samo je zaboravila da mi kaze neke stvari,naravno one,koje bi me naterale da bolje razmislim o svemu ovome..prvo mi je izracunala,da ako budem placao svoju ratu nekih 15 godina,onda cu na svoju osiguranu sumu dobiti otp 50% kamate..sto naravno nije istina..onda mi je rekla,da sve ovo mogu prekinuti posle tri godine placanja,samo je zaboravila istaci,da cu u slucaju prekida,izgubiti otp 50% uplacenih sredstava..znaci oni se bas osiguraju..znaci rizik im je nikakav..uzmu proviziju i na kraju..uzmu ti pola iznosa u prekidu..i naravno koriste ti novac...i to sto me je najvise iznervirao,sto je po meni i nezakonito,..da sam ja potpisao ponudu,i posle dve nedelje stize ugovor,u kome pise,da je moj potpis na ponudi,znaci od pre 14 dana punovazan i za polisu(ugovor)..u kome se nalaze zakoni i obaveze sa kojima ja nisam ni bio upoznat kod potpisivanja...tako da ljudi moji,to vam je cista prevara...bolje da te novce stavite u banke..dobicete kamatu,i bilo kad mozete stedju prekinuti..i onda cete izgubiti samo kamatu,ali ulozeni iznos nikako...pozdrav
Dobit u osiguranju ne moze biti zagarantovana, moze biti ocekivana. Dakle, ako vam kaze 50% dobiti, to je ocekivana dobit, da bi ste imali predstavu kolika je ta dobit. Dobit moze biti i mnogo vise od toga ali i manje, sve u zavisnosti od poslovanja firme. Znate kako rade osiguravajuca drusta? Ovo je slican princip - novacem koji ulazete u odredjenu firmu kroz akcije, ili dividende, kupujete pravo da ucestvujete u ostvarenoj dobiti te firme. Svake godine se ta dobit pripisuje osiguranoj sumi, tako da posle pripisivanja dobiti, osigurana suma se povecava i ne moze vise da se smanji.
U svakom slucaju dobit ne moze biti zagarantovana, vec ocekivana. Da li vi mozete da garantujete da cete imati dobit otvaranjem vase firme tacno 30-40% godisnje? Ne mozete. Mozete da ocekujete, pa da taj plan prebacite ili podbacite. Ali uspeh vase firme zavisi od vas i od trzisne situacije, tako da ne mozete da garantujete precizno dobit koju cete ostvariti.
Banka vam moze garantovati dobit od 5-6% na godinu dana, na orocena sredstva jer oni ta sredstva koriste, tako sto taj isti novac pozajmljuju drugim klientima, kojima uzimaju - naplacuju kamatu od 20-30%, i zato vama mogu garantovati vasu kamatu, jer od razlike u aktivnoj i pasivnoj kamati, oni zaradjuju, pokriju sve troskove, isplate kamate na stednju, i ostvare profit...
Ulaganje u osiguranje ne moze biti rizicno ulaganje, zato sto vi vas novac koji ulozite dobijate nazad. Osigurana suma je uvek veca od sume koju vi uplatite osiguranju. Koliko veca zavisi.
Vi od osiguranja kupujete finansijsku sigurnost za vas i vasu porodicu, ako vise nemozete da zaradjujete. A osiguranje od vas kupuje rizik po vas zivot ili invaliditet, tako da u koliko se nesto desi, vi ili vasa porodica dobijate osiguranu sumu + do tada pripisanu dobit. Vi ste ovu sumu kupili prvom uplatom, prvom ratom premije koju ste uplatili kad ste podpisali ugovor. Tako da osiguranje snosi rizik i to veliki, npr - uplatili ste 500 eur godisnje, na 15 godina, vasa osigurana suma u zavisnosti od programa, vasih godina starosti i mnogih drugih faktora iznosi vise od 7500 eur+ pripisana dobit jednom godisnje, i posle par meseci vam se nesto desi - nedaj Boze, vasa porodica podize 7500 eur + dobit, a vi ste uplatili samo 500 eur. Dakle rizik vaseg zivota je osiguranje kosta 7000eur. Pa sad vi vidite da li osiguranje ne snosi nikakav rizik.
