Zivot posle zivota?

ako je smrt teoloska doktrina na kojoj je zasnovana cela prica njenog opstanka milenijumima onda su pravi vernici zaista i istinski free bez da moraju da mreju

gore je biti ziv a istovremeno duhovni leš od bilo chega poznatog. zato je zivot stega za one koji to uvide i dusa im postane ruzicnjak filozofije

anarhije smo svedoci svakodnevno u trpljenju onih koji su negde izmedju na one way road-u ka krematorijumu onoga sto im je jos preostalo a zove se prostim jezikom zdrav razum

Razgovor dviju nerodjenih beba u maminom stomaku

U stomaku jedne trudnice razgovaraju dvije bebe. Jedna od njih je vjernik, a druga nevjernik.

Pita nevjernicka beba: "Vjerujes li u zivot poslije rodjenja?"

Vjernicka beba odgovori: "Naravno! Svakom je jasno, da postoji zivot poslije rodjenja. Ovdje smo samo da bismo ojacali i bili spremni za ono sto nas ocekuje."

Beba nevjernik ce na to: "To je glupost. Ne postoji zivot poslije rodjenja. Kako bi izgledao zivot poslije rodjenja?"

Beba vjernik objasnjava: "Ne znam sve detalje, ali znam da tamo ima mnogo vise svjetla nego ovdje i moguce je da mozemo sami da jedemo i hodamo".

Beba nevjernik reaguje malo ljuto: "Kakva je to glupost. To je sasvim nemoguce. Da sami hodamo i jedemo? Kako to da funkcionise? To je smijesno."

Beba vjernik odgovara: "Ja vjerujem da je to moguce. Bice samo malo drugacije nego sad. To se moze zamisliti."

Beba nevjernik odgovara nesigurno: "Ali od tamo se jos niko nije vratio! Zivot prestaje sa rodjenjem i poslije toga nema vise nista!"

Beba vjernik ga prekide: "Ne, ne! Ne znam tacno kako ce izgledati nas zivot poslije rodjenja, ali je sigurno da cemo sresti nasu majku i da ce se ona brinuti o nama."

Beba nevjernik protestuje: "Glupost! Dosad nisam vidio nikakvu majku i zato ona i ne postoji!"

Beba vjernik odgovara: "Ne mogu da se slozim sa tim sto ti kazes. Ponekad, kad je sve mirno, mozes cuti kako majka pjeva i mozes osjetiti kako miluje nas svijet. Ja cvrsto vjerujem u to, da nas pravi zivot pocinje nakon rodjenja!"

Bas interesantno. Ja ovo prvi put citam. :):):):) Ovo sebi moram snimiti

Pricu o blizancima (bebama u stomaku) pomatram kao analogiju ljudskog filozofiranja o zivotu posle zivota.Naime, kada raspravljamo na tu temu, ponasamo se poput beba u stomaku, pokusavamo da zakljucimo nesto o necemu sto je van nase moci poimanja, sa iskustvima koja imamo iz ovog okruzenja.
Pitam se, mozemo li samo filozofijom doci do odgovora na neka univerzalna pitanja, ili smo osudjeni na podeljenost misljenja "za" i "protiv", u zavisnosti od ateisticko/teistickog pristupa.
Da li je ljudski zivot jedan jedini ili postoji "nastavak price", pre svega zastupamo na osnovu svojih verskih ubedjenja ili ateistickog pristupa.Postoji li znanje ili mozda zbir znanja kojima se da nagovestiti postojanje drugacijeg oblika bivstvovanja?

Logiku ,u tom kontekstu, treba koristiti za odstranjivanje nepotrebnih izmisljenih i umisljenih izjava i tvrdnji.

Kako može čovek da živi posle smrti, ako je njegovo telo umrlo, nema ga više? Logično je zaključiti da posle telesne smrti nema telesnog života. E sad, da li umiranjem tela umire i duh? Ako umire duh onda posle telesne smrti nema više niti života duha. U slučaju da duh ne umire, logično je da posle telesne smrti duh ostaje u večnosti. Ko zna odgovor na pitanje da li duh umire?

