ZIVOTNO OSIGURANJE

• Začetnik teme Začetnik teme XS777
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni licno se ne svidja sto taj sistem pociva na tzv.piramidi, radi i radice sve dok ima novih klijenata jer ti novi finansiraju postojece, koji su vec navrsili 20 godina staza u osiguranju, pitanje je sta ce biti kad ponestane novih osiguranika, a moze ih ponestati tako sto ce se procenat osiguranih ljudi sa sadasnjih nekoliko procenata (oko 5%) povecati na recimo 80% za 10 godina, znaci, imacemo samo 20% neosigurane populacije.Od tih 20% bar polovinu nece niko moci ubijediti da se osigura, ostaje nam dakle samo 10% potencijalnih osiguranika, njihovim novcem, pod uslovom da hoce da se osiguraju, se nece moci otplatiti oni osiguranici kojima premija istice, oni koji su se osigurali prije 20 godina npr.I tu je po meni kraj te price ili bar veliki problemi, ostaje nejasno kako se taj problem moze rijesiti.

Cisto sam se interesovao kako to funkcionise, otisao na par predavanja i ukapirao sta je svrha - oni rade kao banka, ali sa manjom kamatom, uzmu tvoj novac, ulazu ga negdje, pitanje je koliko ce ga pravilno uloziti, moze se desiti da i oni lose procijene pa omanu, teska su vremena, ko se je nadao svj.ekon.krizi prije 5 godina, da ju je neko spomenuo ispao bi lud, i na kraju kad istekne ugovor isplate ti tvoj novac uvecan za tu kamatu koja je manja nego da si novac ulozio u neki prosjecan biznis, otprilike, oni kazu da je dobit 4-5% godisnje sto je po meni premalo obzirom na dugi rok ugovora.

Postoje tu i neke dobre strane poput finansijske sigurnosti porodice kako to oni nazivaju, ali to nije nista drugo nego klasicna stednja, svaka porodica je sigurnija ako ima neki vid stednje pa podigne taj novac kad im zagusti, dobra stvar je kad se prilikom pravljenja polise uplacuje i tzv.zdravstveno osiguranje pa imas nekih povoljnosti ako zaglavis u bolnici...

Sve u svemu ovo je stvar licnog izbora, zavisi kako ko gleda na te stvari po pitanju novca, neko voli da sam oplodi svoj novac, neko voli da ga stavi na banku, neko voli da ga stavi u osiguranje...

Ne moraju biti prevaranti, mozda je to teska rijec, ali, prosto, ja smatram da covjek koji ima makar malo preduzetnickog duha u sebi i bilo kakav posao moze dobiti vise novca ulaganjem u taj posao nego davanjem novca osiguravajucoj kuci, slazete li se?

Ima osiguranje i nekih dobrih strana, ali obzirom na cjelokupnu finansijsku i svaku drugui neizvjesnost na ovim prostorima tesko se odluciti na toliko dugo ulaganje, osiguranje ima nosi i dosta rizika, slazete li se?

Делимично сам сагласан. Апсолутно подржавам сваки вид приватног бизниса који је исплатив и добро организован. Али и поред тога, један део новца би трабао улагати на другу страну. Свакако је та количина новца мизерна у односу на прилив из бизниса, али довољан да на дужи временски период обезбеди додатни стуб стабилности.

Опет сам и овде делимично сагласан. Које ризике носи осигурање? Ти свој ризик пребацујеш на осигуравајућу кућу, која свој део ризика пребацује неком другом...и тако даље...осигурање има много добрих страна, само га треба детаљно проучити.

Npr. iznos premije je 1000 eur, na 20 godina, koliko je prosjecna dobit na nivou godina na tu sumu?Ja mislim da je izmedju 4 i 5 %, ako je veca ispravite me.

Ako u biznis ubacim 1000 eur na godisnjem nivou zarad ce mi biti bar 30-40%, to je logika kojom se ja rukovodim, malo je uproscena, ali to je to.

На 20 година штедње добит је око 45%, али то у пракси изгледа овако:

1000еур Х 20год Х коефицијент приступне старости = више од 20.000 плус добит око 10.000, једнако 30и нешто..000 еура! Мало ли је? :think:
Значи, у случају доживљења, овај новац је твој по истеку уговореног периода. Али осигурање има и друге ствари.
Када уплатиш тих 1000 еура, или не мораш ти, узећемо неку особу за пример... Након уплате прве рате премије осигурања, свака особа је осигурана на осигурану суму(дакле оних дваес и нешто хиљада), и то је ризик осигуравајуће куће који она преузима, баш уплатом те прве рате. У зависности од програма осигурања, суме могу бити увећане и до три пута.

