Znak ili podznak

vipcurlic

Saglasan sam.

Ja sam više pisao u kontekstu toga kada ljudi napišu, recimo, da ''podznak preovlada nakon 30te godine'', što smatram jednom dezinformacijom koja je poprilično uzela maha.

Ni ja Asc u Škorpiji ne vidim konvencionalno materijalističkom prirodom, naprotiv to pripisujem Zemljanim znakovima. Vodeni vole da puste emocijama, strasti i flegmatici na volju. U mom iskustvu više vole da prisvajaju ljudske osobine nekih njima dragih ljudi pre nego li njihova bogatstva, čak i kada je reč o političarima koji sa Asc u Škorpiji završe sa odličnim pozicijama MC u Lavu.

Svako dobro želim i puno pozdrava! Srećno s knjigom. :kpozdrav:

"Ja sam više pisao u kontekstu toga kada ljudi napišu, recimo, da ''podznak preovlada nakon 30te godine'', što smatram jednom dezinformacijom koja je poprilično uzela maha. "

.. I mene je zanimalo odakle potice ova prica... Nijedno ozbiljno mjesto mi je nije potvrdilo.

@Artistic Pa rekao bih da se radi o neznanju. U pitanju je pokušaj samoinicijativnog astrološkog rešenja na pitanje koje ljudima može zagolicati maštu, što je i normalno kada se razmišlja o astrologiji. Pitati takve stvari nikada nije loše jer je odlična stvar da se racionališe povodom istih. A koliko je to pitanje zaista merodavno u kontekstu astrologije?

Zamislimo situaciju:

Recimo da ljudi žele da imaju što više opcija kada čuju ili znaju da su u horoskopu jedan znak. Obično se polazi od te tačke

- Šta si u Horoskopu?
- To i to.

Tu naprave priču međusobnu o znacima Zodijaka, kao da su veoma upoznati. Budimo realni, odlična je tema za ubijanje vremena. Ali za mnoge se tu završava. Sad, neko ko ima možda malo jače pozicije će da zaintrigira "A podznak? Jeste li znali da postoji i podznak?"

Obična rečenica koja usledi "Ja mislim da sam to i to ali nisam siguran/a, neko mi je gledao...ali..."

Šta je sada podznak? Kako pristupiti podznaku? Novo otkriće! A možda je samo glupost??? Možda je sve glupost???

To ih zaintrigira. Ako tu ne odluče da kažu ''astrologija je njesra'', onda će svakako da pogledaju i podznak te da razmišljaju o svom podznaku iliti ascendentu i o tome koliko se tu "poklapa".

Tu može biti više faktora koji utiču, ali mislim da je ljudima generalno bitno kada su zapravo saznali za podznak. Da li pre ili nakon svoje tridesete godine.

- Ascendent u najvećoj meri označava one stvari na koje trošimo najviše energije. Stvari koje satima možemo da radimo svakodnevno, a da se nimalo ne umorimo. Stvari koje i kod drugih volimo da vidimo da rade. Stvari koje definišu našu ličnost u ''spoljnom'' svetu, drugim ljudima.

Sad, ljudi pročitaju recimo malo za svoj znak i naglase da ih "ne opisuje u potpunosti", dok kada čuju za opis svog podznaka, tu se pronalaze više jer zapravo osoba teži ka tome da se pred drugima predstavi u svetlu Ascendenta. Ljudi će te doživljavati kao tvoj ascendent pre nego li znak jer praktično govorimo o tvom imidžu.

S obzirom da se o astrologiji poprilično pričalo u salonima lepote, što smatram da i ne treba da objašnjavam zašto, i to često na jedan veoma početnički način, otud možda je i potekla ta priča o Ascendentu koji preovladava nakon 30te godine kod ljudi, a to se zatim kroz razne blogove i forume proširilo i na astrološko društvo gde pronalazi ili osudu, ili prihvatanje koje neki pokušavaju da logički formulišu igrom i prelamanjima svetala.

Asc pada pod ''kraj'' znaka Zodijaka, što bi trebalo da znači da je znak Slabiji jer je mahom kuća 1 u skladu sledećeg znaka.

Odgovor: Netačno! :cross:

Ascendent održava kvalitet u petostepenom orbisu, te je i osoba sa Ascendentom na 29° pod jakim dejstvom pređašnjeg znaka. Kvalitet istog zavisi od planete koja se prirodno vezuje za podznak.

Kada zaista počinje delovanje horoskopskih atributa koji se vezuju za čuvenu tridesetu godinu?

