Život u Kanadi - pitanja i odgovori

Molim za pomoc. Suprug je dobio ponudu za posao u Edmontonu. Posao je Electrical engineer, on ima vise od 5 god iskustva, po svemu sve odgovara i on njima i oni nama. E sad iammo nedoumicu. Pitali su ga koliku platu ocekuje i to bi trebalo da im javimo jos koliko juce :), a mi pojma nemamo sta da im javimo. A druga stvar je kako da proverimo firmu? Firma se zove Grid Software Inc. Nasla sam samo na jednommestu da su registrovani i navodi se direktor i HR manager. Prosto ne bismo da uletimo u nesto nesigurno, da on ovde ostavlja dobro placen posao. Nekako bismo voleli da sve to proverimo, a nemamo nikakve informacije odande. Ako neko zna za firmu ili zna kako da to proverimo bila bih jako zahvalna. I predlog plate, makar okvirno za posao dati posao. Hvala vam svima unapred!

Jos jedan lik sa ovog foruma koji je malte ne obecao da nas azurira svojim zivotom u Kanadi i jednostavno nestao.

Zasto se svi ucute kada odu u Kanadu?

http://priceizvankuvera.wordpress.com/

Ja se slažem sa većinom njegovog teksta a sad zašto se ućutao... ja mislim da je razlog posao, obaveze.... jednostavno počinje novi život tamo daleko i bolje je da čovjek što manje misli na bivšu zemlju. Ako si ti tamo fizički a u mislima stalno u bivšoj zemlji, to je nikakav život.

Ja se slažem sa većinom njegovog teksta a sad zašto se ućutao... ja mislim da je razlog posao, obaveze.... jednostavno počinje novi život tamo daleko i bolje je da čovjek što manje misli na bivšu zemlju. Ako si ti tamo fizički a u mislima stalno u bivšoj zemlji, to je nikakav život.
Citao sam njegov blog i u mnogim stvarima sam se prepoznao. Emocije, razmisljanja, zapazanja... Sve isto prolazim kao i on. Sad kad idem ulicama kojima sam bezbroj puta prosao obracam paznju na svaki detalj, volio bih da upijem svaki trenutak koji provodim ovde i cesto mi padne na pamet Vracar jer je pisao o tome. Atmosferu pred polazak niko nije opisao kao on. Volio bih da nastavi da pise ali mislim da je ritam zivota u Kanadi takav da nema vremena na bacanje.

Pozdrav svima.

Moje ime je Milan i iz Beograda sam. Kao veliki deo ovde prisutnih želeo bi da se uključim u sistem informisanja kako otići u Kanadu,
imam suprugu i očekujemo dete uskoro. Supruga ima srednju medicinsku i završila je visoku takođe, ima "12god radnog staža",
što se menetiče sam završio srednju mašinsku IIIstepen "Centralno grejanje" radim na održavanju sistema centralnog grejanja 8god
"Beogradske Elektrane",pošto sam se bavio sportom završio sam posle toga Viši sportski trener "Košarka" radim kao trener i ostao mi je
diplomski za Dif.
Zajedno pohađamo kurs Engleskog, supruga jači ja opet malo slabiji, znanje, objektivno, pa za normalnu konverzaciju,supruga se sprema
za kurs koji joj bude bio potreban svesni smo da bi ona bila nosioc zahteva jer je njen posao na ceni već dugo.

Pitanje?
Kakve su nam generalno šanse, i kakve su moje šanse za rad, kad je u pitanju posao vezan za Centralno grejanje - ugradnja+održavanje

Zahvaljujem vam se na razumevanju i pomoći!

Zdravo, značilo bi mi i najuopštenije objašnjenje

Moje ime je Milan i iz Beograda sam. Kao veliki deo ovde prisutnih želeo bi da se uključim u sistem informisanja kako otići u Kanadu,
imam suprugu i očekujemo dete uskoro. Supruga ima srednju medicinsku i završila je visoku takođe, ima "12god radnog staža",
što se menetiče sam završio srednju mašinsku IIIstepen "Centralno grejanje" radim na održavanju sistema centralnog grejanja 8god
"Beogradske Elektrane",pošto sam se bavio sportom završio sam posle toga Viši sportski trener "Košarka" radim kao trener i ostao mi je
diplomski za Dif.
Zajedno pohađamo kurs Engleskog, supruga jači ja opet malo slabiji, znanje, objektivno, pa za normalnu konverzaciju,supruga se sprema
za kurs koji joj bude bio potreban svesni smo da bi ona bila nosioc zahteva jer je njen posao na ceni već dugo.

Pitanje?
Kakve su nam generalno šanse, i kakve su moje šanse za rad, kad je u pitanju posao vezan za Centralno grejanje - ugradnja+održavanje

Zahvaljujem vam se na razumevanju i pomoći!

