Život sa porodicom u gradu ili u selu

U inostranstvu oni ljudi koji imaju kucu na selu smatraju se bogatim ljudima. :kafa:

Život na selu je vrhunac aristokratskog života. A priroda nam je dala vrhunski kvalitet i izobilje raznovrsnosti.Ljudi na selu ne brinu o tome da li je voće prskano jer ga gaje sami ili ih gaji neko koga poznaju. Znaju da je seme koje su ostavili od prošle godine zdravo, nemodifikovano, a povrće zdravo i ukusno. Robna razmena je itekako živa, pa se menjaju kruške za šljive, strukovi mladog luka za paradajz, orasi za teglu meda… Svojim rođenjem povezani su sa životinjama, zemljom i prirodom. Ekološka svest je njima “urođena”. Stanovnici sela drugačije se nose sa nedaćama. Imaju posebnu vrstu psihičke stabilnosti.U gradu možete godinama stanovati u zgradi, a da ne znate ko živi u stanu pored vašeg, što je u selu nemoguće. Ljudi su upućeni jedni na druge, a komšija učestvuje, kako u svim radosnim, tako i u tužnim porodičnim događajima.

Ja vec dugo godina zivim i radim u inostranstvu u gradu koji ima 2 miliona stanovnika.U Srbiji imam kucu na selu i zemljiste sa svojim vocnjakom.Svaki put kada imam neki odmor ja jedva cekam da dodjem kuci u Srbiju na selu i odmorim se kao covek,nema guzve, automobila,nema betona svuda,nema nikakve buke a taj mir,cist vazduh i zdravu hranu ne moze nista da zameni.:D

U inostranstvu oni ljudi koji imaju kucu na selu smatraju se bogatim ljudima. :kafa:

Život na selu je vrhunac aristokratskog života. A priroda nam je dala vrhunski kvalitet i izobilje raznovrsnosti.Ljudi na selu ne brinu o tome da li je voće prskano jer ga gaje sami ili ih gaji neko koga poznaju. Znaju da je seme koje su ostavili od prošle godine zdravo, nemodifikovano, a povrće zdravo i ukusno. Robna razmena je itekako živa, pa se menjaju kruške za šljive, strukovi mladog luka za paradajz, orasi za teglu meda… Svojim rođenjem povezani su sa životinjama, zemljom i prirodom. Ekološka svest je njima “urođena”. Stanovnici sela drugačije se nose sa nedaćama. Imaju posebnu vrstu psihičke stabilnosti.U gradu možete godinama stanovati u zgradi, a da ne znate ko živi u stanu pored vašeg, što je u selu nemoguće. Ljudi su upućeni jedni na druge, a komšija učestvuje, kako u svim radosnim, tako i u tužnim porodičnim događajima.

Ja vec dugo godina zivim i radim u inostranstvu u gradu koji ima 2 miliona stanovnika.U Srbiji imam kucu na selu i zemljiste sa svojim vocnjakom.Svaki put kada imam neki odmor ja jedva cekam da dodjem kuci u Srbiju na selu i odmorim se kao covek,nema guzve, automobila,nema betona svuda,nema nikakve buke a taj mir,cist vazduh i zdravu hranu ne moze nista da zameni.:D
Onda ti je Srbija prepuna aristokrata :lol:

Ja bih podelila zivot u tri dela
- dok su deca mala( dok ne krenu u skolu) -zivot u predgradju ili selu
-Dok deca ne postanu samostalna - gradski zivot
-kad postanemo vremesni - selo
Vidite...taj prelazak iz rupe u rupu zvani zivot je u sustini kratak vremenski period. Srbija je seoska drzava. Stanovnici gradova su velikom vecinom poreklom sa sela koji su otisli iz sela u grad ali selo nikad nije otislo iz njih.

Ako bih mogao da biram zivot za porodicu, zivot na selu sa cistim vazduhom i vodom, manjim stresovima svih vrsta, sopstvenom proizvodnjom zdrave hrane kao i distanciranje dece od droge i kriminala koje vrvi u gradovima nema alternativu.

Rodjen sam u velikom gradu gde i sad zivimo, zena mi je sa sela idemo cesto na selo pa mogu da napravim poredjenja kvaliteta zivota u gradu i na selu.