Што се бизниса тиче, ја са 1000 еура годишње не бих могао струју да платим :)

Meni licno se ne svidja sto taj sistem pociva na tzv.piramidi, radi i radice sve dok ima novih klijenata jer ti novi finansiraju postojece, koji su vec navrsili 20 godina staza u osiguranju, pitanje je sta ce biti kad ponestane novih osiguranika, a moze ih ponestati tako sto ce se procenat osiguranih ljudi sa sadasnjih nekoliko procenata (oko 5%) povecati na recimo 80% za 10 godina, znaci, imacemo samo 20% neosigurane populacije.Od tih 20% bar polovinu nece niko moci ubijediti da se osigura, ostaje nam dakle samo 10% potencijalnih osiguranika, njihovim novcem, pod uslovom da hoce da se osiguraju, se nece moci otplatiti oni osiguranici kojima premija istice, oni koji su se osigurali prije 20 godina npr.I tu je po meni kraj te price ili bar veliki problemi, ostaje nejasno kako se taj problem moze rijesiti.

Како нови клијенти финансирају постојеће? То ми није баш јасно :think: Свако улаже на свој рачун, клијенти нису међусобно повезани :confused:

Cisto sam se interesovao kako to funkcionise, otisao na par predavanja i ukapirao sta je svrha - oni rade kao banka, ali sa manjom kamatom, uzmu tvoj novac, ulazu ga negdje, pitanje je koliko ce ga pravilno uloziti, moze se desiti da i oni lose procijene pa omanu, teska su vremena, ko se je nadao svj.ekon.krizi prije 5 godina, da ju je neko spomenuo ispao bi lud, i na kraju kad istekne ugovor isplate ti tvoj novac uvecan za tu kamatu koja je manja nego da si novac ulozio u neki prosjecan biznis, otprilike, oni kazu da je dobit 4-5% godisnje sto je po meni premalo obzirom na dugi rok ugovora.

Тачно је да осигурање даје мању камату од банке, али клијент има више бенефита у осигурању. Не треба камата да буде мотив осигурања, већ ризик који се пребацује на осигуравајућу кућу.
Штеди у банци 20 година. Уплаћуј 1000еура годишње. После три године...догоди се несрећни случај.. породица из банке диже 3000еура, а из осигурања (најмање) 20.000еура.

Postoje tu i neke dobre strane poput finansijske sigurnosti porodice kako to oni nazivaju, ali to nije nista drugo nego klasicna stednja, svaka porodica je sigurnija ako ima neki vid stednje pa podigne taj novac kad im zagusti, dobra stvar je kad se prilikom pravljenja polise uplacuje i tzv.zdravstveno osiguranje pa imas nekih povoljnosti ako zaglavis u bolnici...

:hvala:

samo je zaboravila da mi kaze neke stvari,naravno one,koje bi me naterale da bolje razmislim o svemu ovome..prvo mi je izracunala,da ako budem placao svoju ratu nekih 15 godina,onda cu na svoju osiguranu sumu dobiti otp 50% kamate..sto naravno nije istina..onda mi je rekla,da sve ovo mogu prekinuti posle tri godine placanja,samo je zaboravila istaci,da cu u slucaju prekida,izgubiti otp 50% uplacenih sredstava..znaci oni se bas osiguraju..znaci rizik im je nikakav..uzmu proviziju i na kraju..uzmu ti pola iznosa u prekidu..i naravno koriste ti novac...i to sto me je najvise iznervirao,sto je po meni i nezakonito,..da sam ja potpisao ponudu,i posle dve nedelje stize ugovor,u kome pise,da je moj potpis na ponudi,znaci od pre 14 dana punovazan i za polisu(ugovor)..u kome se nalaze zakoni i obaveze sa kojima ja nisam ni bio upoznat kod potpisivanja...tako da ljudi moji,to vam je cista prevara...bolje da te novce stavite u banke..dobicete kamatu,i bilo kad mozete stedju prekinuti..i onda cete izgubiti samo kamatu,ali ulozeni iznos nikako...pozdrav

