Zivot posle zivota?

I kakve odgovore očekuješ?
Na jednoj strani će biti oni koji koriste zdrav razum i iskustvo koje kaže da život ima svoj početak i kraj, da je neponovljiv, da se može produžiti samo kroz NOVI ŽIVOT potomstva.
Na drugoj strani će se naći osobe nezadovoljne svojim sadašnjim životom sa pustom željom i nadom da će imati šansu za bolje bitisanje posle smrti.

:super::super::super: Postoji i treca strana koja ce reci: "Zaista ne znam, nisam imao licnog iskustva ili ga se barem ne secam" :D

Znam, ali trazimo istinu, zar ne?
U tom, mozda i naidjemo na prepreku ili dve, zar treba odustati od puta, znajuci da ce biti poteskoca?

Ako trazis istinu o tome sta te ceka posle zivota, nacin da to saznas je - da umres. Onda ces samo mozda saznati :D Ali, postoji i druga, laksa varijanta...da se osvrnes oko sebe, odes do mrtvacnice, pa do groblja i bacis pogled na preminule da vidis sta se desava sa onima koji su umrli.

Meni je , avaj, samo vazan ovaj trenutak....vodim e idejom da proslost ne postoji, jer je prola, a buducnost ne postoji jer jos nije dosla...Sta ce biti posle ovozemaljskog zivota, sada nema uticaja na mene jer pripada buducnosti.Premda, pitanje nosi neke zanimljive stavke:

Ako bi covek saznao sta ga ceka posle smrti da li bi vodio kvalitetniji zivot?
Da li saznanje oslobadja ili produbljuje trah od smrti?

Meni je , avaj, samo vazan ovaj trenutak....vodim e idejom da proslost ne postoji, jer je prola, a buducnost ne postoji jer jos nije dosla...Sta ce biti posle ovozemaljskog zivota, sada nema uticaja na mene jer pripada buducnosti.Premda, pitanje nosi neke zanimljive stavke:

ко стварно тражи нађе, остали смисле изговор.

Da li je potrebno to saznanje da bi vodili kvalitetniji zivot? Ja mislim da bi svako trebao da vodi kvalitetan zivot i to kako za sebe, tako da se trudi da i drugima pomogne da i njima bude kvalitetniji...i to bez obzira na smrt i na ono sto dolazi posle nje jer kao sto si rekao, buducnost jos uvek nije dosla. Ali nije lose kontemplirati svoju smrt kako bi uvideli da nista nije trajno i kako ne vredi ziveti u pohlepi i neznanju. A i sta je to kvalitetniji zivot? Za nekog je jedno a za nekog drugo ;)

Da li saznanje oslobadja ili produbljuje trah od smrti? Zavisi od osobe koja ima saznanje i od odnosa te osobe prema smrti i naravno od samog saznanja.

Ako bih znao da posle smrti nista ne nastupa, ziveo bih u ovom trenutku, da svaki njegov deo prozivim..
Ako bi me cekalo bilo sta osim smrti, ziveo bih za ovaj trenutak kako bih ga zauvek sacuvao ...

"Ako bih znao, ako bi me čekalo, ako bi bio siguran, bla bla... truć"
Pljuc... :mrgreen:

Tebe neznanje sprečava da živiš?
Ja ti kažem da je neznanje nešto lepo, komotno, neopterećujuće, oslobađajuće... a ti nastavi da čekaš, pa ako kojim slučajem saznaš to što te zanima, molim te da ne iznosiš u javnost, jer ja ne želim da znam.
Želim da živim ovaj trenutak, kao da "znam" da ću sutra umreti. A kada sutra saznam da mi još uvek nije kucnuo čas, sledeći dan ću još kvalitetnije iskoristiti... jer me možda prekosutra čeka bliski susret sa zveri od 4.000 kubika.

rece nam jeca koja je tamo namah iskoracila pa zna... :lol:

kakav vam je danas duh takav ce vam biti i zagrobni zivot...

Ne znam ja ništa, takvim nebulozama nas truje sopstveni Stvoritelj. Ne, ne mislim na mamu i tatu, mislim na onog strašnog čiku što nas odmerava sa oblačka, dok sveti pera izvlači dobitne brojeve iz bubnja. Da gazda ne prlja ruke.

Zagrobni život?
A ti si namah iskoračio, pa znaš?

Ne znam ja ništa, takvim nebulozama nas truje sopstveni Stvoritelj. Ne, ne mislim na mamu i tatu, mislim na onog strašnog čiku što nas odmerava sa oblačka, dok sveti pera izvlači dobitne brojeve iz bubnja. Da gazda ne prlja ruke.

Zagrobni život?
A ti si namah iskoračio, pa znaš?

ne truje te stvoritelj vec te truje crkvena propaganda... znaci, sad cu da kazem nesto gde ce me nataci na razanj svi vernici... vera i crkva su dve totalno suprotne stvari. zasto to mislim nebitno je, mozda nekad napisem onako kako znam ali to je sustina i koncept shvatanja bilo koje verske doktrine . kada se te dve stvari odvoje u glavi moze se dosegnuti nebo i teoloska duhovnost bez zalazenja u fundamentalisticko ludilo koje je ako cemo biti objektivni na neki nacin prisutno u svim verama. naravno to ne znaci da treba pljuvati po crkvi jer ona je institucija koja kao takva drzi stubove svake drzave.

zaboravila si vidim...vreme leti a reci isparavaju....

Svake drzave koja propada.

Jedino istinski sekularne drzave su najbolje mjesto za zivljenje.

