Zločinci se veličaju, heroji zaboravljaju!

• Začetnik teme Začetnik teme pop80
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Oće to,oće. Pogotovo, kad imaš kontrolu nad jednom bitnom polugom u državi. A to je vojska. U našem slučaju JNA. I onda počneš da se kur*iš i bahatiš, a ta bahatost preraste u bezobzirnost i aroganciju. Pa misliš da si uhvatio svevišnjeg za onu stvar. A ego ti samo raste i onda u toj aroganciju izgubiš i moral, pa na kraju i razum. Pa opleteš, po svima redom. Jer ti si najjači, najbitniji, najbrojniji. Je*iga, može ti se. Pa onda optužiš sve druge, da su krivi, a ti ispao žrtva i nevinašce, tonući sve dublje u svom promašenom idealu i bolesnom cilju. Pa onda se iz te nadobudnosti, najednom rode nekakvi vajni heroji, koji nisu ni svesni, svoje pogrešne uloge. Ko razume, shvatiće.
u ratu devedesetih nema nevinih.,.svi su krivi...
rata ne bi bilo da sve tri strane nisu htele rat..
ipak po mom skromnom mišljenju iako sam prekriveni poturica Srbi su najmanje krivi za početak rata .. bio je taj Kutiljerov plan sa kojim su se svi složili ali ga je Alija na nagovor velikih sila odbacio..
a posle kad je rat već počeo tu se više nije znalo ni ko pije ni ko plaća..ubistva, zločini..na sve strane

Зато што постоји вријеме и пре Сребренице 1995 године.
Питај некога старијег поготово из 72 и 63 падобранске зашто су морали прелазити границу и ко је угрожавао међународну границу са СРЈ од 1992-1995 године а нису Срби?Сав рејон око Сребренице је био нестабилан, имаш мноштво злочина према Србима,могао бих ти данима постављати писане документе.Дакле Сребреница се дешава на крају баладе искључиво из војничког разлога насилног пробоја.
Ево ти њихови извори, дакле не крију то више.Нисмо ми ратовали са цивилима пријатељу 4 године већ са озбиљним исламским фанатицима.
https://saff.ba/dvadeset-i-tri-godi...-nezuku-dan-kada-je-poginuo-heroj-ejub-golic/

Ајд се ти пробиј 80 километара кроз непријатељску територију у рату а да не очекујеш губитке, будимо озбиљни.
Шта кажу Муслији извори?Како ти ово дјелује као хрпа невиних цивила или класично војничко пробијање.

Nakon razbijanja četničkih zasjeda ispod Mehmedića i Marčića (Snagovo) i odmora u toku noći u rejonu Hodžića i Perunike, kolona Srebreničana u ranim jutarnjim satima 15. jula 1995. godine nastavlja sa maršom, da bi između 4 i 5 sati bez problema prešla put Tuzla – Zvornik na dijelu između Crnog vrha i rejona sela Planinci. Pokazalo se da su glavne agresorske snage bile angažovane u zasjedama na Veljoj glavi i drugdje, tako da rejon Crnog vrha nije bio blokiran. Glavnina kolone se nakon prelaska komunikacije prikupljala na Križevačkim njivama, a u isto vrijeme drugi dio kolone se kretao od Udrča prema Kamenici.

Kolona nastavlja kretanje, tako da popodne tog dana čelo kolone stiže u rejon sela Motova, odakle pomoću motorole koja se nalazila kod zarobljenog Jankovića vođstvo kolone uspostavlja vezu sa IKM-om 24. divizije iz sastava 2. korpusa Armije RBiH u Nezuku. Ovdje je važno istaći da do tada nije bilo kontakta sredstvima veze između čela kolone i IKM-a u Nezuku, tako da IKM nije imao nikakvih pouzdanih informacija o lokaciji kolone Srebreničana. Kroz otvorenu vezu običnom motorolom, u tim presudnim trenucima odvija se svojevrsna “igra asocijacija”, kroz koju se prvo uspijevaju međusobno identificirati braća Šabići (Veiz Šabić kao komandant 284. brigade 28. divizije, koji se nalazio na čelu kolone i Velid Šabić, koji se nalazio na IKM-u 24. divizije u Nezuku), a nešto kasnije i izviđač Senad Omerović Taksi na sličan način jednom svom saborcu sa kojim je više puta prolazio ovim područjem uspijeva u “šiframa” objasniti da se čelo kolone nalazi kod Motova.