Odgovor: Tranzit Saturna preko natalnog Saturna :tick:

Zapravo, ovaj tranzit počinje da deluje već tokom dvadeset i sedme godine života kada je najprominentnija uloga Saturna, a traje oko sedam godina jr zapravo zahvata

- Znak pre znaka gde se nalazi natalni Saturn.
- Znak u kom se nalazi natalni Saturn.
- Znak nakon znaka u kom se nalazi natalni Saturn.

Tranzit kroz svaki od tih znakova traje po dve godine okvirno, izuzimajući potencijalno produženje retrogradnog hoda.

27-club.jpg

Drugim rečima, svaki povratak Saturna preko natalnog Saturna je izuzetno kritičan i malefičan, stvarajući ogromne probleme osobi sa kojim se mora suočiti. Tada se materijalizuju svi najveći strahovi osobe, stvari na koje dugo čeka, stvari koje tajno priželjkuje.

Recimo da kod nekih ljudi sa jačim postavkama znaka Jarca u karti, povratak Saturna svakako igra bitniju ulogu u poređenju sa ljudima koji nemaju naglašene pozicije. Kod svake osobe je drugačije.

Postoji i astrološko verovanje da je planeta uticajnija nakon što "napravi Zodijački krug", drugim rečima delovanje planete nije toliko prominentno sve dok ne načini krug oko Sunca, odnozno planete Zemlje. Neke planete su ga češće načinile i samim tim su uticajnije u našem društvu. Ja nisam pristalica tih verovanja jer u njima ne pronalazim apsolutno nikakvu logiku, a ni astrološku istinu s obzirom da je to pokušaj validiranja Astrološke misli isključivo logikom vođenja "povratkom planeta" i time koliko je to zapravo jak uticaj.

Trećim rečima, glupost.

Potpis na sve.
S tim sto mislim da podznaka bas i nismo svesni kao npr. Merkura(gde znamo u svakom trenutku sta mislimo)
Podznak vise vidim kao automatizovanu reakciju na sve okolnosti, a manje voljnu...iz tih razloga se ne slazem oko onoga da je podznak maska i nesto gde zelimo da se lazno predstavimo jer maska je nesto sto je voljno stavljeno, ta teorija mi je skoro u istoj ravni sa onom gde je podznak ono sto preovladava posle 30.
Podznak je glavna tematika u zivotu u skladu sa simbolikom znaka u kom je i oko toga ce se osobi vrteti ceo zivot.

Razlog zasto je „podznak“ posebno kod onih koji se povrsno zanimaju za astrologiju stavljen u drugi i manje bitan plan( slucajno nekada u novinama skontali koji su znak, vodeci se periodom kojim Sunce nekim znakom vlada) je upravo zbog pogresnog naziva „ podznak“, cime se toj poziciji automatski daje podredjen znacaj, pa znamo da je pravilna rijec za podznak Ascedent ,a on predstavlja uzlazni znak koji se uspinje na istočnom horizontu u trenutku nečijeg rođenja.

Druga stvar, zasto ljudi mnogo vecu prednost daju Suncevom znaku u odnosu na ascedent, sto su do pojave interneta rijetki pojedinci ( uglavnom oni koji su posjecivali astrologe) uopste imali priliku da saznaju polozaj svog Ascedenta, pa se lakse bilo baviti polozajem Sunca, koji jednostavno ne moze da omane.A kamo li da je vecini ikada padalo na pamet da astrologiju ne sacinjava iskljucivi polozaj Sunca, tj da je stvar mnogo sira i slozenija.

Nema logike da ascedent koji simbolizira vrh 1 kuce u karti, kuce rodjenja, ulaska u zivot, prve mladosti, prvih iskustava i zivotu moze da dolazi do izrazaja kasnije, pa je upravo ascedent koji je pokazatelj naseg fizickog izgleda, nasih manira, karaktera, kojim se predstavljamo okolini, upravo nas „ prozor“ u svijet, koji nas vremenom oblikuje, upravo sukladno reakcijama okoline prema nama.

Prakticno da objasnim, uzalud meni sto sam ozbiljni Jarac ( SO, Me i Ma u Jarcu) kada okolina ( svi ljudi koji me znaju) od mene uvijek ocekuju zajebanciju, da dizem atmosferu, kada bez obzira sto normalno kao i svako imam problema u zivotu , svi misle da je meni sve lako, da sam sretan, da sam opusteni bezbrizni tip.Tetka Djevica me prije par godina napada( ja se tih godina lomim na poslu) kako sam lijencina, lezihljeb i kako se uvijek hvatam krivine, kako samo u prazno filozofiram :D

Znaci sta god radili, kakvu god ambiciju imali, na koji god nacin se ostvarili u zivotu, uvijek ce drugi u nama vidjeti nas ascedent.