I da, prije nego sto neko kaze, Srbija jeste sekularna. Ali je daleko od 'istinski sekularna'. :)

cccc... propada ceo svet ali ne zbog religija vec zbog mnogo prozaicnih stvari.

najbolje mesto za zivljenje je tamo gde se osecas prijatno.... i rodna drzava ti je ona gde ostavis kosti a ne gde se rodis.

"Ako bih znao, ako bi me čekalo, ako bi bio siguran, bla bla... truć"
Pljuc... :mrgreen:

Tebe neznanje sprečava da živiš?
Ja ti kažem da je neznanje nešto lepo, komotno, neopterećujuće, oslobađajuće... a ti nastavi da čekaš, pa ako kojim slučajem saznaš to što te zanima, molim te da ne iznosiš u javnost, jer ja ne želim da znam.
Želim da živim ovaj trenutak, kao da "znam" da ću sutra umreti. A kada sutra saznam da mi još uvek nije kucnuo čas, sledeći dan ću još kvalitetnije iskoristiti... jer me možda prekosutra čeka bliski susret sa zveri od 4.000 kubika.
Ja imam ispunjen zivot.I skoro pa 40 god. Brak, porodicu, cekamo cetvrto dete.Covek je ovca ako ne koristi mozak.Covek je mrtav ako sazna sve sto ga je interesovalo.Ako koristis samo ruke a imas sva druga cula i organe, kakva je razlika izmedju kome i onoga to ti nazivas "zivotom"?
A, opet, tebe u tim godinama zanima to sto te zanima, valjda sam ja blizi kraju, pa me i vise interesuje isti...

@Brzi Bravari Srbije
Ako te bas zanima ima li zivota posle smrti, uzmi u ruke izvor te informacije Sveto pismo i proveri. Ako nadjes jednu jedinu gresku u Njemu (a niko nikad nije uspeo da je nadje) onda je ovo jedan ''jedini zivot''.
Ne obracaj paznju na ateiste, koji pricaju neozbiljne stvari....bez ikakvog utemeljenja.
Kako pise u Svetom pismu, pojavice se rugaci u poslednjim vremenima...a to bi danas i slepi video!

Ja imam ispunjen zivot.I skoro pa 40 god. Brak, porodicu, cekamo cetvrto dete.Covek je ovca ako ne koristi mozak.Covek je mrtav ako sazna sve sto ga je interesovalo.Ako koristis samo ruke a imas sva druga cula i organe, kakva je razlika izmedju kome i onoga to ti nazivas "zivotom"?
A, opet, tebe u tim godinama zanima to sto te zanima, valjda sam ja blizi kraju, pa me i vise interesuje isti...

Šta misliš, u kojim sam ja godinama? I ne razumem, šta misliš da me zanima? Čini mi se da sam rekla da me ne zanima... možda se nismo razumeli.
Po tvojoj definiciji života i ispunjenosti, ja sam totalni promašaj. Imam dvoje dece, jedan propali brak za sobom... Čudna je stvar ta ispunjenost, nikada je nisam merila na način na koji ti radiš. Sitnice život znače... ti si usmeren na krupne stvari, za moj pojam neshvatljivo... jer to što si naveo je nešto što te pokreće i gura kroz život... ali mi daj nešto svoje, nešto što je samo tvoje, nešto što te natera na osmeh kada otvoriš oči... Ovo što si naveo mi zvuči kao reklama za sretan život. Ne kažem da nije, samo... zašto se opterećuješ nečim što ne zavisi od tebe?

@Brzi Bravari Srbije
Ako te bas zanima ima li zivota posle smrti, uzmi u ruke izvor te informacije Sveto pismo i proveri. Ako nadjes jednu jedinu gresku u Njemu (a niko nikad nije uspeo da je nadje) onda je ovo jedan ''jedini zivot''.
Ne obracaj paznju na ateiste, koji pricaju neozbiljne stvari....bez ikakvog utemeljenja.
Kako pise u Svetom pismu, pojavice se rugaci u poslednjim vremenima...a to bi danas i slepi video!

Eto i instant saveta za sretan život, pre i posle.
Biblija je mentalna kastracija, ne preporučujem.

Šta misliš, u kojim sam ja godinama? I ne razumem, šta misliš da me zanima? Čini mi se da sam rekla da me ne zanima... možda se nismo razumeli.
Po tvojoj definiciji života i ispunjenosti, ja sam totalni promašaj. Imam dvoje dece, jedan propali brak za sobom... Čudna je stvar ta ispunjenost, nikada je nisam merila na način na koji ti radiš. Sitnice život znače... ti si usmeren na krupne stvari, za moj pojam neshvatljivo... jer to što si naveo je nešto što te pokreće i gura kroz život... ali mi daj nešto svoje, nešto što je samo tvoje, nešto što te natera na osmeh kada otvoriš oči... Ovo što si naveo mi zvuči kao reklama za sretan život. Ne kažem da nije, samo... zašto se opterećuješ nečim što ne zavisi od tebe?
Pa ne opterecujem se...zelim da znam...
Ako imam noge i znam da hodam, zato ne potrcati?
A konkretno, ono sto me pokrece je glad, manje - vise kao i svako zivo bice.
Krupne stvari...i od najvecih istina, doznao sam vece, valjda nam se istine ne cine velikim kada ih spoznamo? Da li je tako sa svim stvarima na svetu?
Moja deca imaju ceo svet na dlanu, to je ono sto me cini sretnim.

Back