Tu u rejonu Motova kolona je tog popodneva zaustavljena jakom vatrom iz tenkova sa Ćirilova brda, kao i dejstvom samohotki i artiljerije sa drugih položaja srpskih snaga iz rejona Baljkovice. Čelo kolone je bilo praktično nadomak slobodnih teritorija, mogli su kao orjentir vidjeti džamiju u Nezuku. Međutim, sam položaj u kojem se našla kolona bio je izuzetno težak, ispred kolone su bili dobro utvrđeni agresorski položaji sa samohotkama, oklopnim transporterima, pragama i drugim oruđima. Kao spas došla je jaka olujna kiša u sami sumrak 15. jula, koju su borci sa čela kolone iskoristili za žestok napad, u kojem je ovladano položajima agresorske vojske. Između ostalog zarobljeni su oklopni transporteri i prage, koje su borci iz čela kolone sutradan stavili u funkciju. Nažalost, u ovim borbama smrtno je ranjen Ejub Golić, komandant Samostalnog brdskog bataljona Glogova, jedinice koja se nalazila na samom čelu kolone i koja je podnijela veliki teret u probijanju neprijateljskih linija.

U isto vrijeme jedinice 24. divizije i Drugog korpusa pokušavaju iz pravca Nezuka probiti linije. Prethodno je, u cilju proboja i omogućavanja prihvata kolone komandant 246. zvorničke brigade Edhem Omerović uspostavio IKM kod lovačke kuće u Nezuku. Ubrzo zatim tu je uspostavljen i IKM 24. divizije, odnosno Drugog korpusa Armije RBiH. Prikupljene su snage za proboj agresorskih linija u tom dijelu, a sastojale su se od boraca iz 246. zvorničke brigade, 242. muslimanske zvorničke brigade, Prve muslimanske podrinjske brigade, kao i jedinica sastavljena od starješina iz 28. divizije Srebrenica koji su se prethodno nalazili na školovanju u Zenici i koji su se u cilju proboja okupili na području Nezuka, predvođena njenim komandantom Naserom Orićem.

Poslednja izmena:
Тако је и Бандера херој за све западне Украјинце, па се на то ви страшно струните у руско име.

п.с. За Бандеру сте чули тек негде пред први рат у Украјини или 2022, како ко.
Ја сам за Бандеру чуо пре више од 20 година, као и за фашистички покрет у Украјини. Тада је на власти био Кучма.

u ratu devedesetih nema nevinih.,.svi su krivi...
rata ne bi bilo da sve tri strane nisu htele rat..
ipak po mom skromnom mišljenju iako sam prekriveni poturica Srbi su najmanje krivi za početak rata a posle kad je rat već počeo tu seviše nije znalo ni ko pije ni ko plaća..ubistva, zločini..na sve strane
Ovde prevashodno mislim na ondašnju vlast, koja je bila sve, samo ne narodna. Pa, kad su videli da im fotelja izmiče pod dupetom, daj da se malo igramo rata, a da svakome ostane deo kolača. Narodi u SFRJ su u svemu ovome, ispali veoma naivani i zavedeni. A na kraju i glupi. Još kad dodaš na sve to balkanski mentalitet, dobiješ upravo karambol, koji smo živeli i gledali svojim očima.

Зато што постоји вријеме и пре Сребренице 1995 године.
Питај некога старијег поготово из 72 и 63 падобранске зашто су морали прелазити границу и ко је угрожавао међународну границу са СРЈ од 1992-1995 године а нису Срби?Сав рејон око Сребренице је био нестабилан, имаш мноштво злочина према Србима,могао бих ти данима постављати писане документе.Дакле Сребреница се дешава на крају баладе искључиво из војничког разлога насилног пробоја.
Ево ти њихови извори, дакле не крију то више.Нисмо ми ратовали са цивилима пријатељу 4 године већ са озбиљним исламским фанатицима.
https://saff.ba/dvadeset-i-tri-godi...-nezuku-dan-kada-je-poginuo-heroj-ejub-golic/

Ајд се ти пробиј 80 километара кроз непријатељску територију у рату а да не очекујеш губитке, будимо озбиљни.
Шта кажу?!