Ka Kanadi vodi nekoliko puteva, treba izabrati najbolji i to je deo gde treba najvise razmisliti. Medicinari su sigurno uvek i svuda trazeni, a znam da u Kanadi majstori generalno super prolaze, ruke su na ceni, ne znam konkretno za grejanje, ali sigurna sam da bi se nesto moglo naci i to ne sa malom zaradom.
E sad, kako otici... Trenutno je aktuelan ovaj FSW 2014 gde bi trebalo da je tvoja zena na listi, ako pozurite sa dokumentima mozda i uhvatite voz. Ne znam sta je najbolje za vas, ali biste mozda mogli otici na konsultacije kod advokata u Zemun, bas su skoro pricali forumasi o tome, mislim da ce vam oni dati presek realnog stanja za vas slucaj. To vas kosta 20 evra i verujem da je daleko merodavnije od nagadjanja a vreme ne treba gubiti nikako, ako vas stvarno nesto zanima da uradite.
Srecno :)

Zdravo, zovem se Bojan i imam jedno pitanje za sve vas koji smatraju da odgovorom mogu pomoci. Da li i na koji nacin je moguce dobiti turisticku vizu iz Kanade za Ameriku. Dobio sam ugovor na dve godine za rad u Kanadi a posle nekog vremena provedenog gore voleo bih da posetim brata koji zivi u Cikagu.
Hvala unapred na odgovoru! :)

Zdravo, zovem se Bojan i imam jedno pitanje za sve vas koji smatraju da odgovorom mogu pomoci. Da li i na koji nacin je moguce dobiti turisticku vizu iz Kanade za Ameriku. Dobio sam ugovor na dve godine za rad u Kanadi a posle nekog vremena provedenog gore voleo bih da posetim brata koji zivi u Cikagu.
Hvala unapred na odgovoru! :)

zakazes telefonom intervju u americkom konzulatu (tebi najblizem u Kanadi)
na razgovor poneses radnu dozvolu, potvrdu poslodavca o zaposlenju, platis taksu (oko $150), pasos
oni ti posalju pasos nazad (kurirska sluzba) u roku od 2-3 dana

Sta je najbitnije kod zapocinjanja novog zivota u Kanadi, na sta obratiti paznju, sta poneti od garderobe i kolika je suma novca neophodna za pocetak? Posto sam dobio posao na dve godine, cekam od poslodavca ugovor da vidim tacna primanja ali u pregovorima je bilo reci o minimumu 18,86 cad po satu + 150% za prekovremeni sat, pa me takodje zanima da li je to dovoljno para za prezivljavanje?
Da li bilo ko zna da mi kaze od prilike od kada do kada traje treca smena. Rad je u magacinu u nekoj Kanadskoj kompaniji. Koliko su zahtevni poslodavci i kakva je mogucnost napredovanja.
...................
:) :)

Ne znam šta ste planirali tj da li je u pitanju selidba pokućstva, ali npr nikakvu tehniku nemojte nositi (tipa fen, pegla, šporet, mašine itd), nemojte preterivati ni sa garderobom jer je to ovde prilično povoljno, pogotovo ako čekate popust (a sve bude na popustu). Najbitinije je da imate osnovno za početak. Meni su najbitnije stvari koje imaju emotivnu vrednost, uspomene itd. Sve drugo se može kupiti.

Ne znam šta ste planirali tj da li je u pitanju selidba pokućstva, ali npr nikakvu tehniku nemojte nositi (tipa fen, pegla, šporet, mašine itd), nemojte preterivati ni sa garderobom jer je to ovde prilično povoljno, pogotovo ako čekate popust (a sve bude na popustu). Najbitinije je da imate osnovno za početak. Meni su najbitnije stvari koje imaju emotivnu vrednost, uspomene itd. Sve drugo se može kupiti.

Da, emotivna vrijednost... Meni je najvise krivo zbog knjiga koje necu moci da ponesem.

Ljudi, molim Vas za informaciju koliko je otprilke potrebno mesecno zaraditi da bi se startovalo sa zivotom u Kanadi. Dobio sam ugovor sa satnicom od 18.86 cad + 150% overtime pa me zanima da li je to dovoljno za pocetak. I jos samo jedno pitanje, od kada im pocinju nocne smene i koliko traju?

Tesko je odgoviiti na to pitanje, razni ljudi imaju razne potrebe.

Sa tvojom satnicom ces dobijati oko $1200 na 15 dana.

Za sobu ti treba oko $400 - 500, za garsonjeru oko $800, jednosoban $1000-$1200
Struja, internet za stan oko $100.
Mobilni ako imas minimum $30 - $40
Za auto osiguranje najmanje sto mozes platiti je oko $50 mesecno, pa moze da ide do $350 mesecno (zavisi od auta i vozacke istorije)
Javni prevoz , ako nemas auto pretpostavljam oko $120 mesecno
Hrana, kafa... verovatno oko $400 mececno, i to da sve sam spremas
U nekim pokrajinama moras da platis osnovno zdrastveno, recimo $70 mesecno

Ovo je pretpostavka za zivot , sto bi mi rekli...da cutis i smrdis :)

Za nocne smene ne znam kad pocinju, zasto ne pitas poslodavca?
Obicno se ovde radi po 8 sati + 1 sat neplacena pauza.

Back