Dobit u osiguranju ne moze biti zagarantovana, moze biti ocekivana. Dakle, ako vam kaze 50% dobiti, to je ocekivana dobit, da bi ste imali predstavu kolika je ta dobit. Dobit moze biti i mnogo vise od toga ali i manje, sve u zavisnosti od poslovanja firme. Znate kako rade osiguravajuca drusta? Ovo je slican princip - novacem koji ulazete u odredjenu firmu kroz akcije, ili dividende, kupujete pravo da ucestvujete u ostvarenoj dobiti te firme. Svake godine se ta dobit pripisuje osiguranoj sumi, tako da posle pripisivanja dobiti, osigurana suma se povecava i ne moze vise da se smanji.
U svakom slucaju dobit ne moze biti zagarantovana, vec ocekivana. Da li vi mozete da garantujete da cete imati dobit otvaranjem vase firme tacno 30-40% godisnje? Ne mozete. Mozete da ocekujete, pa da taj plan prebacite ili podbacite. Ali uspeh vase firme zavisi od vas i od trzisne situacije, tako da ne mozete da garantujete precizno dobit koju cete ostvariti.
Banka vam moze garantovati dobit od 5-6% na godinu dana, na orocena sredstva jer oni ta sredstva koriste, tako sto taj isti novac pozajmljuju drugim klientima, kojima uzimaju - naplacuju kamatu od 20-30%, i zato vama mogu garantovati vasu kamatu, jer od razlike u aktivnoj i pasivnoj kamati, oni zaradjuju, pokriju sve troskove, isplate kamate na stednju, i ostvare profit...
Ulaganje u osiguranje ne moze biti rizicno ulaganje, zato sto vi vas novac koji ulozite dobijate nazad. Osigurana suma je uvek veca od sume koju vi uplatite osiguranju. Koliko veca zavisi.
Vi od osiguranja kupujete finansijsku sigurnost za vas i vasu porodicu, ako vise nemozete da zaradjujete. A osiguranje od vas kupuje rizik po vas zivot ili invaliditet, tako da u koliko se nesto desi, vi ili vasa porodica dobijate osiguranu sumu + do tada pripisanu dobit. Vi ste ovu sumu kupili prvom uplatom, prvom ratom premije koju ste uplatili kad ste podpisali ugovor. Tako da osiguranje snosi rizik i to veliki, npr - uplatili ste 500 eur godisnje, na 15 godina, vasa osigurana suma u zavisnosti od programa, vasih godina starosti i mnogih drugih faktora iznosi vise od 7500 eur+ pripisana dobit jednom godisnje, i posle par meseci vam se nesto desi - nedaj Boze, vasa porodica podize 7500 eur + dobit, a vi ste uplatili samo 500 eur. Dakle rizik vaseg zivota je osiguranje kosta 7000eur. Pa sad vi vidite da li osiguranje ne snosi nikakav rizik.
Druga je prica kad prekinete ugovor. Vi ste prekinuli dugorocni ugovor, i novac koji ste uplatili je vec investiran i ne moze da se tog trenutka kad vi iz bilo kog razloga odlucite da raskinete ugovor, odmah unovci iz doticne investicije i isplati vama, vec se vama novac isplacuje umanjn za troskove koje je osiguranje imalo da bi napravilo vasu polisu. Dakle ne mozete ocekivati pun iznos, jer --- npr - kupite kartu da gledate film u bioskopu, i posle 15 min, film vam se ne svidja, vi hocete pare nazad, a oni vam vrate manje, jer - pod predpostavkom da su bioskopi puni, tu kartu je onda mogao da kupi neko drugi ko ne bi izasao sa pola filma, a bioskop ima iste troskove i pre pocetka i posle kraja filma...
Vi imate pravo na otkup polise - raskid ugovora i na kapitalizaciju - ugovor se ne raskida, ostajete osigurani, vise ne placate nista, ali se umanjuje osigurana suma...
Isto tako imate pravo i na mirovanje u trajanju od godinu dana. u tom periodu ne placate nista, ali posle platite zaostale rate premije, i nastavljate kao po starom.
Uslovi se dobijaju tek kad polisa bude gotova, jer vi mozete biti odbijeni od strane osiguranja zbog loseg zdravstvenog stanja, ili slicno.
Zato je sva odgovornost na agentu osiguranja, koji je imao obavezu da vam sve uslove preoci, i da vas upozna sa celokupnom situacijom. Dakle ne vidim koja je odgovornost doticne osiguravajuce kuce kada agent nije ispostovao pravila rada. Slicna pravila vaze i u osiguravajucoj kuci u kojoj ja radim, pa predpostavljam da je tako i kod njih...

Npr. iznos premije je 1000 eur, na 20 godina, koliko je prosjecna dobit na nivou godina na tu sumu?Ja mislim da je izmedju 4 i 5 %, ako je veca ispravite me.

Ako u biznis ubacim 1000 eur na godisnjem nivou zarad ce mi biti bar 30-40%, to je logika kojom se ja rukovodim, malo je uproscena, ali to je to.

U osiguranju dobit je ocekivana i moze bit od 0% do x %, sto zavisi od poslovne uspenosti firme.
U biznisu dobit je ocekivana i moze biti od 0% do x%, sto zavisi od poslovne uspesnoti biznismena - ulozi u forex i mozes mesecno da zaradis 100% i vise , ali samo ako znas sta radis, isto tako mozes i da izgubis 100%...
U banci - kamata je zagarantovana, dok se ne promeni politika firme...
Kad ulozis novac u banku, sklopis ugovor na recimo 2 godine, kamata je toliko i toliko, i ti hoces da podignes pare ranije, oni ti ne daju kamatu, ili ti daju deo, jer su taj novac vec pozajmili nekom, sa mnogo vecom aktivnom kamatom, pa sad moraju iz drugih izvora da tebi isplate ulozen novac, al ne dobijas kamatu kao cenu pozajmljivanja kapitala.
Kad govorimo o bankama, mora se uloziti veliki novac odjednom, da bi imao dobar mesecni prinos, npr - 10000 eur, 6% godisnje kamate, kamata =600 eur, mesecno 50 eur. Dakle da bih zaradjivao 50 eur mesecno, moram da dam 10000 eur, sto je 200 puta vise. Smesno.
Znaci treba mi jos vise kesa, da bih zaradjivao relativno pristojno, recimo 300 eur mes, kamata 6% godisnje, glavnica je 60000 eur.
Znaci prodam stan u bg-u, ubacim pare u banku, i opet mesecno zaradjujem koliko i za kiriju, samo sto je rizik mnogo veciiiiiiiiiiii.

