Зна ли неко како је изгледао крсташ барјак који је носио М.Обилић у боју на Косову?

Opet stara priča sa još starijim navikama:

Kad ostaneš bez argumenata i jasnih činjenica, prelaziš na lični plan i baviš se karakterima ljudi koji učestvuju u raspravi.

Niko tebi ne brani da uživaš na tom nivou na kojem si umislio da se nalaziš. Niti ti zavidi na tome.

Što se tiče našeg potomstva, ali hajde da ne pišem u množini – kada je reč o mom potomstvu, pa ja se upravo i trudim da ih zaštitim od svekolikih naslaga prošlosti od kojih oni nemaju ama baš nikakve vajde.

Hoću da im gusle budu u svesti muzejski eksponat, da sve ciklusi narodne (junačke) poezije uče kao istoriju književnosti, a ne kao još uvek aktuelna književna dela, da im istorija naroda kojem pripadaju i države u kojoj žive bude zasnovana na materijalnim činjenicama, a ne na legendama i mitovima...

... ali i ovo je za tebe mnogo.

Samo još nešto: nemoj da brineš ti za generacije koje sada rastu u državi Srbiji iz te tvoje zapadnjačke vukojebine, pa makar bile i prestoničke... Vukojebine su jer si samotnjak, inače šta bi tražio ovde... I kao samotnjak gledaš da pokažeš porcelanske zube svakome ko ti ne ide niz dlaku...

... i ne uspeva ti, naravno. Zato treba povremeno da popiješ neki praškić i da spavaš posle toga... Jer, čovek iza sebe ostavlja reči, kazane ili zapisane, na isto mi dodje...

A ti samo povećavaš gomilu gluposti i nesuvislih komentara... i zamisli šta će da ostane posle tebe kada ti dodje onaj i pozove te na večno pajkanje.

Баш то што ти постављаш је за музеј или боље за бувљака, можда тамо буде и имало бар неку вредност. А да Милош, Југовићи и остали који теби сметају нису постојали, то само злобник може тврдити без икаквог доказа. И ко може доказати да нису или јесу постојали, зато се и то проналази са разним техникама и начинима испитивања па и логиком. а не политичким наређењима ко је постојао а ко није. Немој се много трудити да мене у нешто убедиш, јер чим је потребно убеђивање то је изгубило вредност и престаје бити од интереса. Ипак ја ти не браним, ни да се служиш са псовкама и понижавањем ни било којом друком тактиком да би потврдио твоје мишљење, јер то само по себи говори о твом одгоју, па према томе и мишљењу.

Баш то што ти постављаш је за музеј или боље за бувљака, можда тамо буде и имало бар неку вредност. А да Милош, Југовићи и остали који теби сметају нису постојали, то само злобник може тврдити без икаквог доказа. И ко може доказати да нису или јесу постојали, зато се и то проналази са разним техникама и начинима испитивања па и логиком. а не политичким наређењима ко је постојао а ко није. Немој се много трудити да мене у нешто убедиш, јер чим је потребно убеђивање то је изгубило вредност и престаје бити од интереса. Ипак ја ти не браним, ни да се служиш са псовкама и понижавањем ни било којом друком тактиком да би потврдио твоје мишљење, јер то само по себи говори о твом одгоју, па према томе и мишљењу.
Pa, zar naš najugledniji istoričar nema pojma o čemu piše?

Vladimir Ćorović, Istorija srpskog naroda – INTERNET IZDANJE, Beograd, novembar 2001

