Život sa porodicom u gradu ili u selu

selo je lepo na odredjenovreme jer tesko mogu da zamislim sebe a i druge koji su rodjeni u gradu ,
odrasli u gradu, zive i rade u gradu ,da ostave isti taj grad i presele se na selo..i sta da rade takve osobe na selu ?
Kakve su to osobe,vezane vrece?ne podrazumeva selo cuvanje ovaca i muzu krava,sve vise ljudi radi od kuce preko neta,dakle grad im sluzi za blejanje ocigledno,penzioneri nemaju velika primanja a vecina se opameti pod stare dane pa ode na vikendice,onda od baste i gajenja kojecega prehranjuju potomstva po gradu,znaci to rade u 70-80 godina da uopste ne zavise od grada,i ti se cudis sta bi na selu radili duplo mladji i od cega bi ziveli,vezane vrece

Posle Covid-19 zivot na selu ce biti mnogo sigurniji i sa manje stresa.Da imas novac ili skupis potrebnu dokumentaciju za kredit od cega da zivis kad mnoge ceka otpustanje i gubitak posla.
Ako imaju nekretninu u gradu za rentiranje ili prodaju pa za male pare seosko domacinstvo,valjda su se opametili da nema planova o penziji i crnim danima,nego skromno od danas do sutra da se ima bez preterivanja

da je jednostavno spakovati se , ostaviti sve iza sebe i otici na selo da se zivi , svi bi tako uradili ali nije
nije svako sposoban da kopa, ore, sadi, skuplja i sta sve zivot na selu podrazumeva i bez da se gaji stoka ili seje njiva
mnogi rade posao koji ne mogu od kuce vec moraju na svoja radna mesta, mnogima su deca u skolama koje su im pod nosem
a ne da pesace par kilometara do prve škole, o ambilantama i lekarima i da ne pricam,o odlascima u snabdevanje,
o kanalizaciji i infrastrukturi i tako dalje

Po tim teorijama treba kuce srusiti i samo zgrade graditi,ja kazem da je obrnuto,moze da se ima kuca u bulevaru opet je kuca sa okucnicom gde mozes da radis oko nje i ne moras,vise treba busem da se dodje od pocetne do zadnje nego da se putuje iz mladenovca, mnogi menjaju vise linija,imam prostu racunicu koliko mi je u kuci jeftiniji zivot ,da te pare usmerim na auto i nabavke,ali je poenta u zdravom zivotu koji je neprocenjiv,nego kad ubace ljude u potrosacku centrifugu to je taj fazon do 10og da im izvuku platu

Predgradje mi je idealno...kuca sa bastom...nekom vodenom povrsinom da se bucne...cvece da mirise, pticice da cvrkucu a da mi je sve kolima blizu po potrebi.
Zivela sam u stanovima...Ima predosti tipa izadjes i nisi sam, uvek se nesto desava, otvorene radnje, sve je dostupno...
No...pre bih izabrala da iz te dzunge kada dodjem kuci izvalim se i gledam zvezde...okupam se u bazenu/jezeru malom....da mogu bukvalno u gacicama da pijem kafu ujutru na suncu...da napravim rostilj kad hocu...da imam kucne ljubimce...

Mada prilagodljive sam prirode i svuda mogu dobro da se osecam.

Ne bih volela da sam odsecena od sveta duzi vremenski period, tipa neko selo daleko...ne bih nikada drzala zivotinje kao hranu.
Odrzavanje kuce je preskupo u odnosu na stan ako nisi musko (ili zensko koja voli te muske poslove) ili nemas musko koje se razume u sve poslove oko kuce.

Ono...jednog dana ako se odreknem sebe...mozda cu preci u neki veci grad...drzati par ljubavnika...po potrebi i zabavi...i ziveti u stanu :) No nadam se da do toga nikada nece doci :lol:

Predgradje mi je idealno...kuca sa bastom...nekom vodenom povrsinom da se bucne...cvece da mirise, pticice da cvrkucu a da mi je sve kolima blizu po potrebi.
Zivela sam u stanovima...Ima predosti tipa izadjes i nisi sam, uvek se nesto desava, otvorene radnje, sve je dostupno...
No...pre bih izabrala da iz te dzunge kada dodjem kuci izvalim se i gledam zvezde...okupam se u bazenu/jezeru malom....da mogu bukvalno u gacicama da pijem kafu ujutru na suncu...da napravim rostilj kad hocu...da imam kucne ljubimce...

Mada prilagodljive sam prirode i svuda mogu dobro da se osecam.

Ne bih volela da sam odsecena od sveta duzi vremenski period, tipa neko selo daleko...ne bih nikada drzala zivotinje kao hranu.
Odrzavanje kuce je preskupo u odnosu na stan ako nisi musko (ili zensko koja voli te muske poslove) ili nemas musko koje se razume u sve poslove oko kuce.

