Mislim da veterinari uglavnom nisu kompetentni da daju odgovor da li je štene "čistog porekla" ili je mešanac. To eventualno mogu da kažu stručnjaci za rasu u Kinološkom savezu. Najbolje je uzeti od nekog poznatog ili bar proverenog. Na prethodnim stranicama je neko pisao da će imati uskoro štence (ili već ima), pa proverite. Nije mi jasno kako neko da 200 evra za potpuno neproverenog psa, najverovatnije bez papira? Ili su bili falsifikovani? Ja nikada ne bih uzela retrivera od uličnih prodavaca recimo, jer sam imala prilike da uporedim izgled naših štenaca sa onima koje prodaju kod Beograđanke, u kutijama. Moji su bili mlađi, a krupniji i izgledali su zdraviji i negovaniji. Ja sam Belfi uzela od poznanice, videla sam kako su i gde gajeni - u stanu, u čistom, uz stalnu kontrolu veterinara. Da sam uzela preko oglasa, otišla bih i proverila gde su rasli i kako izgledaju roditelji, to bi mi bilo dovoljno. Onaj ko ih drži u nehigijenskim uslovima, sigurno ne vodi previše računa ni o istrani i ostaloj nezi. I nikako ne bih uzimala one koje prodaju za 50 evra i još nude da šalju autobusom - u zatvorenoj kutiji...I naši štenci imaju oca "šampionskog porekla", kao i većina pasa iz odgajivačnica vođen je na razna takmičenja i ima dosta nagrada, mada meni to nije važno. Da imam vremena i para da vodim pse na izložbe, onda bih možda više vodila računa i o tome. I oni su naravno bili redovno čišćeni od parazita (3x), a ne samo "očišćeni", vakcinisani su 2x kod mene, otišli su svi uz urednu dokumentaciju - zdravstvene knjižice, rodovnike, radne knjižice, a mala makedonka je bila i čipovana i imala je pasoš. Koliko čujem od novih vlasnika, sa nepuna 4 meseca imaju u proseku 15 kg, mislim da je to skroz ok za uzrast.