Odlučna, legendarna, borba na Kosovu zbila se na Vidov-dan, u utorak, 15. juna 1389. Pojedinosti o celom toku bitke nisu nam, na žalost, poznate. Ne znamo čak sasvim pouzdano ni to, kad je u stvari poginuo turski han, "sultan" Murat što bi nam znatno pomoglo da pravilnije rekonstruišemo tok borbe. Ni sami srpski izvori ne slažu se međusobno. Najvažniji naš pisac, Konstantin Filozof, kazuje, da su jednog srpskog plemića neki zavidnici oblagali knezu da će mu učiniti neveru. Da pokaže ko je vera taj plemić, kome je, po docnije upisanom tekstu, bilo ime Miloš, u zgodnom času potrčao je Turcima pretvarajući se, da hoće da se preda. Ovi mu poverovaše i propustiše ga. Kad je došao do sultana Miloš je hrabro kidisao i sjurio mač u Murata. Turci su ga, razjareni, sasekli na mestu. Drugi naš stari spomeni, Pohvala knezu Lazaru, pisana na samom početku XV veka, saopštava da je Murat poginuo posle borbe. Narodno predanje, vrlo živo i razgranato, razvilo je verziju da je Miloš izvršio svoje delo pre početka borbe. Iz drugih domaćih izvora znamo, da on svoj podvig nije izvršio sam, nego da je imao i društva. Jedno pismo bosanskog kralja Tvrtka pominje dvanaest plemića zaverenika, a narodna pesma dva Miloševa pobratima Milana Toplicu i Ivana Kosančića, dva inače historiski sasvim nepoznata lica. Ni o samom Milošu historija ne zna nikakvih pojedinosti. Njegovo prezime Kobilović ili Kobilić, koje se od XVIII veka menja u Obilić, uneli su, po narodnom predanju, tek pisci od druge polovine XV veka. Turski izvori govore, međutim, o tom drukčije. Da ne bi izgledali suviše lakoverni i da bi svom velikom vladaru pripisali i tu pobedu turski pisci, svi iz reda, prikazuju stvar tako, da je Murat poginuo ili posle bitke ili malo pre njenog svršetka. Ubijen je na prevaru od jednog srpskog skrivenog zaverenika ili ranjenog borca, kod je posmatrao ishod borbe, koja je već bila odlučena u tursku korist.

http://www.rastko.org.yu/rastko-bl/istorija/corovic/istorija/3_13_l.html

Ni na kraj pameti mi nije da ubedjujem bilo koga, a najmanje čoveka kao što si ti, ako to uopšte jesi. Ovo što postavljam, činim zbog istorijske istine... a Obilić, Jugovići i svi ostali epski junaci ne dao Bog da mi smetaju.
Ali kao junaci naše narodne epike, a ne kao istorijske ličnosti.

Milos_Obilic_Hilandar.jpg

Obilića poštujem i zbog kulta i zbog ove freske u Hilandaru.

Ali, batali me, već jednom... ja tebi ne branim da Obilića, Kosančića, Toplicu, Jugoviće, Kosovku devojku... smeštaš gde god ti duša poželi i pamet odredi, i u istoriju ako hoćeš, tvoja stvar... Uzmi gusle pa ih veličaj u svojoj samotnjačkoj zabiti... samo, nemoj mene da nazivaš zlobnikom zato što istoriju shvatam drugačije od tebe.

Ponižavajuće reči uvek uputim samo po zasluzi, a ne da potkrepim neko svoje mišljenje ili tvrdnju. I ovaj pasus pišem kao opomenu – ako me ostaviš na miru, bićeš od mene miran. Zato ću i citirati tvoje postove, da ne možeš da intervenišeš u njima, mada ne verujem da to umeš, a ne zato što mi nešto znače u raspravi.
Ako nastaviš sa dodeljivanjem epiteta, poput "zlobnika", odgovoriću ti višestruko, pa makar me banovali.

lj_950
Pogledajte javni profil
Pošaljite privatnu poruku korisniku lj_950
Pošaljite poruku za lj_950
Pronađi još poruka od lj_950
Dodaj lj_950 na listu prijatelja
Pregledaj blog

јuče, 15:26 #22
lj_950
Registrovan korisnik

Učlanjen: 15.12.2006.
Tekstovi u blogu: 7 Re: Зна ли неко како је изгледао крсташ барјак који је носио М.Обилић у боју на Косов

--------------------------------------------------------------------------------

Citat:
Original postavio vujadin
Он је постојао и био је зет Лазаров, као и Вук, зато се и свадио са Вуком, због сестара које су се свађале који је био бољи јунак од њих двојице...

Jesi li se ti to konsultovao sa Mavrom Orbinom? Ili ga plagiraš? To je njegova priča... 100% istorijski netačna.

Citat:
... то је логичније него да није постојао...

U istoriji nema ovakve tvoje logike... ili je postojao, ili nije... a nije.

Citat:
... али није имао своју војску као и други велможе, зато није ни носио барјак...

Pa upravo to što nije imao svoju vojsku je najlogičnija potvrda da nije postojao... Navedi mi još bar jednog velmožu u srednjem veku koji nije imao svoju vojsku... Posedovanje vojne sile je velmožu činilo velmožom.
A tek da mu najuticajniji srpski oblasni gospodar da ćerku za ženu???

Citat:
... а и задатак му није био војнички него лични, због клетве на вечери.

