Ванда
Elita
- Poruka
- 18.051
Sofija, ja te podrzavam
Kakvi bre Srbijanci!
Srbi, Srbi, Srbi
Da li je tesko biti fin makar prema svome?!
Мала, не причамо ми о томе!
Јесмо Срби, али шта да радим кад сам Српкиња Војвођанка, Соса Банаћанка?

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Sofija, ja te podrzavam
Kakvi bre Srbijanci!
Srbi, Srbi, Srbi
Da li je tesko biti fin makar prema svome?!

Не, ја сам се у посту упућеном Јулијану, исправила, тј. рекла да сам можда погрешила период настанка те флоскуле, али суштина је и у том посту била на разједињавању народа .Чекај, Софија, ти овим доказујеш да је термин Србијанац смишљен после Другог светског рата као комунистичка пропаганда?![]()
tjah, kada covek moze da postavi ovakvo pitanje da se zaista zapitas da li je to bio jedan od problema koji su doveli do kraja tog brakaMoja ex nije bila iste nacije ni vere kao ja.
Rastali smo se.
Ali, problem vere i nacije nikad nam nije predstavljao problem. U tom smislu smo se veoma postovali i stitili od spoljnih uticaja.
Rastali smo se zbog mnogo "prizemnijih" stvari.
Kako vi gledate na "mesane" brakove?
Kome deca "carstvu treba da se privole"?

Не, ја сам се у посту упућеном Јулијану, исправила, тј. рекла да сам можда погрешила период настанка те флоскуле, али суштина је и у том посту била на разједињавању народа .
Као што видиш, нраод реагује негативно на израз ''Србијанац''.
Синоћ сам мало неспретно улетела у причу , била сам затрпана својим обавезама, па нисам могла на време да се потсетим, присетим и консултујем.
Тачно је то што ми је пријатељ рекао, јер ја сам Српкиња из Хрватске и знам у ком контексту се тамо користи израз ''Србијанац''- у погрдном, наслађивачком.
Будимо ми Сосе-Банаћанке, Мачвани, Сремци, Ере....али смо сви СРБИ.
Чему даља подела на Србијанце и Војвођане и Косоваре...па још ће неком пасти на памет да тражи војвођанску нацију ( а знамо да таквих гласноговорника већ увелико има и слободно шетају Србијом).
По свему судећи, заиста је и комунизам играо у целој причи улогу, јер сам устав из 1974. године је поделио Србију на те покрајине, па насташе засебни називи Срба за све .
Па Црна Гора, као засебна- посдате Црногорска нација. (имам негде чак и попис становништва из ЦГ, колико их се декларисало Србима 1904. године, па све до данас, како је број ''Црногораца'' растао).
Дакле, мени су тежње јасне...а сад, ко не жели да види, не мора.А имам и добро образложење зашто се разбија српски национални корпус. ( само нек' ми неко не прича да се то не дешава !! )
Отворићу тему на политици, знам да ће се одазвати бар неки број људи који зна на ту тему много више од свих нас заједно, само још да осмислим садржај.

Увредљиво...па написах читав пост шта мислим о том изразу, а ти ниш'.А ти не волиш ту песму?
Налазиш нешто увредљиво у њој?

А кад је неко из Србије?Кад је неко из Шумадије, кажем Шумадинац, кад је из Мчве, Мачванин...и тако...
Како сме да ти буде мука од националног?Ja se s tobom skroz slažem u svemu... Aj da furamo?
... Mučno mi je od toga, od cele teme i pojma ,,nacionalno" - ništa ne razumem i neću da razumem i lakše mi je da ne čačkam po toj priči![]()

А кад је неко из Србије?
А да ли су уврдљиви термини Личанин, Херцеговац, Мачванин, Сремац?