Citam sta pisete-da je osiguranje prevara.
Ne znam,svako ima pravo na svoje misljenje.
Ja i moja porodica smo svi osigurani kod Delta Generalija.
Mozda i ima istine u tome da bih taj novac kroz neki posao mogla uvecati,ali je jedna stvar jako bitna-sve sto je kod tebe,tj. u djepu mozes i verovatno ces potrositi.Uvek iskrsne nesto sto treba da se kupi ili dokupi.A ovako kad je godinama kod njih nekako mi je sigurnije da me tamo i ceka.Prosto ''zaboravim''na njega i posle 20 godina imam odredjenu svotu.
Inace bih je potrosila,posto novac uvek na nesto ode.
Eto to je moje misljenje.
danas

To je i funkcija osiguranja- stednja. AKo sve sto imate trosite, na kraju ne ostaje nista. Ako nesto stedite imacete i onda kad vise ne mozete da radite.
Ako nesto ulozite, imacete i vise sada, pa mozete da stedite i za sutra, da bi prekosutra imali da trosite, kad vise ne budete imali da ulazete, ili stedite...
Princip je jasan. Ko razume shvatice, ko ne razume shvatice, ail kasno,...

NT Vending
Re: ZIVOTNO OSIGURANJE

Pazi ovako. Trziste nikad ne moze da postane zasiceno. Kad se osigura covek na 20 godina, pa mu posle 20 godina istekne osiguranje, on lepo podigne novac, i nauci svog sina kako on da stedi, pa da i on ima kad bude na njegove godine,. i tako u krug...
Ozbiljne osiguravajuce kuce postoje po 200 300 godina. Da li mislis da su se ugasile, jer je trziste zasiceno? Ne nego su se rasirile na one zemlje de nije zasiceno, a u svoj zemlji vec imaju stalne kupce.
U srbiji je osigurano 9% ljudi, pre 7 godina je bilo 2,3%, a do 80% ima jos mnogo mnogo posla, tako da ne brines ti za osiguracajuce kuce. Sistem osiguranja postoji vec Par hiljada godina, 4000 ili 5000, da ne pogresim, i savrseno funkcionise. Samo sto je u srbiji poverenje ljudi u ovakve stvari - banke osiguranja i ostalo, ravno 0, ali polako i to ce se promeniti...

Sve u svemu ovo je stvar licnog izbora, zavisi kako ko gleda na te stvari po pitanju novca, neko voli da sam oplodi svoj novac, neko voli da ga stavi na banku, neko voli da ga stavi u osiguranje...

To ne treba da iskljucijue jedno drugo --- najveci deo novca ide u biznis, pa drugi manji deo u banke, i isto toliko u osiguranj- ovo je samo primer, ali uvek je bolje raditi na vise polja nego samo na jedno, jer dok radite samo na jednom polju, mogucnosti na drugim poljima prolaze pored vas, i dok shvatite - vec je kasno..

Svi imate excell, pa napravite program koji vam racuna kamatu posle 10 15 20, 30 godina, sa 1% do 10% godisnje kamate, pa vidite koliko to moze biti...
Nije ista kamata posle 2 rate na npr 2000 eur, od 5% i posle 5 godina na 5600 - 5700 od 3 %, itd
To je promenljiva koju niko ne moze precizno da predvidi.
Nije poenta u velicini dobiti koju cete ostvariti - to je napomena koja kaze da vam osiguranje placa za koriscenje vaseg kapitala, tako sto vam pripisuje dobit na osiguranu sumu.
Ono sto je bitno je da osiguranje ulaze u nisko rizicne poslove koji su propisani zakonom, i kontrolise ih NBS, tako da ni dobit ne moze bit 30-40% godisnje, jer je rizik u takvim poslovima veliki, sto nije po zakonu.

Како нови клијенти финансирају постојеће? То ми није баш јасно :think: Свако улаже на свој рачун, клијенти нису међусобно повезани :confused:

Pa nisu direktno povezani, ali sta se desava ako, teoretski, nema novih klijenata?Mislis da bi osiguranje nastavilo da postoji?Ja mislim da ne bih i tu i lezi taj rizik o kom sam govorio, kad ponestane novih klijenata koji donose svjez novac u firmu i osiguranje ce nakon kratkog vremena zapasti u probleme, dzaba to sto su oni osigurani, bez novog priliva novca nece moci servisirati svoje obaveze, nece biti likvidni, urusice se sami od sebe, nema im spasa.Znam, reci cete da je ta situacija skoro pa nemoguca, ja mislim da je realna i ocekivana obzirom da ce se za 10-15 godina stopa osiguranih lica sa sadasnjih 5% popeti na, recimo, 80% i bice suzen izbor novih osiguranika.