Sto se tice povratska Saturna, taj tranzit ne treba mijesati sa Sade Satima, kada Saturn nakon 29 godina dolazi na polozaj natalnog Mjeseca, meni se u karti desava obadvoje odjednom ( posto imam So 0MA), i povratak Saturna( dolazak na poziciju natalnog Saturna) znaci ovo :

Prvi Saturnov ciklus

Prvi krug - sve do 28 godine - buđenje, sećanje i preispitivanje, vrlo važan u životu svih, poklapa se sa sazrevanjem i najčešće ukazuje na vrlo važne događaje.Prelazak Saturna u prvom krugu, do prvog povratka, preko svih planeta zapravo ih aktivira karmički i podseća na stvari koje su se nekada dogodile, na iskustva koja smo imali (isto kao Sunce koje budi planete u prvom krugu).Prošavši prvi krug završili smo sa podsećanjem na sva iskustva iz prethodnih inkarnacija. Stoga su događaji koje opisujemo u prvom Saturnovom krugu mnogo više oni koji su povezani sa okolnostima (roditelji, sredina, vaspitanje). Sam dolazak Saturna na natalnu poziciju predstavlja posebno iskustvo (objektivno izraženo kao sazrevanje) i u zavisnosti od natalne pozicije zavisi i njegovo dejstvo pri povratku.Ljudi koji imaju oštećeniju 12. kuću u periodu prvog Saturnovog povratka će imati veće poteškoće i mogu ga doživeti kao relativno krizan period. Taj period traje od 2-3 godine i unutar njega se događaju stvari koje osobi nisu naročito ugodne.Priroda iskustava koje čovek doživljava od rođenja do 28. godine opisuje ono što smo nekada davno doživeli u procesu evolucije naše duše i idu od najdaljih (rane godine života) do sve skorijih, tako da kada dođe kraj tog ciklusa suočavamo se sa iskustvima koja su vezana za neposrednu prethodnu inkarnaciju (događaji koji prethode Saturnovom povratku) i koji su po prirodi slični prirodi 12. kuće koja simboliše prethodnu inkarnaciju. Ovo možemo uporediti sa snom neposredno pre buđenja (12. kuća). I tu se jedan krug zatvara i započinje novi.

Drugi Saturnov ciklus

Drugi Saturnov ciklus predstavlja centralni deo života - stvaranje nove karme, vizije, svrhu, glavne stvari koje treba da se realizuju. Važi narednih 28 godina (od28 – 56. godine). Horoskop drugog Saturnovog povratka je mapa koja govori šta je to što osoba treba u ovom životu da stvori, koje zadatke treba da ispuni, i na koji način ispravlja karmičke greške kojih se podsetila u prvom krugu. Svako od nas ima zadatke posmatrano iz karmičkog ugla, a ti zadaci su definisani u vremenu, a na nama je da umemo da iz mape vremena procenimo kada će do njihovog rešavanja doći. Svaki od horoskopa povrataka možemo tumačiti kao mrtvu mapu koja opisuje potencijalna dešavanja, ali isto tako i kao mapu vremena obzirom da je period koji opisuje vremenski ograničen, pa su stoga ta dešavanja ograničena u određenom vremenu (za razliku od natalnog gde objektivno nije, odnosno jeste ukoliko se podrazumeva da je dužina trajanja života to ograničeno vreme).

Treći Saturnov ciklus

Dešava se oko 56. god. i važi za period od 56. do 84. godine.Prvi i treći Saturnov povratak su srodni,dok je drugi drugačiji.Treći krug je faza vraćanja, sređivanje iskustava stečenih u drugom krugu. Srodan je prvom krugu, jer 1 je srodno sa 3, a drugi krug je kao točkić (povezan zupčanicima sa druga dva) koji se, za razliku od 1 i 2, kreće u suprotnom smeru.Na nivou života prvi krug predstavlja ponavljanje davnih iskustava od najdaljeg do najskorijeg, drugi stvaranje novih iskustava, a treći ponavljanje i utvrđivanje novih iskustava pa je stoga po svojoj prirodi sličan prvom. Sam početak prvog kruga, prve 4 godine života, predstavljaju osnov na kojem gradimo sebe – isto kao i prva inkarnacija gde smo bili nemoćni, zatečeni i sl, i u kojoj smo počeli da se formiramo, pa u zavisnosti od toga koliko su nam te 4 godine bile udobne (na šta primarno utiče stanje majke i naš odnos sa njom) zavisi i kako smo dalje napredovali. Koliko su te 4 godine važne jasno je ukoliko se prisetimo da u tercijarnim progresijama prve 4 godine opisuju ceo prosečan životni vek.Do 28. godine čovek se potpuno (više-manje) formira, a potom tako formiran gradi nešto novo. 3. krug je sličan 1 jer u tom krugu sumiramo iskustva iz drugog kruga, ali je smer suprotan – kao da idemo unazad, pa smo na kraju života zavisni od drugih i nemoćni slično kako smo bili nemoćni kao dete.