Probijanje agresorskih linija, odnosno ovladavanje dijelom linija 4. bataljona zvorničke brigade agresorske vojske, izvršeno je u prijepodnevnim satima 16. jula, obostranim djelovanjem udarne jedinice na čelu kolone i jedinica iz pravca Nezuka. U isto vrijeme vršeni su pregovori predstavnika IKM 24. divizije i srpske strane o otvaranju prolaza kolone prema Nezuku. Bitno je istaći da je probijanje agresorskih linija i spajanje sa jedinicama Armije iz pravca Nezuka izvršeno prije postizanja sporazuma, do kojeg je došlo oko 13 sati (16. jula), i kojim je dogovoreno otvaranje koridora u vremenu od 48 sati. U stvarnosti koridor je ostao otvoren samo do sutradan, i za to vrijeme na slobodnu teritoriju je prešlo oko 3.500 ljudi.

Тако је и Бандера херој за све западне Украјинце, па се на то ви страшно струните у руско име.

п.с. За Бандеру сте чули тек негде пред први рат у Украјини или 2022, како ко.
Dakle tebi je Bandera pandam Draži Mihajloviću.Šta znam koliko me sjećanje služi Draža nikada nije propagirao nacionalsocijalističke ideje.

@Emihs

Џабе пишеш. Они не читају то нити знају за та места која се помињу у тексту.
Zbog istine mora se znati da kada su kamere uključene sve su to golobradi civili svi streljani svi pokopani u Potočarima a kada se kamere ugase vidiš da se čak i hvale vojnim prodorom u Srebrenici.I šta su očekivali jbt.?Hamas se probije koji kilometar u Izrael, načini zločin u pravcu Izraela pa ih ovi glatko srokaju preko 70000 ljudi im pobiju kao dobar dan.Moramo biti objektivni ako želimo da pričamo ozbiljno na temu Srebrenice.Druga stratišta po Bih i da ne spominjem.A ima ih koliko hoćete samo se o tome ne piše ne priča.

Poslednja izmena:
Zbog istine mora se znati da kada su kamere uključene svesu to golobradi civili svi streljani svi pokopani u Potočarima a kada se kamere ugase vidiš da se čak i hvale vojnim prodorom u Srebrenici.I šta su očekivali jbt.?Hamas se probije koji kilometar u Izrael, načini zločin u pravcu Izraela pa ih ovi glatko srokaju preko 70000 ljudi im pobiju kao dobar dan.Moramo biti objektivni ako želimo da pričamo ozbiljno na temu Srebrenice.Druga stratišta po Bih i da ne spominjem.A ima ih koliko hoćete samo se o tome ne piše ne priča.
Види ја разумем тебе свакако и не спорим ништа. Они ће наставити по старом, шта год ти написао.

Постоје и јавне промоције књига:

NASLOVNA-24.jpg
Ово би требало да је страшно или шта?

Види ја разумем тебе свакако и не спорим ништа. Они ће наставити по старом, шта год ти написао.
Да вјероватно си у праву.
Али да ли се запиташ некада зашто ћеш ријетко када наћи некога са ове стране да пљује по генералима који су бранили рецимо КИМ и који немају везе са ратом у БИХ?Ја стварно немам потребу да се правдам било коме ко није био учесник рата у БИХ , али ето ово су ми све дугогодишње форумске колеге.Можда се нађе неко кога интересује а не зна ништа о томе.

Војислав Шешељ свакако не може да се пореди са нацистичким злочинцима који су збрисали пола Европе са лица земље. Шешељ је као што смо већ утврдили осуђен јер је држао говоре, док су нацисти држали логоре, стрељали, вешали, бомбардовали и изазвали смрт преко 50 милиона људи.

А то да неко није писао књиге и излазио у јавност у Немачкој није истина. Свако ко је читао икакве књиге, зна да ово постоји:

secanja-iz-treceg-rajha-albert-sper.jpg

Наравно, Алберт Шпер је гледао да ублажи неке ствари и да се изузме, али суштина је да је био осуђен на 20 година због својих поступака током рата.