Pa nisu direktno povezani, ali sta se desava ako, teoretski, nema novih klijenata?Mislis da bi osiguranje nastavilo da postoji?Ja mislim da ne bih i tu i lezi taj rizik o kom sam govorio, kad ponestane novih klijenata koji donose svjez novac u firmu i osiguranje ce nakon kratkog vremena zapasti u probleme, dzaba to sto su oni osigurani, bez novog priliva novca nece moci servisirati svoje obaveze, nece biti likvidni, urusice se sami od sebe, nema im spasa.Znam, reci cete da je ta situacija skoro pa nemoguca, ja mislim da je realna i ocekivana obzirom da ce se za 10-15 godina stopa osiguranih lica sa sadasnjih 5% popeti na, recimo, 80% i bice suzen izbor novih osiguranika.

Stopa rasta broja osiguranika koju ti pominjes je velika-

dP=75% za 10 do 15 god
dP/god=7.5% do 5% god
do sada
od 2002 do 2005, dt=3 god, dP od 2,3% do 4,5%=> dP=2.2%,znaci dP/dt=0.7% god
a od 2005 do 2009=> dt=4 god dP= 9%-4.5%=4.5%, znaci dP/dt=1.1% god
znaci po ovome, posto je progresivan rast, predpostavimo da ce biti 2 % godisnji prirast broja osiguranih, znaci za 10 godina 20%, za 15 god 20%, na sadasnjih 9%, je 29 ili 39% osiguranika u Srbiji. Znaci ostaje neosigurano 60-70% ljudi tako da ni tada trziste nece biti zasiceno.
U svetu je procenat ljudi veci sto je zemlja bolje uredjena, i gde je kultura, i svest o stednji i krahu medjugeneracijske solidarnosti postoji, tako da je prosecno 50% osigurano u evropi, a u razvijenim zemljama ide cak i do 75%. Oni su taj procenat dostigli odavno, pa nesto ne vidim da su propali...
Uvek postoje nezasicena trzista, samo ih treba osvojiti...

Па ти си живот на планети описао као траку која се одмотава и када дође до краја, ту се и прича завршава. :) Да је тако, и осигурања и свет на Земљи би одавно нестао. Испада, по теби, да све зависи од људи који су тренутно живи, и као да су сви истог годишта, па кад нестану сви, све се угаси... :)
За 10-15 година, као што кажеш, настаће исто толико генерација. Сваки нови који угледа свет(за 10-15 година), имаће своју полису осигурања. Тако да када у будућности питао неког да ли има полису, гледаћете као да си га питао јел има здравствену књижицу.
Осигурања постоје и 200 година. Ето ти још један доказ да твоја сумња није основана.

Stopa rasta broja osiguranika koju ti pominjes je velika-

dP=75% za 10 do 15 god
dP/god=7.5% do 5% god
do sada
od 2002 do 2005, dt=3 god, dP od 2,3% do 4,5%=> dP=2.2%,znaci dP/dt=0.7% god
a od 2005 do 2009=> dt=4 god dP= 9%-4.5%=4.5%, znaci dP/dt=1.1% god
znaci po ovome, posto je progresivan rast, predpostavimo da ce biti 2 % godisnji prirast broja osiguranih, znaci za 10 godina 20%, za 15 god 20%, na sadasnjih 9%, je 29 ili 39% osiguranika u Srbiji. Znaci ostaje neosigurano 60-70% ljudi tako da ni tada trziste nece biti zasiceno.
U svetu je procenat ljudi veci sto je zemlja bolje uredjena, i gde je kultura, i svest o stednji i krahu medjugeneracijske solidarnosti postoji, tako da je prosecno 50% osigurano u evropi, a u razvijenim zemljama ide cak i do 75%. Oni su taj procenat dostigli odavno, pa nesto ne vidim da su propali...
Uvek postoje nezasicena trzista, samo ih treba osvojiti...

Какве су ти ово црне статистике? :dontunderstand:

Осигурања постоје и 200 година. Ето ти још један доказ да твоја сумња није основана.

Nije sporno da osiguranje postoji 200 godina, i imalo je sta raditi kad je samo mali procenat populacije bio osiguran, sa protokom vremena ce se i taj procenat sa sadasnjih 5 ili 9% povecati rapidno, nece uvijek biti tako nizak ili vi necete imati posla, oboje ne moze biti ispunjeno, ako budete imali posla znaci da ce se ljudi osiguravati, a to znaci da ce taj procenat osiguranih porasti na npr.50%, tacno je i da dolaze nove generacije, tj.radjaju se ljudi, ali je tacno i da nestaju, ljudi umiru, kod nas je taj broj cak i veci pa su sanse osiguranju manje.To je sasvim logicno razmisljanje, a ne nikakav moj kontra argument osiguranju, to mi ne mozes opovrgnuti.