Kako može čovek da živi posle smrti, ako je njegovo telo umrlo, nema ga više? Logično je zaključiti da posle telesne smrti nema telesnog života. E sad, da li umiranjem tela umire i duh? Ako umire duh onda posle telesne smrti nema više niti života duha. U slučaju da duh ne umire, logično je da posle telesne smrti duh ostaje u večnosti. Ko zna odgovor na pitanje da li duh umire?

Duh ne umire / Niko nikada nije video mrtvog duha...:think: Ali, poanta je da ateisti tvrde da duse i ne postoje, da smo mi samo tela (krv, kosti, meso) i da zbog toga kada umremo, umremo zauvek :think: Meni to ne deluje bas logicno, jer mi nije jasno kako to onda razmisljamo, imamo svest, imamo osecanja, da ne pominjem i neke druge stvari (neki drugi put, sad nemam vremena).

Mnogi su iskusili blisku smrt koja dokazuje postojanje svesti i duše u čoveku nezavisno od tela čoveka.
Bukvalno dođe da je telo vozilo duše.
Zbog jedne nezgode i ja sam se osvedočio o tome.Prilokom umiranja čovekov svest se ne gasi,već prati ceo proces umiranja tela.Sa jedne strane vrlo loše iskustvo,a sa druge strane veoma lep osećaj da je smrt samo smrt materijalnog tela,a ne i duše.Svest duše se nikada ne gasi.

Mnogi su iskusili blisku smrt koja dokazuje postojanje svesti i duše u čoveku nezavisno od tela čoveka.Bukvalno dođe da je telo vozilo duše.[/QUOTE] To tvrde svi koji su umrli.
Sa jedne strane vrlo loše iskustvo,a sa druge strane veoma lep osećaj da je smrt samo smrt materijalnog tela,a ne i duše.Svest duše se nikada ne gasi.
Neka hvala, pokusacu da odlozim tu lepotu
za sto je moguce kazniji termin. Interesu je me da li postoji neko specijalno skladiste za duse preminulih i kako novorodjence dobija svoju dushu. Da li je u pitanju ganc nova dusa ili reciklirana?:cool:

Duh ne umire / Niko nikada nije video mrtvog duha...:think: Ali, poanta je da ateisti tvrde da duse i ne postoje, da smo mi samo tela (krv, kosti, meso) i da zbog toga kada umremo, umremo zauvek :think: Meni to ne deluje bas logicno, jer mi nije jasno kako to onda razmisljamo, imamo svest, imamo osecanja, da ne pominjem i neke druge stvari (neki drugi put, sad nemam vremena).

To u šta ateisti veruju to je njihova stvar. Svaki neka veruje u šta hoće sve dok sledeći načela svoje vere ne čini zlo drugome.

Imamo svest i životinje imaju svest, samo je njihova svest na nižem stepenu od svesti koju ima čovek.Čak i među ljudima ima onih koji su "svesniji" od drugih.

Čovek je pak, za razliku od životinja, gord i ima često o sebi mišljenje da je On taj koji je na svetu najbitniji. Čovek misli da ako zna par pojmova koji drugi ne znaju, i ako zna da ukombinuje par pojmova u nešto što ima smisao, da je on onda "viši" u odnosu na one koji to ne znaju. A to je gordost. Ja pak verujem da je sve što čovek treba da zna Ljubav.

P.S. Napisano je: što je u ljudi "visoko" (gordost, hvalisanje...) pred Bogom je gadost.
Zašto se niti za jednu životinju ne može reći da u sebi ima gadosti? Jer se životinja ne uzvisuje kao što to čini čovek. Biti pokoran i ponizan pred Bogom je ugodno u očima Božijim. Kao što svaki roditelj očekuje od deteta da mu bude pokorno. Bog je naš nebeski Otac. Isto i On očekuje od nas.

Mnogi su iskusili blisku smrt koja dokazuje postojanje svesti i duše u čoveku nezavisno od tela čoveka.Bukvalno dođe da je telo vozilo duše.To tvrde svi koji su umrli.
za sto je moguce kazniji termin. Interesu je me da li postoji neko specijalno skladiste za duse preminulih i kako novorodjence dobija svoju dushu. Da li je u pitanju ganc nova dusa ili reciklirana?:cool:

Novo telo sa sobom donosi i novu dušu. Znači ganc nova:D

P.S. Nije duša ta koja vaskrsava već je duh taj koji vaskrsava. Sa umiranjem tela umire i duša jer duša bez tela ne može da postoji.

