E sad, za drugo pitanje ne mogu da ti dam dowoljno pouzdan odgovor (ako postoji) , jer nisam dovoljno stručan.Mislim da nema pravila uvezi toga, već jednostavno zavisi od same osobe kojoj se radi karta, tj. njene moci shvatanja (prepoznavanja odredjenih afiniteta isl..), pa i samog astrologa koji je merodavan da to rastumači.
Upravo u tome i leži ona umetnička crta astrologije...

Sunce je ono što mi jesmo u dubini sebe. I to razvijamo cijelog života. Što više starimo to Sunce u nama jača. No podznak je naša forma, naš temeljni pristup, on RADI STALNO, kad idemo van, čitamo, jedemo, pišemo itd...

nema tu smjene :)

a sta ako je vladar i znaka i podznaka isti (npr. merkur u mom slucaju - blizanac/devica)?

pitam ovo zato sto mi ljudi obicno daju 7-8 godina manje, a onda kad cuju znak kazu - a da, mladoliki blizanac... ok, ali gde je tu devica?
Gde ti je Merkur ?

i Devica nosi "mladalački izgled", možda i više nego Blizanci...
(btw i meni podznak Devica)
Tačno.

Ostali - ne znam otkud uopšte polemika oko toga šta je "bitnije", kao da jedno drugo isključuje ... Toliko je faktora u natalnoj karti koji su vrlo bitni, i sinteza svega toga je toliko kompleksna stvar da zaista takvi "recepti" ne postoje ... Sve je bitno, za ono što predstavlja. Nećemo kroz Sunce posmatrati nečije emocije - za to služi Mesec; nećemo kroz njega posmatrati izgled i temperament čoveka ako za to služi Asc; nećemo kroz njega posmatrati čovekovu energiju i snagu ako imamo Marsa. (naravno, podrazumeva se da je to u slučajevima kada Sunce nije vladar odgovarajućih kuća pa se onda između ostalog i to gleda).

Nećemo brkati babe i žabe, kao da je Mars bitniji od Venere, ili Meseca, ili MC-a, a Mesec bitniji od ovog ili onog. Sve je bitno za ono što predstavlja, tu treba gledati hijerarhiju ... A ne da li je bitniji čovekov temperament (Asc) od čovekove volje (Sunce) i šta kad dominira i preovlađuje ... :confused: To je sve deo istog čoveka.

Nećemo kroz Sunce posmatrati nečije emocije - za to služi Mesec; nećemo kroz njega posmatrati izgled i temperament čoveka ako za to služi Asc; nećemo kroz njega posmatrati čovekovu energiju i snagu ako imamo Marsa. (naravno, podrazumeva se da je to u slučajevima kada Sunce nije vladar odgovarajućih kuća pa se onda između ostalog i to gleda).

sad jeste jasnije, hvala :)

@vipcurlic- uvijek sam gledala na vagu kao na neku vrstu ravnoteze pa je to bilo daleko od mene, nije mi palo na pamet da moze i tako da se gleda
nervira sto tako jednostavno prikazuju u novinama

sad jeste jasnije, hvala :)

@vipcurlic- uvijek sam gledala na vagu kao na neku vrstu ravnoteze pa je to bilo daleko od mene, nije mi palo na pamet da moze i tako da se gleda
nervira sto tako jednostavno prikazuju u novinama

Nemoguce je da se, u bilo kojim novinama i bilo kojim analizama takvog tipa (informativnog i zabavnog ), vidi ono sto se vidi licno u natalnoj karti. Mislim da ja najbolja definicija natalne karte da je ona kao " otisak prsta" , jedinstvena i licna, tako osobena, pa cak i kod jednojajcanih blizanaca. Komentarisemo o znaku i podznaku, eventualno neko ubaci uopsteno znacenje i pracenje druge planete (npr. kao Mesec ili Veneru), ali bitno je da je samo konkretna analiza polja svih ili nekog posebno u natalnom horoskopu jedino direktna za odredjenu licnost. Ovo sto ovde radimo je informativno takodje, zabavno i poucno, razmenjujemo misljenja i mozda neko pronadje neki konkretan odgovor za sebe... Zavisi sta trazi. :razz:

za gospu, zezam te :D

evo sam opocela da njuskam po astro sajtu i mogu mirne duse reci "sad znam da nista ne znam"

Lakse mi je, nisam razumela sve ali je bitno da nisam nikog uvredila.

PS. Svet bi bio smesan da svi ljudi sve znaju i da postoje svi isti astrolozi i sva ista vidjenja. Svako ima svoje mesto i svoje talente, mogucnosti i vrednosti i veruj u to. A to sto ne znas, a interesuje te, ti pitaj, nije sramota pitati i biti obavesten i otvorenih pogleda.

U principu, da, jer se ti horoskopi rade tako što se računa kao da je Sunce u 1. polju itd. Naravno, to je ono najuopštenije, kao da najokvirnije pratiš npr. tranzite planeta kroz tvoja polja - Jupiter kroz 2. polje generalno donosi novac; kroz 5. polje veze ili poznanstva; kroz 7. ponude braka i sl. Ili Mesec za dnevne horoskope, i sl. ... Znači, šturo.
A meni Jupiter u 2. u natalu :) da li to znaci da sam sudbinski predodredjen na novac a isunce mi je u 10. ;)

Back