Druga je prica kad prekinete ugovor. Vi ste prekinuli dugorocni ugovor, i novac koji ste uplatili je vec investiran i ne moze da se tog trenutka kad vi iz bilo kog razloga odlucite da raskinete ugovor, odmah unovci iz doticne investicije i isplati vama, vec se vama novac isplacuje umanjn za troskove koje je osiguranje imalo da bi napravilo vasu polisu. Dakle ne mozete ocekivati pun iznos, jer --- npr - kupite kartu da gledate film u bioskopu, i posle 15 min, film vam se ne svidja, vi hocete pare nazad, a oni vam vrate manje, jer - pod predpostavkom da su bioskopi puni, tu kartu je onda mogao da kupi neko drugi ko ne bi izasao sa pola filma, a bioskop ima iste troskove i pre pocetka i posle kraja filma...
Vi imate pravo na otkup polise - raskid ugovora i na kapitalizaciju - ugovor se ne raskida, ostajete osigurani, vise ne placate nista, ali se umanjuje osigurana suma...
Isto tako imate pravo i na mirovanje u trajanju od godinu dana. u tom periodu ne placate nista, ali posle platite zaostale rate premije, i nastavljate kao po starom.
Uslovi se dobijaju tek kad polisa bude gotova, jer vi mozete biti odbijeni od strane osiguranja zbog loseg zdravstvenog stanja, ili slicno.
Zato je sva odgovornost na agentu osiguranja, koji je imao obavezu da vam sve uslove preoci, i da vas upozna sa celokupnom situacijom. Dakle ne vidim koja je odgovornost doticne osiguravajuce kuce kada agent nije ispostovao pravila rada. Slicna pravila vaze i u osiguravajucoj kuci u kojoj ja radim, pa predpostavljam da je tako i kod njih...
Npr. iznos premije je 1000 eur, na 20 godina, koliko je prosjecna dobit na nivou godina na tu sumu?Ja mislim da je izmedju 4 i 5 %, ako je veca ispravite me.
Ako u biznis ubacim 1000 eur na godisnjem nivou zarad ce mi biti bar 30-40%, to je logika kojom se ja rukovodim, malo je uproscena, ali to je to.
U osiguranju dobit je ocekivana i moze bit od 0% do x %, sto zavisi od poslovne uspenosti firme.
U biznisu dobit je ocekivana i moze biti od 0% do x%, sto zavisi od poslovne uspesnoti biznismena - ulozi u forex i mozes mesecno da zaradis 100% i vise , ali samo ako znas sta radis, isto tako mozes i da izgubis 100%...
U banci - kamata je zagarantovana, dok se ne promeni politika firme...
Kad ulozis novac u banku, sklopis ugovor na recimo 2 godine, kamata je toliko i toliko, i ti hoces da podignes pare ranije, oni ti ne daju kamatu, ili ti daju deo, jer su taj novac vec pozajmili nekom, sa mnogo vecom aktivnom kamatom, pa sad moraju iz drugih izvora da tebi isplate ulozen novac, al ne dobijas kamatu kao cenu pozajmljivanja kapitala.
Kad govorimo o bankama, mora se uloziti veliki novac odjednom, da bi imao dobar mesecni prinos, npr - 10000 eur, 6% godisnje kamate, kamata =600 eur, mesecno 50 eur. Dakle da bih zaradjivao 50 eur mesecno, moram da dam 10000 eur, sto je 200 puta vise. Smesno.
Znaci treba mi jos vise kesa, da bih zaradjivao relativno pristojno, recimo 300 eur mes, kamata 6% godisnje, glavnica je 60000 eur.
Znaci prodam stan u bg-u, ubacim pare u banku, i opet mesecno zaradjujem koliko i za kiriju, samo sto je rizik mnogo veciiiiiiiiiiii.