Ne postoji specialno skladištenje,niti glanc novih duša.
Postoji više nivoa stvarnosti,takozvani paralelni svetovi gde obitavaju duše.

Bog je Ljubav. Bog je stvorio život. Život je nastao iz Ljubavi. Život je dat od Boga. Bog je od krvi i mesa u onoj meri u kojoj shvatiš da su meso i krv stvoreni od Boga.
E vidiš ja sam shvatio da je krv i meso nastao i posledica je greha posle isterivanja iz raja.
Bog je stvorio savršena duhovna bića od koje je i On sam,i dao im slobodu da se kroz tu slobodu kroz svoju odluku oprobaju,iskuse život bez Boga.A to mogu samo kroz materiju a ne kroz duh.

Propovjednik 9,5 Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio. Mrtvi nista ne znaju oni spavaju i cekaju drugi Hristov dolazak tako nam Biblija kaze.

Razgovor dviju nerodjenih beba u maminom stomaku

U stomaku jedne trudnice razgovaraju dvije bebe. Jedna od njih je vjernik, a druga nevjernik.

Pita nevjernicka beba: "Vjerujes li u zivot poslije rodjenja?"

Vjernicka beba odgovori: "Naravno! Svakom je jasno, da postoji zivot poslije rodjenja. Ovdje smo samo da bismo ojacali i bili spremni za ono sto nas ocekuje."

Beba nevjernik ce na to: "To je glupost. Ne postoji zivot poslije rodjenja. Kako bi izgledao zivot poslije rodjenja?"

Beba vjernik objasnjava: "Ne znam sve detalje, ali znam da tamo ima mnogo vise svjetla nego ovdje i moguce je da mozemo sami da jedemo i hodamo".

Beba nevjernik reaguje malo ljuto: "Kakva je to glupost. To je sasvim nemoguce. Da sami hodamo i jedemo? Kako to da funkcionise? To je smijesno."

Beba vjernik odgovara: "Ja vjerujem da je to moguce. Bice samo malo drugacije nego sad. To se moze zamisliti."

Beba nevjernik odgovara nesigurno: "Ali od tamo se jos niko nije vratio! Zivot prestaje sa rodjenjem i poslije toga nema vise nista!"

Beba vjernik ga prekide: "Ne, ne! Ne znam tacno kako ce izgledati nas zivot poslije rodjenja, ali je sigurno da cemo sresti nasu majku i da ce se ona brinuti o nama."

Beba nevjernik protestuje: "Glupost! Dosad nisam vidio nikakvu majku i zato ona i ne postoji!"

Beba vjernik odgovara: "Ne mogu da se slozim sa tim sto ti kazes. Ponekad, kad je sve mirno, mozes cuti kako majka pjeva i mozes osjetiti kako miluje nas svijet. Ja cvrsto vjerujem u to, da nas pravi zivot pocinje nakon rodjenja!"

Hehe, ovo je neshto najgluplje shto sam prochitao do sada shto bi trebalo da me ubedu u postojanje sledeceg zivota, boga, i ostalih nepostojecih stvari... :)

Argument je vrlo jednostavan... sve shto tvrdi beba vernik u ovoj prichi vremenom se potvrdi, i svi to znamo, je l' da? ... a je l' to sluchaj i sa zivotom posle smrti?

Dakle, autor ove prichice je uzeo neshto sasvim izvesno da predstavio kao neshto mistichno, i tu se strashno zaje*ao.

Propovjednik 9,5 Jer živi znaju da će umrijeti, a mrtvi ne znaju ništa niti im ima plate, jer im se spomen zaboravio. Mrtvi nista ne znaju oni spavaju i cekaju drugi Hristov dolazak tako nam Biblija kaze.

A jesi ti pročitao Isusovu priču o Lazaru i bogatašu.Jeli moguće da Isus ispričao primer na lažima?Ili je to jedan primer kako može da se desi i koja se dešava?

Back