Сви смо ми СРБИ: и Личани и Херцеговци, Мачвани, Сремци, Шумадинци, Бачвани....ово наведено су географске одреднице Срба.
Еј бре, нећу да се понављам.
Написала сам већ шта тврде неки, како и зашто је настао термин Србијанац.
Прихвати или немој.![]()
Означава човека из Србије (који чак и не мора бити Србин по националности).Како сме да ти буде мука од националног?
/QUOTE]
Kako bih ti objasnila... To je kao kad neko iz tvoje porodice napravi neko sranje a do duše bio je isprovociran da napravi neko sranje (mož da biraš šta god hoćeš da uzmeš za primer) i onda kaže - E Maki, sve je ok, pomirili smo se... nije više sranje.
Ja sam emotivna ali stroga i prema sebi i prema drugima... Generalno, prema državi do jaja.
Meni i dalje bude sranje - kontaš?
Ok, volim ja tu svoju ,,porodicu" i dalje ne promenjeno ali jednostavno više nisam ponosna na nju kao što sam bila ranije.
Od Ustava pa nadalje - šta god su napravili, ništa mi se ne dopada.... Gradsko zelenilo samo, na njih sam ponosna i dalje
... ozbiljno, kao sistem čini mi se da jedino oni funkcionišu - u tom smislu sam makar malkice patriota pa možemo da pijemo kafu nekad (muvam te i dalje )![]()
Одакле си, селе, девојано млада,
из Србије, брале, из Крушевца града...
Јеееелек, антерија и опанци, пооо томе се знају Србијанци!
Ију, ју!

То ја причам још ов првог вагона...
Србијанац је територијална одредница, и нема зашто да буде увредљива...Означава човека из Србије (који чак и не мора бити Србин по националности).
Мени не смета кад ми у Хомољу кад одем у госте кажу да сам Соса Мађарица, иако нисам Мађарица...

ili "vidi se odakle si".Kad budes otvarala temu na Politici, mozes, ako budes smatrala validnim, da preneses tamo i ovo sto sam do sada napisao, kao i ono sto cu sada napisati. To isto mozes da preneses i coveku kod kojeg si se raspitala, cisto radi razmene informacija.Не, ја сам се у посту упућеном Јулијану, исправила, тј. рекла да сам можда погрешила период настанка те флоскуле, али суштина је и у том посту била на разједињавању народа .
Као што видиш, нраод реагује негативно на израз ''Србијанац''.
Синоћ сам мало неспретно улетела у причу , била сам затрпана својим обавезама, па нисам могла на време да се потсетим, присетим и консултујем.
Тачно је то што ми је пријатељ рекао, јер ја сам Српкиња из Хрватске и знам у ком контексту се тамо користи израз ''Србијанац''- у погрдном, наслађивачком.
Будимо ми Сосе-Банаћанке, Мачвани, Сремци, Ере....али смо сви СРБИ.
Чему даља подела на Србијанце и Војвођане и Косоваре...па још ће неком пасти на памет да тражи војвођанску нацију ( а знамо да таквих гласноговорника већ увелико има и слободно шетају Србијом).
По свему судећи, заиста је и комунизам играо у целој причи улогу, јер сам устав из 1974. године је поделио Србију на те покрајине, па насташе засебни називи Срба за све .
Па Црна Гора, као засебна- посдате Црногорска нација. (имам негде чак и попис становништва из ЦГ, колико их се декларисало Србима 1904. године, па све до данас, како је број ''Црногораца'' растао).
Дакле, мени су тежње јасне...а сад, ко не жели да види, не мора.А имам и добро образложење зашто се разбија српски национални корпус. ( само нек' ми неко не прича да се то не дешава !! )
Отворићу тему на политици, знам да ће се одазвати бар неки број људи који зна на ту тему много више од свих нас заједно, само још да осмислим садржај.
Jesam majstor da zakuvam temu....
Naravno da ti ne smeta kad je prva asocijacija na Madjarice ( barem ovde kod nas) da su vatrene, temperamentne a dobre domacice i majke.
Zamisli kako se ja osecam kad kazem odakle sam a ljudima prvo sto padne na pamet: " Glupa, Fata, Mujo, Suljo, Haso i ostala raja bosanska"
Cak i na forumu, kad je neka prepiska i ja potegnem argumente malo vise nego se svidi nekom od neistomisljenika obicno mi na njih odgovore recima "opravdavas viceve"ili "vidi se odakle si".
Sreca pa se prepoznajem u potpisu ispod svakog mog posta.
Ако ћемо с песмом, да се натпамећујемо, може и то.
Ој, Српкињо
Ој, Српкињо буд' орна,
као што си узорна,
кажи нек' се разгласи,
шта те тако краси?
Бело грло и лице,
чарне очи, милице,
ил' ружице усана,
или коса врана?
Кажи нам наш крине,
да нам жеља баш мине,
кажи нам сад одмах,
кажи нек' се зна.
Шта ти знам одговорит', брале,
кад ме срам твоје дичне хвале.
Хвалите онај цвет
што га има цео свет,
дична сам само ја
јер сам Српкиња.
Српкиња сам ја!

! али шта да радим кад сам Српкиња Војвођанка,![]()