Život posle smrti ??

To je upotreba inteligencije.
Osnovni razlog naseg uspeha kao vrste jeste sjedinjavanje nase inteligencije s talentom za izradu i koriscenje alatki.
Nasa civilizacija uzdigla se iskljucivo ovim dvema sposobnostima.
Ali iako smo u tome najbolji daleko od toga da smo i jedini.

Slede primeri:
Izmedju 1913 i 1917 Volfgang Keler je izvodio eksperimente sa inteligencijom simpanza u severnoj Africi.
Simpanza Sultan odveden je u prostoriju gde je banana vezana za konopac visila sa tavanice.
Jedna velika drvena kutija bila je postavljena na sredini prostorije otvorenom stranom nagore
Posto nije uspeo da skacuci dohvati bananu Sultan je nervozno setkao sobom i "odjednom stao mirno ispred kutije, zgrabio je, prevrnuo je, popeo se na nju i skocivsi svom snagom dohvatio bananu".
Nekoliko dana kasnije odveden je u sobu sa mnogo visom tavanicom, a gde su bile okacena banana, kutije i stap.
Sultan je najpre pokusao samo stapom da dohvati bananu, onda je neko vreme zurio u kutiju, zgrabio je odgurao ispod banane, zamahnuo stapom i srusio vocku.

Dalje:
-pojedine grupe simpanza u Africi imaju veoma razvijenu tehniku za hvatanje termita.
Otkinu dugu stabljiku trave ili trske, ociste je od listova i grancica da bi je stotine metara dalje upotrebili da krajnje vestim pokretima izvuku termite iz termitnjaka, a cemu rutinski poducavaju svoje mladunce.
Antropolog Geza Teleki proveo je vise meseci u rezervatu Gombe u drustvu simpanze zvanog Liki pokusavajuci da izmedju ostalog i sam nauci tu tehniku. Nije mu uspelo.

- simpanze rutinski koriste kamenje i drvene mocuge za razbijanje tvrdih plodova, ukljucujuci i to da te alatke nose sa sobom da bi ih upotrebili potrebi
- koriste kamenje i granje kao projektile u borbi i drvene batine za odbranu.
- koriste lisce kao toalet papir i maramice i grancice kao cetkice za zube.
- u zooloskim vrtovima kradu cuvarima kljuceve iz dzepa i uspevaju da otkljucaju brave.

Da se ne zadrzavam vise na nasim najblizim rodjacima, jos par primera da nismo usamljeni sto se tice inteligencije:
- Zebe sa Galapagosa koriste prutice da iz grana isteraju larve u drvecu
- cak je pokazano eksperimenti sa pronalazenjem hrane u lavirintu da i kisne gliste i pljosnati crvi poseduju odredjeni rudimentarni stepen inteligencije.

Ovo su samo neki primeri povezanosti inteligencije i upotrebe alata kod zivotinje sto je osnova za prilagodjavanje okolini potrebama vrste.

I kao sto rekoh jesmo najbolji u tome, ali daleko od toga da smo jedinstveni pa to sigurno nije ona definitivna granica izmedju coveka i zivotinje.

Mislim stvarno.
Postoji carstvo zivotinja, biljaka i sad je ljudski rod posebno carstvo.
Malo glupo zar ne?
Ne bi bilo glupo da se razlikujemo toliko od klasicnih zivotinja, vec nam se tacno zna gde nam je mesto na lestvici, sto nam govori klasifikacija ili sta vec za svrstavanje vrsta. Odreceno je i carstvo, familija, rod, red i konacno vrsta.
Sistem funkcionisanja organizma nam je isti kao kod ostalih sisara uz odredjeno prilagodjavanje i ostalo sto ide uz to.

I da se nadovezem na Enderovu pricu o majmunima. Ne znam da li je to radjeno sa Sultanom, ali mislim da jeste. Kada je uspevao sve to da uradi sto je malo jednostavnije, o veliku tavanicu je kacena banana, a majmunu su davani stapovi manjih duzina. Nakona bacakanja i svega ostalog, majmun je skontao da treba da poveze vise stapova u jedan i tako je dobio da jede.