Citam sta pisete-da je osiguranje prevara.
Ne znam,svako ima pravo na svoje misljenje.
Ja i moja porodica smo svi osigurani kod Delta Generalija.
Mozda i ima istine u tome da bih taj novac kroz neki posao mogla uvecati,ali je jedna stvar jako bitna-sve sto je kod tebe,tj. u djepu mozes i verovatno ces potrositi.Uvek iskrsne nesto sto treba da se kupi ili dokupi.A ovako kad je godinama kod njih nekako mi je sigurnije da me tamo i ceka.Prosto ''zaboravim''na njega i posle 20 godina imam odredjenu svotu.
Inace bih je potrosila,posto novac uvek na nesto ode.
Eto to je moje misljenje.
danas
To je i funkcija osiguranja- stednja. AKo sve sto imate trosite, na kraju ne ostaje nista. Ako nesto stedite imacete i onda kad vise ne mozete da radite.
Ako nesto ulozite, imacete i vise sada, pa mozete da stedite i za sutra, da bi prekosutra imali da trosite, kad vise ne budete imali da ulazete, ili stedite...
Princip je jasan. Ko razume shvatice, ko ne razume shvatice, ail kasno,...
NT Vending
Re: ZIVOTNO OSIGURANJE
Meni licno se ne svidja sto taj sistem pociva na tzv.piramidi, radi i radice sve dok ima novih klijenata jer ti novi finansiraju postojece, koji su vec navrsili 20 godina staza u osiguranju, pitanje je sta ce biti kad ponestane novih osiguranika, a moze ih ponestati tako sto ce se procenat osiguranih ljudi sa sadasnjih nekoliko procenata (oko 5%) povecati na recimo 80% za 10 godina, znaci, imacemo samo 20% neosigurane populacije.Od tih 20% bar polovinu nece niko moci ubijediti da se osigura, ostaje nam dakle samo 10% potencijalnih osiguranika, njihovim novcem, pod uslovom da hoce da se osiguraju, se nece moci otplatiti oni osiguranici kojima premija istice, oni koji su se osigurali prije 20 godina npr.I tu je po meni kraj te price ili bar veliki problemi, ostaje nejasno kako se taj problem moze rijesiti.
Pazi ovako. Trziste nikad ne moze da postane zasiceno. Kad se osigura covek na 20 godina, pa mu posle 20 godina istekne osiguranje, on lepo podigne novac, i nauci svog sina kako on da stedi, pa da i on ima kad bude na njegove godine,. i tako u krug...
Ozbiljne osiguravajuce kuce postoje po 200 300 godina. Da li mislis da su se ugasile, jer je trziste zasiceno? Ne nego su se rasirile na one zemlje de nije zasiceno, a u svoj zemlji vec imaju stalne kupce.
U srbiji je osigurano 9% ljudi, pre 7 godina je bilo 2,3%, a do 80% ima jos mnogo mnogo posla, tako da ne brines ti za osiguracajuce kuce. Sistem osiguranja postoji vec Par hiljada godina, 4000 ili 5000, da ne pogresim, i savrseno funkcionise. Samo sto je u srbiji poverenje ljudi u ovakve stvari - banke osiguranja i ostalo, ravno 0, ali polako i to ce se promeniti...
Sve u svemu ovo je stvar licnog izbora, zavisi kako ko gleda na te stvari po pitanju novca, neko voli da sam oplodi svoj novac, neko voli da ga stavi na banku, neko voli da ga stavi u osiguranje...
To ne treba da iskljucijue jedno drugo --- najveci deo novca ide u biznis, pa drugi manji deo u banke, i isto toliko u osiguranj- ovo je samo primer, ali uvek je bolje raditi na vise polja nego samo na jedno, jer dok radite samo na jednom polju, mogucnosti na drugim poljima prolaze pored vas, i dok shvatite - vec je kasno..