Ako pretpostavimo cak i povoljniju varijantu po osiguranje - da je natalitet u porastu, imacemo malo veci broj ljudi koji pocinje da uplacuje premije na jednoj strani, a na drugoj cemo imati jedan malo manji broj ljudi koji je dozivio istek ugovorenog roka i dozivio da naplati svoje osiguranje, tu vec gubite onu dobit osiguranika koju mu morate isplatiti, ako umre ranije tj.prije isteka ugovorenog roka tek sta onda nadrljali, vi rekoste da je dobit u slucaju dozivljenja oko 50%.

Prostom racunicom, uzevsi u obzir da se je za X godina procenat osiguranika povecao, da se je sa protokom tog vremena X broj potencijalnih osiguranika smanjio, da vi vise isplacujete novca starim osiguranicima koji su to dozivjeli nego sto je vas priliv novca od novih osiguranika ja dolazim do zakljucka da osiguranje ulazi u krizu i taj matematicki model namicanja novca je teoretski neodrziv!

Kad bismo ta dva slucaja prestavili dvjema krivama dosli bi do tacke gdje se one dodiruju i gdje se one sijeku, odatle pocinje sunovrat osiguranja.Slazem se da postoji jedan vremenski period u kome ce osiguranje poslovati pozitivno, koliki ce taj period biti zavisi od dosta faktora, ali je sistem (piramide) teoretski i prakticno neodrziv.Ko se je rodio u pravi cas moci ce dobro proci u tom osiguranju, ko se je rodio kad se ove dvije krive pocnu sijeci nece ucariti nista, to je cisto matematicko tumacenje date pojave, mozete me ubjedjivati do zore, ali matematika je neumoljiva.

Da li je sad cas da se neko osigura i dozivi isplatu na vrijeme - to niko ne zna, u principu, sto se prije osiguras vece su ti sanse da nesto i zaradis, oni koji dodju zadnji nece sigurno, ove pojave se izucavaju u okviru predmeta Matematika IV-Vjerovatnoca i statistika...

Nije sporno da osiguranje postoji 200 godina, i imalo je sta raditi kad je samo mali procenat populacije bio osiguran, sa protokom vremena ce se i taj procenat sa sadasnjih 5 ili 9% povecati rapidno, nece uvijek biti tako nizak ili vi necete imati posla, oboje ne moze biti ispunjeno, ako budete imali posla znaci da ce se ljudi osiguravati, a to znaci da ce taj procenat osiguranih porasti na npr.50%, tacno je i da dolaze nove generacije, tj.radjaju se ljudi, ali je tacno i da nestaju, ljudi umiru, kod nas je taj broj cak i veci pa su sanse osiguranju manje.To je sasvim logicno razmisljanje, a ne nikakav moj kontra argument osiguranju, to mi ne mozes opovrgnuti.

Како сад то: ако је мали број популације био осигуран, како је то боље функционисало, него сада када је већи број људи осигуран?

Ako pretpostavimo cak i povoljniju varijantu po osiguranje - da je natalitet u porastu, imacemo malo veci broj ljudi koji pocinje da uplacuje premije na jednoj strani, a na drugoj cemo imati jedan malo manji broj ljudi koji je dozivio istek ugovorenog roka i dozivio da naplati svoje osiguranje, tu vec gubite onu dobit osiguranika koju mu morate isplatiti, ako umre ranije tj.prije isteka ugovorenog roka tek sta onda nadrljali, vi rekoste da je dobit u slucaju dozivljenja oko 50%.

Добит зависи од трајања осигурања. Очекивана добит на 25 година је најмање 60% а на 10 година око 17%. У случају смрти осигураника, исплаћује се целокупна осигурана сума, и добит остварена до те године пословања, у којој је наступио прекид осигурања.

Prostom racunicom, uzevsi u obzir da se je za X godina procenat osiguranika povecao, da se je sa protokom tog vremena X broj potencijalnih osiguranika smanjio, da vi vise isplacujete novca starim osiguranicima koji su to dozivjeli nego sto je vas priliv novca od novih osiguranika ja dolazim do zakljucka da osiguranje ulazi u krizu i taj matematicki model namicanja novca je teoretski neodrziv!

Опет да поновим, не исплаћује се новац старим клијентима од нових, већ од њихових самих уплата и обрта тог новца. Нови и стари клијенти не издржавају једни друге.