Hoćeš da kažeš da je bio lični terorista - atentator?
Bre, bre, Vule... pa ti si još dete. Još da ga uputimo na psihijatrijsko veštačenje i gotova rabota...

То је у реду, само нисам ја почео него ти. али сада ћу ја завршти, ево ти како је почело, а ти знаш зашто, тако да нема разлога да настављаш.

Milos je 100% postojao na Kosovu 1389., u to ja licno nemam sumnje. Nije se zvao Milos Obilic, nego Milos Kobilic...ako se uopste zvao slicno tako. I nije radio oko 90% stvari koje mu se pripisuju.

Ali sto se tice teme - vi ste svi pogresno procitali. U pitanju se uopste ne navodi ovo o cemu raspravljate. Ako otvorimo temu o raspravi zastave Jahaca Marke, da li cete opet poludeti i raspravljati kako to nije istina i kako je taj Tolkin samo izmisljao gluposti. :lol:

A odgovor: M. Obilic nije nosio krstas-barjak. Nije on nikakav stijeg imao.

Pogledajte prilog 29366

Kako je nastao ovaj Obilicev grb?
Bogte, pa on tri kobile dojio... prema grbu... tu je, znači kveka...

Baš ti hvala što si ovo postavio.

A kako je nastao? Vidi na heraldici...

Milos je imao barjak tako veliki da je moglo sa kilometra da se vidi sta je na zastavi i sta pise.Zastava je bila crvena i oivicena zlatnim rubom,a na sredini se nalazio jedan veliki beli kur..sve sa dlakama iznad kog je pisalo velikim zlatnim slovima,Turci svi ste vi ...
A je l se i dlake videle s kilometra? Mora da su bile ko Šekularčeve pertle na spomeniku u Bogoti...

Bogte, pa on tri kobile dojio... prema grbu... tu je, znači kveka...

Baš ti hvala što si ovo postavio.

A kako je nastao? Vidi na heraldici...

A je l se i dlake videle s kilometra? Mora da su bile ko Šekularčeve pertle na spomeniku u Bogoti...

?????

Šta ti nije jasno?

U prošlosti, u obred prvog podoja, uvodila se mlečna ovca,što je poznato i u drugim svetskim religijama, gde su hraniteljice, mitološki preci, obožavane u liku životinja.
Uostalom, to je poznato i vezano je za prvi podoj našeg mitskog junaka Miloša Kobilića (Obilića) koga je, kako se pričalo u narodu, zadojila kobila te je postao neustrašiv junak.
(Vuk Karadžić, Etnografski spisi, Beograd 1972, 89)

Vuk nam u Rječniku kod riječi obil kazuje, da je Miloša po narodnoj priči našao sam car Stevan i odnio ga u svoj dvor. Na takovo nalaženje opominje i ono vjerovanje, da ga je othranila kobila, po čemu bi se i prozvao kasnije Kobilović ili Kobilić (Hilferding, spom. pjesma, Hrv. I., str. 276.).
(Milan Budisavljević, Ilijada u ogledalu Kosovskih pjesama, 1903 (Odlomak), objavljeno prema: Catena mundi. Knj. 1 / [priredio Predrag R. Dragić Kijuk. - Kraljevo : Ibarske novosti ; Beograd : Matica Srba i iseljenika Srbije, 1992.
http://www.rastko.org.yu/projekti/cm/1/mbudisavljevic-ilijada_l.html)

cek cek cek....bre ljudi,ajd posle ovoliko postova,da se i ja umesam........ko god nije iz bgd.....a i mladji je od 25 god...objasnicu mu...nazalost,nemogu da stavim sliku,ali evo grba obilica,tj evo sajta gde ga mozete videti

www.fcobilic.co.yu

evo grba u gornjem desnom uglu...mislim,toliko rasprave,a tema laka ko boza :):):):):)
neznam mogu li da nadjem navijacke pesme,salove i ostalew rekvizite,koje prate grb i doticni tim,da postavljacu ove vrle teme docaram kako je obilic izgledao u svom naletu,u onim njegovim "sretnim" vremenima :):)

''Зна ли неко како је изгледао крсташ барјак који је носио М.Обилић у боју на Косову? ''

Nije dokazano ni da je takva osoba postojala, kako onda da se priča o tome šta je nosio.... :-/

Procitaj malo temu pre nego sto postujes. Uopste to nije bitno niti je tema...

Back