Даље, ако се већ помињу злочинци и лица која су била осуђена, као и њихово издаваштво, морам да кажем да је то присутно на другим местима, само што ви за то не знате и пишете овакве ствари.

b18446-1735049384498360.jpg
Da li nećeš i Ernesta Jingera da staviš u isti koš?

Oni su se ograđivali od svoje uloge i pisali da su hteli da ubiju Hitlera kako bi se oprali. Šešelj izjavljuje da bi ponovo sve isto radio!

I da li su bili bitne političke figure posle rata u Nemačkoj?

Ne znam za tebe ali veoma često vidim debelog radikala zločinca na televiziji. Njegovu stranku koja i dalje postoji u skupštini. Njegove učenike kao predsednika... Možeš li i dalje da porediš u tom smislu. Nemačka se ogradila od zločina Trećeg Rajha, platila odštete, nema na televiji veličanja Trećeg Rajha, deca im ne uče da je čika Hitler bio u pravu i žrtva Jevreja...

Да вјероватно си у праву.
Али да ли се запиташ некада зашто ћеш ријетко када наћи некога са ове стране да пљује по генералима који су бранили рецимо КИМ и који немају везе са ратом у БИХ?Ја стварно немам потребу да се правдам било коме ко није био учесник рата у БИХ , али ето ово су ми све дугогодишње форумске колеге.Можда се нађе неко кога интересује а не зна ништа о томе.
Знам да немаш потребу да се правдаш и ја знам кроз шта су људи прошли у БиХ, у Хрватској и на КиМ и зато никога не провоцирам таквим стварима, чак ни када идем тамо где су само Срби.

У самој Босни људи мање пљују по Караџићу и Младићу од ових овде и не почињу о томе да говоре. Тера свако своје. Најгласнији су они који са тим немају никакве везе.

Da li nećeš i Ernesta Jingera da staviš u isti koš?

Oni su se ograđivali od svoje uloge i pisali da su hteli da ubiju Hitlera kako bi se oprali. Šešelj izjavljuje da bi ponovo sve isto radio!

I da li su bili bitne političke figure posle rata u Nemačkoj?

Ne znam za tebe ali veoma često vidim debelog radikala zločinca na televiziji. Njegovu stranku koja i dalje postoji u skupštini. Njegove učenike kao predsednika... Možeš li i dalje da porediš u tom smislu. Nemačka se ogradila od zločina Trećeg Rajha, platila odštete, nema na televiji veličanja Trećeg rajha, deca im ne uče da je čika Hitler bio u pravu i žrtva Jevreja...
Шешељ је завршио у Хагу и осуђен је јер је држао говоре. По тој логици сваки политичар може да иде у Хаг, осим Славка Перовића, јер једино он није држао запаљиве говоре те врсте.

То што су они касније писали, нема везе са истином. Сви су били у томе до задњег часа и онда када је све почело да пропада, почели су да причају како они нису ништа знали итд.

Курт Валдхајм је био једна значајна фигура и то на светском нивоу. Читав низ официра нациста је прешао касније да ради у Бундесверу и задржао је високе чинове.

Немачка Југославији није платила никакве одштете за Други светски рат. У Србији деца не уче у школама да је Шешељ био на правој страни, а нема га ни у уџбеницима. Дакле, то поређење Шешеља са Хитлером није нормално.

Ти да нешто знаш о томе шта се издаје у Хрватској и ко све седи на телевизији и по подкастима, не би овде излазио са оваквим тврдњама.

Знам да немаш потребу да се правдаш и ја знам кроз шта су људи прошли у БиХ, у Хрватској и на КиМ и зато никога не провоцирам таквим стварима, чак ни када идем тамо где су само Срби.

У самој Босни људи мање пљују по Караџићу и Младићу од ових овде и не почињу о томе да говоре. Тера свако своје. Најгласнији су они који са тим немају никакве везе.
Моја су искуства слична.Мада је ово форум па ту изађу често и друго сакривено лице шта неко мисли у дубини душе.
Али опет људи који су прошли рат другачије гледају на све муке Србе у глобалу.Ја никада нисам био без емпатије према Србима из Хрватске или КИМ.Код мене ту нема апсолутно никакве разлике.Тај недостатак националне освјештености ми никада неће бити јасан, само ја, ја и ја.И моја улица та нека локал размишљања. :lol: Да ли је то последица Југославије, АУ, Османлија или комбинација свега немам појма.