Kad bismo ta dva slucaja prestavili dvjema krivama dosli bi do tacke gdje se one dodiruju i gdje se one sijeku, odatle pocinje sunovrat osiguranja.Slazem se da postoji jedan vremenski period u kome ce osiguranje poslovati pozitivno, koliki ce taj period biti zavisi od dosta faktora, ali je sistem (piramide) teoretski i prakticno neodrziv.Ko se je rodio u pravi cas moci ce dobro proci u tom osiguranju, ko se je rodio kad se ove dvije krive pocnu sijeci nece ucariti nista, to je cisto matematicko tumacenje date pojave, mozete me ubjedjivati do zore, ali matematika je neumoljiva.

Бесмислено је причати о суноврату осигуравајуће куће. То је толико јак и моћан стуб новца, тако да нема иједног разлога за помињање пропасти. Морали бисмо да причамо о начину инвестирања и принципу реосигурања, да бисмо се објаснили око овог.

Свака част на томе, желим ти да имаш још сто пута више него што имаш сада.

Само ме брине, ко ће стварати твој новац ако то ти сутра не будеш могао?

Sigurno ga nece stvarati osiguranje jer me oni apsolutno ne zanimaju niti u njih imam poverenja, verujem samo u sebe i u nikoga drugog.Kad ne budem mogao vise da stvaram sve ce mi izgubiti smisao jer koji ce mi k.rac lova kad sam ja sa jednomm nogom u grobu. Tada mi vise nece trebati nista.A moji vrli naslednici ako misle da u zivotu stogod stvore neka se potrude a ne da cekaju da im cale gekne pa da se izlezavaju na mojim lovorikama i da trose moj kapital.

Sigurno ga nece stvarati osiguranje jer me oni apsolutno ne zanimaju niti u njih imam poverenja, verujem samo u sebe i u nikoga drugog.Kad ne budem mogao vise da stvaram sve ce mi izgubiti smisao jer koji ce mi k.rac lova kad sam ja sa jednomm nogom u grobu. Tada mi vise nece trebati nista.A moji vrli naslednici ako misle da u zivotu stogod stvore neka se potrude a ne da cekaju da im cale gekne pa da se izlezavaju na mojim lovorikama i da trose moj kapital.

Поздрављам одлуку... :worth:

Moze i tako...

Ne rece nam na cemo si lovu zgrnuo i cime se bavis..., a tako zivo me zanima...

Ako ti ostavis za sobom dugove Peri, Janku, Marku, pa dugujes jednoj drugoj trecoj banci, pa imas kola na lizing, da li mislis da je ispravno da tvoja deca vracaju te dugove? Da vracaju pare koje mozda nisu ni potrosili, od kojih nisu videli nista???
Pozdravljam i ja tvoju odluku, ali zar ti se ne cini da je sebicna???
AKo ne obezbedis svoju decu, koga ces?
Zbog takvog nacina razmisljanja smo sad i tu gde jesmo...

Какве су ти ово црне статистике? :dontunderstand:

Nije statistika, vec sam u matematiku stavio ono sto je rekao - 10 15 godina, bice 80% osiguranika.
Mislim da to nije realno, pa sam to i dokazao kroz matematiku.
Nebitno je, kao sto si reko i da bude 80%, polise se prave na periode od 10 do 25 godina, to znaci da svaka polisa donosi svez kapital osiguranju, tokom perioda osiguranja, pa ne vidim koji je problem kad je zasiceno trziste. Posle tih 15 20, i i jos 20, bice novih generacija koje ce napraviti nove polise i tako u nedogled...

Ako ti ostavis za sobom dugove Peri, Janku, Marku, pa dugujes jednoj drugoj trecoj banci, pa imas kola na lizing, da li mislis da je ispravno da tvoja deca vracaju te dugove? Da vracaju pare koje mozda nisu ni potrosili, od kojih nisu videli nista???
Pozdravljam i ja tvoju odluku, ali zar ti se ne cini da je sebicna???
AKo ne obezbedis svoju decu, koga ces?
Zbog takvog nacina razmisljanja smo sad i tu gde jesmo...

Nikom nista ne dugujem niti uzimam kredite nema lizinga niti pusinga:hahaha: a moja deca ce od mene dobiti pravo vaspitanje, zdravlje ( cale je birao zdravu zenu kad je decu pravio):per: dakle kud ces veceg kapitala od toga.
Ja sam dobio od mojih roditelja daleko manje od ovog sto ja njima ostavljam u amanet pa sam opet uspeo da stvorim to sto sam stvorio.
Moja deca ako zele da budu uspesna morace a se trude a i da cuvaju svog cala ako misle da im cale pomogne da i oni nesto stvore.Cale ce da uziva u njihovoj paznji a kud ces bolje penzije i starosti od te.
Decu materijalno necu obezbediti na nacin na koji to rade u velikoj vecini jer od takve dece uglavnom ne bude nista.
Moju decu cu nauciti da rade i time cu biti siguran da su obezbedjeni za ceo zivot jer ne postoji novac ( olako dobijen) koji se ne moze potrositi.
Rad i znanje su najsigurnije obezbedjenje a i rad moje dece sa znanjem je moja satisfakcija da sam ih naucio necem korisnom sto ce oni moci da prenesu i na svoju decu, (dedine unuke) dakle mirne duse mogu bogu na istinu da polozim racune nebeskom blagajniku i knjigovodji.