Ima jos jedan experiment, vezano je za neko 3D i snalazenje u prostoru, koji ni neki ljudi nisu uspeli da rese, mada sad ne mogu da se setim.

Mislim da je prica suplja...Sta se mi imamo uopste pravdati nasim superiornim mestom na ovoj planeti medju milionima oblika svesti? Mislim, bezveze je..Kako mozez porediti recimo traktor i pesak? Ili zutu i plavu boju? Mozda su mi primeri banalni, ali kontate sta hocu da kazem..:)

Jedan zanimljiv primer iz eksperimenata sa majmunima:
Čoporu majmuna postavljen je problem čije rešenje je donosilo hranu kao nagradu .Prvi je do hrane došao majmun koji je bio veoma nisko na hijerarhiji u čoporu.Ostali majmuni gledali su kako on rešava problem, čekali da dođe do hrane a onda mu je otimali jer su bili iznad njega po rangu.
Tako je bilo sve dok alfa mužjak nije sam ponovio rešenje i sam došao do hrane.Tek tada su i ostali iz čopora i sami uzimali hranu na isti način.
Da li vas ovo na nešto podseća?

ender71:
Ima li neko jos neku ideju po cemu se mi ljudi potpuno i nepobitno razlikujemo od zivotinja ?
Mi smo jedini koji možemo da artikulišemo složen govor.
Neki smatraju da je naša najveća prednost mogućnost planiranja unapred, odnosno predviđanja šta će se desiti ako uradimo ovo, pa ono...
Takođe svest o sebi je nešto što verovatno životinje nemaju, osim primata.

Pa mi smo jedini koji imaju fizioloski aparat sa baratanje slozenim govorom.

No pojedine simpanze uspele da razumeju i do 2000 reci ljudskog govora i da stavise da ga saopstavaju putem slikovnih tastatura, i u obliku prosto prosirenih recenica.

Da ne duzimo ovu pricu vise.
Potrazite "Seni Zaboravljenih Predaka" Karl Segan/ En Drajan, izdala Laguna, moze se naci.
Izvanredna knjiga, cak i za laika kao sto sam ja.

Mislim da je knjiga toliko dobra da kao sto vernik mora imati Bibliju, neko skloniji racionalizmu bi trebao imati ovu knjigu.

Dokazali su u kojoj meri se vrlo malo razlikujemo od zivotinja, pre svega od nasih najblizih rodjaka, covekolikih majmuna.

Kao i koliko je ponasanje modernog coveka jos uvek uslovljeno ponasanjem nasledjenih od nasih dalekih predaka.

"Човек није настао од мајмуна "
Ovo je tačno, majmuni i čovek imaju istog pretka, samo su se majmuni ranije odvojili od te grane.
I čovek jeste nastao evolucijom.To nije pitanje vere već proverljivih dokaza.

dan555:
Ovo je tačno, majmuni i čovek imaju istog pretka, samo su se majmuni ranije odvojili od te grane.

ma nema sta....u pravu si.xexexexexexexxexexexexexexxexexe...a i zemlja nije okrugla...ona je u stvari jedna velika ploca koju nose 4 kornjace...xexexexxex

Miki 13991:
Библија није рационална? :D
Ovo je pomalo off, ali da primetim ovo: otkuda Kainu žena?Pa zatim, u starom zavetu piše Oko za oko, zub za zub, a u novom Isus kaže Ko tebe kamenom ti njega hlebom.
Sve su to mnooogo stare stvari.Za nelogičnosti u Bibliji postoji i naziv (zaboravio sam kako glasi) i pošto vekovima nije nađen odgovor na njih teolozi su digli ruke od pokušaja da ih objasne i jednostavno ih prihvataju takve kakvi su.
Biblija dakle zaista ima nelogičnosti, dakle nije baš racionalna.

dan555:

dan, pa ovo sam ja hteo da kazem :-)

Da budemo precizniji simpanze su od te bioloske grane odvojile pre 8 miliona godina, ostali covekoliki majmuni jos pre toga, a mi pre 2 miliona godina.

Jos nisam naisao na podatak kako religija izlazi na kraj sa cinjenicom da nas od simpanzi odvaja samo 0,4 posto razlike u genetskom kodu.

Back