Život u okupiranoj Srbiji u Prvom svetskom ratu

Rechke

Veoma poznat
Poruka
11.792
O životu u Srbiji tokom trajanja okupacije u Prvom svetskom ratu, 1915 - 1918. godine, gotovo se ništa ne zna. Zvanični podaci skoro da ne postoje, pošto se niko ozbiljnije nije pozabavio tim pitanjem, iako materijala i izvora za to ima. Načuo sam da je postojala okupaciona vlada, poput one Nedićeve tokom Drugog svetskog rata, ali da se niko nije ozbiljnije posvetio toj strani Velikog rata u Srbiji, navodno da ne bi bacali ljagu na jedan od najsvetlijih perioda naše istorije

Jednom davno sam postavio sličnu temu, nije bilo nijednog odgovora, nadam se da će sada situacija biti malo drugačija. Ako imate bilo koji podatak, fotografiju, dokument... koji se odnosi na svakodnevna i politička dešavanja u Srbiji tog vremena postavite ih na ovoj temi

Službeno pismo bilo je latinica:

0050_2.jpg
„Српска латиница“: „Milovoje S. Šaponjić“. Крагујевац 1916.

слика3.jpg

Железничка ст. Аранђеловац за време окупације.

слика4.jpg

Железничка станица Ваљево и аустро-угарска војска.

слика5.jpg

Окупаторски војници на железничкој станици Љубић.

слика7.jpg

Аустријанци на железничкој станици Бабајић – Љиг.

Ja sam slučajno pronašao neke slike iz tog perioda, iz svog rodnog grada, Čačka

Đaci osnovne škole za vreme austro-ugarske okupacije 1917. godine

cacak.png

Prisilno mobilisana deca kao čistači ulica, 1916. godine

cacak1.png

Ulica Kralja Aleksandra za vreme okupacije 1917. godine

cacak2.png

Učenice prvog razreda osnovne škole za vreme okupacije 1917. godine

cacak3.png

Članovi Vatrogasnog društva, prisilno mobilisana omladina 1916. godine

cacak4.png

Veoma slično kao i u Bosni tog doba, Ćorović je pisao o represiji uperenoj na srpski narod:

http://www.rastko.rs/rastko-bl/istorija/corovic/vcorovic-crna_l.html

Jedna od ključnih stvari, ćirilica je bila zabranjena i u Srbiji i u BiH, i knjige su uništavane.

Beogradske novine , uvodnik iz prvog broja od 15.12.1915. godine ( nije greška, Đ je pisano kao GJ):

Još krvari tijelo, još pepeo sa glave nije skinut, a evo već se javlja trak milosti i dobrote. Uvigjavni će čitalac razabrati, da je osnutak lista kao zora, koja se ispred dana pomalja. Da je ona veza, koja iz zemle vodi u svijet, a iz svijeta u zemlju i narod, da ga savjetuje i pomaže. U to ime kažemo, da bilo – u dobar čas." Da, vaistinu – baš je u jako "dobar čas bilo"

Poslednja izmena:
Ма Аустро-Угари су још били супер какви су били Бугари.

Можда чак и гори и болеснији од усташа.

kosturnica.jpg

Тукли су труднице по стомаку, жене мокрим конопцима по стомаку, остављали људе да висе наглавачке и пунили им уста жаром, набијали на колац, мушкарцима секли полне органе и стављали у уста, војнике заражене сифилисом слали у села да силују девојке,...

Ово је само део.

Аустро-Угари су били мање ''маштовити'', више су волели стрељања, пробадања бајонетима и масовна вешања, а посебно је страдала Мачва, у тим злочинима најсуровији били су Мађари.

Немачки војници су већ били друга прича.

Back