Ako odeš na selo, ili predgrađe, susrešćeš sa primitivizmom, malograđanštinom, lokalnim normama ponašanja, mukotrpnim radom..itd.
Jeste veći primitivizam na selu.
Pričaš s babom i samo vidiš gleda negde, da vidi ko prolazi.

Zato digneš betonsku ogradu da te niko ne gleda i uživaš.

Mukotrpan rad..nigde nije lako.. mislim da je gore ljudima koji rade 8h dnevno u fabrikama nego npr. seljaku u selu što nahrani životinje 3x dnevno i posle može da odmara.

Ja sam više za veće dvorište gde bilo, selo ili grad. Zasadiš lepo povrće za porodicu, neko drvo da imaš voće i znaš šta jedeš.

Svakako se i u gradu voziš do negde, možeš i iz sela. Pa kako kome odgovara.

MOZAK ljudi u gradu i selu NE RAZMIŠLJA isto

Dok mnogi to čine samo vikendom, vraćajući se potom životu u urbanoj sredini, neki se odlučuju da trajno zamene mesto boravka, što većina stručnjaka pozdravlja.

https://www.magazin.novosti.rs/sr/z...e-razmislja-isto-evo-ko-je-nervozniji/1379541

Istraživanja pokazuju da je takva odluka za mnoge i nužna, ukoliko žele da sačuvaju narušeno zdravlje, jer mozak stanovnika grada i onih sa sela drugačije reaguje na stres. Do tog zaključka je došao međunarodni tim naučnika, proučavajući kako se ponaša organizam ljudi koji su bili podvrgnuti različitim stresnim situacijama.

" Ljudi u gradu su duplo više skloni šizofreniji, jer su stalno pod stresom"

"
Ljudi na selu koriste drugi deo mozga, što ni preseljenje iz grada ne može da promeni"

Upoređivanjem slike mozga oko 100.000 volontera koji su došli iz grada sa onima koji su već živeli u ruralnim sredinama, naučnici su zaključili da te razlike objašnjavaju zašto ljudi iz urbanih područja češće mentalno obolevaju, pa su tako, na primer, dva puta skloniji šizofreniji.
Za to je, objašnjava nauka, kriva svakodnevna izloženost stresu - saobraćajnim gužvama, buci, zagađenosti vazduha...

Grad = stres
Život u gradu najčešće podrazumijeva više buke, kriminala, nasilja i loš kvalitet vazduha, ali ima i svoje pozitivne strane kao što su bolnice, klubovi i brža dostupnost u određenim uslugama.

Selo = sreća i zadovoljstvo
Ljudi koji žive na selu mnogo su srecniji i zadovoljniji od onih koji žive u gradovima.Ljudi koji žive u gradu su depresivniji i manje zadovoljni svojim životima pa često misle da oni nemaju smisao za zivot i to bez obzira na njihove godine i starost.

Pa valjda grad nudi više od saobraćajnih gužvi i anonimnosti... Šta je sa koncertima, bioskopima, pozorištem, školama stranih jezika, divnim parkovima, muzejima, galerijama, bazenima, Adom, večernjim izlascima, mnoštvom zanimljivih i drugačijih ljudi? Ko ume da živi u gradu i zna kako da koristi te pogodnosti može divno živeti... ne osećam se uskraćeno što nisam imala baštu i mir kao dete, recimo...

Selo mi se sviđa, pogoto u Srbiji zaista ima divnih krajeva, ali za mene je malo kasno da učim nove fazone. Da imam lovu kupila bih vikendicu - mala kuća, velika bašta - da uživam na godišnjim odmorima i vikendima, ali mislim da ne bih umela da živim na selu... Mada, ako ima zdravlja i para, što da ne :)

Kakva su vremena upravo dosla sa raznim epidemijama i ogranicenjem kretanja ljudi sa uvodjenjem vanrednog stanja i policijskog casa ljudi koji zive u gradu su prinudjeni da dosta vremena provode zatvoreni u svom stanu.Zbog toga se sve veci broj porodica odlucuje za zivot na selu,neki kod svojih rodjaka a neki kupuju kuce koje nisu mnogo skupe samo da bi poboljsali kvalitet zivota.

Back