Nema ili-ili.
Oba su bitna.

Najveca neistina je ono da je podznak maska koju nosimo, sto ce reci da samo oni rodjeni u zoru(otprilike tada je Sunce na asc) nisu foliranti :D a mi ostali se maskiramo.
Covek nije jednodimenzionalan, pa tako ne moze samo asc je maska, sunce je sustina...itd.
Nije tako.
Natalna karta moze i da se posmatra kao sto sa cetiri nogare, cetiri ugla, svi uglovi(ac,ic,dc,mc) u suprotnosti jedan sa drugim, ali svi zajedno cine natusa i podupiru ga.

Nema ili-ili.
Oba su bitna.

Najveca neistina je ono da je podznak maska koju nosimo, sto ce reci da samo oni rodjeni u zoru(otprilike tada je Sunce na asc) nisu foliranti :D a mi ostali se maskiramo.
Covek nije jednodimenzionalan, pa tako ne moze samo asc je maska, sunce je sustina...itd.
Nije tako.
Natalna karta moze i da se posmatra kao sto sa cetiri nogare, cetiri ugla, svi uglovi(ac,ic,dc,mc) u suprotnosti jedan sa drugim, ali svi zajedno cine natusa i podupiru ga.

Tako je, inače i uglovi imaju svoju hijerarhiju kao uopšteno i kuće u natalnoj karti koje nisu podjednako snažne.

Što se uglova tiče, najsnažnije dejstvo ima ASC, zatim MC, DSC pa IC.

N3 pa i ti si Blizanac, jesi i ti biciklista?

Meni je ascendent u Blizancima, a vladar mi je Merkur. Po tvom mišljenju o tome koja planeta predstavlja Astrologiju (Merkur) ja sam fantastičan astrolog. :think:
Za biciklu je još rano, možda kroz nedelju dana mogu da je vozim kada malo otopli.

A kad si ti poslednji put vozila biciklu?

Meni je ascendent u Blizancima, a vladar mi je Merkur. Po tvom mišljenju o tome koja planeta predstavlja Astrologiju (Merkur) ja sam fantastičan astrolog. :think:
Za biciklu je još rano, možda kroz nedelju dana mogu da je vozim kada malo otopli.

A kad si ti poslednji put vozila biciklu?

Pa ako je Merkur prioriterna planeta za biciklarenje, znaci da bi ti po tvom misljenju trebao biti profesionalni biciklista, s obzirom da si Merkurijanac.

Da, Merkur simbolise astrologe i astrologiju u Tradicionalnoj astrologiji i njegova pozicija je izuzetno bitna za interesovanje za ovu divinaciju, i verovatno od njega potice i tvoje zanimanje za nju.
Lili ipak prioritet daje Merkuru u Devici kao zemljanom, analiticnom i egzaltiranom zatim u Jarcu, ili Skorpiji koji ima afinitete ka okultnom dok bi Blizanacki bio mozda vise za povrsne informacije, pa eto i biciklarenje.

Ja nisam dugo, cak ni u teretani gde redovo idem, iako sam godinama koristila samo bicikl kao prevozno sredstvo. Sada sam stalno u kolima, i po 500 km na dan. 🙂

500 km na dan? Hehehe dobro.

Da Merkur vlada Astrologijom, recimo, ona bi sem ogla učiti iz dnevne štampe. :think:

Osvrt na TA. Ako Saturn vlada obestrašćenim, suvim, hladnim i tradicionalnim, a u kontekstu 8me kuće koja je prirodno okultna, da li to znači da je Jarac kao znak više privržen k okultizmu ili više privržen k nauci? :think:

Evo, ja ne sretoh Jarca koji iskreno veruje u Astrologiju.
Trudimo se.:namcor:

Kretanjem vlada planeta Mars i svim tipovima vozila(auto, kocija :lol:...)
U tradiciji je trece polje kao polje kretanja izmedju ostalog imalo kosignifikaciju sa Marsom, a to je po sistemu Ovan-prvi znak-prvo polje, Blizanac-treci znak-trece polje potpalo u domen Blizanaca, ali je pitanje koliko je to bas tacno.
Merkur se moze vezati za najrazlicitije stvari, jer je opsti simbol coveka, pa i svih njegov igrackica koje su napravljene kako bi olaksale zivot, dizajner kola, bicikla i svega ostalog je svakako Merkur, ali onda bi vecina stvari potpale pod njegovu simboliku...i onda se gubi ceo smisao.

Back