Моја су искуства слична.Мада је ово форум па ту изађу често и друго сакривено лице шта неко мисли у дубини душе.
Али опет људи који су прошли рат другачије гледају на све муке Србе у глобалу.Ја никада нисам био без емпатије према Србима из Хрватске или КИМ.Код мене ту нема апсолутно никакве разлике.Тај недостатак националне освјештености ми никада неће бити јасан, само ја, ја и ја.И моја улица та нека локал размишљања. :lol: Да ли је то последица Југославије, АУ, Османлија или комбинација свега немам појма.
То је последица ко зна чега.

Срби из Босне се осећају преварено и озлојеђено због свега што се десило и најбоље је никога не провоцирати. Онај који дође и ко намерно почиње са тим, зна се да иде на провокације и изазивање свађе. Тешко је било и у Хрватској и на Косову. Ја знам да постоје људи који су од тога рата профитирали и који имају по пет држављанстава, који су дошли до станова и свега, али то није већина.

Ја сам прошао разна места по Босни и никада нисмо тамо причали о рату и убиствима.

И да не буде забуне тема о Караџићу и Младићу није табу тема за нас.Ја им замјерам можда много више од некога са стране.
Али то су неке друге теме.Не постоји надчовјек у рату.Али сплет околности је тако одлучио да се ова два истакну а историја ће и дати коначни суд на крају.Једно знам сигурно, те 1995 године за неке је Република Српка била пораз а данас није и обрнуто.
Само за 30 година су се промјениле околности а могу мислити шта ће бити тек после нас.
Зато кажем само историја да коначни суд ко је ко.

Прве свега, нико не каже PoW већ се каже ратни заробљеник.

Тачно се види да си се учио са википедије и да сада људима који су провели живот у БиХ просипаш своје интернет инстант знање.
Ja govorim jasno i precizno.

Moji narativi su jasni, zna se na sta mislim, za razliku od vasih iracionalnih kolektivistickih narativa, gde apstraktnim pojmovima kao sto su drzave i nacije dajete licne osobine.

Da neces mozda da mi zabranjujes i koje reci da koristim? :dontunderstand:

Pa vazi.

Ja govorim jasno i precizno.

Moji narativi su jasni, zna se na sta mislim, za razliku od vasih iracionalnih kolektivistickih narativa, gde apstraktnim pojmovima kao sto su drzave i nacije dajete licne osobine.

Da neces mozda da mi zabranjujes i koje reci da koristim? :dontunderstand:

Pa vazi.
Не, него ти нећу дати да ми солиш памет како си ти образован, а учиш из Википедије.

То је последица ко зна чега.

Срби из Босне се осећају преварено и озлојеђено због свега што се десило и најбоље је никога не провоцирати. Онај који дође и ко намерно почиње са тим, зна се да иде на провокације и изазивање свађе. Тешко је било и у Хрватској и на Косову. Ја знам да постоје људи који су од тога рата профитирали и који имају по пет држављанстава, који су дошли до станова и свега, али то није већина.

Ја сам прошао разна места по Босни и никада нисмо тамо причали о рату и убиствима.
Ратни профитер је ратни профитер нема ту превише филозофије што се мене тиче.
Било их је чак и после првог великог рату срцу Србије након тако масовне погибије.
То су тешке теме пријатељу, можеш ли замислити и појмити да је само у мојој улици погинуло преко 15 мушкараца у последњем рату.
Улица је релативно мала.

И да не буде забуне тема о Караџићу и Младићу није табу тема за нас.Ја им замјерам можда много више од некога са стране.
Али то су неке друге теме.Не постоји надчовјек у рату.Али сплет околности је тако одлучио да се ова два истакну а историја ће и дати коначни суд на крају.Једно знам сигурно, те 1995 године за неке је Република Српка била пораз а данас није и обрнуто.
Само за 30 година су се промјениле околности а могу мислити шта ће бити тек после нас.
Зато кажем само историја да коначни суд ко је ко.
Наравно. Многи Срби из БиХ свашта замерају Ратку, Радовану, Момчилу и другима. Свако мисли да је могло другачије и да је могло боље. Да је могло без страдања и пораза и губитака.

Највише мисле да знају они који немају појма о томе и који то нису прошли и на које то није никако утицало.

Back