Poslednja izmena:
Moze i tako...

Ne rece nam na cemo si lovu zgrnuo i cime se bavis..., a tako zivo me zanima...

Pa sinko ( sajber uzgajivacu visanja):per:napisao sam samo ti kanda ne citas.

Al evo da ti ponovim da ne dangubis , ovo radim samo zbog tvoje mega turbo plantaze visanja.

Ja sam pisac, slobodni umetnik , pravi i jedini na ovim nasim prostorima cistokrvni bajker ,borac protiv globalizacije i lazljivih politicara. Eto sad znas...detaljno

Poslednja izmena:
Ja sam pisac, slobodni umetnik , pravi i jedini na ovim nasim prostorima cistokrvni bajker ,borac protiv globalizacije i lazljivih politicara. Eto sad znas...detaljno

Ha ha, e pa svaka cast, volim se i cuti i druziti i sa piscima i sa slobodnim umjetnicima, sa bajkerima takodje, bar ovdje u Tb ih ima dosta, mozda si i dolazio na neki moto skup, trebinjski su jako posjeceni, to su obicno ljudi bez predrasuda i nisu teski za druzenje.

Ali, da si kapital uvecao pisuci i baveci se "slobodnom umjetnoscu"...he he he, prijatelju moj..., smijesne su one moje sajber visnje kako ti nas mazes..., nesto ti ne vjerujem u to jer znam kako kod nas prolaze slobodni umjetnici, a o piscima da i ne govorimo...

Nije statistika, vec sam u matematiku stavio ono sto je rekao - 10 15 godina, bice 80% osiguranika.
Mislim da to nije realno, pa sam to i dokazao kroz matematiku.
Nebitno je, kao sto si reko i da bude 80%, polise se prave na periode od 10 do 25 godina, to znaci da svaka polisa donosi svez kapital osiguranju, tokom perioda osiguranja, pa ne vidim koji je problem kad je zasiceno trziste. Posle tih 15 20, i i jos 20, bice novih generacija koje ce napraviti nove polise i tako u nedogled...

Jest kad vi ne bi isplacivali one koji su docekali isplatu...

Necemo se prepirati, ali tvoja statistika ne stoji, lijepo sam objasnio gore kako se situacija moze razvijati i vjerovatnoca da osiguranje posluje dobro se smanjuje sa protokom godina, sa protokom vremena cete imati sve manje ljudi koje mozete vrbovati da se osiguraju, dakle i sve manje novog novca, a sve vise obaveza da isplatite one koji su dozivjeli istek osiguranja, ne znam zasto to sporite kad je to notorna cinjenica.

Jest kad vi ne bi isplacivali one koji su docekali isplatu...

Necemo se prepirati, ali tvoja statistika ne stoji, lijepo sam objasnio gore kako se situacija moze razvijati i vjerovatnoca da osiguranje posluje dobro se smanjuje sa protokom godina, sa protokom vremena cete imati sve manje ljudi koje mozete vrbovati da se osiguraju, dakle i sve manje novog novca, a sve vise obaveza da isplatite one koji su dozivjeli istek osiguranja, ne znam zasto to sporite kad je to notorna cinjenica.

Опет се вртимо у круг. Испада као да људи нестају, да не кажем троше се као природни ресурс :confused:
И још једна ствар, осигурање се свакако исплаћује, доживео то клијент или не. Али то свакако не зависи од броја нових клијената.

Опет се вртимо у круг. Испада као да људи нестају, да не кажем троше се као природни ресурс :confused:
И још једна ствар, осигурање се свакако исплаћује, доживео то клијент или не. Али то свакако не зависи од броја нових клијената.

Ne nestaju ljudi, to nisam rekao, ali se sa povecanjem onog procenta osiguranih smanjuje broj neosiguranih odnosno sve je manje ljudi koji nisu osigurani i koje mozete "uloviti", Vas krug iz kojeg cete uzimati te ljude je sve manji, kao to nije jasno?

Ovi novi koji dolaze ti donose novac, oni kojima isplacujes ga odnose uvecanog za dobit, recimo da su te dvije sume priblizne, ali ti se smanjuje priliv novca jer nije isto raditi kad imas 90% neosiguranih kao sad, od kojih ti je svaki potencijalni osiguranik i kad se taj broj prepolovi za 20 godina, zapascete u krizu, to je neminovno, matematika je neumoljiva, pusti price!

Ako teoretski, a to je i u praksi moguce da se desi, ne budete imali nijednog novog osiguranika 5 godina zaredom mislis da ce osiguranje nastaviti da isplacuje stalno stare klijente?Ja mislim da nece, objavice bankrot, smislice nesto drugo itd, ali nece ici na isplatu!

Poslednja izmena:

Back