Ono...jednog dana ako se odreknem sebe...mozda cu preci u neki veci grad...drzati par ljubavnika...po potrebi i zabavi...i ziveti u stanu :) No nadam se da do toga nikada nece doci :lol:
Mislim svi koji ne zive u kuci pominju te troskove oko nje koje ja ne vidim,ne mora cak ni trava da se ima ko nece da kosi nek betonira,na svaka 1-2 meseca se pokosi dodje ko setnja kosilicom,pola godine samo struju imam mesecno 1500-2000din,u gradu ako izadjem svaki dan iz kuce cu toliko potrositi ,dal je kafic ,sladoled,pice il grickalice usput, a vrv cu pojesti nesto s nogu skuplje,pa u povratku svaki put nesto da dokupim za gajbu,gde u stanu da drzim dzak krompira i jabuka i ostale zalihe,da kiselim kupus ,mislim meni materijalno nije primarno nego ovi iz grada to potenciraju pa da im objasnim kako je taj kupus na pijaci 10× skuplji nego kad sam napravis,valjda bolje da ulazem u svoju kucu nego komsijin lift i hodnik

A za porodicu, pristrasna sam, posto sam odrasla u kuci.
Imala sam svoju sobu i privatnost od kada sam se rodila...prostor...dvoriste...sumu....park..jezera...zivotinje...
Ne mogu ni da zamislim cega i sa cim se igraju mala deca u gradovima svaki dan...
Kod porodice mislim da je bitnije skim je imas nego u kakvim materijalnim uslovima dete odrasta.

Mislim svi koji ne zive u kuci pominju te troskove oko nje koje ja ne vidim,ne mora cak ni trava da se ima ko nece da kosi nek betonira,na svaka 1-2 meseca se pokosi dodje ko setnja kosilicom,pola godine samo struju imam mesecno 1500-2000din,u gradu ako izadjem svaki dan iz kuce cu toliko potrositi ,dal je kafic ,sladoled,pice il grickalice usput, a vrv cu pojesti nesto s nogu skuplje,pa u povratku svaki put nesto da dokupim za gajbu,gde u stanu da drzim dzak krompira i jabuka i ostale zalihe,da kiselim kupus ,mislim meni materijalno nije primarno nego ovi iz grada to potenciraju pa da im objasnim kako je taj kupus na pijaci 10× skuplji nego kad sam napravis,valjda bolje da ulazem u svoju kucu nego komsijin lift i hodnik
Odrasla sam u kuci...a recimo...juce sam samo creva za zalivanje platila 5000 din :)

Tradicionalni pojam sela je nesto sto podrazumeva mnogo rada, malo vremena za razonodu, rigidna podela poslova, striktna hijrerarhija zasnovana na fizickoj sili, jednom recju prezivljavanje... nekako sumnjam da bi se ljudi vratili u taj mod postojanja. Mislim da je ta ideja mnogo vise ulepsana kroz neke emisije, tipa Memedovicevu, nego sto je zaista i realna.

Ajde i kuca ima od 30m2 pa do preko 1000m2...troskovi zavise naravno i od velicine kuce...no iz mog iskustva kuca je rupa bez dna...mislim ne moras ti nista da popravljas ako neces i mozes iz bunara vodu da pijes...i jedes svoje koke...i ides u sumu da sakupljas drva i spavas na slamarici...
No ja pisem o urbanoj kuci...ako ces da je odrzavas...svaki trosak je veliki trosak...grejanje na gas...ode ti ovo, ono....imas vecu povrsinu i vece troskove...

Ajde i kuca ima od 30m2 pa do preko 1000m2...troskovi zavise naravno i od velicine kuce...no iz mog iskustva kuca je rupa bez dna...mislim ne moras ti nista da popravljas ako neces i mozes iz bunara vodu da pijes...i jedes svoje koke...i ides u sumu da sakupljas drva i spavas na slamarici...
No ja pisem o urbanoj kuci...ako ces da je odrzavas...svaki trosak je veliki trosak...grejanje na gas...ode ti ovo, ono....imas vecu povrsinu i vece troskove...
Pa eto vec su ti nametnuli gas i pelet,a vekovima ljudi loze drva,imam ta peci,kaljavu,klimu,mogu da biram koliko cu trositi a ne u stanu nikad nije bilo ispod 50€,3× manji stan od kuce,mislim ja nikog ne ubedjujem da dodje u prirodu taman posla ne treba mi guzva:lol:

Sad lepo slusam ptice a ne neko da mi drnda interfon,tako se moja jadna majka nadala da ce neko da joj dodje kao pre sa sela donese sir i kokosku, a svi pomrli,moze samo da bane neko kome treba lekar i samo dazbine,nameti,uterivaci,prosjaci,komunalci,kazem joj lepo ne javljaj se nije nista lepo nisi dobila 7 na lotou,ne vredi,uvale joj neke kineske krseve na bednu penziju,strasno

Back