" ZNA SE KOGA AMERIKA U SRBIJI VOLI..."

bakonja

Buduća legenda
Poruka
43.538
"Бивши шеф ЦИА за Балкан говори о томе коме су САД у Србији наклоњене и да је то било познато и без "Викиликс"-а

Зна се кога Америка у Србији воли


Из свега изнетог Стивен Мејер, бивши шеф ЦИА за Балкан, као да не разуме много политичка опредељења Србије а још мање у садашњој политици Тадића не види ништа добро за Србију. Улазак у НАТО користио би само Америчким државним интересима, а улазак у ЕУ је укрцавање у брод који тоне.



Објава тајних дипломатских докумената који се тичу Србије и региона неће имати велики утицај на политику САД на Балкану јер је она и иначе веома отворена. Зна се какво мишљење Вашингтон има о Тадићу, зна се да га “воли” и подржава, као што је познато и да Додика не воли - каже за “Блиц“ Стивен Мејер, бивши шеф ЦИА за Балкан.



- Не очекујем ни да ће најављена документа о Младићу и убиству премијера Ђинђића бити посебно занимљива. Осим што ће потврдити став САД да Младић мора бити изручен, показаће и изненађеност због атентата - каже Мејер.



Он сматра да је објављивање тајних докумената огроман пропуст и промашај америчке администрације, али одбацује теорију о намерном пуштању информација: - Ово је огромна срамота за САД јер је о светским званичницима расправљано на бруталан и увредљив начин. Сигурно је да је тиме поверење страних политичара умањено. Много ће времена проћи пре него што опет почну отворено да разговарају са америчким званичницима - каже Мејер и додаје да је овим, у крајњој линији, угрожен живот америчких дипломата и људи на терену који су и достављали информације.



На питање да ли се од времена када је руководио канцеларијом ЦИА за Балкан до данас нешто променило, он каже: - Србија није остала у месту, али није ни напредовала колико је могла. Сада се налази на раскршћу и приморана је да се определи за учлањење у ЕУ и НАТО. Лично не разумем шта ће Србија тиме добити. НАТО је организација у мировању која постоји само зато што САД тако желе, а ЕУ је заједница која је очигледно финансијски обогаљена, која не зна шта жели, ни колика хоће да буде. Те су организације пре десет година биле важне за развој региона, али данас није тако. Србија треба добро да размисли у каквом савезу жели да буде са таквим организацијама. Али нажалост, сви ваши политичари се приклањају Западу, што Вашингтон и Брисел нашироко користе - закључује Мејер.


ЦИА о пропасти европејства

Бивши шеф ЦИА за Балкан (бивши господар Балкана из сенке и одлични познавалац прилика) Стивен Мејер, коментаришући за српски дневни лист Блиц објављивање америчких поверљивих података на сајту "Викиликс", осврнуо се на тренутну ситуацију у Србији. Мејер, који може себи приуштити опуштеност и искреност, говори отворено о односу Србије према ЕУ и НАТО.



Мејер под утиском Викиликса отвара карте и показује да је запад до сада (као и често кроз историју) углавном блефирао, тојест подизао улоге без реалног покрића. НАТО је војни блок који је под потпуном контролом Америке. Можемо рећи да Америка користи НАТО и државе чланице за своје националне интересе (коначно да признају општепознату ствар).



Мејер примећује да је Србија на раскршћу, тојест да Европа има алтернативу. Он запажа да је ЕУ "финансијски обогаљена" тојест да се налази пред монетарним, дужничким, економским и политичким сломом, односно распадом или одбацивањем већег броја чланица. Србија се понаша као рибарски бродић који покушава да се привеже за Титаник који тоне, јер верује да Титаник "не може никад потонути" и да је привезана за њега апсолутно сигурна, што наравно није тачно. Дакле специјалистичка ЦИА дијагноза је сурово прецизна, нама остаје да само, након овога, сами одредимо и спроведемо терапију, а то је: државни савез са Русијом. Питање је само како да то Тадић спроведе, ако за њега евро-атлантске интеграције немају алтернативу – или да Тадић једноставно спакује своје крпице и кормило државе препусти неком ко може пронаћи ту жељену алтернативу.



Занимљиво је да су посетиоци сајта Блиц-а, новина које су познате по својим изразито прозападним (и често антинационалним) ставовима, у великој већини коментарисали да се слажу са наводима бившег шефа ЦИА за Балкан, те да српски политичари навикли на финансијске ињекције и стимулације са запада, воде по инерцији Србију у погрешном смеру, ка циљу који нестаје, ка заједници где нисмо пожељни и где немамо интереса да будемо.


***

------------------ Довде можете копирати текст ------------------->

...".

Sa :
http://www.srpskapolitika.com/


Ako "bivsi sef CEA - e za Balkan " kaze da "EU ima alternativu" , sta onda , ovi nasi "EUropejci" smatraju ?
 

Back
Top